Верховна Рада відправила законопроект про «лохотрони» на повторне перше читання

16 Червня 2010
15455
16 Червня 2010
11:28

Верховна Рада відправила законопроект про «лохотрони» на повторне перше читання

15455
Верховна Рада відправила законопроект про «лохотрони» на повторне перше читання

16 червня Верховна Рада не підтримала за основу проект закону «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами)» - лише 173 голоси «за». За відправлення законопроекту на повторне перше читання проголосували 393 народні депутати.

 

Як повідомляла ТК, законопроект № 4510 був зареєстрований народними депутатами Оленою Кондратюк і Миколою Баграєвим (фракція БЮТ) 20 травня 2009 року. Він передбачає заборону на розміщення в ефірі інтерактивних конкурсів, лотерей і вікторин, умови яких прямо чи опосередковано передбачають платну участь. Такі програми пропонують дозволити лише на каналах з обмеженим доступом. При цьому вони мають супроводжуватися попередженням про те, що участь у них є платною. Попередження повинне займати не менше 20% площі екрану і бути контрастним щодо фону. Також трансляція програм з платними інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами) має постійно супроводжуватися поточною інформацією про обсяг дзвінків та шанси підключення до студії.

 

Під час обговорення законопроекту Юрій Кармазін (НУ-НС) назвав його корисною справою для громадян України і запропонував прийняти за основу і в цілому.

 

«Є багато звернень громадян, коли малі діти беруть участь у цих програмах, а потім батьки змушені платити. Ці шахрайські програми витягують гроші з громадян!», - наголосив Андрій Павловський (БЮТ).

 

Водночас Олег Зарубінський (Блок Литвина) назвав інтерактивні програми «неприхованим шахрайством» і запропонував розробити набагато жорсткіший закон - аж до ліквідації інтерактивну на телебаченні.

 

Сергій Гордієнко (КПУ) також висловився проти законопроекту, який не забороняє платні вікторини, а лише виводить їх на канали з обмеженим доступом.

 

Нагадаємо, у квітні 2008 року подібний законопроект ініціював народний депутат з БЮТ Олександр Фельдман. Але він так і не був прийнятий.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15455
Читайте також
06.12.2010 08:46
Ксенія Забродська, для «Детектор медіа»
2 500
09.01.2010 14:49
Світлана Остапа
179 536
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду