Стець, Абдуллін й Уколов хочуть, щоб Перший національний показував новини із сурдоперекладом

12 Березня 2011
16648
12 Березня 2011
13:22

Стець, Абдуллін й Уколов хочуть, щоб Перший національний показував новини із сурдоперекладом

16648
Стець, Абдуллін й Уколов хочуть, щоб Перший національний показував новини із сурдоперекладом

Народні депутати, члени Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець, Олександр Абдуллін і Віктор Уколов хочуть зобов'язати державні телерадіоорганізації показувати новини із сурдоперекладом. Відповідний законопроект № 8214 про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо організації сурдоперекладу в державних телеорганізаціях вони зареєстрували 11 березня.

 

Зокрема, документ пропонує доповнити статтю 43 закону «Про телебачення і радіомовлення» частиною 7 такого змісту: «Державні телеорганізації зобов'язані здійснювати інформаційне телемовлення, в частині телевізійних новин, - із сурдоперекладом». Також частину першу статті 49 про розповсюдження офіційних повідомлень доповнити словами: «в тому числі із сурдоперекладом».

 

«В Україні близько тисячі триста телеканалів - і у жодного в ліцензії не передбачена адаптація програм для глухих. Глухих в Україні тотально не чують. Люди з повною або частковою втратою слуху за статистичними даними складають від 4 до 10 відсотків мешканців Європи, про кількість глухих в Україні статистичних даних не знайдено в жодному довіднику», - йдеться у пояснювальній записці.

 

Нагадаю, що Комітет з питань свободи слова та інформації на засіданні 16 лютого 2011 року відхилив законопроект № 6618 щодо удосконалення доступу осіб з вадами слуху до інформації, підготовлений Кабміном.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16648
Читайте також
01.02.2011 08:50
Світлана Остапа
10 360
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
я
4761 дн. тому
Дивно, за кордоном на каналах жестової мови не бачив. Можливо, так збіглося. А ось субтитрування, коли біжить стрічка з майже дослівним текстом сюжету чи коментаря - так. Yавіть, на російських каналах є. Крім того, самі люди з вадами слуху мені казали, що жестова мова теж має кілька різновидів. То може субтитрування краще?
slinterpreter
4787 дн. тому
А якщо по суті, то законопроект тупий, написаний із заплющеними очима і без консультацій з уповноваженими в цих питаннях організаціями. По-1, немає такого терміну "сурдопереклад", є "переклад жестовою мовою". По-2, "Прийняття законопроекту не потребуватиме видатків з Державного бюджету України." - а за чий рахунок мають працювати перекладачі? На громадських засадах чи нардепи будуть сплачувати зарплатню перекладачам із власної кишені?
slinterpreter
4787 дн. тому
to Хм а нічого, шо вони показують ці новини в той час, коли нормальні люди ще працюють, або не встигли доїхати додому з роботи? Та й чи можливо це назвати "показывает новости с сурдопереводом", якщо перекладача майже не видно на картинці, бо він займає 1/20 частину екрану, в той час нормою вважається не менше 1/8 ??????????????
Ясь
4787 дн. тому
А нехай краще Уколов займеться дитячим мовленням. Йому ця тема мабудь знайома. Треба запропонувати керівництву Першого, щоб він очолів жюрі дитячого Евробачення.
Хм
4787 дн. тому
Вот идиоты эти бютоиды. УТ-1 и так показывает новости с сурдопереводом. Хоть бы телевизор включить удосужились.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду