Як знайти Чауса та втратити Кличка. Огляд політичних відеоблогів за 26 липня — 1 серпня 2021 року

Як знайти Чауса та втратити Кличка. Огляд політичних відеоблогів за 26 липня — 1 серпня 2021 року

7 Серпня 2021
2998
7 Серпня 2021
12:00

Як знайти Чауса та втратити Кличка. Огляд політичних відеоблогів за 26 липня — 1 серпня 2021 року

2998
Петров радить працевлаштувати білоруського пропагандиста Азарьонка на Прямий, а Притула вчергове тужить над невтішною долею сучасного Києва.
Як знайти Чауса та втратити Кличка. Огляд політичних відеоблогів за 26 липня — 1 серпня 2021 року
Як знайти Чауса та втратити Кличка. Огляд політичних відеоблогів за 26 липня — 1 серпня 2021 року

У пошуках судді Чауса

Чимало галасу у медіа наробила поява скандального судді Миколи Чауса у селі Мазурівці на Вінниччині. До того суддя був звинувачений у корупційних діяннях та переховувався на території Молдови. А у квітні 2021 з’явилася інформація, начебто суддю викрали невідомі. За однією з версій (багато разів повторену, зокрема, на телеканалі Прямий) — за сприяння українських спецслужб. Нині суддя не просто напівоголеним прийшов до Мазурівської сільради, а й вчергове ввірвався в українську медіасферу. Хайпувати на ньому кинулися навіть блогери першої величини. 

Анатолій Шарій, зокрема, пов’язав появу судді у селі на Вінниччині із діями СБУ за вказівкою Володимира Зеленського. Для «розслідування» справи Миколи Чауса представники Шарія навіть з’їздили до села, де з’явився скандальний суддя. «Организованная преступная группировка СБУ, подчиняющаяся Зеленскому, в очередной раз похищает человека. Но уже на территории Украины», — з виглядом знавця стверджує блогер. Добре, що просто випустили, радіє проросійський діяч, бо ж і вбити могли, а може, ще й спробують. Чи мав убивати Чауса особисто Зеленський (а також навіщо це робити), Анатолій Шарій, на жаль, не уточнив.

Коментували тему і на каналі «Страни.юа». Микола Чаус, вважає блогерка Олеся Медведєва, може надати однаково неприємні свідчення як проти Петра Порошенка щодо «незаконного вывоза из Украины», так і проти Володимира Зеленського за «похищение в Молдове». Мовляв, нині Банкова не хоче, щоб скандальний суддя «дістався» Національному антикорупційному бюро, а не СБУ, адже бюро нібито може бути досі під впливом Порошенка. А ще ж, говорить Медведєва, НАБУ — «это структура, подконтрольная американцам». Тож якщо бюро вдасться схопити суддю, до рук західних партнерів, мовляв, автоматично втрапить і компромат на команду Зеленського. 

Не мовчав і активіст Сергій Стерненко. На його думку, українцям нині нема сенсу купувати передплату на сервіси типу Netflix, адже вони і так живуть «усередині серіалу». Коли побачив «змагання» СБУ та НАБУ за затриманого, каже Стерненко, засумнівався, чи у правовій державі ми живемо? А потім згадав, що «ми із вами живемо в Україні». При цьому саме НАБУ, говорить блогер, мало би затримати суддю та привести його до суду, бо у провадженнях СБУ Чаус проходить лише як потерпілий. Тож, мовляв, співробітники СБУ точно діють за вказівкою Баканова (логічно, адже він голова служби) або Зеленського. А через таке правове свавілля, певен Стерненко, нас і до НАТО не беруть. 

Ексжурналіст, експолітик і залізничник Сергій Лещенко, коментуючи інцидент, сказав, що повернення судді Чауса із Молдови до України — «успішна спецоперація української держави». Бо повернули, мовляв, того, кого представники попередньої влади незаконно вивезли за кордон. Нині, говорить Лещенко, Чаусу в Молдові загрожувала смертельна небезпека. Через те його і доправили на Батьківщину. Допитувати суддю, певен блогер, варто лише у справі хабарництва та незаконного вивезення з України. Микола Чаус, не сумнівається Сергій Лещенко, може дати досить важливі покази проти Петра Порошенка. При цьому медійник не заперечує: «вести» діяча має саме НАБУ.

Хіба втримаєшся від коментування справи Чауса, якщо працюєш у пулі блогерів Петра Порошенка, якому «недружні» медійники закидають незаконне вивезення судді до Молдови? От і Олексій Петров не змовчав. Відео під назвою «Полный провал Банковой» прозоро натякає: у всьому винна команда Зеленського. Причетність Порошенка до справи Петров, звісно ж, категорично заперечує. Бо п’ятому президенту тиск на суддю, мовляв, вигідним не був. А от Зеленському, щоб «тиснути» на Порошенка, фігура судді, на думку Петрова, дуже може стати у нагоді. Тому саме українські спецслужби, не сумнівається блогер, і викрадали Миколу Чауса. Бо за чинної влади в Україні «объявлена политическая охота на Петра Порошенко». Та команда Зеленського, говорить Петров, знову вплуталася у міжнародний скандал. Підсумовує блогер очікувано: мовляв, за два роки Україна «из более-менее нормальной страны превратилась в ходячий анекдот». Тобто Саакашвілі на даху і Насіров під картатим пледом — це був не анекдот?

Зеленський, Порошенко і всі-всі-всі

Інші українські блогери, хто коментувати «гарячу» тему Миколи Чауса не захотів, брали на озброєння більш класичні теми: говорили про постаті самого Володимира Зеленського, Петра Порошенка та інших, більш чи менш медійних політиків. Авторка каналу «Рагулівна» Тетяна Микитенко, зокрема, згадує Зеленського як того, хто «20 років деградував українців, а потім став нашим президентом». Мовляв, Володимир Зеленський «зняв пародію на себе задовго до того, як став президентом». Нині, вважає Микитенко, «Вовка продовжує бути малоросом» із «совковими травмами».

На каналі «Ісландія», засновника якого — політтехнолога Володимира Петрова — нині пов’язують із Офісом президента, навпаки, збиткувалися з Петра Порошенка та журналістів підконтрольних йому медіа. Петров, зокрема, порадив взяти ведучим на Прямий канал білоруського пропагандиста Григорія Азарьонка, який  займається озвучуванням найбрудніших провладних темників та поливанням нечистотами противників команди Лукашенка. Та навіть якби на Прямому розглянули пропозицію прихильного до чинної влади блогера всерйоз, то навіщо каналу Порошенка якийсь молодий легіонер, якщо у «резерві» завжди є старий і перевірений часом Сергій Поярков?

Ну а шоумен та політик Сергій Притула, своєю чергою, бідкається через проблеми міста, очільником якого йому так і не довелося стати. У свіжому ролику блогер розмірковує над невтішною долею Києва під керівництвом Віталія Кличка (напередодні місцевих виборів схожі відео, нагадаємо, публікував і ще один охочий сісти у крісло столичного голови — нардеп Олександр Дубинський, канал якого нині заблокований). Найболючіше у Києві, на погляд Сергія Притули — «хаотична хижацька забудова» без актуального генплану. А от нових станцій метро, каже політик, у Києві вже вісім років не відкривали. «Не можна ставати ефективним мером за півроку до виборів», — говорить Сергій Притула. Наскільки ефективним очільником столиці був би сам шоумен, можна лише фантазувати.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2998
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду