Данілов назвав заяви про стягування військ Росії до кордону України «свідомою дезінформацією»

Данілов назвав заяви про стягування військ Росії до кордону України «свідомою дезінформацією»

2 Листопада 2021
5336
2 Листопада 2021
13:01

Данілов назвав заяви про стягування військ Росії до кордону України «свідомою дезінформацією»

5336
Олексій Данілов: Скажімо так – те, що пишуть західні медіа, не відповідає дійсності.
Данілов назвав заяви про стягування військ Росії до кордону України «свідомою дезінформацією»
Данілов назвав заяви про стягування військ Росії до кордону України «свідомою дезінформацією»

Секретар РНБО Олексій Данілов заперечив повідомлення західних медіа про ймовірну концентрацію російських військ на кордоні з Україною.

У коментарі «Радіо Свобода» Данілов назвав останні публікації The Washington Post та Politico щодо стягування військ РФ «свідомою дезінформацією всього суспільства».

«Скажімо так – те, що вони там пишуть, не відповідає дійсності. На сьогодні це не відповідає дійсності. Ми спостерігаємо за всіма процесами, це дезінформація, і нам незрозуміло, для чого вони це роблять… Що буде завтра, ми не знаємо, на сьогодні такої концентрації, такого скупчення того, що вони пишуть, там цього немає», – стверджує Данілов.

За даними секретаря РНБО, ситуація біля російсько-українського кордону останніми днями не змінювалася. Він додав, що супутникові фотографії, оприлюднені Politico,  варто порівнювати «з порівнюваним».

«Хай вони покажуть фотографії, які були там місяць тому, два тижні тому – ви побачите одні й ті ж самі фотографії», – заявив Данілов.

1 листопада видання Politico оприлюднило нові супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують нещодавні повідомлення The Washington Post про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України, коментуючи публікацію Washington Post, повідомило, що додаткове перекидання російських підрозділів, озброєння та військової техніки до державного кордону з Україною не зафіксовано.

«Найбільш вірогідно, що оприлюднені у ЗМІ та мережі Інтернет факти нарощування угруповань збройних сил Російської Федерації на українському напрямку є елементом спеціальних інформаційно-психологічних дій, та по суті є плановими заходами у рамках переміщення військ після завершення навчань», – говориться в заяві.

В останні тижні березня 2021 року Росія почала активно стягувати війська до кордонів України, також активізували обстріли українських позицій підконтрольні Кремлю бойовики, українські війська понесли втрати. Росія нарощувала свою військову присутність і в окупованому Криму. Активізувалась і російська пропаганда, яка стверджувала, що Київ нібито готує «наступ» на території, підконтрольні проросійським бойовикам.

В експертних колах почали розглядати варіант повномасштабного вторгнення РФ до вільної України, хоча Кремль відкидав такі припущення і заявляв про «навчання».

У свою чергу, президент США Джо Байден у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським запевнив в непохитній підтримці з боку Вашингтону суверенітету України.

8 квітня президент Володимир Зеленський на тлі загострення ситуації на Донбасі відвідав позиції українських військових. В інтерв'ю CNN Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення.

21 квітня президент РФ Володимир Путін під час звернення до Федеральних зборів заявив, що Кремль не хоче спалювати мости із Заходом, однак Росія вдасться до асиметричних дій у випадку «перетину західними країнами червоних ліній». Також Путін порівняв Захід з «Шерханом, навколо якого крутяться всякі дрібні підвиваючі табакі».

22 квітня міністр оборони Росії Сергій Шойгу оголосив про завершення навчань у Південному та Західному військових округах Російської Федерації, які розташовані біля кордонів України, та про початок відведення військ.

NYT з посиланням на джерела у Білому домі писало, що Росія залишила війська біля кордонів України, відвівши лише незначну кількість військовослужбовців.

Фото: пресслужба РНБО України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5336
Читайте також
24.12.2021 16:23
Галина Петренко
«Детектор медіа»
4 766
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду