Профільний комітет рекомендує ухвалити проекти про сурдопереклад, обмеження «лохотронів» і заборону ворожок

17 Листопада 2011
10609
17 Листопада 2011
12:45

Профільний комітет рекомендує ухвалити проекти про сурдопереклад, обмеження «лохотронів» і заборону ворожок

10609
Комітет підтримав низку проектів у другому та повторному другому читанні
Профільний комітет рекомендує ухвалити проекти про сурдопереклад, обмеження «лохотронів» і заборону ворожок

Парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації на засіданні 16 листопада підтримав в другому читанні та в цілому законопроект № 8214 про внесення змін до закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо організації сурдоперекладу в державних телерадіоорганізаціях, автори якого - народні депутати Юрій Стець, Олександр Абдуллін та Віктор Уколов.

 

Члени комітету, розглянувши таблицю поправок до проекту, відхилили майже всі пропозиції голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерія Сушкевича, народних депутатів Юрія Кармазіна та Володимира Толстенка. А поправка до статті 43 «Телерадіоорганізації зобов'язані здійснювати інформаційне телемовлення в частині телевізійних новин - із субтитруванням та/або перекладом жестовою мовою» здалася членам комітету слушною, тому вони її підтримали. Якщо парламент підтримає цю норму, то телеканали матимуть змогу вибирати, яким чином їм забезпечувати права осіб з порушенням слуху: шляхом субтитрування чи сурдоперекладу. На субтитри, зокрема в обласних державних ТРК, на наступний рік не передбачені бюджетні кошти.

 

Також комітет підтримав у другому читанні та в цілому законопроект № 8371 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту населення та інформаційного простору від негативного впливу, який передбачає заборону реклами чаклунів і ворожок та надання окультно-містичних послуг в ефірі. Члени комітету підтримали поправки Олени Кондратюк та Миколи Круця, решту відкинули. Хоча вирішили, що не варто дозволяти таку рекламу в спеціалізованих виданнях, оскільки будь-який журнал чи газета за бажання перереєструються як спеціалізовані і продовжуватимуть рекламувати ворожок.

 

Крім того, члени комітету вирішили рекомендувати Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому проект закону № 4510 про внесення змін до закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами. Нагадаємо, у травні цього року народні депутати відправили цей законопроект про «лохотрони» на повторне друге читання. Проект № 4510 було зареєстровано 2009 року, він пропонує дозволити інтерактивні програми тільки на каналах з обмеженим доступом та з попередженням про платну участь. З того часу парламент встиг відправити його на повторне перше читання, потім підтримав у першому читанні.

 

Комітет також підтримав урядовий законопроект № 8298 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення. Проект пропонує уніфікувати в законах «Про телебачення і радіомовлення», «Про радіочастотний ресурс України» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» положення про висновки «Українського державного центру радіочастот» (УДЦР), які є підставою для користування мовниками радіочастотним ресурсом. Члени комітету рекомендували парламенту ухвалити проект у другому читанні та в цілому.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10609
Читайте також
09.01.2010 14:49
Світлана Остапа
179 524
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду