Комітет захисту журналістів закликав Білорусь звільнити всіх працівників Tut.by

Комітет захисту журналістів закликав Білорусь звільнити всіх працівників Tut.by

26 Травня 2021
1074

Комітет захисту журналістів закликав Білорусь звільнити всіх працівників Tut.by

1074
Владу країни просять назавжди припинити невпинне переслідування представників преси.
Комітет захисту журналістів закликав Білорусь звільнити всіх працівників Tut.by
Комітет захисту журналістів закликав Білорусь звільнити всіх працівників Tut.by

Комітет захисту журналістів 25 травня закликав білоруську владу негайно звільнити всіх працівників незалежного порталу Tut.by та припинити переслідування працівників ЗМІ.

«Білоруська влада повинна негайно звільнити всіх працівників порталу Tut.by, зняти будь-які звинувачення проти них, повернути вилучене обладнання і раз і назавжди припинити своє невпинне переслідування представників преси, – сказала координаторка програми CPJ по Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд. – Влада продовжує затримувати журналістів і працівників Tut.by – це однозначно спрямовано на добивання медіа після того, як її обезголовили масовими арештами минулого тижня. Але чим більше уряд намагатиметься погрожувати журналістам мовчанням, тим більше буде викрито такої несправедливості».

Як писав ДМ, 25 травня зник зв’язок із з журналістом Tut.by Денисом Бурковським та редакторами СММ видання Алею Бурковською та Максимом Пушкіним. Пізніше їх відпустили під угоду про нерозголошення.

Нагадаємо, 18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років. Під домашнім арештом у цій справі знаходяться: Юлія Чернявська, вдова Юрія Зіссера – засновника Tut.by, Катерина Ткаченко – юристка Tut.by, Ірина Костюченко – колишня юристка Tut.by. Вони визнані політичними в’язнями.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту. Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1074
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду