Парламент підтримав у першому читанні обмеження програм-«лохотронів»

21 Грудня 2010
10524
21 Грудня 2010
18:28

Парламент підтримав у першому читанні обмеження програм-«лохотронів»

10524
Парламент підтримав у першому читанні обмеження програм-«лохотронів»

21 грудня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 4510 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами)». «За» проголосували 253 народні депутати.

 

Як повідомляла ТК, законопроект № 4510 був зареєстрований народними депутатами Оленою Кондратюк і Миколою Баграєвим (тоді - БЮТ) 20 травня 2009 року. Він передбачає заборону на розміщення в ефірі інтерактивних конкурсів, лотерей і вікторин, умови яких прямо чи опосередковано передбачають платну участь. Такі програми пропонують дозволити лише на каналах з обмеженим доступом. При цьому вони мають супроводжуватися попередженням про те, що участь у них є платною. Попередження повинне займати не менше 20% площі екрану і бути контрастним щодо фону. Також трансляція програм з платними інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами) має постійно супроводжуватися поточною інформацією про обсяг дзвінків та шанси підключення до студії.

 

16 червня Рада розглядала цей законопроект і відправила його на повторне перше читання. Тоді Олена Кондратюк заявила, що парламент не підтримав його суто з політичних міркувань.

 

Згодом народні депутати Юрій Кармазін і Адам Мартинюк зареєстрували альтернативний законопроект № 4510-1.

 

21 грудня парламент розглядав обидва проекти. Від Комітету з питань свободи слова доповідала Олена Бондаренко (Партія регіонів). Вона зауважила, що законопроект № 4510 встановлює обмеження, яке не поширюється на творчі конкурси, спортивні змагання і розіграші лотерей, а № 4510-1 обмежує все. «Як експерт я рекомендую голосувати за 4510», - додала вона.

 

Володимир Карпук (НУ-НС) натомість закликав голосувати за № 4510-1, тому що інтерактивні програми не мають нічого спільного зі спортивними змаганнями і розіграшами лотерей.

 

Після цього перший віце-спікер Адам Мартинюк дав слово «власникам телеканалів» - Володимиру Ландіку (Партія регіонів). «Якщо ми забороняємо все, то що ми тоді можемо показувати по телебаченню - тільки Верховну Раду? А все інше забороняємо? Є ж телеіндустрія, яка має щось заробляти. А потім ідемо до них у шоу і говоримо, які ми хороші», - сказав пан Ландік, зауваживши, що Комітет з питань свободи слова та інформації підтримав законопроект № 4510.

 

У відповідь на це Адам Мартинюк закликав подумати про дітей, які «клюють на гачок» інтерактивних телеігор.

 

У результаті законопроект № 4510 набрав 207 голосів, а № 4510-1 - 72 голоси.

 

«Рейтингове голосування показало, що перший може набрати потрібну кількість. Давайте хоч щось зробимо й обмежимо», - попросив Адам Мартинюк.

 

Повторно за законопроект № 4510 у першому читанні проголосували 253 народні депутати.

 

Нагадаємо, у квітні 2008 року подібний законопроект ініціював народний депутат з БЮТ Олександр Фельдман. Але він так і не був прийнятий.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10524
Читайте також
27.09.2010 17:57
Олександр Лащенко, Марічка Набока, «Радіо Свобода»
29 635
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду