«Сядут все!» Огляд політичних відеоблогів за 6–12 вересня 2021 року

«Сядут все!» Огляд політичних відеоблогів за 6–12 вересня 2021 року

17 Вересня 2021
3200
17 Вересня 2021
11:30

«Сядут все!» Огляд політичних відеоблогів за 6–12 вересня 2021 року

3200
Блогери розмірковують про розслідування CNN щодо «вагнерівців», бояться за Шарія й фантазують про любовний зв’язок Шойгу і Путіна.
«Сядут все!» Огляд політичних відеоблогів за 6–12 вересня 2021 року
«Сядут все!» Огляд політичних відеоблогів за 6–12 вересня 2021 року

Піднята розслідуванням CNN тема «зливу» спецоперації із затримання «вагнерівців» знову сколихнула частину блогерської спільноти. Тим часом Роман Цимбалюк знайшов користь від заяви російських пропагандистів, а Сергій Іванов узагалі запідозрив Путіна в нетрадиційній сексуальній орієнтації.

Сага про «вагнерівців»

Історія про можливе «злиття» українською стороною спецоперації із захоплення бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера, затриманих улітку минулого року в Білорусі, все ще тліє в українському медіапросторі. Про те, що саме з вини нинішньої влади спецслужби кількох країн так і не змогли допитати найманців, говорять опозиційні політичні сили, а найчастіше «Європейська солідарність». Свідчення команди Зеленського натомість плутаються: то голова Офісу президента Єрмак каже, що історія — чиста вигадка, то згодом президент Зеленський підтверджує: операція планувалася, але не втілена у життя.

Оливи в багаття цієї теми підлило нещодавнє розслідування CNN, у якому йдеться, що українські спецслужби за підтримки США справді хотіли виманити «вагнерівців» до України, де найманців мали заарештувати. Однак через пандемію бойовики прибули до Білорусі, де їх оперативно перехопили тамтешні спецслужбівці, згодом екстрадувавши до Росії.

Ютубери, на відміну від провідних українських телеканалів, тему коментували охоче. Особливо симпатики Петра Порошенка, для яких історія про «вагнерівців» — один із важливих доказів некомпетентності чинної влади. Зокрема, політичний коментатор та ведучий Прямого каналу Тарас Березовець у тематичному влозі називає матеріал від CNN «очень важной новостью», яка розкрила «целенаправленный слив» спецоперації. Тези, викладені в розслідуванні, Березовець подає як доконані факти, говорячи, що «спецоперация провалена в результате предательства». Попри те, що розслідувачі не називають прізвищ, Березовець каже, що «все и так все понимают».

Автор каналу «Є питання» журналіст Антон Голобородько зазначає: «Сьогодні про це пишуть CNN, і значить це — світова топновина». На думку блогера, ця стаття «ставить крапку» в питанні, чи відбувалася спецоперація, чи ні. Хоча й зауважує, що з матеріалу не зрозуміло, чому затримання бойовиків українською стороною зірвалося. Це, певен Голобородько, мало би встановити українське слідство. Допомогти правоохоронцям, вважає блогер, має й розслідування від Bellingcat, публікацію якого, через реліз матеріалу від CNN, трохи відклали.

«Головним "нелохом" в цій історії став Лукашенко, який продав тему росіянам, отримавши свій профіт», — міркує про нереалізовану Україною спецоперацію журналістка Тетяна Даниленко. Хоча і за каденції попередньої влади, яка нині критикує чинну, говорить блогерка, «була зірвана не одна спецоперація». А ще, зазначає Тетяна, матеріал CNN демонструє: представники влади не бажають детально коментувати ситуацію, прагнучи «відморозитися».

А от нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко рефлексував уже на підсумки брифінгу профільної парламентської тимчасової слідчої комісії. До її складу увійшли тільки «слуги», адже опозиція, говорить нардеп, відмовилася від участі. Бо представники монобільшості, мовляв, дуже розмили тему розгляду на ТСК, відійшовши від теми саме «вагнерівців». При цьому на брифінгу, певен Гончаренко, депутати «решили выставить крайними наши спецслужбы». Та опозиція, каже політик, буде добиватися чесного розслідування, в результаті якого «все сядут».

Що робити з (про)російськими пропагандистами?

Останнім часом влада, яку опоненти від самого початку звинувачували в підігруванні Кремлю, взялася накладати санкції на медіа, що діють в інтересах агресора. Нещодавно під них потрапили блогер і політик Анатолій Шарій та головний редактор онлайн-видання «Страна.ua» Ігор Гужва.

За долю братів по проросійській авдиторії переймаються інші блогери-симпатики Росії. Чи не найбільше наболіло депутату Фастівської міськради від «Опозиційної платформи — За життя» Олегу Єлисевичу — автору каналу Karabas Channel. У тематичному відео, побіжно аналізуючи візит Володимира Зеленського до США, він говорить, що «Зеленский все, что мог, сдал Америке». А ще жахливіше — від Байдена, мовляв, отримав «индульгенцию» на закриття неугодних ЗМІ. Дісталися і до ютуба, лякає підписників Єлисевич: якщо в Україні, мовляв, відкриють офіс відеохостингу, наша влада тиснутиме на нього з метою цензури! Так і ютуб-канал Шарія, каже Єлисевич, можуть закрити. Що тут скажеш: страхи та й годі! Куди ж українці, та й без «правди» від Анатолія Шарія?

А от Роман Цимбалюк, який мешкає у Москві, відзначив спосіб, завдяки якому силу російської пропаганди можна повернути проти її носіїв. Мовляв, якщо гучні загарбницькі заяви кремлівських крикунів змонтувати навіть у коротке відео, це буде непоганим доказовим матеріалом для гаазького суду. Адже топпропагандисти типу Жириновського не соромляться заявляти: або Україна буде з Росією, або агресор спалить українські міста дощенту. Хоча потім ті ж самі спікери, зазначає Цимбалюк, розповідають, що ми — «один народ». «Будьте вы прокляты», — не добирає слів до окупантів блогер.

Колишній телеведучий та експрокурор Сергій Іванов, у свою чергу, пішов ще далі: запідозрив російського лідера Путіна й тамтешнього міністра оборони Шойгу в нетрадиційних стосунках. Мовляв, навіть публічні відносини посадовців нагадують поведінку гомосексуальних героїв кінострічки «Горбата гора». Через те в Росії ЛГБТ-спільноту й утискають, певен Іванов, що мати в цій країні нетрадиційну орієнтацію — привілей для обраних, як у Давньому Римі. «Старый друг лучше двух подруг», — висміює взаємодію Шойгу та Путіна блогер.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3200
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду