У Білорусі журналіст видання «Трибуна» отримав 15 діб арешту

У Білорусі журналіст видання «Трибуна» отримав 15 діб арешту

3 Червня 2021
1195
3 Червня 2021
11:10

У Білорусі журналіст видання «Трибуна» отримав 15 діб арешту

1195
Підставою для затримання Дмитра Руто став футбольний шарф, на якому присутні білі і червоні кольори.
У Білорусі журналіст видання «Трибуна» отримав 15 діб арешту
У Білорусі журналіст видання «Трибуна» отримав 15 діб арешту

У Білорусі журналіст спортивного онлайнвидання «Трибуна» Дмитро Руто отримав 15 діб арешту нібито за незаконне пікетування.

Дмитро Руто був затриманий правоохоронцями у Мінську вранці 1 червня. Підставою для затримання Руто став футбольний шарф, на якому присутні білі і червоні кольори.

Журналіста звинуватили в незаконному пікетуванні за статтею 24.23 кодексу про адміністративні правопорушення (Порушення порядку організації або проведення масових заходів). Журналіста доставили у відділок міліції, склали протокол, а потім відправили в ізолятор до суду.

2 червня Дмитро Руто отримав 15 діб арешту.

31 травня 30 діб арешту ортимала журналістка Глафіра Жук, яка співпрацює з опозиційною газетою «Народна Воля». Правоохоронці склали щодо Жук протокол через «повторне порушення порядку організації або проведення масових заходів». Перед затриманням вона висвітлювала для видання «Народна воля» суд над опозиційними активістами.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси. 

18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років. 

23 травня ВПС Білорусі змусили сісти у Мінську літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Спецслужби затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу, які перебували на борту лайнера. Міжнародна спільнота прирівняла дії режиму Лукашенка до «державного тероризму». 

24 травня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

Фото: Tribuna.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1195
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду