detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
24.05.2021 21:59
Опубліковано відео допиту Романа Протасевича із СІЗО
Опубліковано відео допиту Романа Протасевича із СІЗО
Провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення журналіста.

На відео опозиціонер Роман Протасевич повідомляє про свій стан здоров’я.

«Зараз я перебуваю в СІЗО №1 міста Мінськ. Можу заявити, що жодних проблем зі здоров’ям у мене немає. Співробітники ставляться до мене максимально коректно. Я даю свідчення про організацію масових заворушень у Мінську і співпрацюю зі слідством», — говорить він.

«Як бачимо, Роман Протасевич перебуває в заручниках», — підписали відео, що оприлюднила влада Республіки, колеги журналіста з телеграм-каналу «Білорусь головного мозку».

Нагадаємо, 23 травня 2021 року білоруські спецслужби захопили опозиційного журналіста Романа Протасевича, який перебував на борту літака Ryanair (рейс з Афін до Вільнюса).

Літак здійснив посадку у Мінську через неправдиве повідомлення влади Білорусі про вибухівку на борту лайнера. Для супроводу авіалайнера в небо було піднято винищувач МіГ-29. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Після приземлення силовики одразу затримали Протасевича. Під час огляду літака повідомлення про мінування не підтвердилось.

Роман Протасевич заснував опозиційний телеграм-канал Nexta. На момент затримання Роман працював у команді телеграм-каналу «Білорусь головного мозку».

Його і співзасновника Nexta Степана Путило в Білорусі було оголошено у міждержавний розшук. Їх звинувачують в організації масових заворушень та групових акцій, що грубо порушують громадський порядок - ст. 293, ст. 342, а також у розпалюванні соціальної ворожнечі (ч. 3 ст. 130) Кримінального кодексу Білорусі. Вони були включені до так званого «списку терористів», який офіційно називається «Списком організацій та осіб, причетних до терористичної діяльності».

У 2020 році Протасевич був змушений просити політичний притулок у Польщі через переслідування з боку влади Білорусі.  

Слідчий комітет Білорусі порушив проти Протасевича кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень в Мінську. Статті передбачають покарання до 15 років позбавлення волі відповідно.

Телеграм-канал Nexta визнаний у Білорусі екстремістським. 

Скріншот відео

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY