ОБСЄ вимагає від Білорусі негайно звільнити Романа Протасевича

ОБСЄ вимагає від Білорусі негайно звільнити Романа Протасевича

28 Травня 2021
1346
28 Травня 2021
10:59

ОБСЄ вимагає від Білорусі негайно звільнити Романа Протасевича

1346
В ОБСЄ назвали затримання Романа Протасевича грубим порушенням зобов’язань щодо свободи висловлення думки та свободи медіа.
ОБСЄ вимагає від Білорусі негайно звільнити Романа Протасевича
ОБСЄ вимагає від Білорусі негайно звільнити Романа Протасевича

Представниця ОБСЄ з питань свободи преси Тереза Рібейро закликала владу Білорусі негайно звільнити журналіста Романа Протасевича. 

«Влада Білорусі повинна негайно та безумовно звільнити редактора каналу «Білорусь головного мозку» Романа Протасевича. Його затримання є грубим порушенням зобов’язань ОБСЄ щодо свободи висловлення думки та свободи медіа», – написала Рібейро у Twitter.

 

Опозиційний журналіст за співзасновник телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич був викрадений спецслужбами Білорусі з літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Літак був примусово посаджений в аеропорту Мінська ВПС Білорусі через нібито повідомлення про «замінування», яке не підтвердилось. Разом з Протасевичем спецслужби затримали його подругу, громадянку РФ Софію Сапегу, 25 травня Сапегу заарештували на два місяці.

За даними ЗМІ, Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега фігурують у трьох кримінальних справах, порушених за фактом масових протестів у Білорусі у серпні-вересні 2020 року.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що повідомлення про «мінування» рейсу Ryanair надійшло зі Швейцарії. Швейцарія спростувала заяву Лукашенка.

Cпільне розслідування центру «Досьє» Михайла Ходорковського та видань The Daily Beast і Der Spiegel встановило, що диспетчери аеропорту в Мінську повідомили пілотам про «мінування» літака Ryanair на 24 хвилини раніше, ніж отримали саме повідомлення від «терористів».

Пізніше це підтвердив і швейцарський провайдер, з поштової скриньки якого надійшов лист.

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання Протасевича та Сапеги.  Країни ЄС та Україна вже заборонили своїм авіакомпаніям перельоти у авіаційному просторі Білорусі, Захід розглядає можливість посилення санкцій проти режиму Лукашенка. 

Фото: @OSCE_RFoM

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1346
Читайте також
30.05.2021 12:03
Детектор медіа
«Детектор медіа»
2 058
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду