Закон про заборону «лохотронів» не торкнеться розіграшів на безоплатній основі – Олена Кондратюк

7 Березня 2012
5505
7 Березня 2012
13:20

Закон про заборону «лохотронів» не торкнеться розіграшів на безоплатній основі – Олена Кондратюк

5505
Обмеження також не торкнуться програм з проведення конкурсів, умови яких передбачають безоплатне набуття особою статусу учасника
Закон про заборону «лохотронів» не торкнеться розіграшів на безоплатній основі – Олена Кондратюк

16 березня 2012 року вступить в дію Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами, який на початку березня був підписаний президентом України.

 

У коментарі «Детектор медіа» голова підкомітету з питань реклами, народний депутат Олена Кондратюк зазначила, що закон забороняє розміщення в телерадіоефірі інтерактивних конкурсів, лотерей і вікторин, за участь у яких прямо чи опосередковано учаснику потрібно було платити. Водночас він передбачає можливість транслювати платні інтерактивні програми на каналах з обмеженим доступом (кодовані канали) з попередженням про платну участь.

 

«Трансляція таких програм буде супроводжуватися поточною інформацією про обсяг дзвінків і шанси підключення до студії, а також текстами попередження - встановленого законом розміру та кольору. Нова стаття 55-1 закону передбачає, що кожні 5 хвилин трансляції відповідної програми має наводитися інформація про те, що участь у конкурсах є платною - у вигляді дикторського тексту та/або звукового супроводу. Правила інтерактивних конкурсів мають передбачати заборону участі неповнолітніх осіб у таких конкурсах», - каже Олена Кондратюк.

 

Водночас, обмеження, які передбачено законом, не стосуються «трансляції програм з проведення розіграшів на безоплатній основі для розважальних, благодійних або пізнавальних цілей, а також з метою рекламування (популяризації) товару, торгової марки». «Також, ці обмеження не торкнуться програм з проведення конкурсів, умови яких передбачають безоплатне набуття особою статусу учасника та отримання учасником, який виявив кращі особисті знання чи вміння, виграшів у грошовій або майновій формі за особисту перемогу», - роз'яснює пані Кондратюк.

 

За її словами, це, приміром, такі програми, як «Лото-забава», інтерактивні голосування в «Євробаченні» чи «Україна має талант».

 

До ухвалення цього закону у законодавстві України були відсутні вимоги щодо належного інформування глядачів та слухачів про умови участі у подібних програмах. Участь людей у платних інтерактивних конкурсах призвела до численних випадків завдання фінансових збитків учасникам цих ігор.

 

За словами народного депутата, прийняття закону дозволить вивести подібні передачі за межі загальнодоступного ефіру, оскільки в наших реаліях вони здатні завдавати суттєвої фінансової шкоди телеглядачам та радіослухачам. «Враховуючи те, що основною аудиторією і учасниками подібних інтерактивних ігор є неповнолітні діти та люди похилого віку, законодавче вирішення цього питання було вкрай необхідним з огляду на давно існуючу потребу у встановленні законодавчих норм, які б не дозволяли шахраям маніпулювати людьми та вводити їх в оману», - вважає Олена Кондратюк.

 

Нагадаємо, законопроект № 4510 щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами було зареєстровано у травні 2009 року. З того часу парламент встиг відправити його на повторне перше читання, потім підтримав у першому читанні. У травні 2011 року народні депутати відправили його на повторне друге читання. 9 лютого цього року за його ухвалення в другому читанні і в цілому проголосували 302 народних обранця.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5505
Читайте також
22.06.2009 10:34
Алла Котляр, «Дзеркало тижня»
1 385
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду