На колінах перед «Газпромом». Огляд політичних токшоу за 11–15 жовтня 2021 року

На колінах перед «Газпромом». Огляд політичних токшоу за 11–15 жовтня 2021 року

21 Жовтня 2021
2116
21 Жовтня 2021
14:00

На колінах перед «Газпромом». Огляд політичних токшоу за 11–15 жовтня 2021 року

2116
Лесик вважає, що влада «взяла Медведчука в плен», Тимошенко хоче вітчизняного газу «по одній гривні», а на «Нашому» перепрошують за використання фемінітивів.
На колінах перед «Газпромом». Огляд політичних токшоу за 11–15 жовтня 2021 року
На колінах перед «Газпромом». Огляд політичних токшоу за 11–15 жовтня 2021 року

Старт опалювального сезону домінував в етері, затьмаривши собою інші теми тижня. Нічого нового учасники токшоу не запропонували: влада казала, що все пройде нормально, опоненти натомість лякали енергетичним колапсом.

11 жовтня, «Свобода слова», ICTV

Участь у програмі взяли народні депутати Олександр Корнієнко (лідер партії «Слуга народу»), Ярослав Железняк (голова фракції «Голос»), Тарас Батенко (співголова групи «За майбутнє»), Вікторія Сюмар («Європейська солідарність»), Ірина Верещук, Денис Маслов («Слуга народу»), ексголова Верховної Ради Дмитро Разумков (позафракційний). Разом сім гостей (пять чоловіків та дві жінки).

 

Цей випуск  стосувався нагальних політичних тем, а не історичних подій, як попередній. На старті згадали про акції протесту, які вихідними пройшли спершу біля будинку Петра Порошенка у Козині, а потім біля помешкання Володимира Зеленського у Конча-Заспі. У медіа п’ятого президента відразу заявили, що організація акції протесту у Козині — справа рук влади, яка пригнала «тітушок», та ще й неповнолітніх. Чи це так, у лідера партії «Слуга народу» Корнієнка запитав і ведучий Вадим Карп’як. Той відповів, що Порошенку «скрізь бачиться замовлення» і що не знає, хто організував мітинг.

Зате знала членкиня фракції «Європейської солідарності» Вікторія Сюмар. Вона розповіла, що такими акціями влада намагається затьмарити «держзраду» президента — яка, на думку прихильників Порошенка, полягає у «злитті» спецоперації із затримання «вагнерівців», — та  офшорний скандал довкола «Кварталу 95». В країні, мовляв, панує «атмосфера антимайдану», а задача таких акцій — «прибрати лідера опозиції».

Проти дій влади виступав і «зірковий» останніми тижнями гість — відправлений у відставку спікер парламенту Дмитро Разумков. Він знов нагадував, що посадовці порушують закон, а він, натомість, залишається із власними цінностями. За таке вільнодумство «слуга народу» Гетьманцев назвав колишнього однопартійця «спікером опозиції».

Трохи поговорили і про свіжу статтю начебто авторства колишнього президента Росії, а нині — заступника голови Радбезу Росії Дмитра Медведєва. Яку той, як і Путін кілька місяців тому, присвятив Україні. Медведєв розкритикував антиросійську риторику української влади, а «Кримську платформу» і взагалі назвав «дебільною». На погляд лідера «Слуги народу» Корнієнка, публікація допису кремлівських райтерів може бути пов’язана із продовженням запобіжного заходу Віктору Медведчуку. Голова фракції «Голосу» Железняк натомість зазначив, що державний статус Медведєва нині надто низький, щоб усерйоз обговорювати приписані йому думки. Нардеп із монобільшості Маслов назвав статтю «їжею для проросійських ЗМІ».

Далі знов повернулися до постаті Разумкова. Данило Гетманцев заперечував порушення регламенту при знятті спікера. Очільник депутатської групи «За майбутнє» Тарас Батенко, у свою чергу, виправдовувався за голоси, віддані фракцією за відставку Разумкова. Мовляв, владні рішення ніколи не підтримували, а тут дали голоси, щоб уникнути парламентської кризи.

Згадали у студії і скандальну заяву «слуги» Галини Третьякової щодо смерті колишнього члена фракції Антона Полякова (яку на токшоу проросійського табору добряче обсмоктали минулого тижня). Данило Гетманцев перепросив за слова колеги, а Олександр Корнієнко обіцяв депутатці серйозну розмову на засіданні фракції.

Було і про проблеми на старті опалювального сезону. Ведучий Вадим Карп’як зазначив, що міністра енергетики кликали на етер, та часу той не знайшов. «Міністр не має звітувати на токшоу», — парирувала членкиня монобільшості Ірина Верещук. Вже опозиційний до влади Разумков побачив у відмові ознаки загрози зриву опалювального сезону.

Завершувався випуск традиційними для представників «Європейської солідарності» звинуваченнями в неефективності чинної влади вкупі з піаром власних законопроєктів. Вікторія Сюмар нахвалювала законопроєкт № 6006, згідно із яким гроші, отримані від Міжнародного валютного фонду, політсила Порошенка пропонує спрямувати на виплати пенсіонерам, військовим, збільшення об’єму субсидій та коронавірусного фонду.

13 жовтня, «Український формат», Перший незалежний

Гостем сольного блоку став нардеп Олег Волошин («Опозиційна платформа — За життя»). Гуртом кричали народний депутат Олексій Кучеренко («Батьківщина»), ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак, колишній дипломат Андрій Теліженко, депутат Харківської міськради Андрій Лесик («ОПЗЖ»), кандидат у міські голови Харкова Денис Ярославський, політичні коментатори Володимир Цибулько, Тетяна Проторченко, до яких на післямові долучилися Андрій Бодров, Наталя Землянська та Михайло Міщанюк. Разом — 11 гостей (дев’ять чоловіків та дві жінки).

Щоби глядач одразу розумів, куди потрапив, ще до старту розмов у проєкті показали страшну нарізку про сьогодення, куди автори намішали й вакцинацію, й комунальні тарифи, і слабку владу. В принципі, після цього токшоу можна було вимикати.

Та для тих, хто залишився, «глибокі роз’яснення» давав парламентар з «ОПЗЖ» Олег Волошин. До того, як нардеп почав говорити, ведучий «Українського формату» Ростислав Сухачов згадав про «велику подію» — продовження домашнього арешту голови політради «ОПЗЖ» Віктора Медведчука. У студії тут же навели пряму мову політика із суду, де той казав, що займався державницькими справами на кшталт обміну полоненими та забезпечення України енергоносіями.

Про них і понеслося. Волошин лякав, що запаси вугілля на вітчизняних теплоелектростанціях — максимум на 16 днів, а зима нас очікує дуже холодна (десь ми таке вже чули). Зеленський, мовляв, буде змушений «на коленях ползти к "Газпрому"» за вигідними газовими контрактами. А от Медведчук, казав депутат, рятував Україну.

Зайшовшись у відбілюванні постаті політичного боса, Олег Волошин навіть почав піарити Петра Порошенка. Мовляв, ніякої відповідальності п’ятий президент, як і Медведчук, за вугілля з окупованих територій нести не має. Хіба що в разі, якщо від його транспортування на підконтрольну Україні територію Порошенко мав матеріальний зиск, але це ще треба довести. Бо то, вважає Волошин, колишній прем’єр Яценюк винен: хотів вугілля далеко за кордоном закуповувати, а тепер домовився з чинною владою про відсутність відповідальності.

Де ж порятунок України від негараздів? Звісно, у Росії. Яка, певен Волошин, заслужено отримала важелі впливу на газовому ринку. Тож Україні треба домовлятися саме з Кремлем. І не дай Бог «артачиться» в питаннях Донбасу, бо тоді Росія вугілля не дасть. Хоча окуповані території, вважає нардеп, і так не повернуться без особливого статусу.

Не критикував гість і статтю Медведєва, яку російський діяч присвятив Україні. Мовляв, «ОПЗЖ» підтримує робочі стосунки із правлячою у країні-агресорці «Єдиною Росією», а українська влада — «русофобская», про що Медведєв і згадує.

Далі у програмі навели пряму мову Зеленського із саміту «Україна-ЄС». Та лише для того, щоби показати «мітинг», який неподалік місця проведення заходу влаштували представники прокремлівських ЗМІ, які «зазнають утисків із боку влади». Олег Волошин при цьому бідкався, що «даже Медведчука» судять, а «незалежні» ЗМІ закрили без суду і слідства. Чого ж мовчить ЄС? Бо, на думку нардепа, «Зеленский очаровал высокопоставленных людей» (!) в Європі, і ті пробачають йому все. Хоча насправді там «никто не в восторге от его политики». Здається, ці дві фрази — взаємовиключні.

Єдина промова гостя сольного блоку, не позбавлена здорового глузду, стосувалася вакцинації. Волошин закликав людей вакцинуватися, а владу — діяти жорсткіше. І при цьому навіть не згадав про омріяний проросійськими політиками та медіа ще рік тому Sputnik V.

Гуртовий блок, попри заявлені теми на кшталт опалювального сезону та міжнародної політики, розпочався із криків депутата Харківської міськради від «ОПЗЖ» Андрія Лесика про руйнівну українізацію. Такі заяви розсмішили інших гостей.

Коли знаєш про руйнівну українізацію, але зберігаєш обличчя

Далі автори «Українського формату» припустилися дуже показової технічної помилки (та чи помилки?). На прохання Діани Панченко вивести на екран пряму мову президента про газотранспортну систему ввімкнули… виступ Путіна, який казав, що Росія качає через Україну так багато газу, як може. «Хотіла почути Зеленського… ну да ладно», — всміхнулася ведуча.

Тим часом прихильний до Порошенка політкоментатор Цибулько прогнозував вуличні протести через ситуацію у житлово-комунальній сфері, а прикріплений до пулу Медведчука ексдипломат Теліженко бідкався, що Україна витрачатиме золотовалютні резерви на закупівлю енергоносіїв. Нардеп Олексій Кучеренко додав, що по допомогу наша держава може звернутися до Білорусі.

Давайте, скажіть мені, що я не правий

Провідником здорового глузду у студії залишався заступник міністра тимчасово окупованих територій часів Порошенка Юрій Гримчак. У ньому важко було впізнати агресивного політика, готового з кулаками кидатися на політичних опонентів. Нині представник попередників без зайвих емоцій пояснював глядачам про надзвичайний стан, оголошений у низці областей на старті опалювального сезону. Мовляв, такі дії місцева влада чинить, щоб комунальники могли укладати договори з постачальниками газу без довгих торгів. Виступ гостя завершився суперечкою.

Далі гості знову маніпулювали. Кандидат у міські голови Харкова Денис Ярославський вирішив не втрачати часу й піаритися напередодні виборів, до яких залишилося три тижні. Тож розповів про «незалежних аудиторів», які, мовляв, проводили дослідження газових запасів в Україні й визначили, що лише на Харківщині можна видобути 60 мільярдів кубометрів. За який період це можна зробити, «обізнаний» гість не уточнив.

Представник «ОПЗЖ» Андрій Лесик, навпаки, піарився на темі «захисту» харків’ян від «разрушения территорий» внаслідок газовидобутку (теж давня тема для набрання політичних дивідендів). Ще була критика програми уряду Гройсмана зі збільшення власного видобутку газу до 20 мільярдів кубометрів у 2020 році, яку Олексій Кучеренко назвав «ідіотською».

Газову «зраду» у студії замінила міжнародна. Згадали про візит заступниці Держсекретаря США Вікторії Нуланд до Москви. Тему присмачили цитатами зі статті заступника Радбезу Росії Дмитра Медведєва. Володимир Цибулько, опонуючи проросійським коментаторам, казав, що політикиня не здасть українських інтересів. Гримчак додав, що нині перемовні позиції України у світі — сильні. Загалом гість був чи не єдиним, хто стабільно захищав нашу державу у студії проєкту.

Коли зайшлося про ситуацію на Донбасі, проросійські гості завели стару платівку: Україна не виконує жодних домовленостей. Діана Панченко підкреслювала, що саме наша сторона зриває Мінські угоди, а колись підозрюваний у сепаратизмі Андрій Лесик наполягав на прямих переговорах із бойовиками. Додаючи, що нині «провідника» між сторонами конфлікту — Віктора Медведчука — влада «взяла в плен».

Згадали і про офшорний скандал довкола «Кварталу 95». Соратниця ексдепутатки Надії Савченко Тетяна Проторченко казала, що таким чином влада «плює нам в очі». Натомість Гримчак відбілював честь Порошенка, говорячи, що п’ятий президент відкривав офшори тільки для того, щоби продати корпорацію «Рошен» (хоча міжнародні розслідувачі вважають інакше).

Для тих глядачів, кому мало було трешу в основному блоці, традиційно приберегли післямову. На якій, зокрема, депутат Харківської міськради Лесик стверджував, що «убили мэра Кривого Рога» (слідство схиляється до версії, що висуванець «ОПЗЖ» Костянтин Павлов скоїв самогубство). Ще на екрані показували нарізку з дискотеки «слуг» у Трускавці, які ведуча коментувала фразою: «Хіба в країні війна?»

Та якби в етері вручали нагороди за найцинічнішу проросійську маніпуляцію, гран-прі отримав би політкоментатор Андрій Бодров за слова «будешь противоречить интересам Запада — можешь "случайно" наесться метадона» (натяк на смерть Антона Полякова). Конкурувати з гостем міг хіба що інший учасник післямови — політкоментатор Михайло Міщанюк. Коментуючи закриття проросійських медіа, гість запевняв, що «им (вочевидь, владі. — «ДМ») нужны только подконтрольные [телеканали]: CNN, BBC, Euronews. А не вы». Особливо символічно ця заява виглядала на фоні слів ведучої, яка ще кілька хвилин тому захищала власника телеканалу Віктора Медведчука.

15 жовтня, «П’ятниця. Вечір», «Наш»

Говорили багато і не завжди по темі керівник телеканалу «Наш» Володимир Грановський (сольно), народні депутати Олексій Кучеренко («Батьківщина»), Тетяна Плачкова, Олександр Качний («ОПЗЖ»), Георгій Мазурашу («Слуга народу»), Людмила Буймістер (вже не «Слуга народу»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), парламентарка восьмого скликання Тетяна Чорновол («Народний фронт»), нардеп попередніх скликань Кирило Куликов, віцепрем’єр уряду Гройсмана Павло Розенко, заступник голови виконкому реформ Олександр Ольшанський, політичні коментатори Олександр Лазарєв, Валентин Землянський, Юрій Атаманюк, міські голови Хмельницького Олександр Симчишин та Черкас Анатолій Бондаренко, голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко. Разом 17 гостей (чотирнадцять чоловіків і три жінки).

Перш ніж на соло заступив керівник телеканалу «Наш» Володимир Грановський, ведучий Макс Назаров у фірмовому стилі «пожартував»: «А як правильно: Бандера чи Бендера?» і сам собі відповів: «Ватутін». Рівень переможця «Ліги сміху», не нижче. За мить той-таки медійник, коментуючи загрозу зриву опалювального сезону, ностальгував, що «при Советском Союзе такого не было». Смілива заява для людини 1990 року народження.

Далі нарешті настала черга Грановського. Той коментував офшори «Кварталу 95» словами «ложь — хуже, чем само преступление», та припускав, що там могли заховатися гроші Коломойського. Бо, мовляв, «40 миллионов долларов даже Савик Шустер не получает». Порівняння, звісно, сильне, однак як телепродюсер пан Грановський мав би розуміти, що велика кількість розважального телеконтенту коштує недешево.

Далі були традиційні для «Нашого» тези про слабку підтримку України на Заході та необхідність домовлятися з Росією, відновити повноцінну роботу посольств і поступитися в питаннях мови. Бо і стаття заступника Медведєва, де той збиткується з нинішніх антиросійських рухів України — мовляв, некоректна за формою, але логічна за змістом.

Ще гість та його підлеглі бідкалися, що на маршах до Дня захисників та захисниць України напередодні були помічені люди, які робили антисемітські заяви. Грановський розводив руками: «мы это прощаем», тож «так и начинается нацизм». А далі ведучий «Нашого» Антон Довлатов уже перепрошував за використання фемінітивів.

Очільник телеканалу в цей час хитався від заяв, що Володимира Зеленського «съест система», до припущень, що українських журналістів не пускають на окуповані території, щоб ті випадково не дізналися правду. Тут не заперечиш: бойовики саме так і роблять. Та чи їх мав на увазі гість?

У гуртовому блоці настрої не змінилися: представники «ОПЗЖ» тиснули на необхідність виконання Україною Мінських угод, а екснардеп Кирило Куликов розповідав, як окупанти у Криму «строят мосты…, а Украина землю продавала».

Депутатка Верховної Ради попереднього скликання Тетяна Чорновол, говорячи про Донбас, вжила конструкцію «тимчасово неокупований Київ». Який, мовляв, ризикує таким стати за каденції Зеленського. Ще політикиня наголосила, що «глибоко не поважає» як сам канал, так і його ведучих. Запитання «навіщо ж тоді сюди ходити?» зависло у повітрі, та не було озвучене.

Тетяна Чорновол у тилу ворога

Замість того ведучі нагадували, що Мінські домовленості підписані за каденції Порошенка, тож Зеленський, мовляв, продовжує політику попередників. Чорновол удавала, що не чує цих слів, звинувачуючи ведучих у проросійськості, а Зеленському погрожуючи майданом у разі поступок окупантам («слуга» Мазурашу згодом назвав це «майданом активної меншості»). Ще Тетяна Чорновол бідкалася, що за нинішнього парламенту депутатам попередніх скликань заборонили приходити до будівлі Верховної Ради. Член монобільшості Георгій Мазурашу сказав: якщо обмеження і є, то лише карантинні.

Чергові намагання ведучих довести Тетяні Чорновол, що всі невигідні пункти Мінських угод затверджені ще за Порошенка, розбилися об мур заперечень гості. Це вивело із себе Макса Назарова, який заявив, що «почувається ідіотом».

Перепало «на горіхи» й Раді національної безпеки і оборони, засідання якої Олексій Гончаренко назвав «серіалом», а саму Раду — «місцем, звідки передають привіти». Тетяна Чорновол вбачає у діях РНБО «корупційну кормушку». Суголосно з гостями бідкався й Макс Назаров, який «із лютого» спостерігає, як «порушені всі права людини». Тоді як, мовляв, офшорні справи «Приватбанку» РНБО розглядати не хоче «до рішення суду». Заступник голови Виконкому реформ Ольшанський нагадав: мова — про Лондонський суд, до рішення якого Україна не може втручатися у справу.

Наприкінці першого гуртового блоку політкоментатор Кирило Куликов говорив, що рішення Польщі щодо пріоритетності місцевого законодавства над законами ЄС свідчить про «приговор Евросоюзу». А Тетяна Чорновол все викривала команду Зеленського щодо офшорів. Через них, певна соратниця Порошенка, виводили гроші, які колишній власник «Приватбанку» Коломойський отримав від вкладників. Про це нардеп Володимир Ар’єв говорив ще навесні 2019 року, перед першим туром президентських виборів. Та ні він, ні розслідувачі зі «Слідства.інфо», як і Тетяна Чорновол, прямих доказів своїм словам так і не надали.

На зміні гостей ведучий Антон Довлатов вдався до експерименту: відправив листа до Севастополя з написом «Крим, Україна». Так, мовляв, правильно писати.

Далі суперечки йшли довкола опалювального сезону. Нардеп від «Батьківщини» Олексій Кучеренко називав керівника «Нафтогазу» Вітренка «майстром спорту з маніпуляцій» (що дивно чути від людини, яка ходить на проросійські канали, щоб лякати енергетичним колапсом).

До етеру долучили міських голів Хмельницького Олександра Симчишина та Черкас Анатолія Бондаренка. Перший, зокрема, сказав, що ніяких субвенцій із держбюджету для закупівлі енергоносіїв місто не отримало. Віцепрем’єр часів Гройсмана Павло Розенко кричав про наболіле: в українців забирають субсидії, запропоновані урядом, членом якого був він. Про це він розповідає на всіх етерах, де буває. Ведучі нагадали, що за Порошенка вартість газу «зросла у дев’ять разів», а отримувачів субсидій теж поменшало. Розенко відбивався вже офшорами Зеленського.

В ролі політичної провидиці виступала тоді ще членкиня монобільшості Людмила Буймістер, яка голосувала проти закону «про олігархів» та й загалом на етерах почала демонструвати незгоду з різними рішеннями владної команди. Гостя припустила, що її «скорее всего, исключат» або вона піде із фракції сама (невдовзі спрацював перший варіант).

Інші гості в цей час змагалися у «чорному» та «білому» піарі. Нардеп від «Батьківщини» Кучеренко твердив, що доплати в конвертах «слугам народу» робляться з коштів «Нафтогазу», а його колега з «ОПЗЖ» Качний піарив власну партію, за що отримав зауваження від ведучих.

Павло Розенко говорив, що Зеленський провалив обіцянку «знизити комунальні платежі удвічі» (насправді мова в передвиборчій програмі йшла тільки про опалення), політкоментатор Валентин Землянський наполягав на прямому контракті з «Газпромом», а його колега Юрій Атаманюк розкрив «інсайд», що Офіс президента вже домовляється про постачання білоруської електрики. Про прямі контракти з російським «Газпромом» згадав і представник «ОПЗЖ» Олександр Качний. Документи, вангував нардеп, підпишуть уже до лютого.

15 жовтня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

Участь брали секретар РНБО Олексій Данилов, народні депутати Марія Мезенцева, Ірина Верещук, Леся Забуранна («Слуга народу»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Юлія Тимошенко (лідерка ВО «Батьківщина»), керівник НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко, його попередник Андрій Коболєв, заступник міністра енергетики Максим Немчинов, заступник генпрокурора часів Порошенка Давид Сакварелідзе, міністр енергетики часів Ющенка Іван Плачков, колишній радник Путіна Андрій Ілларіонов, екснардеп-регіонал Євгеній Мураєв, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко, головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов, лікар Михеїла Саакашвілі Ніко Кіпшидзе. Разом 16 гостей (дванадцять чоловіків і чотири жінки).

 

Спершу зайшлося про ситуацію з експрезидентом Грузії Михеїлом Саакашвілі, який після затримання на батьківщині оголосив голодування. Його соратник Давид Сакварелідзе сказав, що «это его последний Аустерлиц», який політик, мовляв, не може програти чинній владі Грузії, прихильній до Росії.

Далі пішло про статтю колишнього президента Росії Дмитра Медведєва про Україну. На думку ексрадника Путіна Ілларіонова, грубі звороти, використані в матеріалі, характеризують «стиль этого господина». Хоча, певен гість, у статті видно «коллективный Кремль», який «претендует на всю Украину». Головний редактор «Цензора» Юрій Бутусов побачив у статті загальну наступальну стратегію Росії. Яка, мовляв, проявляється й активністю окупантів на фронті, на що українська сторона, на погляд журналіста, відповідає значно слабше. Пізніше це заперечив секретар РНБО Данилов.

Представниця «Слуги народу» Марія Мезенцева, у свою чергу, вважає, що агресивний випад Медведєва — відповідь на «успішну політику команди Зеленського». Далі гостя кілька хвилин перераховувала, які здобутки має на увазі.

Потому розмова пішла в житлово-комунальне русло. Савік Шустер зазначив, що навіть серед опитаних його соціологічною командою підлітків віком 16–18 років 57% бояться холоду (67% — серед представників старшого покоління). Далі ведучий питав у глядачів у студії, чи зможе чинна влада зробити Україну енергонезалежною. 68% висловилися скептично.

Згодом у студії навели пряму мову Путіна про збільшення транзиту газу через «роками не ремонтовану» українську ГТС. Це заперечував очільник НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко. Мовляв, цього року транзит газу — 40 мільярдів кубометрів проти 65 минулого. А заяви такі Путін робить, бо нервує через долю «Північного потоку-2».

Та не було у студії людини, яка б дорівнялася за майстерністю маніпуляцій лідерці «Батьківщини». Юлія Тимошенко, взявши слово, тринадцять хвилин із короткими перервами розповідала, як усе погано у сфері енергоносіїв. Бо варто, мовляв, прибрати посередників із вітчизняного газового ринку, щоб український газ за низькими цінами продавала держава. Відзначимо, що з посередниками Тимошенко бореться ще з часів прем’єрства. Та загалом узагальнено-популістські висновки політикині викликали у гостей токшоу фейспалм.

Та що ти, чорт забирай, кажеш?

Парирувати закиди Тимошенко взявся Юрій Вітренко. У своєму вічно оптимістичному стилі посадовець запевнив, що газу для нинішнього опалювального сезону не забракне.

Олексій Гончаренко з «Євросолідарності» розповідав про зменшення державного газовидобутку, заборгованість перед військовослужбовцями та Сергія Лещенка, який, мовляв, отримує великі гроші в наглядовій раді «Укрзалізниці» (хоча колишній нардеп уже місяць як звідти пішов).

Опозиційні гості чіплялися за будь-яку нагоду дорікнути владі. Юлія Тимошенко, наприклад, допитувалася в секретаря РНБО Олексія Данилова, чи буде Рада нацбезпеки розслідувати заяву колишнього головного виконавчого директора «Нафтогазу» Отто Ватерландера. Який сказав, що собівартість видобутку вітчизняного газу — одна гривня за кубометр. Чому ж тоді, мовляв, українці купують його в кілька разів дорожче? Данилов до слів Ватерлендера поставився скептично, зауваживши, що вартість газу диктує ринок.

Євгеній Мураєв не зраджував себе і твердив, що ситуація з газом та вугіллям — критична, тож без імпорту з Росії нам не обійтися.

Токшоу, що не потрапили в огляд:

12 жовтня, «Пульс», Перший незалежний

У програмі брали участь політкоментатори Юрій Дудкін, Андрій Теліженко, Денис Невядомський, Олексій Буряченко, Олексій Калініченко, проросійський блогер Руслан Коцаба. Разом шість чоловіків.

13 жовтня, «Токшоу №1», «Україна 24»

Участь у проєкті взяли народні депутати Кіра Рудик (очільниця партії «Голос»), Галина Янченко, Олена Мошенець, Олексій Устенко, Денис Маслов («Слуга народу»), Марія Іонова («Європейська солідарність»), Сергій Рудик («За майбутнє»), Євгеній Шевченко (позафракційний), заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін, ексрадник міністра МВС Зорян Шкіряк, колишній нардеп Олег Ляшко, політичний коментатор Дмитро Співак, заступниця головного редактора видання «Страна.юа» Світлана Крюкова. Разом 13 гостей (вісім чоловіків та п’ять жінок).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2116
Читайте також
03.11.2021 15:00
Андрій Любарець
для «Детектора медіа»
4 829
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду