detector.media
15.03.2010 11:44
ІМІ: Новими замовниками «джинси» у Львові стали місцеві політики

У лютому 2010 року матеріалів, зроблених з порушенням журналістських стандартів у Лювові виявлено 51, з них 3 - неналежно марковані. Про це свідчать результати моніторингу найрейтинговіших львівських друкованих ЗМІ, проведеного членами ГО «Центр "Журналістський правозахист"» з 1 по 28 лютого 2010 року, повідомляє «Інститут масової інформації». У ролі експертів виступили відомий політолог та журналіст Анатолій Романюк і журналіст, екс-редактор газет «Поступ» і «Львівська газета» Олег Онисько.

 

В рамках моніторингу розглядали наступні видання:

 

- газета «Високий замок» - 12 - (П/Р - прихована реклама), 2 - (Н/М - неналежне маркування)

 

- газета «Експерес» - 2 (П/Р);

 

- газета «Суботня пошта» (з 1 січня 2010 - «Львівська пошта») - 12 (П/Р), 1- (Н/М) ;

 

- газета «Новий погляд» - 10 (П/Р);

 

- газета «Ратуша» - 12 (П/Р)

 

На думку експертів, різке зменшення кількості «джинси» у львівських ЗМІ в лютому 2010 року насамперед пояснюється завершенням президентської кампанії в Україні. Окремі «післяпрезидентські» «джинсові» публікації можна пояснити чисто тактичними міркуваннями політичних структур, котрі боряться за залишки свого елеторату. Стовідсотковим замовником післявиборчої політичної «джинси» на Львівщині є лише одна структура - БЮТ. Твердження керівників львівських ЗМІ, щодо нової хвилі «товару» у перші два - три тижні після виборів підтвердились лише частково. «Не виключено, що деякі друковані ЗМІ, виконавши роль «мавра», змушені будуть піти з газетного ринку. Решта, які «підсіли» на фінансову голку від джинсових публікацій, вимушені бужуть негайно шукати альтернативні джерела фінасування або скоротити тираж чи обсяг. Цікавим є той факт, що кількість відверто заангажованих політичних «джинсових» матеріалів у всіх львівських друкованих ЗМІ (за винятком газети «Експрес») практично однакова», - зазначено у висновку експертів.

 

«Фактично усі замовні політичні матеріали були спрямовані проти Януковича і, очевидно, стимульовані представниками БЮТ. Особливо, некоректно виглядали звернення до виборців Яценюка, Тігіпка і Ющенка із закликом голосувати за Тимошенко, які підписали різні більш-менш відомі люди, які нібито голосували в першому турі за цих кандидатів. Некоректність полягає у тому, що редакціям, без сумніву, була відома справжня позиція Яценюка, Тігіпка і Ющенка, які заявили про голосування «проти всіх». Очевидною є також спроба БЮТ втягнути основні церковні конфесії у політичну агітацію. Період після голосування позначився низкою замовних матеріалів зі звинувачення ПР і Януковича у фальсифікації результату. Прогноз на березень 2010 Очевидно, зі спадом напруги у боротьбі за крісло президента, кількість замовних матеріалів загальноукраїнського рівня різко зменшиться. Однак, загальна кількість "джинси" зменшиться несуттєво - вже очевидно, що її використовуватимуть регіональні політики, підігріваючи інтерес до себе в очікуванні місцевих виборів. Частково починає відроджуватися і комерційні "джинса"», - зазначає Олег Онисько.

 

«Умовно отримані матеріали ми можемо розділити на дві частини: довиборні і післявиборні. В першому випадку в представлених газетах присутня навала тенденційних і свідомо сфокусованих публікацій, що мають однозначну виборчу спрямованість. Практично всі надані публікації спрямовані або на підтримку одного кандидата - Юлії Тимошенко, або проти її конкурента в другому турі. Можна припустити, що більша частина цих матеріалів внаслідок повторюваності змісту, тематики, форми подання, джерела або абстрактного автора є розміщеними з окремого центру. Публікації у "Високому замку" мають в цьому контексті певну особливість --серед розглянутих публікацій, розміщених «заготовок» немає, але присутні власні тенденційні, або Народного депутата від БІОТ М.Ковзеля (можна припустити, що публікації останнього, які з'являються регулярно, розміщаються на платній, або компенсаційній основі)», - підсумовує Анатолій Романюк

 

 

Детальніше з висновками експертів можна ознайомитися тут.

 

Моніторинг проводиться в рамках проекту «Моніторинг стандартів журналістики та покращення медіа грамотності громадян» за підтримки Інтерньюз Нетворк

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY