Танець смерті. Огляд політичних токшоу за 25–29 жовтня 2021 року

Танець смерті. Огляд політичних токшоу за 25–29 жовтня 2021 року

3 Листопада 2021
4798
3 Листопада 2021
15:00

Танець смерті. Огляд політичних токшоу за 25–29 жовтня 2021 року

4798
Майже всі токшоу цього тижня стосувалися боротьби з коронавірусною епідемією в Україні. Втім політичні перформанси деяких гостей та сумнівні рішення ведучих перетворювали обговорення надважливої проблеми на «танці на кістках».
Танець смерті. Огляд політичних токшоу за 25–29 жовтня 2021 року
Танець смерті. Огляд політичних токшоу за 25–29 жовтня 2021 року

«Свобода слова», ICTV, 25 жовтня

В ефірі «Свободи слова» топчиновники розповідали про темпи і специфіку боротьби проти коронавірусної хвороби, а також відповідали на запитання експертів. Спікерами у студії були: секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, генпрокурорка Ірина Венедіктова, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський і міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Запитання їм ставили: волонтерка Леся Литвинова, економіст Сергій Фурса, блогер Євген Істребін, голова Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ/СНІД, Дмитро Шерембей, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій, виконавча директорка ГО «Пацієнти України» Інна Іваненко та лікарка-інфекціоністка Ольга Кобевко. Загалом 11 гостей (чотири жінки й сім чоловіків).

 

Виступ Олексія Данілова був доволі емоційним. Він скаржився на небажання людей вакцинуватися до різкого стрибка захворюваності та стверджував, що система готова була зустріти нову хвилю епідемії, а «переважна більшість людей — не готова». Також секретар РНБО критикував нардепів-антивакцинаторів і закликав місцеву владу активніше брати на себе ініціативу в боротьбі із захворюванням. Крім того, Данілов стверджував, що темпи захворюваності не стали несподіванкою для влади: вони буцімто відповідають прогнозам двомісячної давнини.

Ірина Венедіктова розповіла, що станом на суботу існувало вже близько 800 проваджень про виготовлення та розповсюдження підроблених COVID-сертифікатів. І запевнила, що генпрокуратура вивчає розслідування журналістів щодо зловживання грішми коронавірусного бюджету. Питання Дмитра Шерембея про відповідальність ексміністра охорони здоров’я Максима Степанова, який, за його словами, саботував закупівлю обладнання та медикаментів і «завдав найбільше шкоди Україні за всю історію COVIDу», Венедіктова сприйняла роздратовано та назвала «дуже гарною політичною промовою». Проте відповіла, що справи щодо таких порушень — у розробці відомства.

Денис Монастирський повідомив, що Мальта вже не визнає українські COVID-сертифікати через поширення підробок, і показав у студії відео спецоперації із затримання лікарів, які продавали фальшивки. Наприкінці ефіру показали номери телефонів, за якими можна звертатися до поліції щодо підробленої COVID-документації.

Ольга Кобевко звернула увагу на проблему «примарних ліжок», які вигадують місцеві чиновники для доброї звітності, та закликала міністра не вірити паперовим звітам.

«Український формат», Перший незалежний, 27 жовтня

В ефірі ютуб-каналу Медведчука (який цими днями робить чергову спробу стати не тільки ютуб-каналом) обговорювали боротьбу з коронавірусною хворобою, аварію в Харкові, проблеми в енергетиці та свободу слова в Україні (як завжди).

Гостями студії були: нардеп з «Опозиційної платформи — За життя» і формальний власник каналу Нестор Шуфрич, бізнес-партнер Вадима Рабиновича і член політради партії «Опозиційної платформи — За життя» Володимир Кацман, колишній генпродюсер каналу «112» та голова молодіжного крила «ОПЗЖ» Артем Марчевський, екснардепка Ганна Герман, член політради партії «ОПЗЖ» Андрій Лесик, екссуддя Денис Невядомський, який у минулому буцімто «відмазав» Лесика, джинсовик Володимир Цибулько, прихований піарник «ОПЗЖ» Олександр Лазарєв, президент фантомного аналітичного центру Олександр Охріменко, колишня працівниця адміністрації Януковича Марина Ставнійчук, псевдосоціологиня Світлана Кушнір, кандидат медичних наук, а за сумісництвом радник голови партії Бориса Колеснікова з питань медицини Валентина Маркевич, президент Українського медичного клубу Іван Сорока та ексвіцепрем’єр-міністр Павло Розенко. Загалом 14 гостей (чотири жінки та 10 чоловіків).

 

За традицією, роль шоумена, симулятора іншої точки зору та мішені для образ узяв на себе псевдоексперт Олександр Охріменко. Він встрягав в абсурдні суперечки з ведучими та коментаторами, перебивав їх, підвищував голос і чув у відповідь приниження від модераторів. Так, Діана Панченко глузливо питала в нього: «Ви заспокійливе взяли?», а її колега Ростислав Сухачов називав слова Охріменка «дурнею» й натякав, що гість — психічно хворий. (Навіщо ж тоді ви його весь час запрошуєте?) Двічі протягом ефіру коментатору вимикали мікрофон.

Почалося токшоу з ретроспективи закриття телеканалів Медведчука. Цю подію ведучі означили як «день, коли Україна офіційно стала на шлях диктатури», а також зазначили, що це рішення буцімто призвело до «осуду світової спільноти». Нестор Шуфрич висловив сподівання на рішення Верховного Суду щодо санкцій РНБО, а Ганна Герман закликала звертатися до Європейського суду з прав людини. Не дивно, що коментатори активно висловлювали підтримку Верховному Суду в «мемній» суперечці з РНБО.

Обговорення енергетичної кризи вийшло незвично не видовищним. Ніхто цього разу не лякав Україну «холодомором». Натомість ведучі скаржилися на критичну ситуацію на теплоелектростанціях і додавали, що «допомога прийшла, звідки не чекали». Саме так ведуча Діана Панченко охарактеризувала пропозицію Кремля відновити імпорт електроенергії в Україну. Про заборону Росії експортувати в Україну вугілля ведучі «дипломатично» промовчали.

Ганна Герман тим часом захоплювалася готовністю самопроголошеного лідера Білорусі експортувати газ в Україну та ставила його у приклад українській владі. Але коли йшлося про готовність українського уряду робити поставки газу в Молдову, подібна ініціатива вже викликала одноголосний осуд студії. Володимир Кацман прогнозував, що 60% підприємств закриються після першого підвищення тарифів. Шуфрич анонсував можливе подання газу по графіках цього сезону.

Максимально політизованим було обговорення аварії за участі шістнадцятирічного водія в Харкові. Ведучий Ростислав Суханов прокоментував цю справу так: «Ось вам реформа поліції, ось вам законність і порядок в Україні». Марчевський говорив, що «наша судова та правоохоронна система прогнила повністю», а Цибулько поділився думкою, що «беззаконня влади проєктується на беззаконня люмпену». Також Марчевський поділився буцімто інсайдом. За його словами, за справу родини загиблого в ДТП взявся «відомий адвокат Валентин Рибін». Підтвердження цієї інформації у відкритих джерелах немає. Рибін — соратник Анатолія Шарія, кандидат від його партії в Київраду та на позачергових парламентських виборах. Серед клієнтів адвоката — соратник Надії Савченко Володимир Рубан, бойовик проросійських збройних угруповань Рафаель Лусваргі, російський спецпризначенець Євген Єрофєєв і Вікторія Даскаліца — фігурантка справи про телеграм-канали, контрольовані російськими спецслужбами.

Гості Першого незалежного нудьгують

Ще в ефірі «Українського формату» активно схиляли глядачів до версії про вбивство нардепа Антона Полякова. Студія звинувачувала владу в нав’язуванні версії про нещасний випадок і пригадувала нещодавні «дивні смерті» мера Кривого Рогу Костянтина Павлова та його брата Андрія. Ведучі й коментатори наголошували, що нардеп не був схожий на наркомана. Марчевський заявив, що впевнений: Полякова намагалися дискредитувати, підмішуючи йому наркотики, але випадково вбили.

Цікавий кейс подвійних стандартів можна було спостерігати після того, як Цибулько пригадав про справу Шеремета. Коментатор хотів навести її як приклад того, як влада вдається до звинувачень ще до висновків суду. Ведуча Діана Панченко одразу ж перебила спікера: «Дивна паралель, я не погоджуюсь». Її колега Суханов закликав не робити висновків про підозрюваних, оскільки «суд вони ще не виграли». А робити висновки про «вбивство» Полякова до суду можна?

Завдяки Нестору Шуфричу в «Українському форматі» відбулась історична подія. Чи не вперше в ефірі Першого незалежного один із коментаторів закликав людей вакцинуватися. Раніше на каналі віддавали перевагу конспірологічним нісенітницям та розповідям про порушення прав людини через буцімто примусову вакцинацію. Показово, що під час виступу Шуфрича на програмі були присутні горе-експерти Охріменко, який заперечує саме існування коронавірусу, та Лазарєв, що називав вакцинацію медичним експериментом. Але в цей момент кусати руку, яка «годує», ніхто не став.

А от в інший час значну частину дискусії зайняли саме крики Охріменка про неіснування коронавірусу та спроби ведучих й інших коментаторів спочатку опонувати йому, а потім — змусити замовкнути. Втім, покритикувати владу за погану підготовку до боротьби проти епідемії все одно встигли. Шуфрич кілька разів розповів, що в одному із сіл Херсонської області до найближчої точки вакцинації доводиться їхати 100 кілометрів. Маркевич звинувачувала владу у відсутності «зелених паспортів» для людей, які нещодавно перехворіли. Розенко — у неефективній комунікації та пізньому початку вакцинації.

«Право на владу», «1+1», 28 жовтня

У «складному ефірі» (за визначенням ведучої Наталії Мосейчук) «Права на владу» обговорювали проблеми боротьби з коронавірусом в Україні. Значна частина програми звелася до галасливих суперечок гостей із антивакцинатором Захаром Мілютіним та до політичних перформансів і маніпуляцій нардепа від «ОПЗЖ» Нестора Шуфрича.

Гостями студії були: секретар РНБО Олексій Данілов, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, голова профільного Комітету Верховної Ради Михайло Радуцький, нардеп від «ОПЗЖ» Нестор Шуфрич, експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова, голова Національної поліції Ігор Клименко, нардепка з об’єднання «Справедливість» Ольга Стефанишина, власник мережі магазинів медичного обладнання Олексій Давиденко, представник ГО «Вакцинація: вільний вибір» Захар Мілютін. На зв’язок виходили в.о. харківського міського голови Ігор Терехов і міський голова Моршина Руслан Ільницький. Загалом 11 гостей (дві жінки та дев’ять чоловіків).

 

Почався ефір із кадрів госпіталізації хворих на коронавірусну хворобу літніх людей у важкому стані. Наталя Мосейчук пропонувала показувати такі відео «всім каналам 24/7». Проте етичний бік прийому неоднозначний: демонстрація хворих у важкому стані (із незаблюреними обличчями) може вплинути на героїв відео та їхніх близьких. Та й сумнівно, що ці люди могли дати каналу дозвіл, аби їх показували в такому контексті.

Ще одним неоднозначним рішенням стало запрошення у прямий ефір відкритого антивакцинатора Захара Мілютіна, проти чого виступило чимало гостей. Але Наталя Мосейчук виправдовувала гостьову політику. Спочатку ведуча була досить м’якою: «І такі люди в країні є, їхній відсоток — достатньо великий». Проте згодом її ставлення помітно радикалізувалося: модераторка називала Мілютіна свідченням того, «яким мороком живе половина країни», а його думки — «гнійником, який треба видавлювати». До ефективності «видавлювання гнійника» є питання. Представник сумнівної організації протягом усього ефіру апелював фактично до одного «факту» — нібито більшої кількості смертей від коронавірусної хвороби саме серед вакцинованих людей у Великій Британії. Це маніпулятивна інформація, яка поширюється у фейсбуку на основі вирваних із контексту даних Агенції охорони громадського здоров’я Англії. Детальніше про це можна дізнатись із фактчеку видання «Вокс Україна». Ведуча намагалася «перебити» цифри гостя статистикою за довший період, яку той відкидав; лікарі на зв’язку — апеляцією до свого емпіричного досвіду та статистикою смертей від захворювання в Україні; голова РНБО Олексій Данілов просто казав, що коментатор не є спеціалістом. Але ніхто в ефірі так і не пояснив, чому статистика, яку великим планом показали у прямому ефірі, є маніпулятивною та вирваною з контексту. Це відверте недопрацювання студії «Права на владу».

Підливала оливи у вогонь також зухвала поведінка Мілютіна та його часті спроби перебити інших гостей ефіру. Зрештою, чимало присутніх зривались і починали принижувати антивакцинатора. Олексій Давиденко назвав його «моральним уродом»; Радуцький погрожував винести зі студії, якщо той не замовкне; лікарі на прямому зв’язку називали слова Мілютіна «повною дурницею» та «чушнею». За годину до кінця ефіру коментатор хотів демонстративно покинути студію, але послизнувся та впав.

У сухому залишку: «1+1» запросив некомпетентного коментатора, який маніпулював цифрами й фактами. Не зміг ефективно спростувати його наскрізну маніпуляцію. Та дозволив гостям принижувати опонента і схилити його до думки покинути студію. Навряд чи таким чином можна похитнути погляди однодумців Мілютіна. Аргумент щодо необхідності подання різних точок зору у програмі також видається сумнівним у цьому випадку. Адже «точки зору» мають бути, щонайменше, компетентними та не нести загрози життю глядачів.

Захара Мілютіна з 2018 року можна побачити на багатьох українських каналах. Крім «1+1», коментатора запрошували Прямий, ZIK, 4 канал та «Україна 24». І це попри те, що Мілютін не має жодної компетенції в медицині та очевидно маніпулює фактами.

За звання «головної зірки ефіру» з Мілютіним боровся лише нардеп від «ОПЗЖ» Нестор Шуфрич. Він бігав по студії; називав Віктора Ляшка «подлецом»; дивувався, що «у нього є совість сюди прийти»; стверджував, що половина смертей в Україні — «його особиста вина»; підбігав до своєї жертви та показував йому відео з донькою, яка перенесла хворобу.

 

Шуфрич робить шоу

Цікавий факт: Шуфрич стверджував, що Україні потрібен буде суворий карантин. Але на каналі,  власником якого є він, просувають зовсім іншу думку. Там регулярно повторюють, що карантин — це технологія влади для того, щоб уникнути масових протестів.

Другий політичний перформанс нардепа розпочався, коли у студію включили в.о. харківського міського голови Ігоря Терехова. Шуфрич «забув» про тему ефіру та став театрально звинувачувати Терехова в цинічному використанні пам’яті «його бойового товариша» Геннадія Кернеса та навіть у підробленні підпису загиблого мера. Нагадаємо, «ОПЗЖ» підтримала кандидатуру Михайла Добкіна на виборах міського голови Харкова. Самого Терехова включили для того, щоб він пояснив, чому в місті в розпал епідемії проводять масові святкування. Міський голова запевнив, що відкриття пам’ятника відбулося з дотриманням усіх карантинних обмежень, і закликав не розхитувати ситуацію в місті, в якому все «більш-менш спокійно».

Решта ефіру минула в тіні перформансів Нестора Шуфрича та Захара Мілютіна. Олексій Данілов вдавався до сексистських узагальнень, щоб закликати людей вакцинуватися: стверджував, що більше вакцинуються жінки, адже «в них є розуміння на якомусь рівні, що вони є берегинями». Ольга Стефанишина ділилася своїм досвідом збільшення довіри до дитячих вакцин під час роботи в МОЗ. Михайло Радуцький закидав «ОПЗЖ» ігнорування майже всіх законопроєктів, що допомагали проти епідемії. Олексій Давиденко розповідав, як фінансове заохочення допомогло масово вакцинувати працівників його компанії, та закликав зробити щось подібне на національному рівні. Мер Моршина Руслан Ільницький розповів про досвід масової вакцинації в його місті й дав знати, що бачив тематичні меми.

«Ехо України», Прямий, 29 жовтня

В ефірі токшоу Прямого каналу коротко обговорили енергетичну кризу, боротьбу з коронавірусом і роботу РНБО. Гостями шоу були: колишній міністр соціальної політики Андрій Рева, політкоментатор Олександр Антонюк і лідер Радикальної партії Олег Ляшко (троє чоловіків і жодної жінки).

 

На початку ефіру Матвій Ганапольський і двоє його гостей обговорювали зрив «зеленою владою» медичної реформи. Зокрема, ведучий стверджував, що люди, які голосують за нинішню владу, мають «не забути купити собі медичний халат». Це відсилка до новини про росіянина, який видавав себе за лікаря місцевої лікарні, щоб доглядати свою бабусю.

Традиційно в ефірі не забули присвятити увагу власнику каналу Петру Порошенку. Згадали про буцімто спостереження за експрезидентом, яке «ведеться за вказівкою влади» (на думку представників «ЄС»). Також глядачам показували сюжет про зустріч Порошенка із представником Європарламенту.

Андрій Рева порівнював Зеленського з Януковичем. А також скаржився на «ідіотів при владі», які нібито вчасно не закачали газ у газосховища та не скористалися виграшною ситуацією на ринку у грудні 2019 року.

Друга частина ефіру складалась із сольного виступу Олега Ляшка. Він повторив свої ключові тези, які висловлював наступного дня на каналі «Наш». Зокрема, звинувачував Зеленського та Коломойського, що вони «засунули голову України в енергетичний зашморг», вимагав у парламенту йти на перевибори та скаржився на спроби закриття незалежних ЗМІ.

Окремо у студії обговорили «витік інформації із РНБО». Так охарактеризували заяву Арахамії про умисні помилки в санкційних списках організації. Це дало привід Ганапольському та Ляшку говорити про корумпованість і некомпетентність структури.

«П’ятниця. Вечір», «Наш», 29 жовтня

«П’ятниця. Вечір» — єдине токшоу тижня, в якому боротьба проти епідемії не стала окремою темою. Натомість у досить млявому та ненасиченому ефірі говорили про енергетичну кризу та зовнішню політику України.

 

Почалася програма із сольного виступу ветерана української політики та шоубізу Олега Ляшка. Він бурхливо критикував владу та скаржився на «перетворення України у сировинну колонію». Наскрізною тезою виступу «радикала» стала особиста відповідальність двох людей за «втрату енергонезалежності» та «найгострішу кризу за 30 років» — президента Зеленського й олігарха Коломойського, якому «віддали в управління енергосистему країни». Політик пройшовся й по інших популярних в опозиції темах: обурювався виведенням грошей із коронавірусного спецфонду на будівництво доріг та запевняв, що головна проблема влади сьогодні — знищення свободи слова.

Наприкінці свого виступу Ляшко заявив: «Вся соціологія показує, що Радикальна партія впевнено проходить у Верховну Раду». Це неправда. За жовтневим опитуванням Центру Разумкова, рейтинг Радикальної партії Олега Ляшка — близько 2%, за опитуванням «Рейтингу» — 4,5%.

Старт опалювального сезону обговорювали: нардепи Олексій Устенко («Слуга народу»), Нестор Шуфрич («ОПЗЖ») Сергій Власенко («Батьківщина»), позафракційна Вікторія Гриб, депутат Київської міської ради від «ЄС» Сергій Таран, а також джинсовик і аналітик фантомного «експертного уряду» Валентин Землянський.

Олексій Устенко звинувачував у тому, що Україна не встигла належно підготуватися до опалювального сезону, організаційні проблеми під час зміни керівництва «Нафтогазу». Та стверджував, що сумніви в деяких діях цієї структури є не лише в опозиції, але й у влади. Вікторія Гриб закликала зняти економічну блокаду окупованих частин Донеччини та Луганщини та припинити називати Росію агресором, щоб у Кремля з’явилося бажання вести з нами переговори. Нестор Шуфрич традиційно агітував за прямі газові контракти з «Газпромом» та радів, що Україна сьогодні «бігом біжить» купляти російську електроенергію.

Ведучі активно глузували з готовності влади вести перемовини з Росією та Білоруссю в енергетичній сфері (ведучий Макс Назаров назвав це «кризою гідності»). Послідовно «мочили» керівництво «Нафтогазу» та нав’язували гостям свою думку щодо неіснування європейського газового ринку. Назаров дивувався, чому Юрій Вітренко «є такою священною коровою», та в черговий раз озвучував ідею кримінальної відповідальності для керівництва «Нафтогазу».

Справжньою «білою вороною» в ефірі був представник «Європейської солідарності» Сергій Таран, який єдиний у студії відстоював тезу про газ як інструмент політичного впливу Кремля. І пояснював необхідність реверсу газу з європейських країн у 2015 році. Ведучі традиційно не втрачали можливості поглузувати з аргументів «неугодного» спікера.

У прямий ефір також під’єднали гостя з Росії, який мав розповісти, «як бачить Москва» газову політику України. Експертом виявився занесений у базу «Миротворця» російський політтехнолог і пропагандист Олег Бондаренко, якому заборонили в’їзд у Євросоюз на три роки. На офіційному сайті очолюваного ним «Фонду прогресивної політики» йдеться, що у 2014–2016 роках Бондаренко займався «інформаційним супроводом "русской весны" у Криму та на Донбасі». Втім навіть такий сумнівний «експерт» підтвердив, що для Москви газ — питання політики, а не грошей. А також пошкодував, що Росія витрачає стільки грошей на великі інфраструктурні проєкти замість того, щоби «зберегти дружні стосунки із братською Україною».

У другій частині програми обговорювали зовнішню політику України в контексті дипломатичного конфлікту з використанням турецьких безпілотників.

Гостями цієї частини ефіру були нардепи Сергій Євтушок («Батьківщина») та Павло Фролов («Слуга народу»), прихований піарник «ОПЗЖ» Олександр Лазарєв, джинсовик Валентин Гладких, політкоментатор Валерій Димов, полковник СБУ у відставці Олег Старіков. Загалом програму відвідали 13 гостей (одна жінка та 12 чоловіків).

Реакції французького та німецького міністерств закордонних справ на використання Україною нового озброєння стали для ведучих приводом поспекулювати, що «у майбутньому ми вже не зможемо розраховувати на допомогу французів і німців», а також поглузувати над євроінтеграцією України. Припускаємо, що саме заради подібних маніпуляцій така незначна новина і стала однією з головних тем ефіру.

Головним транслятором проросійських меседжів, крім ведучих, був експерт з усіх питань Олександр Лазарєв. Він розглядав події в Україні як «геополітичний конфлікт між Заходом і Росією». Та повторював, що Україна має вести лише двосторонні перемовини Путін — Зеленський.

Гаряче у студії стало після того, як Антон Довлатов у характерній для місцевих ведучих глузливій манері заявив, що Україна «повзе до Путіна за газом в трубу нашу». Валентин Гладкий обурився тоном ведучого, звинуватив його в маніпуляції та відпустив іронічний коментар про канал «Наш» як «філію "Росії 24"».

Коли знаєш, що канал «Наш» філія «Росії 24», але все одно регулярно ходиш на їхні ефіри.

«Свобода слова Савіка Шустера», «Україна 24», 29 жовтня

Програма Савіка Шустера була повністю присвячена боротьбі проти коронавірусної епідемії. Ведучий вів її дистанційно зі свого дому в Італії, оскільки перед відльотом в Україну отримав позитивний тест на коронавірус. Шустер розповідав про італійську специфіку боротьби із хворобою, а спікери доводили на його прикладі, що вакциновані переносять хворобу легше.

 

Гостями студії були: заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін, перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін, голова профільного комітету ВРУ Михайло Радуцький, міністр охорони здоров’я у 2020–2021 Максим Степанов, генеральний директор ДП «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов, співголова «ОПЗЖ» нардеп Юрій Бойко, лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко, лідер власної іменної партії Володимир Гройсман, лікар-педіатр і блогер Євген Комаровський, лікар ізраїльського медичного центру Борис Бриль. Загалом 10 гостей (одна жінка та дев’ять чоловіків).

Євген Комаровський запропонував ідею спільного меморандуму лідерів політичних партій і органів влади із закликом вакцинуватися, просив активніше долучатися до кампанії лідерів думок і пропонував фінансово мотивувати лікарів та вакцинованих пенсіонерів.

Савік Шустер перед виступом лікаря-блогера в якості «різкої реакції на слова Комаровського» процитував заяву маловідомої анонімної організації, що називала гостя «вакцин-екстремістом» і погрожувала йому судом. Хоча обговорення цих звинувачень відбувалося в іронічному ключі, ніхто послідовно не пояснив, чому претензії абсурдні, а подібні анонімні організації не заслуговують жодної довіри. Таким чином, уже друге токшоу за тиждень надало майданчик антивакцинаторам, але не спростувало їхні маніпуляції.

Опозиція в ефірі традиційно критикувала владу за заборгованості із зарплатні лікарів, нестачу ліків і персоналу, провал підготовки до нової хвилі захворюваності влітку і провал комунікаційної кампанії. Окрім того, Тимошенко вимагала створити Національний штаб протидії біологічним загрозам і доручити йому контроль над вакцинацією, Гройсман традиційно просував ідею виплат усім вакцинованим.

Особливу увагу у студії присвятили темі відсутності кисню в лікарнях. У спеціальному сюжеті показали, зокрема, як промислові підприємства долучаються до розв’язання цієї проблеми. На зв’язок в ефір каналу Ріната Ахметова вийшов представник його ж холдингу «Метінвест», щоб розповісти, як бізнес Ахметова помагає лікарням. Він запевнив, що «соціально відповідальний бізнес — це філософія Ріната Ахметова». Арсен Жумаділов скаржився, що уряд не провів централізовану закупівлю кисневих балонів через його профільне відомство, та натякнув, що це могло бути пов’язано з певними корупційними інтересами.

Родзинкою ефіру став екзотичний подарунок від заступника міністра внутрішніх справ Савіку Шустеру. Він презентував ведучому фальшивий COVID-сертифікат на його ім’я в подарунковій рамці, який замовили під час викриття зловмисників. Чиновник уточнив, що сертифікат у рамці — це копія, в той час як оригінал вилучили як речовий доказ.

Подарунок викликав шок у Савіка Шустера та серію жартів у гостей студії. Юрій Бойко жартував, що Савік піде у справі як свідок, а Тимошенко перепитала, чи не скасували ведучому при цьому справжній сертифікат. Словом, досить дивний елемент шоуїзації соціально-політичної дискусії.

Токшоу, що не потрапили в огляд

«Пульс». Перший незалежний, 26 жовтня

У програмі брали участь: нардеп «ОПЗЖ» Ілля Кива, експрем’єр Микола Азаров та політкоментатори Михайло Погребинський, Дмитрий Марунич, Дмитро Корнейчук, Сергій Кравченко, Володимир Кацман, Сергій Годний, Віктор Скаршевский і Надія Савченко. Загалом 10 гостей (дев’ять чоловіків та одна жінка).

«Токшоу №1», «Україна 24», 27 жовтня

У програмі брали участь: головний санітарний лікар України Ігор Кузін, нардепи «Слуги народу» Михайло Радуцький та Лада Булах, лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко, медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова, колишній міністр охорони здоров’я Максим Степанов, блогер Дмитро Гордон, шоумен Дмитро Співак, екснардепка Надія Савченко, політична коментаторка Сніжана Єгорова та колишня Уповноважена Верховної Ради з прав людини, а нині адвокатка Партії Шарія Валерія Лутковська. Загалом 11 гостей (шість жінок та п’ять чоловіків).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4798
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду