У Білорусі суд призупинив справу про позбавлення Tut.by статусу ЗМІ

У Білорусі суд призупинив справу про позбавлення Tut.by статусу ЗМІ

9 Жовтня 2020
1436

У Білорусі суд призупинив справу про позбавлення Tut.by статусу ЗМІ

1436
Зараз Tut.by продовжує працювати як інтернет-ресурс.
У Білорусі суд призупинив справу про позбавлення Tut.by статусу ЗМІ
У Білорусі суд призупинив справу про позбавлення Tut.by статусу ЗМІ

Економічний суд Мінська до 26 жовтня призупинив провадження за позовом Міністерства інформації Білорусі про позбавлення інтернет-порталу Tut.by статусу ЗМІ. Про це 8 жовтня повідомив Tut.by.

Клопотання про призупинення провадження завив адвокат видання Сергій Зікрацький. Він пояснив, що ТОВ «Тут Бай Медіа» оскаржує попередження Міністерства інформації Білорусі у Верховному Суді країни. Суд розгляне заяву 26 жовтня. «Якщо Верховний суд визнає ці попередження недійсними, то в Міністерства інформації будуть відсутні підстави для подачі позову про позбавлення Tut.by статусу ЗМІ», – йдеться в повідомленні.

Суддя погодився з аргументами захисту та призупинив провадження до 26 жовтня.

«Принаймні, ми сподіваємося на докладний розгляд всіх наших аргументів, доказів, які ми збираємося представити до Верховного Суду, тому що ми не згодні з тими попередженнями, які нам винесені», – розповіла генеральна директорка Tut.by Людмила Чекина.

На її думку, позбавлення видання статусу ЗМІ може завдати шкоди державним інтересам та мати негативні наслідки. Зараз Tut.by продовжує працювати як інтернет-ресурс.

Tut.by був зареєстрований як ЗМІ лише в січні 2019 року, до цього – з моменту заснування в 2000 році – портал працював без цього статусу. Реєстрація інтернет-ресурсів як мережевих видань в Білорусі є добровільною. Однак статус ЗМІ дає деякі переваги, зокрема – можливість законно відвідувати райони збройних конфліктів або надзвичайних ситуацій, масові заходи, місця інших суспільно важливих подій і передавати звідти інформацію.

Із 7 серпня 2020 року Tut.by отримало чотири попередження. Претензії від міністерства надійшли після матеріалів «У сім разів більше виборців і "таємні" протоколи. Які порушення побачили спостерігачі і що сказав ЦВК?», «Комітет держконтролю зможе виплатити великі премії працівникам, які проявлять себе в резонансних справах», «До редакторки Tut.by прийшли силовики. На її дочку завели справу про масові заворушення» і «Білоруська митниця попросила підтвердити, що в "Гаррі Поттері" немає закликів до повалення влади».

Згідно з білоруським законом про ЗМІ, якщо власник мережевого видання отримав два й більше письмових попередження протягом року, то доступ до видання можуть обмежити. Рішення про це ухваляє Мінінформ.

18 вересня Мінінформації направило позовну заяву до Економічного суду Мінська. Відомство на три місяці призупинило статус ЗМІ для Tut.by, починаючи з 1 жовтня.

Фото: Tut.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1436
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду