Репресії проти Tut.by: видання запустило спеціальний інформаційний сайт

Репресії проти Tut.by: видання запустило спеціальний інформаційний сайт

21 Травня 2021
1766
21 Травня 2021
17:19

Репресії проти Tut.by: видання запустило спеціальний інформаційний сайт

1766
За допомогою сайту можна дізнатись, де тепер читати заблокований владою Білорусі ресурс.
Репресії проти Tut.by: видання запустило спеціальний інформаційний сайт
Репресії проти Tut.by: видання запустило спеціальний інформаційний сайт

Незалежне білоруське видання Tut.by запустило спеціальний сайт, за допомогою якого буде висвітлювати репресії влади проти редакції.

«У нас з'явився сайт, на якому ми детально розповідаємо про те, що сталося з Tut.by… Головне про ситуацію і людей, які в ній опинились», – повідомила у Facebook редакція.

За допомогою сайту можна дізнатись, де тепер читати заблокований владою Білорусі ресурс, про способи комунікації з виданням, чому саме зараз влада вирішила заблокувати видання та відповіді на інші актуальні питання.

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення, однак, журналісти продовжують роботу навіть в «обезголовленому режимі» та попри затримання керівництва і блокування сайту.

Волошин допустив видалення матеріалів Tut.by, які не влаштовують владу Білорусі заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Європейський Союз вже закликав владу Білорусі припинити переслідування редакції  Tut.by та звільнити всіх затриманих журналістів, а також – усіх політичних в’язнів.

США також закликали Білорусь припинити репресії проти незалежних ЗМІ, мирних протестуючих, правозахисників та громадянського суспільства.

Україна засудила блокування Tut.by і переслідування його журналістів та закликала владу Білорусі припинити атаки на свободу слова.

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар закликав ООН та ОБСЄ відреагувати на ситуацію у Білорусі.

У свою чергу, директор програм Європи та Євразії Freedom House Марк Берендт назвав атаку білоруської влади на Tut.by свідченням бажання режиму Олександра Лукашенка знищити залишки незалежної журналістики у Білорусі.

Фото: Tut.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1766
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду