Протасевич та Сапега фігурують у трьох кримінальних справах – ЗМІ

Протасевич та Сапега фігурують у трьох кримінальних справах – ЗМІ

27 Травня 2021
1448
27 Травня 2021
15:07

Протасевич та Сапега фігурують у трьох кримінальних справах – ЗМІ

1448
Правоохоронці Білорусі розслідують велику справу про протести серпня 2020 року, в ній фігурують Софія Сапега та Роман Протасевич.
Протасевич та Сапега фігурують у трьох кримінальних справах – ЗМІ
Протасевич та Сапега фігурують у трьох кримінальних справах – ЗМІ

Затримані білоруськими спецслужбами журналіст Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега фігурують у трьох кримінальних справах, порушених за фактом масових протестів у Білорусі, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі з посиланням на джерела.

За словами джерел, управління Слідчого комітету Білорусі в Мінську розслідує велику справу про серпневі протести, у ній фігурують понад 200 осіб. Ця справа порушена за статтею ч.1 ст.342 КК Білорусі (організація групових дій, що грубо порушують громадський порядок і пов'язані з явною непокорою законним вимогам представників влади). Покарання передбачає штраф, арешт, а також обмеження або позбавлення волі до трьох років.

Слідство, за словами джерела Бі-бі-сі, вважає, що організаторами цих дій могли бути Протасевич і Сапега, оскільки вони адміністрували телеграм-канали, які займалися закликами і координацією протестів. Протести, за версією влади, призвели до порушення громадського порядку.

Більш серйозна справа порушена головним управлінням Слідчого комітету Білорусі за фактом «масових заворушень», в тому числі, у жовтні 2020 року, які призвели до більш тяжких наслідків – заподіяння шкоди, тривалого перекриття доріг, зупинки транспорту.

Справу порушено за ч.1 ст. 293 КК Білорусі (організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна або збройним опором представникам влади). Покарання – позбавлення волі до 15 років. У цій справі також фігурують Протасевич і Сапега.

25 травня Сапегу визнали підозрюваною у ще одній справі, за яким також проходить Протасевич і яку розслідує головне слідче управління. Її порушено за ч.3 ст.130 КК Білорусі (розпалювання расової, національної, релігійної або іншої соціальної ворожнечі або ворожнечі), повідомило джерело Бі-бі-сі.

Йдеться про дії, вчинені групою осіб або спричинили тяжкі наслідки. Покарання передбачає до 12 років позбавлення волі. Сапезі закидають цю статтю як адміністратору каналу «Чорна книга Білорусі», який публікував особисті дані силовиків.

Того ж дня Сапегу заарештували на два місяці, наразі вона перебуває в СІЗО на Окрестіна.

На показаному в ефірі державного телеканалу СТВ відео Сапега говорила на камеру, що вона редактор цього телеграм-каналу, він визнаний владою Білорусі екстремістським.

«Якщо буде доведена її причетність до адміністрування протестних телеграм-каналів, далі слідство буде з'ясовувати, хто був замовниками всіх цих пов'язаних між собою дій за трьома статтями. Це пазли дій, з яких може складатися картина, що вони були замовлені ззовні», – прогнозує співрозмовник Бі-бі-сі.

Софія Сапега була затримана силовиками разом з опозиційним журналістом Романом Протасевичем 23 травня у Мінську. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. 

Міжнародна спільнота засудила викрадення Протасевича та Сапеги та обговорює можливість накладання нових санкцій на режим Лукашенка.

Фото: София Сапега/Instagram 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1448
Читайте також
07.06.2023 19:32
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
723
30.05.2021 12:03
Детектор медіа
«Детектор медіа»
2 058
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду