Парламенту рекомендують ухвалити проекти про сурдопереклад і скасування квот на музику

6 Жовтня 2011
10045
6 Жовтня 2011
13:38

Парламенту рекомендують ухвалити проекти про сурдопереклад і скасування квот на музику

10045
Парламенту рекомендують ухвалити проекти про сурдопереклад і скасування квот на музику

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації на засіданні 5 жовтня внесли низку поправок і рекомендують Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо організації сурдоперекладу в державних телеорганізаціях (№ 8214). Нагадаємо, проект був внесений народними депутатами Юрієм Стецем, Віктором Уколовим і Олександром Абдулліним.

 

Як писала ТК, 20 вересня парламент ухвалив цей проект у першому читанні.

Законопроектом на державних мовників покладають обов'язок давати теленовини із сурдоперекладом, а також супроводжувати сурдоперекладом звернення президента і прем'єр-міністра країни до українського народу.

 

Народні депутати домовились, що до другого читання документ розширять, максимально враховуючи інтереси нечуючих і слабочуючих людей.

 

 Раніше цей законопроект підтримав Комітет з питань свободи слова та інформації.

 

Нагадаємо, Комітет не підтримав інший проект - про доступ осіб з вадами слуху до інформації № 6618, який хотів зобов'язати всіх мовників давати субтитри або сурдопереклад 5% програм.

 

Крім того члени Комітету підтримали у першому читанні законопроекти: № 7132 про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі»; про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо уточнення сфери застосування закону та удосконалення окремих положень № 8569, та у другому читанні та в цілому - № 6342 про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо приведення програмної концепції мовлення у відповідність до вимог Європейської Конвенції про транскордонне телебачення.

 

Як писала «Детектор медіа», законопроект № 6342 доопрацьовувала робоча група.

 

Нагадаємо, законопроект про квоти прийнятий у першому читанні, його автором є народний депутат Олена Бондаренко. Він викликав великі дискусії у суспільстві.

 

Зокрема, українські громадські організації закликали Верховну Раду не ухвалювати закону про скасування квот на національний музичний продукт до проведення ґрунтовного громадського обговорення. Відповідне відкрите звернення до голови Верховної Ради Володимира Литвина і голови Комітету з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка зробили учасники громадської кампанії «Новий громадянин», зокрема Інститут медіа права, «Демократичні ініціативи», «Остання барикада», фундація «Суспільність», ГО «Центр UA» - загалом 26 організацій.

 

На думку експертів, ухвалення закону у другому читанні без істотних адекватних змін «призведе до втрати усіма гілками влади в Україні контролю не лише за низкою галузей індустрії культури, ростом у державі безробіття серед працівників культури, але й за станом інформаційно-культурного простору».

 

В іншому законопроекті - № 8095 - народні депутати Віктор Уколов, Олена Бондаренко, Юрій Стець, Андрій Шевченко та Олександр Абдуллін запропонували звільнити від оподаткування і збору за користування радіочастотним ресурсом радіокомпанії, які мовлять державною мовою.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10045
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду