detector.media
17.11.2011 12:45
Профільний комітет рекомендує ухвалити проекти про сурдопереклад, обмеження «лохотронів» і заборону ворожок
Комітет підтримав низку проектів у другому та повторному другому читанні

Парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації на засіданні 16 листопада підтримав в другому читанні та в цілому законопроект № 8214 про внесення змін до закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо організації сурдоперекладу в державних телерадіоорганізаціях, автори якого - народні депутати Юрій Стець, Олександр Абдуллін та Віктор Уколов.

 

Члени комітету, розглянувши таблицю поправок до проекту, відхилили майже всі пропозиції голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерія Сушкевича, народних депутатів Юрія Кармазіна та Володимира Толстенка. А поправка до статті 43 «Телерадіоорганізації зобов'язані здійснювати інформаційне телемовлення в частині телевізійних новин - із субтитруванням та/або перекладом жестовою мовою» здалася членам комітету слушною, тому вони її підтримали. Якщо парламент підтримає цю норму, то телеканали матимуть змогу вибирати, яким чином їм забезпечувати права осіб з порушенням слуху: шляхом субтитрування чи сурдоперекладу. На субтитри, зокрема в обласних державних ТРК, на наступний рік не передбачені бюджетні кошти.

 

Також комітет підтримав у другому читанні та в цілому законопроект № 8371 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту населення та інформаційного простору від негативного впливу, який передбачає заборону реклами чаклунів і ворожок та надання окультно-містичних послуг в ефірі. Члени комітету підтримали поправки Олени Кондратюк та Миколи Круця, решту відкинули. Хоча вирішили, що не варто дозволяти таку рекламу в спеціалізованих виданнях, оскільки будь-який журнал чи газета за бажання перереєструються як спеціалізовані і продовжуватимуть рекламувати ворожок.

 

Крім того, члени комітету вирішили рекомендувати Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому проект закону № 4510 про внесення змін до закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами. Нагадаємо, у травні цього року народні депутати відправили цей законопроект про «лохотрони» на повторне друге читання. Проект № 4510 було зареєстровано 2009 року, він пропонує дозволити інтерактивні програми тільки на каналах з обмеженим доступом та з попередженням про платну участь. З того часу парламент встиг відправити його на повторне перше читання, потім підтримав у першому читанні.

 

Комітет також підтримав урядовий законопроект № 8298 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення. Проект пропонує уніфікувати в законах «Про телебачення і радіомовлення», «Про радіочастотний ресурс України» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» положення про висновки «Українського державного центру радіочастот» (УДЦР), які є підставою для користування мовниками радіочастотним ресурсом. Члени комітету рекомендували парламенту ухвалити проект у другому читанні та в цілому.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY