ІМІ: У квітні загальнонаціональні видання опублікували 13 сумнівних матеріалів

6 Квітня 2010
21404
6 Квітня 2010
15:34

ІМІ: У квітні загальнонаціональні видання опублікували 13 сумнівних матеріалів

21404
ІМІ: У квітні загальнонаціональні видання опублікували 13 сумнівних матеріалів

У березні в загальнонаціональних виданнях рівень політичної «джинси» зрівнявся з комерційною. Такі ж тенденції спостерігаються в рівненській та кримській пресі.

 

Загалом експерти визначили 13 сумнівних матеріалів, що містять ознаки прихованої реклами в чотирьох загальнонаціональних виданнях: газети «Факти», «Сегодня», «Экономические известия» та журнал «Корреспондент», повідомляє «Інститут масової інформації».

 

До групи експертів увійшли Тарас Шевченко (Інститут медіа права), Руслан Дейниченко (Могилянська школа журналістики) та Андрій Сайчук (журналіст).

 

Таблиця кількості матеріалів виглядає так:

 

1. «Факти» - 13

 

2. «Сегодня» - 0

 

3. «Экономические известия» - 0

 

4. «Корреспондент» - 0

 

З повним переліком можна ознайомитися тут.

 

Також в ході дослідження було виявлено 18 матеріалів, які були неналежно марковані як рекламні:

 

1. «Факти» - 0

 

2. «Сегодня» - 13

 

3. «Экономические известия» - 2

 

4. «Корреспондент» - 3

 

З повним переліком можна ознайомитися тут.

 

Загалом в ході моніторингу експерти визначили:

 

6 матеріалів з ознаками прихованої реклами політичного характеру,

 

7 матеріалів з ознаками прихованої реклами комерційного характеру.

 

 

18 матеріали неналежно марковані як реклама, тоді якзгідно з Законом «Про рекламу» матеріали, які привертають або підтримують інтереси до певної особи або товару, мають бути марковані словом «Реклама» або «На правах реклами».

 

Найбільше сумнівних матеріалів політичного характеру надруковані на підтримку Юлії Тимошенко.

 

Комерційну «джинсу» переважно замовляють: гіпермаркет "Епіцентр", автобудівник концерн Lada та група Баядера.

 

Згідно висковків експертів, останнім часом спостерігається поява розгорнутих матеріалів на медичну тематику у вигляді відповідей лікаря на питання читачів. В цих матеріалах лікар зазначає номери телефонів та адресу лікарського закладу, в якому працює, а також зазначає послуги що надає цей лікарський заклад. Це, на думку юриста ІМІ Романа Головенко, є порушенням закону «Про пресу» (пункт 7 част.3 статті 26), де йдеться, що журналісти мають уникати в своїх матеріалах зазначення реквізитів надавача певних послуг.

 

Моніторинг здійснюється в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» за підтримки громадської організації Internews Network «У-Медіа» . Партнером ІМІ в цьому проекті є «Детектор медіа», що проводить моніторинг дотримання професійних стандартів українськими телеканалами.

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21404
Читайте також
14.01.2010 12:40
Інститут масової інформації
22 926
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду