Мінінформ Білорусі обмежив доступ до Tut.bу

Мінінформ Білорусі обмежив доступ до Tut.bу

18 Травня 2021
1386

Мінінформ Білорусі обмежив доступ до Tut.bу

1386
Комітету державного контролю Білорусі повідомив, що проти посадовців ТОВ «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу.
Мінінформ Білорусі обмежив доступ до Tut.bу
Мінінформ Білорусі обмежив доступ до Tut.bу

Міністерство інформації Республіки Білорусь 18 травня обмежило доступ до білоруського порталу Tut.bу через нібито численні «порушення закону про ЗМІ».

Співзасновник Tut.bу Кирило Волошин повідомив, що домен порталу заблокований. Сайт не доступний і на території України. Наразі Tut.bу публікує новини в Telegram, Facebook та Instagram, додатках для Аndroid та iOS.

«Генеральна прокуратура встановила численні факти порушень закону про ЗМІ в частині розміщення забороненої інформації в низці публікацій на інтернет-ресурсі Tut.bу. У цих матеріалах міститься інформація від імені незареєстрованого фонду BYSOL. Відповідно до ст.38 закону про ЗМІ в засобах масової інформації на інтернет-ресурсах заборонено поширення інформації від імені організацій, які не пройшли в установленому порядку державну реєстрацію», – сказали в Мінінформі Білорусі.

Комітету державного контролю Білорусі повідомив, що проти посадовців ТОВ «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків, зборів в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу Білорусі. «У результаті необґрунтованого використання ТОВ "Тут Бай Медіа" державної підтримки як резидента Парку високих технологій державі було завдано збитків в особливо великому розмірі», – додали в Комітеті.

Крім того, на зв’язок перестали виходити журналісти та фотографи, які приїхали до офісу Tut.By, а саме: Артем Майоров («Белорусы и рынок»), Дар'я Бурякіна (Tut. by), Олександр Чорнухо (Onliner). Офіційна представниця Мінського міськвиконкому Наталія Ганусевич заявила Onliner, що в міліції немає інформації про затримання біля офісу Tut.by.

Волонтери телеграм-каналу «Списки задержанных» пишуть, що журналіст Onliner з'явився в списках затриманих.

Як писав ДМ, 18 травня 2021 року Департамент фінансових розслідувань Комітету державного контролю Білорусі прийшов з обшуками до редакції, регіональних офісів та журналістів білоруського порталу Tut.by.

Tut.by був зареєстрований як ЗМІ лише в січні 2019 року, до цього – з моменту заснування в 2000 році – портал працював без цього статусу. Реєстрація інтернет-ресурсів як мережевих видань в Білорусі є добровільною. Однак статус ЗМІ дає деякі переваги, зокрема – можливість законно відвідувати райони збройних конфліктів або надзвичайних ситуацій, масові заходи, місця інших суспільно важливих подій і передавати звідти інформацію.

Із 7 серпня 2020 року Tut.by отримало чотири попередження. Претензії від міністерства надійшли після матеріалів «У сім разів більше виборців і "таємні" протоколи. Які порушення побачили спостерігачі і що сказав ЦВК?», «Комітет держконтролю зможе виплатити великі премії працівникам, які проявлять себе в резонансних справах», «До редакторки Tut.by прийшли силовики. На її дочку завели справу про масові заворушення» і «Білоруська митниця попросила підтвердити, що в "Гаррі Поттері" немає закликів до повалення влади».

Згідно з білоруським законом про ЗМІ, якщо власник мережевого видання отримав два й більше письмових попередження протягом року, то доступ до видання можуть обмежити. Рішення про це ухваляє Мінінформ.

18 вересня Мінінформації направило позовну заяву до Економічного суду Мінська. Відомство на три місяці призупинило статус ЗМІ для Tut.by, починаючи з 1 жовтня.

8 жовтня Економічний суд Мінська призупинив провадження за позовом Міністерства  Білорусі до 26 жовтня, оскільки ТОВ «Тут Бай Медіа» оскаржувало попередження Мінінформації у Верховному Суді Білорусі. ВС Білорусі визнав одне з попереджень недійсним.

3 грудня 2020 року Економічний суд Мінська позбавив білоруський портал Tut.by статусу засобу масової інформації. Tut.by подав апеляційну скаргу на рішення суду.

Фото: Белсат

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1386
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду