«Високий замок» переміг «Крымскую газету» за кількістю замовних матеріалів

8 Вересня 2009
18560
8 Вересня 2009
09:15

«Високий замок» переміг «Крымскую газету» за кількістю замовних матеріалів

18560
«Високий замок» переміг «Крымскую газету» за кількістю замовних матеріалів

«Високий замок» - лідер за кількістю сумнівних матеріалів, а «Крымская газета» публікує інформацію без грифу «реклама». Такі результати серпневого моніторингу видань.

 

Щодо друкованих ЗМІ Львова, Центром «Журналістського правозахисту» було виявлено 60 матеріалів, зроблених з порушеннями норм журналістських стандартів. Рекордсменом за кількістю сумнівних матеріалів стала львівська газета «Високий замок». Моніторинг проводився членами ГО «Центр "Журналістський правозахист"» від 1 серпня по 30 серпня 2009 року.

 

Експерти:

Анатолій Романюк, відомий політолог, журналіст.

Олег Онисько, журналіст, екс-редактор газет «Поступ» і «Львівська газета».

Найбільше матеріалів з порушеннями журналістських стандартів з'явилося у таких виданнях:

- газета «Високий замок» - 21 ;
- газета «Експрес» - 4;
- газета «Суботня пошта» - 14 ;
- газета «Новий погляд» (тижн.) - 10;
- газета «Ратуша» (тижн.) - 11

 

Аналіз і тенденції: потрібно відзначити, що поряд з рекламними матеріалами без позначки «реклама» чи «на правах реклами», поряд з відвертими політичними замовними матеріалами політичного характеру, вперше на сторінках львівських ЗМІ з'явилась замовна «джинса», яка переслідує мету відбілити репутацію заарештованого за хабарі екс-голову Львіського апеляційного суду Ігоря Зварича. З цією метою екс-суддя навіть створив власну прес-службу, яка займається розсиланням упереджених інформацій «за Зварила» і намагається (за допомогою корупційних схем) розмістити у львівських ЗМІ «джинсові» матеріали.



Експерт Анатолій Романюк має щодо «джинсовості» окрему думку: «На мою думку питання методологічного плану. Чи є реклама стаття "джин сою»? На мою думку, ні. Якщо рекламують якусь послугу чи знахарку, то й ставлення читача до цього матеріалу, як до реклами. Без реклами газети не виживуть. Ряд публікацій мають відверто рекламний характер, навіть підписані «Й. Вінський» або «кореспондент». Натомість, вважаю, що в «джинси» - невідомий автор, або невідомо чому він чи його публікація з'явилась у цьому виданні. Переконаний, що «джинса» має чітко задану спрямованість/однозначність «за» або «проти».Скажімо, абсолютна більшість публікацій з «СП», наданих експертам для аналізу, слід віднести до класичної «джинси».

 

«Крымская газета» виявилась найбільшим покупцем інформації без грифу «реклама» в серпні у Криму. Такі результати серпневого моніторингу, який проводила громадська організація «Інформаційний прес-центр». Найбільшим покупцем інформації без грифу «реклама» в серпні у Криму виявилась «Крымская газета» . Такі результати серпневого моніторингу, який проводила громадська організація «Інформаційний прес-центр».

 

В рамках моніторингу перевірялись наступні видання: «Крымская правда, «Крымское время», «Первая крымская»,  «События», «Голос Крыма», «Кафа», «Крымская газета».

 

Група експертів у складі: викладачів факультету журналістики Таврійського Національного університету ім. В.І. Вернадського Вікторії Кондратськой і Ольги Володченко, кореспондента «Інтерфакс-Україна» Валентина Карайвана визначили:

 

 матеріалів у вищеперелічених газетах:

 

8 -  реклама без належної маркіровки;  матеріалів, що відносяться до прихованої реклами - 60|ехо-камера|.

 

Покупцями інформації без грифу «реклама» (або неналежно маркованої ) були:

«Кафа» - 3

«Крымская газета» - 17

«Крымская правда» - 12 (8 - неналежно марковані)

«Крымское время» - 16

«Первая крымская» - 7

«События»» - 11

«Голос Крыма» - 2

 

політичної «джинси» без маркування - 26

комерційної «джинси» без маркування - 34

політичних матеріалів з умовним маркуванням - 3

комерційних матеріалів з умовним маркуванням - 5.

 

Таким чином, найбільшим покупцем інформації без грифу «реклама» виявилась  «Крымская газета» .

 

Експерти Вікторія Кондратська, Ольга Володченко, Валентин Карайван відзначили значне (в порівнянні з минулим місяцем) зростання немаркованої політичної реклами. Серед лідерів-покупців - Сергій Тигіпко та партія «Союз». Але якщо С.Тигіпко рекламується у всіх газетах, то партія «Союз», здебільшого, розміщує свою рекламу в газеті, яка контролюється лідером партії. Серед матеріалів політичної реклами спостерігається передрук з центральних газет та інтернет-ресурсів публікацій, що створюють негативний образ лідера руху «Фронт перемен» Арсенія Яценюка.

 

Серед замовників комерційної реклами лідирують банки, мобільний зв'язок агентства нерухомості, санаторно-курортні  та сільськогосподарські підприємства. Газета «Крымская правда» продовжує публікувати нечітко маркіровані рекламні матеріали.

 

У серпні збільшилася кількість іміджевих статей про підприємства санаторно-курортної галузі, які публікувалися під рубриками «Актуально», «Актуальное интервью», з метою привабити відпочивальників і розширити рамки курортного сезону.

 

 

Моніторинг проводиться в рамках проекту «Моніторинг стандартів журналістики та покращення медіа грамотності громадян» за підтримки Інтерньюз Нетворк

 

 

 

Інститут масової інформації, «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18560
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду