Орёл и пешки. Тревел-шоу Євгенія Мураєва

Орёл и пешки. Тревел-шоу Євгенія Мураєва

5 Листопада 2021
5750
5 Листопада 2021
12:00

Орёл и пешки. Тревел-шоу Євгенія Мураєва

5750
«Тут наша земля» подорожує Україною, щоб Мураєв нарешті зміг закріпитися в Києві.
Орёл и пешки. Тревел-шоу Євгенія Мураєва
Орёл и пешки. Тревел-шоу Євгенія Мураєва

За свою тридцятирічну історію українське телебачення стерпіло безліч піар-проєктів політиків. Але «Тут наша земля» Євгенія Мураєва легко потрапить до сонму найбільш масштабних та найбільш кричущих. Кожну суботу протягом десяти тижнів ефір каналу «Наш» перетворюється на восьмигодинне (!) тревел-шоу. Євгеній Мураєв разом з обслуговуючими журналістами приїздить у нове — зазвичай лояльне — місто. Та зустрічається з виборцями, вислуховує проблеми громадян, робить вигляд міцного господарника, підтримує амплуа простого хлопця, декларує проросійські погляди. Це політична агітація у форматі work&travel. 

Помітити територію

Євгеній Мураєв, колишній член Партії регіонів, «Опозиційного блоку», «За життя» й тепер лідер партії «Наші», не може похвалитися особливим політичним впливом чи кар’єрним зростанням. Але він уміє робити так, щоби про нього говорили. Талант провокатора проявлявся, коли політик називав Олега Сенцова терористом чи кликав справжніх терористів в ефір свого каналу. У запуску нового проєкту теж помітна рука майстра.

Рекламу з величезним обличчям Мураєва та написом «Тут наша земля» повісили прямо на колишньому штабі Майдану, як прапор завоювання. Про те, що це промо телепроєкту, банер не повідомляв, зате обіцяв якийсь захід 7 листопада — на річницю Жовтневої революції, коли владу в Росії захопив Ленін. Аналогічні вивіски розмістили по всій Україні, що в поєднанні з іміджем Мураєва призвело до очікуваних результатів — банери псували та знімали. Окремо власник «Нашого» посмикав за косички медіаспільноту: на початку липня він заявив, що передає управління каналом трудовому колективу. Аби вже через два місяці трудовий колектив випустив із політиком щотижневе восьмигодинне шоу.

«Наш» серйозно намагався видати це за рекламу каналу

За розподілом «нашої» землі у проєкті теж стоїть зрозуміла політтехнологія: геолокації ефірів Мураєва збігаються із підтримкою «Опозиційного блоку» та «Опозиційної платформи — За життя» на останніх парламентських виборах. Шоу відвідало Донеччину, Одещину, Херсонщину, Миколаївщину. На Дніпропетровщині вкотре проявився талант до тролінгу — «Наш» обрав для подорожі Кривий Ріг. А якщо ви досі сумніваєтеся в піарній складовій програми, то в першому епізоді Мураєв гуляв Змієвом на Харківщині, своїм рідним містом.

Обіцянки подорожувати «всією Україною» канал не дотримав, так само як і обіцянки «об’єднати українців». Хіба що українці закінчуються десь біля Дніпра. Варто згадати, що два випуски «Тут наша земля» відбувалися на Черкащині та Сумщині. Але, по-перше, в них не брав участі Мураєв. А, по-друге, у Сумах проєкт постійно акцентував увагу на кордоні з Росією.

«Наші» землі

Піар на колесах

За форматом «Наша земля» складається із трьох частин. Статичної сцени, до якої підходять жителі міст та розповідають про свої проблеми. Репортажів кореспондентів, які відвідують різні визначні місця. Та примадонни, яка в супроводі журналіста подорожує населеним пунктом. Об’єднують та модерують ці включення ведучі в київській студії. І, насправді, більшість часу глядачам показують саме їх та запрошених політичних коментаторів, що на фоні пригод Мураєва намагаються говорити про українську політику. Подекуди це виглядає непристойно весело, адже теми у студії та події на екрані не завжди синхронізуються.

Це обговорення ринку землі

За змістом велика подорож Мураєва нагадує одночасно всю телевізійну джинсу, яку ви бачили у своєму житті. Він відвідує школи та вислуховує проблеми батьків. Спілкується з пенсіонерами про комуналку. Зустрічається зі студентами. Разом із ветеранами кладе квіти до пам’ятників Другої світової. «Інспектує» лікарні. Катається заводами, де розповідає про відновлення промисловості та демонструє свою нібито компетентність. Не вистачило лише виступу на випускному. Зате Мураєв потрапив на весілля.

«Тут наша земля» — це слоган «Почую кожного», втілений у медійній подобі. Він апелює до електорату містечок, «маленьких людей», які почуваються покинутими напризволяще. Але стабільно ходять на вибори. Тож Мураєв під час своїх пригод «жорстко звертається» до влади, аби вона «спустилась на землю». А експерти у студії підспівують про вади реформ децентралізації, медичної реформи, ринку землі. Якщо Робін Гуд захищав простих людей у лісах, лідер «Нашого» робить це на ринках.

Сегмент на базарі — постійна та найбільш вдала рубрика шоу. Офіційно «Наша земля» скуповує борщовий набір (+10 до захисту від звинувачень у проросійськості), аби порівняти ціни в містах. Але ніякої серйозної статистики шоу не веде. Насправді походи між торговельними рядами допомагають Мураєву виглядати одночасно знаменитим та ближчим до народу. Серед усіх шкіл-заводів-лікарень солодкий ефект упізнаваності найкраще відчувається саме на ринках, де звичайна поведінка людей найбільше змінюється під впливом камер. Телевізійна картинка виглядає так, наче в Мураєва не 5% президентського рейтингу, а президентське крісло. А виборці люблять успішних. З іншого боку, політик, який особисто вибирає сало на базарі (помітьте, що не в торгівельній мережі), сам виглядає простою людиною. За таку приємніше голосувати, ніж за бізнесмена з мільйонною декларацією.

Назаров та Мураєв зізнавалися, що за їхній побут відповідають дружини. Традиційні сімейні цінності ✔

Окремо варто розповісти про перший випуск програми — поїздку на малу батьківщину Мураєва. Канал «Наш» правильно вибудував драматургію шоу й на початку розкрив головного героя. Чи взагалі представив його, враховуючи впізнаваність політика на рівні 22% (у 2019 році). Думаєте, на людяність працює похід на базар? Ви просто ніколи не бачили, як Мураєв гуляє вулицею дитинства, зустрічає знайомих та показує, де крав груші.

Крім того, Зміїв — ще й виборчий округ колишнього народного депутата. Ідеальне місце, аби продемонструвати турботу™. Глядачам показали флагшток із табличкою політика. Стелу, до реставрації якої він доклався. У Змієві навіть є іменний кубок Мураєва із самбо. Можливо, у 2012 році це було нормальним. Коли політик не хвалився сам, його на камеру хвалили виборці. А коли не хвалили виборці, то журналісти переказували, як Мураєву дякують за допомогу хворій дитині.

Вершиною поїздки став акт господарництва. Столичний політик «построїв» місцевого чиновника на тему того, чому в нього не горить вічний вогонь. Трохи знервований чоловік дістав якісь документи з-за пазухи та назвав 360 тисяч причин на рік. За його словами, ці гроші для міста — заміна вікон у школі. Проте Мураєв нахилився й на вухо (а також свій не виключений мікрофон) прошепотів: «Мы можем его включить? Я это оплачу». Наприкінці ефіру одні журналісти назвали цю дію «решил проблему», а інші похвалили Мураєва, бо він зробив те, що називали «неможливим». Не ясно, коли забаганка перетворилася на системне рішення. Але, сподіваємося, її хоча би справді оплачує Мураєв, а не школярі.

 

Сучасний Прометей

При цьому всьому «Тут наша земля» справді намагається маскуватися під тревел-шоу. Аби у глядачів не виникло перенасичення політичним піаром, кореспонденти розповідають про музеї, природні зони, місцеві розваги та пам’ятник цукру. Найкраще виходить, коли журналісти подорожують рідним містом. Але середній рівень: приставити мікрофон до знервованого екскурсовода, який повторює завчений текст про якийсь парк.

Також варто згадати, що в чотирьох випусках Мураєв присутній лише на брендуванні автобусів. На Черкащину замість нього з’їздив Олександр Долженков, єдиний інший відомий науці член партії «Наші». І після того, як це виявилося найнуднішим ефіром каналу (бідного політика тягнули на собі відразу двоє журналістів), усі наступні області замість Мураєва відвідував уже Олександр Лазарєв. Платний коментатор Шарія та позаштатний гість проросійських медіа.

Галопом від Європи

«Наша» земля не дарма розташована подалі від європейських кордонів. Адже антизахідність та проросійськість — це невід’ємні складові політичного образу Мураєва. І, відповідно, одні з головних підтекстів його програми, які починаються ще в рекламі.

На початку ролика перераховують народи, для яких Україна була «ласим шматком»: «Монголо-татари, литовці, Річ Посполита, німецько-фашистські загарбники». Так, «Наш» згадав про Монгольську імперію, яка атакувала Київ вісімсот років тому. Але не помітив Росію, що прямо зараз окупує Крим та частини Донецької й Луганської областей. Володимира Путіна пізніше, принаймні, показали на словах «але що б там не було». Проте поява виявилася змазаною — за президентом Росії одразу йшов президент США із явним візуальним натяком, що імперії ділять Україну. Згадка Революції гідності обійшлася без тонких натяків — поверх кадрів Майдану на «Нашому» просто начитали: «Плюндрували, нехтували, нівечили».

З такою рекламою назва програми грає новими барвами

Промо не збрехало. В ефірі проєкту ведуча жаліється, що розмови про новий напад Росії відлякують інвесторів. Кореспондент на кримській дамбі просуває ідею подачі води на півострів. Мураєв іронізує про досягнення радянських окупантів та «нащадків Революції гідності». Дискредитує силу української армії. Виступає за відновлення економічної співпраці з Росією, особливо під час відвідування заводів. Та критикує декомунізацію, особливо під час відвідування музеїв. Бонусом ідуть об’єктивація волейболісток та заяви Макса Назарова, що йому некомфортно у кварталі хасидів. Хто після минулого скандалу взагалі додумався відправити туди Назарова?

Але до риторики «наших» усі вже якось звикли. Гірше, що канал знаходив пересічних людей зі схожими проросійськими ідеями. Людей, які буквально цитували Мураєву його позицію про «нейтральну Україну». Чи риторику токшоу, що треба просто домовитися з Росією. Політик обрав для своїх ефірів такі «землі», де його ідеологія мала суто соціологічно найкращий шанс потрапити в комфортні умови. І все ж останньою складовою у формулі успіху були саме конфлікти.

Оператор трохи затримався на цьому експонаті в музеї

Не ваша земля

Від самого початку в шоу Мураєва була закладена провокація. Проросійський політик поїхав воюючою країною із проєктом під буквальною назвою «Тут наша земля». Якщо ви втомилися від аналогій із Другою світовою, то уявіть, що Мураєв — відомий сатаніст, який вирушив у таке ж турне православними храмами. Він не просто підозрював можливість спротиву, він очевидно на нього розраховував. Картинка перешкоджання журналістам була потрібна, бо нічого так не мобілізує прихильників, як відчуття загрози. Коли, вибачте, наших б’ють.

Перший «напад», як його підписали в уривку на ютубі, трапився вже у другому випуску в Маріуполі. Якийсь перехожий сказав, що Мураєв — *загадкове запікування*, та близько двох секунд поштовхався із журналістом. Наступного тижня в Жашкові відбувся значно довший інцидент, коли кілька чоловіків втрутилися у включення «Нашого» та почали кричати, критикували канал і сваритися з журналістами. Цю ситуацію назвали «Провокатори напали». У Херсоні перший «Мураєв сєпар» пролунав за кадром уже на четвертій хвилині трансляції. Після чого включення зірвали люди з логотипами Нацкорпусу. За наступні пів години на захист каналу включилися представник церкви Московського патріархату та голова Національної спілки журналістів України.

А це вже рідне місто Макса Назарова

Незважаючи на всі масштабні акції, головна вендета «Нашого» відбулася зі звичайною жінкою в Херсоні. Заступниця директора ринку намагалася вигнати Мураєва з його місця сили. Вона закинула каналу «русский мір» та відсутність масок, журналіст у відповідь запитав про форму власності базару та податки. Якийсь час Мураєв із ведучим просто тікали від неї.

Відповідь каналу «Наш» виявилася асиметричною. У студії телеканалу знайшли та показали сторінку жінки в соціальних мережах, продемонстрували на весь екран її фото. Процитували декларацію подружжя, якому належить ринок. А потім ведуча Ангеліна Пичик заявила на всю країну: «Коли рильце в пушку, то починають одразу, бачите, як себе поводити. Патріотично». Для політика це була би звичайна субота, але для пересічної людини подібна дискредитація цілком може виявитися іміджевою стратою. Це вже не кажучи про те, що далі студія «Нашого» вигадала ще й теорії змови про причетність влади та якісь проблеми, які намагалися приховати на базарі. Як завжди у пропагандистів, свобода слова та «некуплені люди» закінчилися там, де закінчилися їхні однодумці.

Якщо тиск не припиниться, Мураєв задизлайкає їй фото. *Блюр наший

За градусом напруги цю історію переплюнув лише наразі останній ефір у Сумах, чверть якого (тобто дві години) була присвячена нападу «Правого сектору». Там були і поламана техніка, й оператор, який тікав на автобусі. Включення Нестора Шуфрича, голови парламентського комітету з питань свободи слова, та включення щонайменше трьох нардепів зі «Слуги народу»: Максима Бужанського, Юрія Камельчука і Артема Дмитрука. «Тут наша земля» навіть потрапила на «Українську правду». Бити журналістів не можна — «Правий сектор» заслуговує засудження чи навіть суду в цій ситуації. Але, крім нього, засудження заслуговує також Мураєв, який зробив для виникнення цієї ситуації усе, що міг.

Окремо варто коротко згадати про опозицію у студії. Про більшість коментаторів цього шоу ви ніколи не чули, бо жодна поважна людина не прийде зніматися в політичній рекламі. І все ж, якщо у приміщенні є камера, там присутній Павло Розенко, колишній віцепрем’єр-міністр. Тарас Чорновіл, дуже неофіційний коментатор Порошенка. Екснардеп Олесь Доній. На цьому етапі «Детектор медіа» вже, мабуть, не намагається зрозуміти, навіщо люди ходять на помийки. Але коли Олесь Доній на третій годині ефіру з рідного міста Мураєва не обирає варіант у голосуванні, бо «не хоче бути використаним»... Ви знущаєтеся?

 

«Не використовуй мене, Мураєв!»

***

Сьомого листопада Євгеній Мураєв планує презентувати «нову формулу країни», але її зміст ви, радше за все, ще у вересні могли вгадати дослівно. Натомість реальним відкриттям політика може стати тревел-шоу. Всі власники каналів хотіли би, щоб рідні медіа показували їх по вісім годин без жодних конкурентів. І самодержець «Нашого», здається, знайшов для себе спосіб, як насолоджуватися подібною увагою та не надто дратувати глядачів. Принаймні, політик вже анонсував, що «Тут наша земля» продовжиться й після сьомого листопада.

Журналісти «Нашого» по-різному називали Мураєва в цьому шоу: гостем, головним героєм, лідером, автором проєкту. Суть від цього не змінюється. «Тут наша земля» — це мобільна піарна платформа, у якій десяток журналістів обслуговує одну людину. Мураєв займається всеукраїнським туризмом зараз, щоб у майбутньому йому більше не довелося так надовго покидати Київ. Щоб на чолі своєї політсили він міг підійти до крісел у Верховній Раді й уже там щасливо оголосити: «Тут наша земля».

Фото: скриншоти

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5750
Читайте також
13.01.2022 11:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
9 027
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду