Парламент заборонив «лохотрони»

9 Лютого 2012
8553
9 Лютого 2012
15:12

Парламент заборонив «лохотрони»

8553
Платні лотереї та вікторини залишаться на каналах з обмеженим доступом
Парламент заборонив «лохотрони»

9 лютого Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами)». За нього проголосувало 302 народні депутати.

 

Закон забороняє розміщення в ефірі інтерактивних конкурсів, лотерей і вікторин, умови яких прямо чи опосередковано передбачають платну участь. Такі програми дозволяються лише на каналах з обмеженим доступом. При цьому вони мають супроводжуватися попередженням про те, що участь у них є платною. Попередження повинне займати не менше 20% площі екрану і бути контрастним щодо фону. Також трансляція програм з платними інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами) має постійно супроводжуватися поточною інформацією про обсяг дзвінків та шанси підключення до студії.

 

Народний депутат, голова підкомітету з питань реклами Олена Кондратюк, яка є автором законопроекту, у коментарі «Детектор медіа» зазначила, що члени профільного комітету в жодному разі не бажають запроваджувати тотальну заборону інтерактивних конкурсів на телебаченні, оскільки, як і прості глядачі, в багатьох випадках вони також співпереживають та вболівають за певних учасників інтерактивних розважальних шоу, але, на їхню думку, інтерактив на телеканалах має бути без обману співгромадян.

 

«Однак, вважаю, що ми не могли залишати і надалі законодавчі прогалини, які дозволяють окремим телеканалам займатися фактично шахрайством, транслюючи в ефірі  передачі та програми з платними інтерактивними конкурсами», - каже Олена Кондратюк.

 

На її думку, враховуючи те, що основною аудиторією й учасниками подібних інтерактивних ігор (типу «вгадай слово» і т.д.) є неповнолітні та люди похилого віку, законодавче вирішення цього питання було конче необхідним з огляду на давно існуючу потребу у встановленні законодавчих пересторог випадкам маніпуляції та введення в оману у телеефірі.

 

«Завдяки прийнятому закону зі звичайних (не кодованих) каналів мовлення зникнуть передачі, у яких нашим громадянам з метою отримання виграшу за особисту перемогу пропонується здійснити телефонний дзвінок, відправити смс-повідомлення, і, відповідно, передбачається стягнення коштів за ціною, що не відповідає обраному абонентом тарифному плану», - зауважує народний депутат.

 

За словами автора документу, обмеження, які передбачено законом, не стосуються трансляції програм з проведення розіграшів на безоплатній основі для розважальних, благодійних або пізнавальних цілей, а також з метою рекламування (популяризації) товару, торгової марки.

 

«Також, ці обмеження не торкнуться програм з проведення конкурсів, умови яких передбачають безоплатне набуття особою статусу учасника та отримання учасником, який виявив кращі особисті знання чи вміння, виграшів у грошовій або майновій формі за особисту перемогу. На каналах з обмеженим доступом (кодованих) програми та передачі з платними інтерактивом будуть розповсюджуватись із дотриманням чітких законодавчих правил щодо особливостей трансляції та будуть супроводжуватись належним інформуванням глядачів про умови участі у таких передачах тощо», - зазначає Олена Кондратюк.

 

Нагадаємо, законопроект № 4510 щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами було зареєстровано 2009 року, він пропонував дозволити інтерактивні програми тільки на каналах з обмеженим доступом та з попередженням про платну участь. З того часу парламент встиг відправити його на повторне перше читання, потім підтримав у першому читанні. У травні народні депутати відправили його на повторне друге читання. Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендував Верховній Раді прийняти проект в другому читанні та в цілому.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8553
Читайте також
27.09.2010 17:57
Олександр Лащенко, Марічка Набока, «Радіо Свобода»
29 636
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
дэн
4457 дн. тому
такая программа-лохолтрон идёт сейчас по " КРТ"-примите меры-закрывайте канал
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду