Моліться за теплу зиму. Огляд політичних токшоу за 8–12 листопада 2021 року

Моліться за теплу зиму. Огляд політичних токшоу за 8–12 листопада 2021 року

16 Листопада 2021
2550
16 Листопада 2021
11:00

Моліться за теплу зиму. Огляд політичних токшоу за 8–12 листопада 2021 року

2550
Проросійські політики не припиняють лякати проблемами з газом, Гримчак знає, за що звільнять Данілова, Мосейчук рада, що її цитує президент, а Береза «працевлаштовує» Лещенка в Офіс президента.
Моліться за теплу зиму. Огляд політичних токшоу за 8–12 листопада 2021 року
Моліться за теплу зиму. Огляд політичних токшоу за 8–12 листопада 2021 року

Ситуація біля українського кордону, скупчення мігрантів на межі Білорусі та Польщі, а також «сезонні» теми на кшталт опалення та карантинних обмежень були найбільш обговорюваними цього тижня. Хоча дискутувати без маніпуляцій вдалося хіба що в етері «Свободи слова» на ICTV. 

8 листопада, «Свобода слова», ICTV

Участь в ефірі взяли міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, керівник Національної поліції Ігор Клименко, заступник міністра охорони здоров’я з уряду Гройсмана Павло Ковтонюк, доктор медичних наук Віктор Досенко, лікар Володимир Лиходієвський, волонтерки Наталія Попова та Катерина Ножевнікова, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров, правозахисниця Олександра Матвійчук. Разом 10 гостей (сім чоловіків та три жінки).

Спершу ведучий запитав у Віктора Ляшка, чи справді Україна перебуває на «плато» захворюваності на коронавірусну хворобу, як про це нещодавно говорив міністр. Урядовець відповів ствердно, додавши, що смертність ще буде «наздоганяти» статистику через те, що часто причину смерті встановлюють за кілька днів. Ще Ляшко закликав усіх вакцинуватися, адже нині, за його словами, в Україну завезли 31 мільйон доз вакцини.

Колишній заступник Уляни Супрун Павло Ковтонюк піддав сумніву слова про «плато» захворюваності, адже він, мовляв, «почекав би ще тиждень-два». А професор Віктор Досенко бідкався, що влада досі не залучає для оцінки ситуації експертів, покладаючись на звітність від керівників лікарень. Яка, мовляв, далека від реальної картини.

Говорили і про карантинні обмеження в освіті. Профільний міністр Сергій Шкарлет відзначив, що жодна школа не закрилася через низький відсоток вакцинованих. Загалом, сказав урядовець, у галузі залишилося лише 10% невакцинованих працівників, а у середніх школах — 7%. Міністр Ляшко додав, що до бази даних заноситимуть і медичні висновки про протипоказання людини до щеплення. Таких людей, мовляв, обмежувати у роботі не будуть.

Керівник Нацполіції Ігор Клименко звітував, що в Україні працює 1400 мобільних груп правоохоронців, які перевіряють дотримання карантинних обмежень. Навів статистику: лише за два тижні у державі склали 4800 протоколів, 27 тисяч постанов за неносіння медичних масок та відкрили 210 проваджень щодо підробки ковід-сертифікатів.

Правозахисниця Олександра Матвійчук допитувалася у головного поліціянта, чи є підстави у правоохоронців перевіряти сертифікати громадян просто посеред вулиці. Клименко говорив, що поліцейські послуговуються рішенням Кабміну, а Матвійчук наполягала, що у законі про Нацполіцію таких повноважень у копів не прописано.

Суперечка про права та обов’язки зачепила за живе лікаря Володимира Лиходієвського. Він сказав глядачам, що кожен «має право захворіти… бути інтубованим» та, зрештою, «похованим у чорному пакеті» або зробити щеплення. Тож закликав людей до зваженого вибору.

Ще говорили про так звану «ковідну амністію». На погляд президента громадської організації «Асоціація анестезіологів України» Сергія Дуброва, її точно не можна впроваджувати для лікарів, які підробляють сертифікати про вакцинацію.

Долучали до етеру і медичних волонтерок з Харкова та Одеси. Вони говорили, що нині кількість шпиталізацій зменшується, та про суттєве покращення ситуації говорити рано. Не обійшлося і без різких заяв. Зокрема, професор Досенко певен, що ледь не найбільшою антивакцинаторкою серед медичних професорів є інфекціоністка Ольга Голубовська, яка і «сама не вакцинована». Голубовську, нагадаємо, періодично запрошують на різні токшоу (зокрема до Шустера), а тиждень тому Євгеній Мураєв зізнався, що вона — міністерка охорони здоров’я його мрії.

10 листопада, «Український формат», UkrLive.tv

Гостею сольного блоку була нардепка Наталя Королевська («ОПЗЖ»). У гуртовому блоці були парламентарі Олександр Лукашев («ОПЗЖ»), Костянтин Бондарєв («Батьківщина»), ексзаступник міністра з питань окупованих територій Юрій Гримчак, народні депутати 8 скликання Олег Барна, Ігор Побер («Блок Петра Порошенка»), політичні коментатори Олександр Лазарєв і Михайло Чаплига. На післямові говорили політкоментатори Володимир Чемерис, Олена Морозова, Наталя Землянська та Михайло Міщанюк. Разом — 12 гостей (дев’ять чоловіків та троє жінок).

На персональний блок нині прийшла депутатка від «ОПЗЖ» Наталя Королевська. Розпочали зі звістки про самогубство двоюрідного брата колишнього мера Кривого Рогу Костянтина Павлова, який, нагадаємо, і сам, імовірно, наклав на себе руки влітку цього року. Парламентарка наголосила, що у самогубство політика у його партії не вірять. Далі було про міграційну кризу на кордоні Білорусі та Польщі. Гостя переконувала, що нашій владі не можна втягуватись у цей конфлікт. Наче на підтвердження цих слів на екран вивели слова секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова, який говорив, що занепокоєні ситуацією німецькі політики можуть забрати мігрантів собі додому. Діана Панченко розкритикувала слова Данілова.

Ще були жахалки про загрозу зриву опалювального сезону та брак енергоносіїв — стандартна зимова тема для медведчуківського токшоу. Королевська повторила давню мантру, що врятувати державу можуть лише перевибори.

І як Україна переживе цю зиму?!!

Ростислав Сухачов запитав політикиню, чи коректно представникам влади ілюструвати кількість померлих від хвороби пасажирськими вагонами. У відповідь почув: усе погано, а медреформу Уляни Супрун варто скасувати.

У гуртовому блоці йшлося про біженців на кордоні Білорусі та Польщі. Гості зійшлися на думці, що Україна за першої вказівки Заходу радо прихистить мігрантів. Нардеп Бондарєв із «Батьківщини» бідкався, що ми «перетворилися у колонію» та «посварилися з усіма сусідами». Коментуючи вже згадувані в етері слова Олексія Данілова про німців, які можуть прихистити мігрантів у себе вдома, колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак жартував: «Його скоро звільнять за самоуправство».

Розкритикували владу і через ситуацію в енергетиці. Діана Панченко говорила, що з таким запасом вугілля на ТЕЦ «віялові відключення електроенергії неминучі». Урядовець часів Гройсмана Юрій Гримчак ганив можновладців через звільнення голови НАК «Нафтогаз» Андрія Коболєва. Нардеп 8 скликання від «Блоку Петра Порошенка» Олег Барна сумував, що Зеленський порвав усі зв’язки з Білоруссю, хоча Порошенко «зберігав лояльність Лукашенка». Гм, а фальсифікація виборів, масові арешти, вбивства активістів та невизнання президентства Лукашенка в усьому цивілізованому світі — це нічого?

Підняли в етері «Українського формату» і вічну тему для сварок на проросійських медіа: українську мову. Відштовхнулися від заяв мовного омбудсмана Тараса Кременя, який назвав опонентів українізації «ворогами України». Мовне питання боліло політичному коментатору Олександру Лазарєву, який говорив, що, «по данным переписи… для 30% украинцев русский — родной». Нардеп Костянтин Бондарєв і взагалі назвав Кременя «ідіотом», заяви якого «відволікають від реальних проблем».

Цікава суперечка вийшла в ексурядовця Гримчака та ведучої Панченко. Слова першого, що мовних проблем в Україні немає, телевізійниця заперечила. Мовляв, «ми не можемо транслювати контент російською мовою через квоти», хоча глядачі часто просять про це. Додала також, що «50% людей в Україні — російськомовні». Звідки такі цифри, знає, напевно, тільки сама Панченко. Юрій Гримчак нагадав, що 78% громадян вважають українську рідною (і це, на відміну від фантазій Діани Панченко — дані відносно свіжого соціологічного дослідження). Політкоментатор Михайло Чаплига, який нині послуговується в етерах, в основному, російською, кричав, що «не віддасть Путіну руську мову». Обговорення очікувано завершилося суперечкою, через яку гостям вимкнули мікрофони.

А ти вивчив державну мову?

У післямові політкоментаторка Наталя Землянська говорила, що за даними «дослідження» (напевно, цього від міжнародного об’єднання Oxfam), «щохвилини від голоду у світі помирає 11 людей, а від ковіду — сім». Та чи не свідчить таке порівняння якраз про значну небезпеку коронавірусу, яку так вперто ігнорують «експерти» на каналах Медведчука? Наприклад, політичний активіст Володимир Чемерис, який сказав, що вакцини «не до кінця протестовані». Чи справді судження цієї людини, яка не має стосунку до медицини, про надійність вакцин потрібні глядачам більше, ніж позиція Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка закликає вакцинуватись проти коронавірусу? Краще б уже Перший незалежний давав слово своєму власнику Нестору Шуфричу, який закликає вакцинуватися.

11 листопада, «Право на владу», «1+1»

В етері були секретар РНБО Олексій Данілов, прем’єр Денис Шмигаль, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, заступник міністра енергетики Максим Немчинов, лідер фракції «Слуги народу» Давид Арахамія, його однопартієць Андрій Герус, співголова фракції «ОПЗЖ» Юрій Бойко, колишні міністри: закордонних справ — Павло Клімкін та палива та енергетики — Юрій Продан, аналітик Юрій Романенко, політкоментатор Валентин Гладких, журналіст Євген Приходько, депутат Литовського Сейму Жигімантас Павіліоніс. Разом 13 чоловіків.

Ще до початку дискусії ведуча Наталя Мосейчук сказала, що її проєкт ставить за мету «не заговорити проблему» та має, мовляв, реальні наслідки. І навела приклад: після етеру про резонансне ДТП у Харкові справу юного водія взяли на контроль місцеві бізнесмени, а після програми про вакцинацію, мовляв, «спала хвиля антивакцинаторів» (цікаво, чому, адже тоді у студії антивакцинаторські фейки заперечували, але не спростовували). Ще Мосейчук ставила у заслугу проєкту розмову про «ковід-амністію», яку вона кілька етерів тому затіяла із міністром охорони здоров’я Олегом Ляшком. Мовляв, тоді говорили, а ось вже й амністію запроваджують.

На кілька хвилин до студії зайшов прем’єр Денис Шмигаль. Його ведуча розпитувала про ситуацію з вугіллям на теплоелектростанціях. Відповіді були очікувано спокійними. За словами голови уряду, енергоносіїв вистачить для опалювального сезону, тарифи будуть незмінні, а віялових відключень електрики, як це було у далекому 2014-му, не буде. Бо нині, сказав Шмигаль, працює 14 із 15 наявних в Україні блоків АЕС, а додаткове вугілля «їде по морю і по залізниці».

Жодного позитиву натомість не випромінював співголова фракції «ОПЗЖ» Юрій Бойко. Він закликав «молитися, щоб була тепла зима», та прогнозував «найгірший за останні роки» опалювальний сезон. Щось таке ми вже не раз чули від російських пропагандистів. Далі Бойко провадив про життєву необхідність прямих контрактів на постачання газу з Росією та продовження транспорту російського газу через вітчизняну газотранспортну систему.

Такі ідеї розкритикували як гості, так і ведуча проєкту. Мосейчук нагадувала, що Росія воює з Україною, і прямі газові контракти стануть додатковим засобом тиску. Про те, що Росія неодмінно використає енергетичну прив’язку для політичного шантажу, говорили і заступник міністра енергетики Немчинов та колишній міністр закордонних справ Клімкін.

Зіскакувати з «газової голки» сусіда агітував українців і депутат Литовського Сейму Жигімантас Павіліоніс. Він нагадував, що Литва поступово долучається до європейської енергосистеми, зменшуючи економічні контакти з Росією. А от дивлячись на Білорусь, яку Путін постійно улещує вигідними цінами на енергоносії, литовець бачить там «ГУЛАГ».

Чи є в України концепція енергетичної безпеки, Наталя Мосейчук хотіла допитатися у голови фракції «Слуги народу» Давида Арахамії. Та у відповідь почула загальні фрази, що енергетично від’єднатися від агресора не так просто. А ще нардеп винуватив Петра Порошенка у тому, що той сам загнав країну у глухий кут за свого президентства, а зараз, мовляв, на кожному засіданні парламенту кричить «зрада!». В кінці спічу Арахамія визнав: «по углю могли отработать лучше».

За словами можновладців, контролює Україна і ситуацію з біженцями на кордоні Білорусі та Польщі. Секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що профільні наради вже були на внутрішньому рівні, а незабаром планується міжнародна зустріч, присвячена проблемі. Посадовець наголошував, що прихистити біженців Україна не готова, бо має півтора мільйона внутрішньо переміщених осіб, «а тут ще й ці». Мовляв, мігрантів біля польських кордонів і так «ніхто не чіпає». Тож криза довкола питання штучна.

На погляд міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, ситуацію розкручує Путін, аби ще й так тиснути на Європу, змушуючи до швидкого запуску газогону «Північний потік-2». А от за словами журналіста Євгена Приходька, який мешкає у Польщі, тамтешня влада розглядає ситуацію на кордоні як «гібридну атаку від Лукашенка». Монастирський додав, що вже визначені десять ділянок українського кордону, де прорив мігрантів є ймовірним, і там посилять охорону.

Під завісу програми Павло Клімкін кілька разів згадав про «європейську солідарність». Але це був не піар політсили Порошенка: ексурядовець хотів, щоб уся Європа об’єдналася довкола загроз, що йдуть від Росії.

Завершити програму ведуча захотіла цитатою зі свіжого відеозвернення президента. Яке Зеленський закінчив фірмовим гаслом Наталі Мосейчук з «Права на владу»: «Бережіть себе і Україну». «Приємно, коли президент повторює тебе. Ще приємніше повторювати за президентом», — усміхнулася телевізійниця.

12 листопада, «Моя Україна», Прямий канал

Участь у програмі  брали нардепи Ростислав Павленко («Європейська солідарність»), Гео Лерос, Людмила Буймістер (позафракційні), Інна Совсун («Голос»), нардеп 8 скликання Борислав Береза (позафракційний), політтехнолог Віктор Уколов, політкоментатори Олег Саакян і Віктор Таран, білоруський опозиціонер Павло Латушко. Разом дев’ять гостей (сім чоловіків та двоє жінок).

Спершу говорили про підозру міністру енергетики часів Порошенка Володимиру Демчишину. Її СБУ вручила експосадовцю начебто за сприяння терористам, що полягало нібито у закупівлі вугілля на непідконтрольних Україні територіях. Політтехнолог Віктор Уколов певнив: раз так, то нехай вручають підозри і представникам влади на кшталт Андрія Геруса, який лобіював закупівлю електроенергії у Білорусі. «Це так вони копають під Порошенка», — додав Ганапольський.

Далі ведучий уже вів про те, що Україна — це країна, де «ніхто не хоче ні з ким сваритися». На доказ навів ситуацію з директором департаменту банківської безпеки «Укрексмібанку» Ігорем Тельбізовим. Якого спершу звільнили за співучасть у нападі на журналістів «Схем», а потім на посаді поновили. Саме інцидент, коли поновленого Тельбізова у фінустанові зустріли оплесками, і відзначив Ганапольський.  

Екснардеп Береза певнив: тріумфальне повернення Ігоря Тельбізова до «Укрексімбанку» — «перфоменс, прописаний сценаристами Банкової». Де, мовляв, своїх завжди захистять, а ворогів — покарають. До речі, того ж дня Ігоря Тельбізова та його колегу Олега Осіпова звільнили.

Далі говорили про середній палець, показаний Зеленському нардепом Леросом під час пленарного засідання у парламенті. За цей жест депутату вручили підозру за хуліганство. Згодом він отримав другу підозру: за «наклеп» на брата глави Офісу президента Дениса Єрмака. Ввімкнувшись в етер, Гео Лерос розповідав, як на допит до ДБР його вели 15 чоловік.

Гості гуртом стали на захист нардепа. Зійшлися на думці, що справою Лероса влада відволікає українців від енергетичної кризи та змушує «слуг народу» «боятися президента». Та в одну мить щось у студії пішло не так. Це спершу політкоментатор Олег Саакян, а потім і екснардеп Береза засудили витівку Лероса, яка, мовляв, у парламенті недоречна. Гео Лерос виправдовувався, що рішення було «імпульсивним», та від слів гостей по-справжньому запалало у ведучого — і він почав закривати їм рота. Він сказав, що «ніхто нічого не буде коментувати», гримав, що Береза «вчить життю» опозиційного нардепа і (о, жах), «на прозеленських каналах покажуть, що "ЛОМ" Береза, якого всі знають, засудив Лероса». Схвалювали дії Лероса й інші гості. Нардеп з фракції «ЄС» Ростислав Павленко жартував, що так позафракційний нардеп «нагадав Зеленському про один термін».

Коли розгнівав Ганапольського, але не зрозумів, чим

Далі пішло про біженців на кордоні Білорусі та Польщі. Говорячи про конфлікт, Ганапольський сказав, що «Зеленський — дитинка у памперсі» порівняно з хитрим Олександром Лукашенком. Долучений до етеру білоруський опозиціонер Павло Латушко підтвердив: Лукашенко тисне на Європу, щоб зняти з Білорусі санкції. При цьому диктатор, на думку опозиціонера, є «полезным идиотом» Путіна. Не подобається Латушку і те, що Україна, мовляв, не має чіткої позиції щодо білоруської влади.

Присутня у студії колишня «слуга народу» Людмила Буймістер відзначила, що у ситуації з можливим скупченням російських військ на кордоні України у заявах влади побачила «унісон з російською пропагандою». Гуртом гості дійшли згоди, що некомпетентна влада недооцінює загрози з боку Росії та її сателітів, натомість і далі прагнучи закуповувати у наближених до путінського режимів енергоносії. Ще присутні бідкалися, що недолугий Зеленський не слухає фахові поради Порошенка.

Під кінець програми Матвій Ганапольський (який постійно домінував у студії, в той час, як співведуча Юлія Литвиненко лише подекуди вставляла репліки) згадав про «сумну новину», яку попросив озвучити Борислава Березу. Екснардеп заявив: за інсайдерськими даними, зниження рейтингів Зеленського призвело до ротацій в Офісі президента. Медійного радника Єрмака Михайла Подоляка, мовляв, відсторонили, а його місце має посісти екснардеп та колишній член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко, відомий прихильністю до чинної влади.

«Дебілізм влади ішов через Подоляка», — говорив Ганапольський, допитуючись у гостей, чи піде Лещенко в Офіс президента «пропагандистом». «Лещенко ненавидить Порошенка, як і Зеленський», — твердив політтехнолог Уколов. Новий медійний радник буде виступати «як Азарьонок», щоб нести негатив, припускав ведучий. А колишня «слуга народу» Буймістер додала, що основною задачею Сергія Лещенка буде «виступати проти Порошенка та Ахметова», з якими ворогує Зеленський. Невдовзі Сергій Лещенко інформацію заперечив, назвавши заяву Берези «нісенітницею, ахінеєю та брехнею», спрямовану на «розбрат серед прихильників президента». І додав до цього саркастичний пост у фейсбуці. А радник Єрмака Олексій Арестович і взагалі пожартував про розстріл Подоляка після позбавлення посади.

12 листопада, «П’ятниця. Вечір», «Наш»

В етері були ідол телеканалу «Наш», екснардеп Євгеній Мураєв (сольно), народні депутати Олексій Кучеренко («Батьківщина»), Тетяна Плачкова і Олександр Лукашев («ОПЗЖ»), Юлія Гришина, Павло Фролов, Тарас Тарасенко і Сергій Демченко («Слуга народу»), нардеп попередніх скликань Кирило Куликов, віцепрем’єр уряду Гройсмана Павло Розенко, політичні коментатори Вадим Карасьов, Юрій Атаманюк і Валерій Димов, експолітик Геннадій Москаль, генерал СБУ Василь Вовк, посол США в Україні 2003—2006 років Джон Гербст. Разом 16 гостей (14 чоловіків та двоє жінок).

У сольному блоці Мураєв закликав до інтеграції України у євразійський простір та відмови від прозахідного напрямку розвитку. Коментуючи ситуацію на кордоні Білорусі та Польщі, політик назвав це наслідком «попыток построить демократию войсками НАТО» (хоча Захід звинувачує в організації кризи якраз Росію). Мураєв вважає мігрантів «вызовом для материка», перед яким мають об’єднатися Росія і Європа, а примкнути до них — Україна. 

Ще гість провадив про необхідність торгівлі з сусідами та критикував спорудження стіни на кордоні з Росією та Білоруссю, про яке заявляв міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. Мураєв натомість вірить «в Евразию от Лиссабона до Владивостока». А ще прагне «иностранных агентов брать на карандаш».

Не обійшлося і без піару так званої «формули країни», задля просування якої Мураєв і «Наш» влаштували справжнє тревел-шоу Україною. Придуману для нього стратегію Євгеній Мураєв, без зайвої скромності, називає «новой национальной идеей» з переліком дій щодо виходу України з кризи. На погляд політика, це буде «формула каждого», і представити її хочуть вже цього тижня. Попередньою датою презентації було 7 листопада, але не склалося.

Мураєв також виступив за ліквідацію посади президента або скорочення його повноважень та перехід до парламентської республіки. Ще прагне децентралізації та збільшення повноважень для кожного регіону, у тому числі і для окупованої частини Донеччини та Луганщини.

«Этот сценарий можно реализовать для отдельной Украины», — нібито намагався опонувати ведучий Макс Назаров. Мураєв переконував, що заради об’єднання України готовий їхати і «в Галичину», і в решту західних областей. Хоча чомусь у своєму турі ці регіони він оминув.

Дісталося Назарову від Мураєва і за згадки про СРСР. У мешканців якого, на погляд ведучого, було єдине бажання — перегнати США.

— Сколько вам было лет, когда распался Советский Союз? — допитувався Мураєв.

— Один год, — несміливо відповів Макс Назаров. Самому Євгенію Мураєву тоді було лише 15. На завершення блоку гість сказав, що він — «лицо не сильно новое», але з новим підходом до політики. Та облиште: бажання вислужитися перед Росією демонструють різні українські політсили з моменту набуття Незалежності. Нічого нового.

Якщо описати гуртовий блок коротко, то це були нескінченні суперечки та галас, яким важко давали раду ведучі. Спершу кричали про ситуацію біля українського кордону та шляхи припинення збройного конфлікту на Донбасі. Представниця монобільшості Юлія Гришина повторювала, що ситуація біля нашого кордону контрольована. Побіжно гостя заперечила підхоплену деякими ЗМІ інформацію, що вона може стати новою міністеркою культури.

Проросійські учасники етеру в цей час старалися як могли. Кирило Куликов винуватив США як у нагнітанні ситуації довкола України, так і у тому, що «Америка уничтожила наше самолетостроение» та космічну галузь. «Підіть у Музей авіації, там кожен екскурсовод розкаже, як у 90-ті приїжджали американські військові з сокирами і вирубували обладнання», — додав Макс Назаров. Згодом ведучий вже сперечався з віцепрем’єром уряду Гройсмана Павлом Розенком, чи достатня допомога США Україні. Пізніше в етер включили посла США в Україні 2003—2006 років Джона Гербста, на погляд якого, нинішня допомога Сполучених Штатів нашій державі — «достатня».

Парламентарка від «ОПЗЖ» Тетяна Плачкова винуватила владу у небажанні говорити з протилежною стороною конфлікту. У відповідь «слуга народу» Юлія Гришина певнила, що Зеленський до зустрічі з Путіним готовий, але російський президент на контакт не йде. Захищати Путіна кинувся Макс Назаров, бідкаючись, що «Офис президента стал в позу о Крыме, … который Россия признала своей территорией». Загарбання чужої території тепер називається так? Ще гості сперечалися щодо переговорів із терористами. Генерал Вовк та Макс Назаров були за, ексурядовець Розенко — проти.

Павло Розенко також адвокатував блогера Анатолія Шарія — одного з тих, проти кого РНБО запровадила санкції. Колишній віцепрем’єр кричав, що чинна влада ніколи не попросить депортації проросійського блогера, адже «у європейських судах їх розмажуть».

Другий гуртовий блок був ще галасливішим за перший, а говорили у ньому про ситуацію з мігрантами на кордоні Білорусі та Польщі. Ведучий Антон Довлатов бідкався, «почему там нет Европы?» та чому «о них заботится только Беларусь». Нардеп від ОПЗЖ Лукашев та політкоментатор Атаманюк винуватили колективний Захід.

Юрій Атаманюк ще кричав про два «найуспішніших бізнеси» між Україною та ЄС. Це, мовляв, контрабанда цигарок «более 200 фур в день… прибыль с каждой фуры — 200 тысяч долларов» та трафік мігрантів. Чи ходив із цими заявами до правоохоронців, гість так і не сказав.

Лагідно звинуватити Європу у відсутності людяності, вочевидь, мало на меті і включення кореспондента «Нашого» з табору мігрантів біля білорусько-польського кордону. Журналіст розповідав, що в таборі до чотирьох тисяч людей, багато дітей, і всім бракує їжі та теплих речей. «Там замерзает… 500 детей», — драматизував ведучий Антон Довлатов. Білоруський політкоментатор Євгеній Козловський, долучений до етеру, певнив: «ответственность ляжет на нашу страну». Нагадаємо, цей самий Козловський, вмикаючись в етер «Нашого» після затримання опозиціонера Романа Протасевича, говорив, що тамтешня влада «поставила на місце опозицію».

У студії ж не припиняли критикувати владу українську. Як завжди, не стримував себе екснардеп Геннадій Москаль. Він вигукував фрази на кшталт «тупих призначають до влади», раз-по-раз встряваючи у суперечки з присутніми «слугами народу».

Хто не влада — той Москаль

Нардеп від «ОПЗЖ» Олександр Лукашев розкритикував проєкт «Стіна», започаткований прем’єром Арсенієм Яценюком ще у 2014 році. Його чинні урядовці планують таки завершити. Лукашев говорив, що під час будівництва огорожі у прикордонних районах «зруйнували дороги» та «відібрали пайові землі». Правда чи ні — творці програми не перевіряли.

Ще одна тема, на яку галасували учасники етеру — стан справ в енергетиці. Зокрема, можлива закупівля електроенергії у Білорусі. Нардеп з монобільшості Сергій Демченко переконував, що з сусідньою країною будуть тільки «комерційні відносини». Ведуча Ангеліна Пичик розповіла, що деякі регіони «начебто отримали графіки припинення постачання електроенергії та тепла». За її інформацією, це Сумщина, Черкащина та Полтавщина. Звідки дані, Пичик не пояснювала.

Кінцівка ефіру пройшла у чергових закидах владі. Антон Довлатов бідкався, що члени монобільшості не їздять на Донбас, а Геннадій Москаль твердив, що владні рейтинги «зійшли на нуль» і можна оголошувати дострокові президентські та парламентські вибори. Тим більше, що Зеленський «не виконав жодної обіцянки» (це — неправда, деякі виконав).

12 листопада, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

Участь брали міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, народні депутати: голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія, співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко, співголова фракції «ОПЗЖ» Юрій Бойко, Олена Мошенець («Слуга народу»), колишній секретар РНБО Олександр Данилюк, голова Фонду держмайна України Дмитро Сенниченко, народний депутат 8 скликання Борислав Береза (позафракційний), прем’єрміністр часів Порошенка Арсеній Яценюк, журналіст-розслідувач Христо Грозєв, депутат грузинського парламенту Коба Накопія, актор та співак Вахтанг Кікабідзе, колишній політв’язень терористів «ДНР» Станіслав Асєєв. Разом 13 гостей (11 чоловіків та двоє жінок).

Найперше Савік Шустер, який повернувся до студії після коронавірусної хвороби, згадав радянський антивоєнний фільм «Іди і дивись». У картині зобразили звірства нацистів часів Другої світової. Дії антигероїв фільму ведучий токшоу порівняв із нещодавно оприлюдненим відео транспортування ув’язненого у Грузії експрезидента Міхеїла Саакашвілі до тюремної лікарні. Його показали глядачам на студійному екрані.

До мікрофону запросили відомого грузинського актора та співака радянської доби Вахтанга Кікабідзе. 83-річний митець спеціально прилетів до Києва, аби просити Зеленського втрутитись у долю Саакашвілі. Гість у темних фарбах описав чинну політичну ситуацію у Грузії, де, мовляв, б’ють журналістів та знищують політичних опонентів. Такої ж долі Кікабідзе прагне не допустити і для Саакашвілі, тому і закликає втрутитися українську владу.

«Експертну» пораду ведучий дозволив надати колишньому главі уряду Арсенію Яценюку — частому гостю медіа Ріната Ахметова. Експрем’єр порадив Зеленському вести прямі перемовини щодо визволення Саакашвілі, який має чинне українське громадянство. Колишній секретар РНБО Олександр Данилюк нагадав, що три роки тому ми бачили «такі ж кадри з Мішею».

Ще було про затримання в Україні ексочільника донецької терористичної катівні «Ізоляція» Дениса Куликовського на прізвисько «Палич». Колишній ув’язнений концтабору Станіслав Асєєв згадав звірства затриманого, який, мовляв — «садист и алкоголик». Ще Станіслав розповів, що саме він отримав інформацію про перебування терориста в Україні, яку передав спецслужбівцям.

Включили до етеру і міжнародного журналіста-розслідувача з видання Bellingcat Христо Грозєва. Він обіцяв невдовзі опублікувати розслідування, пов’язане з «Паличем» та катівнею «Ізоляція». Де, мовляв, розкажуть і про кураторів проєкту з російської ФСБ. Співголова фракції «Євросолідарності» Ірина Геращенко допитувалася у журналіста, а коли ж буде матеріал по «вагнерівцях»? Судячи зі свіжого твіту Bellingcat, таки скоро.

Геращенко висловила побоювання, аби Куликовського не віддали росіянам, як, наприклад, іншого найманця Володимира Цемаха, причетного до збиття «Боїнга» у небі над Донбасом. Шустер перебив гостю словами, що це — «разные истории». Ще Геращенко допитувалася, як сталося, що інформацію про небезпечного найманця першим отримав колишній політв’язень Асєєв, а не СБУ? Лідер фракції «Слуги народу» Арахамія відбивався: СБУ часів Порошенка, мовляв, готівку терористам возила, тож і досі довіри до неї немає.

Потому підняли тему біженців на кордоні Білорусі та Польщі. Шустер запитав глядачів у студії, чи має Україна тимчасово розмістити втікачів у себе? Проти висловилися 75%. Денис Монастирський присутніх підтримав: це, мовляв, не біженці, адже не тікали з гарячих точок. А загалом, як і в етері «Права на владу», міністр сказав: міграційну кризу штучно створює Путін. У планах нашої держави, додав гість — побудувати кордон на межі з Білоруссю і Росією впродовж 2022 року.

З думкою про витівки Путіна погодилася й Ірина Геращенко. Та цікавилася надійністю нашого кордону, який, мовляв, вільно перетнув Міхеіл Саакашвілі. Хоча, за даними прикордонників, говорила парламентарка, грузин Україну не полишав. Шустер опонував тим, що, будучи журналістом, «нелегально пересекал пакистанско-афганскую границу 12 раз».

Юрій Бойко від «ОПЗЖ» нарікав, що в Україні півтора мільйони переселенців, яким треба дати раду. А з мігрантами біля кордонів Польщі нехай ЄС розбирається. Навели у студії і слова секретаря РНБО Олексія Данілова, який запропонував стурбованим ситуацією німецьким політикам забрати біженців до себе додому. «Примут ли нас в ЕС с такой позицией?», — переживав Шустер.

Знову менторствував Арсеній Яценюк. Прем’єр часів Порошенка риторику Данілова засудив, порадивши Україні проводити консультації з ЄС. Ще Яценюк пропіарив проєкт «Стіна», започаткований за його каденції. Мовляв, тоді побудову огорожі вздовж кордону критикували зусібіч, аж ось і чинна влада хоче її продовжити. «Мы поругались со всеми», — як і Олег Барна в «Українському форматі», бідкався співголова фракції «ОПЗЖ» Юрій Бойко. 

Найгарячішим блоком нинішньої програми став «приватизаційний», де обговорювали продаж заводу, що раніше носив назву «Більшовик». Слова ведучого та сюжет, показаний потім, свідчили: держава продала потужний промисловий об’єкт у столиці значно дешевше, ніж він був вартий. Не дивно, що і 91% глядачів у студії на запитання Шустера, чи вірять у чесність такої приватизації, відповіли негативно.

Показали й інтерв’ю шефредакторки проєкту Дарини Тарасової з потенційним інвестором Аднаном Ківаном (тим, що днями закрив видання Kyiv Post), який «вийшов з гри», не дочекавшись торгів. Хоча й планував поборотися за об’єкт. Журналістці Ківан заявив, що не став брати участь в аукціоні, адже завод надто проблемний. І хоча Аднан Ківан певен, що при продажу «Більшовика» була корупційна складова, він планує у подальшому брати участь у схожих торгах. Адже має 350 млн доларів, які хотів би інвестувати в Україну.

Нелегка місія відбілити приватизацію випала голові Фонду держмайна Дмитру Сенниченку. Той бідкався, що нині є 3600 державних підприємств, якими керують 96 органів влади. Щоби продемонструвати всю неефективність такого керування, гість приніс до студії гнилі яблука, з якими і порівнював підприємства у державній власності.

Візуалізація — наше все

З тим, що торги пройшли без порушень, не погодився колишній секретар РНБО Данилюк. На його погляд, вартість об’єкту — понад двісті мільйонів доларів США, а продали його лише за 54. Дмитро Сенниченко звинувачення відкидав, постійно перебиваючи опонента. Ведучий у суперечку гостей довго не втручався, а коли намагався розборонити, було вже запізно: до розмови приєднався колишній нардеп Борислав Береза. Тож крики відразу трьох спікерів нагадували такий собі «Пульс» у найгіршому його прояві.  Розуміння, наскільки насправді проблемною та непрозорою була приватизація екс-«Більшовика», аудиторії це аж ніяк не додало.

Токшоу, що не потрапили в огляд:

9 листопада, «Пульс», Перший незалежний

У програмі брали участь нардеп Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), колишні парламентарі Ганна Герман (Партія регіонів), Сергій Мельничук (Радикальна партія Ляшка), ексгенпрокурор України Святослав Піскун, міністр економіки часів Кучми Віктор Суслов, політичні коментатори Олексій Буряченко, Віталій Романченко, Володимир Цибулько, Дмитро Корнійчук, Аліна Логозяк, Олег Постернак, Віктор Скаршевський. Разом 12 гостей (10 чоловіків та двоє жінок).

10 листопада, «Токшоу №1», «Україна 24»

Участь у проєкті взяли нардеп 8 скликання Олег Ляшко (Радикальна партія Ляшка) — соло, колишній генпрокурор часів Зеленського Руслан Рябошапка, народні депутати Людмила Буймістер (позафракційна), Олексій Устенко, Олена Мошенець, Денис Маслов («Слуга народу»), екссекретар РНБО Олександр Данилюк, колишній очільник МОЗ Максим Степанов, експолітв’язень, письменник Станіслав Асєєв, парламентарка 8 скликання Надія Савченко (ВО «Батьківщина»), політкоментатор Дмитро Попов, речник МВС Артем Шевченко, колишній політв’язень Іван Дєєв, радник міністра МВС за каденції Авакова Зорян Шкіряк. Разом 14 гостей (11 чоловіків та троє жінок).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2550
Читайте також
03.11.2021 15:00
Андрій Любарець
для «Детектора медіа»
4 835
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду