«Караван идет, потому что собака лает». Огляд політичних токшоу за 6–10 грудня 2021 року

«Караван идет, потому что собака лает». Огляд політичних токшоу за 6–10 грудня 2021 року

14 Грудня 2021
3531
14 Грудня 2021
14:00

«Караван идет, потому что собака лает». Огляд політичних токшоу за 6–10 грудня 2021 року

3531
«Слуги народу» повертаються на телеканали «ОПЗЖ», Пальчевський виграв суд у Гордона та Бутусова, а Притула закликає «не шукати кротів у телестудіях».
«Караван идет, потому что собака лает». Огляд політичних токшоу за 6–10 грудня 2021 року
«Караван идет, потому что собака лает». Огляд політичних токшоу за 6–10 грудня 2021 року

Перемовини Путіна та Байдена, а також телефонна розмова американського та українського президентів стали чи не найбільш обговорюваними темами токшоу. Опозиціонери, як завжди, нічого хорошого в діях влади не побачили, а от самі можновладці переконували: Захід нас підтримає, та й Україна не сидить, склавши руки.

6 грудня, «Свобода слова», ICTV

Участь брали міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, його попередник з уряду Гройсмана Павло Клімкін, радник голови Офісу президента Олексій Арестович, народні депутати Єгор Чернєв («Слуга народу»), Іванна Климпуш-Цинцадзе («Європейська солідарність»), Сергій Рахманін («Голос»), лідер гурту «Антитіла» і волонтер Тарас Тополя. Разом сім гостей (шість чоловіків та одна жінка).

Зайшлося про гарячу тему останніх тижнів — загрозу повноцінного вторгнення Росії на територію України та реакцію на це західного світу. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба позиції не змінював: на всіх міжнародних зустрічах чув про підтримку України. Стримувати Путіна, певен посадовець, мають і можливі додаткові санкції США. А ще Євросоюз надасть Україні 31 мільйон євро на зміцнення обороноздатності.

Атака Росії на Україну «стане найбільшою поразкою Заходу з часів падіння берлінського муру», певен попередник Кулеби Павло Клімкін. Та найперше готовою до вторгнення, мовляв, має бути саме наша держава. Що Україна має більше уваги приділити розвитку армії, говорила й соратниця Порошенка Іванна Климпуш-Цинцадзе. Додавши, що зарплатня військових «не індексована з 2019 року». «Зеленський занедбав армію» — один із типових меседжів «Європейської солідарності».

«Слуга народу» Єгор Чернєв висловив свою позицію: Путін знає, що Україна чинитиме опір, і розуміє, що ціна вторгнення — висока.

Для України і для США «висока ціна» російської агресії — різні речі, сказав представник «Голосу» Сергій Рахманін. Втім нардеп думає, що США допомагатиме нашій державі, адже в цьому питанні має високі репутаційні ризики як міжнародного лідера. Нині Захід складає «тест на євроатлантичну єдність», — додав міністр Дмитро Кулеба. Уточнивши, що Україна діє «за підтримки друзів, але не руками друзів».

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович твердив: у влади є стратегія попередження як військових, так і економічних ризиків. На уточнення ведучого, чи існує відповідний штаб, Арестович відповів, що є «умовний штаб у головах». Як завжди, спікер звертався і до опозиції, аби ті у складні часи не хитали країну зсередини. Але ж два роки тому той самий Олексій Арестович в інтерв’ю Віталію Портникову заявляв, що якщо Зеленський не почує протестувальників, то може «закінчити у рекордні терміни». То якому з Арестовичів вірити нині?

Іванна Климпуш-Цинцадзе, у свою чергу, просила владу «не шукати внутрішніх ворогів» та вести парламентський діалог із опозицією. А ще брати на озброєння «поради Порошенка».

Арестович вів далі. Мовляв, побачив у соцмережах флешмоб, «запущений з кіл, близьких до "Європейської опозиції"» (напевно, мав на увазі партію Порошенка. — «ДМ»). І там, каже, йдеться: «Коли Зеленський капітулює, ми будемо дратися до останнього». Арестович цікавився, чому президент має капітулювати. Адже за натурою, мовляв, глава держави — «боєць».

Представниця «Євросолідарності» уточнила: йдеться про флешмоб #УкраїнціЧинитимутьОпір. Арестовичу вона сказала: «Якщо вам там бачиться Зеленський, то ви погано читаєте». Насправді погано читала публікації саме депутатка, адже фраза «…навіть якщо Захід домовиться з Путіним, а влада Зеленського капітулює…» є у багатьох дописах, розміщених у межах акції. Наприклад, в ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна, музиканта й волонтера Андрія Антоненка. А от у дописі лідера «ЄС» Петра Порошенка таких слів справді немає.

Об’єднавчу позицію намагався принести до студії «Свободи слова» і лідер гурту «Антитіла» та волонтер Тарас Тополя. За його словами, волонтерська спільнота, попри різні політичні погляди, єдина в бажанні захищати Україну. Тож і політикам, мовляв, не гріх знижувати градус ненависті у студіях та шукати спільне.

8 грудня, «Український формат», UkrLive.tv

Гостею сольного блоку була нардепка Наталя Королевська («Опозиційна платформа — За життя»). У гуртовому блоці брали участь нардеп Юрій Камельчук («Слуга народу»), парламентарка 8 скликання Надія Савченко («Батьківщина»), політичні коментатори Олександр Лазарєв, Сергій Биков, Володимир Цибулько, Олександр Мусієнко, Андрій Теліженко і Віктор Майстренко. Разом — дев’ять гостей (вісім чоловіків та одна жінка).

         

Сольний блок розпочали з обговорення можливого нападу Росії на Україну та зусилля США, спрямовані на те, щоб його відвернути. Депутатка від «ОПЗЖ» Наталя Королевська твердила, що саме наша влада не виконує мінські домовленості, тому й лідери США та Росії «говорят об Украине без Украины». Заходу ж на нас, мовляв, начхати. А українська влада, вважає гостя, нагнітає істерію, маскуючи проблеми (стандартна теза проросійських опозиціонерів).

Не забула Королевська і згадати про необхідність прямих поставок газу з Росії. А ще, разом із ведучою Діаною Панченко, розкритикувати ідею влади дозволити українцям брати участь у політичному житті із шістнадцятирічного віку. Це, мовляв, «избирательная технология», заточена на молоде покоління. Справді, шістнадцять років — це зарано: син Королевської балотувався в депутати у дев’ятнадцять.

У гуртовому блоці владні ідеї підтримував політичний коментатор Сергій Биков, раніше помічений у симпатіях до Віктора Медведчука. Ще на старті дискусії, побачивши, як гостя перебивають опозиціонери різних мастей, Діана Панченко заявила: «Сергій Биков — у меншості, бо представляє лояльну до влади позицію, […] тому я буду його захищати, […] бо баланс в ефірі — наше все». Про «баланс» особливо смішно.

Той-таки Биков, а ще симпатик Порошенка Володимир Цибулько були єдиними з гостей, хто захищав рух України до НАТО. Тоді як проросійські учасники програми ідею критикували, а у студії кілька разів дали пряму мову Путіна про ймовірні дії щодо України (щоби глядачі не забули, хто тут в авторитеті?).

Вражала «геополітичними висновками» й ведуча. На її погляд, «на думку багатьох експертів, дипломатів та знавців геополітики, це (рух до НАТО. — "ДМ") — якраз і причина того, що відбулось в Україні з Кримом та Донбасом. Тому що для Путіна це принципове питання». Але ж Росія напала на Україну у 2014-му, коли рух до НАТО ще не був закріплений у Конституції. Та й загалом, чи не краще українцям самим вирішувати, куди рухатися, а не зважати на забаганки російського президента?

Час від часу гості «Українського формату» сходилися в палких, хоч і не надто змістовних словесних двобоях. Після одного з таких прихильний до Порошенка Цибулько, вислухавши порцію критики в бік п’ятого президента від Бикова, пішов зі студії.

А дарма, бо ведуча саме дала старт висміюванню світлини Зеленського у спортивній залі. Далі було ще цікавіше: вперше після місяців мовчання на каналах Медведчука-Шуфрича з’явився живий представник влади. «Слуга народу» Юрій Камельчук вийшов на відеозв’язок та сказав, що «радий бачити» присутніх. Далі нардеп піарив анонсований президентом «економічний паспорт українця», тоді як опоненти критикували законопроєкт.

Знову подивувала Діана Панченко: під завісу включення Юрія Камельчука сказала, що за ним «сумують в ефірі» та будуть «раді бачити». Як і раніше, у ролі «хлопчика для биття» — чи це знаменує потепління стосунків між групою Медведчука і «слугами»?

Завершувалася програма дуже галасливою суперечкою політкоментатора Сергія Бикова та колишньої бранки Кремля, депутатки восьмого скликання Надії Савченко. Ведуча довго не втручалася у крики, та потім, коли слухати гостей стало нестерпно, попросила «не перебивати» одне одного. На фінал випуску Діана Панченко підготувала свіжу «зраду»: дружина колишнього нардепа від БПП, ексчлена наглядової ради «Укрзалізниці» Сергія Лещенка диджейка Анастасія Топольська знову поїде виступати до Москви. Гм, Медведчук теж їздив, і нічого… :)

8 грудня, «Право на владу», «1+1»

В етері були секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, міністр оборони Олексій Резников, голова Офісу президента Андрій Єрмак, його заступник Андрій Сибіга, радник Єрмака Олексій Арестович, народні депутати Ярослав Юрчишин (на сайті ВРУ досі вказаний як член фракції «Голосу», але ведучою представлений вже як член об’єднання «Справедливість»), Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»), Валентин Наливайченко («Батьківщина»), шоумен та політик Андрій Притула, генпрокурор часів Порошенка Юрій Луценко, міністр закордонних справ того ж періоду Павло Клімкін, російський правник Марк Фейгін, депутат грузинського парламенту Коба Накопія. Разом 13 чоловіків.

 

Говорили про розмову президентів США та Росії, а також про діалог Джозефа Байдена та Володимира Зеленського. Секретар РНБО Олексій Данілов провадив про те, що США «при цій зустрічі прийняли стратегічний документ, який має на меті поборотися з корупцією не тільки на території Сполучених Штатів. А взяти на себе лідерство в боротьбі з корупцією по всьому світу». Ще казав, що ніхто Україну ні до чого змусити не може.

Оптимізм випромінював і голова Офісу президента Андрій Єрмак, коментуючи розмову Байдена та Зеленського. Сказав, що розмова «була відвертою», президент США запевнив, що рішення про вступ до НАТО може приймати тільки Україна, а союзники, мовляв, завжди готові надати допомогу. Ще Байден, каже Єрмак, «привітав прогрес» в українських реформах. Загалом, мовляв, Офіс президента щотижня контактує з посадовцями Білого дому щодо нагальних питань.

Ох і добре говорите, Андрію Борисовичу!

Ще Андрій Єрмак говорив про необхідність відкрити пропускний пункт у Щасті й Золотому, а також про плани взаємного звільнення полонених. Мосейчук питала, чи ввійде США в нормандський формат перемовин — Єрмак сказав, що вони й так «активні гравці» у процесі.

Тим часом Шуфрич презентував на розсуд публіки власну «теорію змови». Згадував, як ще у 2014-му говорив із тодішнім послом Росії в Україні Зурабовим про план припинення бойових дій на Донбасі. Такий план, мовляв, мав бути от-от втілений, але зірвався. Шуфрич, за його словами, питав у Зурабова чому. Той начебто відповів: «Порошенко решил воевать».

Ведуча, яка на одному з попередніх етерів запровадила квоту на виступи Шуфрича, осмикувала політика й нині. Допитувалася, які умови містив «мирний план», начебто зірваний Порошенком. Шуфрич казав, що для Луганщини та Донеччини хотіли запровадити посади губернаторів, призначити погоджених у регіоні керівників правоохоронних органів, дати широкі права російській мові. А ще, за словами нардепа від «ОПЗЖ», дві області мали «романтичне бажання» називатися не областями, а краями (на манер Росії, яка й розпочала вторгнення на Донбас). Мосейчук відзначила, що це «не романтичне бажання, це порушення Конституції».

Нестор Шуфрич так і не сказав, хто ж мав бути «губернатором» як на Донеччині, так і на Луганщині. Зате сказав Юрій Луценко. За словами ексгенпрокурора, Донеччину мав очолити Медведчук, а Луганщину — його нинішній соратник по «ОПЗЖ» Юрій Бойко. І тепер, за словами Луценка, є ознаки того, що чинна влада готується вступити в переговори із сепаратистами.

Заперечував секретар РНБО. Данілов сказав, що саме Порошенко підписав документи «про окремі, скажемо так, утворення» на території Донецької та Луганської областей (хоча мінські угоди від України підписував Кучма). Чинна влада, мовляв, на умови окупантів не пристане.

Юрій Луценко відстоював честь свого соратника, як міг. Казав, що Кучма підписав так звану формулу Штайнмаєра у 2019 році (насправді тоді були тільки заяви про її погодження), а до того «нічого подібного не було». Олексій Данілов нагадував, що формулювання з’явилося ще в мінських угодах, коли при владі була попередня команда. Тож дорікав опоненту словами «Кого ти лякаєш?».

Коли слово знову взяв Нестор Шуфрич, Наталя Мосейчук згадала, що «в "ОПЗЖ" розкол». «Мы едины как никогда», бадьорився нардеп. Та його фраза, схоже, переконала далеко не всіх.

Коли почув про єдність у лавах «ОПЗЖ»

Далі знову було «слово влади». Це заступник Єрмака Андрій Сибіга, коментуючи розмову Байдена та Зеленського, сказав, що вона була «надзвичайно продуктивною». І про Україну, мовляв, не говорять без України. Що ж до мінських угод, то їхня імплементація, каже посадовець, «базується на українських національних інтересах».

А ще США, мовляв, підтримують переговори України та Росії. Наша країна, сказав Сибіга, має пропозицію до агресора: припинення вогню в зоні бойових дій, обмін полоненими та відкриття КПВВ у Щасті та Золотому. Шуфрич допитувався у посадовця, а як щодо «певної політичної автономії» окремих регіонів? Той чіткої відповіді не надав.

Політик та волонтер Сергій Притула, який усе частіше став з’являтися у студіях політичних токшоу, запитував у міністра оборони про зловживання в закупівлях для Збройних сил та про доречність розсекречення окремих тендерних позицій.

Олексій Резников, долучившись до етеру, згадав про черговий інцидент у Керченській протоці. Коли окупанти заявили, що корабель «Донбас» начебто взяв курс у бік російських територій, що створює «загрозу безпеці мореплавання». Міністр оборони назвав заяви росіян «провокацією» та сказав, що станом на момент етеру загрози для екіпажу не було.

На запитання Притули Резников відповів, що українська армія має максимально втілювати стандарти НАТО, в тому числі й закупівельні. Для того, мовляв, планує створити у відомстві два профільних агентства. Нардеп від «Батьківщини» Валентин Наливайченко допитувався, чи буде звіт про закупівлі та чи планують у Міноборони придбати для потреб армії «броньовані модулі для несення служби»? Це зачепило ведучу, яка уточнила в гостя, «чи вважаєте ви за можливе обговорювати подібні плани Міністерства оборони в країні, яка воює, у прямому ефірі, на програмі, подібній цій?». Мовляв, важливу інформацію одразу «повідомляємо Скабєєвій». Нардеп сказав, що це питання «невійськового характеру». Резников додав: закуповувати будуть те, в чому виникне потреба.

Ще ведуча питала в міністра, чи правдива поширена в телеграм-каналах інформація, що Резников хоче приватизувати землі Міноборони. Той відповів, що, навпаки, хоче повернути «вкрадені у міністерства» гектари. Показали в етері й уривок свіжого матеріалу журналістів Bihus.info про занедбані військові склади. Олексій Данілов закидав недбальство попередній владі.

На погляд російського адвоката Марка Фейгіна, «решения Путина о вторжении еще нет». Далі, коли гість згадав про демократію, ведуча зауважила: «У нас тут демократия полным ходом. Разведчики выходят, рассказывают, как они служат, с кем, против кого». Натякала, вочевидь, на колишнього очільника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурбу, який нещодавно з’являвся в етері каналу «Україна» з критикою чинної влади.

Доволі ґрунтовним нині був виступ радника голови Офісу президента Олексія Арестовича. Він розповів, що розглядається ідея входження представників Франції та Німеччини до спільного центру контролю та координації припинення вогню, що діє спільно з місією ОБСЄ. Ще сказав про можливі варіанти обміну полоненими: українська сторона має групи у 13, 24 та 60 людей, на яких хоче обміняти таку ж кількість наших заручників. При цьому він запевнив: помилування цих людей, якого сподівається Росія, не буде. Загалом, за словами Арестовича, в Україні до обміну готові 427 людей. Додав і те, що наша сторона ніколи не визнає терористичні «республіки».

Наталя Мосейчук, у свою чергу, навела дані групи «Рейтинг», що 56 % українців виступають за прямі перемовини з Росією. Далі ведуча відбілювала владу, говорячи вже про енергетичну безпеку. Мовляв, у Ворзелі, Бучі, Вишгороді на Київщині траплялися тимчасові відключення світла. То люди одразу кажуть: «Будете знати, за кого голосувати». Але, за словами Мосейчук, «люди навіть не беруть у розум те, що держава тут ні до чого, а тут питання до ДТЕК». Тож цікавилася в секретаря РНБО, чи розглядатимуть на засіданнях питання енергобезпеки. Данілов казав, що цим питанням «займаються».

На завершення випуску «Права на владу» ведуча зізналася, що перед етером, вбравшись у дизайнерську сукню, «намацала там хрестика». Його Наталя Мосейчук продемонструвала гостям зі словами «до вас без хреста йти не можна. Але я хочу, щоб і ви згадали, що й у вас є хрести, очевидно, на душі і на тілі». Ефектно.

10 грудня, «Моя Україна», Прямий канал

Участь узяли народні депутати Марія Іонова («Європейська солідарність»), Ярослав Железняк, Інна Совсун («Голос»), Сергій Євтушок («Батьківщина»), нардеп 8 скликання Борислав Береза (позафракційний), Ігор Лапін («Народний фронт»), генпрокурор часів Порошенка Віталій Ярема, політкоментатор Віктор Таран, колишній посол США в Україні Джон Гербст. Разом дев’ять гостей (сім чоловіків та дві жінки).

  

На старті програми ведучий Матвій Ганапольський (який знову був без Юлії Литвиненко) завів філософські роздуми про те, як слухав нобелівську промову лауреата премії миру, головного редактора російської «Новой газеты» Дмитра Муратова. Мовляв, журналіст сказав: «Караван идет, потому что собака лает» (проєкція на дії влади та її критику на Прямому). Муратова Ганапольський назвав «порядною людиною» та захисником України. Хоча дописувач «Детектора медіа», журналіст Юрій Луканов такі слова ґрунтовно заперечує.

Далі було про розмову Байдена і Путіна, а також діалог американського президента з українським. Як завжди, нічого хорошого в діях Зеленського спікери Прямого не побачили. Мовляв, Байден телефонував Зеленському вже після всіх лідерів (а повинен був до, не маючи повної картини бачення партнерів?). Та й гарантій, що Путін не нападе, спілкування, мовляв, не дало.

Куди ж нас заведе ця клята влада…

Ще присутні зауважили, що Захід, у тому числі США, пішли на поступки агресору, не порушуючи питання санкцій щодо газогону «Північний потік-2». Це дуже розлютило Матвія Ганапольського, й він рішуче кинувся на захист Байдена. Кричав на гостей: «Він же не може сказати Зеленському: "Іди геть з посади, тому що ти не зробив усі ці реформи"» (вигнання Зеленського з посади, схоже, стало для ведучого «ідеєю фікс»). Мовляв, і так керівництво США Україні максимально допомагає, а ви ще й претензії висуваєте. Слова Ганапольського підтвердив і колишній посол США в Україні Джон Гербст. Дипломат певен, що США зробило значний внесок у деескалацію воєнного конфлікту на сході України.

Ведучий не поділяв скепсису гостей щодо «Північного потоку-2». Мовляв, нехай будують, бо «там є кран, який завжди можна закрити».

Нардеп від «Батьківщини» Сергій Євтушок казав, що «солдату в окопі платять 10 тисяч гривень». Цього ж вечора заяви про низьку платню на передовій у студії Савіка Шустера заперечив Сергій Притула, посилаючись на інформацію від чинних військовослужбовців, які писали волонтеру, що на передовій воїни отримують не менше 32 тисяч на місяць.

У студії «Моєї України» тим часом навели кілька цитат зі свіжого інтерв’ю Володимира Зеленського для каналу «1+1», що саме вийшло в етер надвечір п’ятниці. Зокрема, ті, де глава держави згадував про прямі перемовини з Росією та можливість референдумів із різних питань, у тому числі «і щодо Донбасу, і щодо Криму». Присмачили інформацією від групи «Рейтинг» щодо 56 % українців, які за прямі перемовини з Росією (її ж згадувала й ведуча «Права на владу»).

Слова Зеленського про можливість референдуму ексгенпрокурор Віталій Ярема вважає «початком здачі українських інтересів». Депутатка від «Євросолідарності» Марія Іонова бідкалася, що президент не хоче зустрічатися із представниками парламентських фракцій (про це ж згадувала і її колега Климпуш-Цинцадзе в етері ICTV в понеділок).

Традиційно спікери Прямого намагалися виставити Офіс президента максимально слабким та недолугим. Колишній нардеп Борислав Береза казав, що «на Банковій нема жодного дорослого, хто б у тому дитсадочку зміг переламати ситуацію на наш бік».

Згодом слова Зеленського про можливі референдуми «щодо Донбасу і Криму», схоже, «дійшли» до Матвія Ганапольського. Той теж бідкався, чи не йдеться про капітулянтські настрої влади. Береза додав, що про всяк випадок уже придбав нові берці, аби, в разі чого, захищати країну.

Ганапольський нагнітав далі. Мовляв, послухав гостей, і «стало тривожно», бо «починається експеримент з країною». А в Зеленського рейтинг «23,5 %, і не знижується». Тож, певен Ганапольський, палкий електорат чинного президента будь-яку його ідею може підтримати. «Треба контактувати з тими людьми», — розвела руками представниця «Голосу» Інна Совсун.

10 грудня, «П’ятниця. Вечір», «Наш»

В етері були генеральний директор телеканалу «Наш» Володимир Грановський (сольно), народні депутати Олексій Кучеренко («Батьківщина»), Наталя Королевська, Василь Німченко («ОПЗЖ»), Георгій Мазурашу, Олексій Мовчан, Сергій Демченко («Слуга народу»), Сергій Шахов (група «Довіра»), Людмила Буймістер (позафракційна), нардеп попередніх скликань Кирило Куликов, політичні коментатори Володимир Цибулько, Юрій Атаманюк, Валерій Димов, телеведучий та бізнесмен Андрій Пальчевський. Разом 14 гостей (12 чоловіків та дві жінки).

       

Гендиректор телеканалу «Наш» Володимир Грановський, прийшовши на сольний етер до підлеглих, здебільшого переконував телеглядачів у доцільності перемовин із Росією та поступок сепаратистам, аби ті захотіли повернути окуповані території до складу України.

Грановський казав, що перемовини президентів Росії та США — «это и есть новый формат», у якому варто шукати шляхи до миру на Донбасі. Україні ж, мовляв, не варто називати Росію «агресором» (але ж саме агресором Росію визнали 47 країн-учасниць ООН), а лише учасницею конфлікту. Та й автономія окремих регіонів «не является проблемой».

«Представникам окупованих територій», вважає гість, треба створювати умови, щоб їм хотілося повернутися до України (навіть із членськими квитками правлячої у Росії партії «Единая Россия»?). Та українська влада, сказав Грановський, не хоче повертати окуповані території Донбасу. Ще політтехнолог встиг розкритикувати соціальні ініціативи Зеленського на кшталт «ковідної тисячі» та «економічного паспорта».

Що ж, це було, принаймні, загадково — чому керівник каналу вирішив сам себе інтерв’ювати? А ось гуртовий блок токшоу вкотре скотився до численних гучних сварок із переходами на особистості, які навряд чи були цінними для глядачів. Говорили так само про міжнародну ситуацію України в контексті бойових дій на Донбасі. Представниця «ОПЗЖ» Королевська спершу говорила, а потім — кричала на представників монобільшості, що мінські угоди необхідно виконувати неухильно. А ще — купувати в Росії газ та відновити торгівлю.

Прихильник Порошенка Валерій Димов ледь не в кожному промаху винуватив персонально Зеленського, через що вступав у гучні суперечки із присутніми «слугами народу», а надто Георгієм Мазурашу. Одного разу галасували так, що ведуча попросила вимкнути гостям мікрофони.

Підливали оливи й інші опозиційні гості. Соратник Тимошенко Олексій Кучеренко нагадував, що очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов сказав: армія України не вистоїть перед повномасштабним вторгненням Росії.

У перерві, поки змінювалися гості гуртових блоків, ведучі проєкту встигли прорекламувати експрес-тести на ковід-19 від відомого виробника, які, мовляв, використовують усі гості телеканалу. А ще ввімкнули в етер бізнесмена та телеведучого (якого нині на екранах не побачиш) Андрія Пальчевського. Призабули, про кого мова? Почитайте наше досьє. Це корисно, бо незабаром він повернеться в ефір — тепер уже державного телеканалу — як ведучий.

Інфоприводом було те, що Пальчевський виграв суд у медійника Дмитра Гордона та головного редактора «Цензор.нет» Юрія Бутусова за наклеп. Ті раніше звинуватили бізнесмена в роботі на Росію. Про це Пальчевський повідомив на власній сторінці у фейсбуку. Нині, за рішенням суду, Гордон і Бутусов мають на сторінках власних видань спростувати ці заяви.

Пальчевський згадував, як про його роботу на Росію Дмитро Гордон «сказал некоему Голованову — одному из ведущих на олигархических каналах». Дивно, адже ще нещодавно Пальчевський був постійним гостем проєктів Голованова на NewsOne, а згодом і на «Україні 24», і є чимало згадок цих ефірів на ютуб-каналі самого бізнесмена. Що ж до власне звинувачень колег по медійному цеху, Андрій Пальчевський сказав, що лише «служил в советской армии». Ведуча Ангеліна Пичик тут же запросила прийти на етер Дмитра Гордона.

Це був короткий проміжок часу, коли в етері не ганили владу. Бо далі знову почали. Прихильник п’ятого президента Цибулько бідкався про здачу національних інтересів, соратник Медведчука Німченко закликав до зближення з Росією. Закінчилося звично: сваркою, в межах якої гості доводили одне одному, хто більший патріот.

Битва патріотів, раунд черговий

Ведучі втрутилися, коли один назвав іншого «проросійським». Ангеліна Пичик зауважила: «Називаючи Німченка проросійським, ви називаєте так і людей, які за нього голосували. Ви ділите українців…». Цікаво, чи стосується те саме ярликів, які вішають на каналі «Наш» на Зеленського, Порошенка та інших політиків. Ще трохи оливи у вогонь підлив і політкоментатор Юрій Атаманчук. Спершу він захищав федеративний устрій, із яким, мовляв, країни живуть і нічого. А потім сказав, що ми «движемся в сторону НАТО через Москву».

10 грудня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

Участь брали народні депутати Петро Порошенко («Європейська солідарність»), Юрій Бойко («ОПЗЖ»), Сергій Рахманін («Голос»), прем’єр-міністр часів Порошенка Арсеній Яценюк, секретар РНБО часів Зеленського Олександр Данилюк, міністр оборони за каденції Порошенка Степан Полторак, міністр закордонних справ того ж періоду Павло Клімкін, співачка Руслана Лижичко, політик та волонтер Сергій Притула, представник армії Грузії Деві Чанкотадзе, військовослужбовець Ізраїлю Марк Бабот, російський опозиціонер Лев Шлосберг, журналіст Саймон Шустер, економіст Андерс Аслунд. Разом 14 гостей (13 чоловіків та одна жінка).

На старті ведучий сказав, що на етер запрошували міністрів оборони Олексія Резникова та реінтеграції Ірину Верещук, лідера фракції «Слуги народу» Давида Арахамію, але «все пока отказываются». Далі обговорювали інтерв’ю Зеленського на «1+1», що вийшло цього ж вечора. Зокрема, в частині, де глава держави сказав, що Путін переконував Байдена: на Україну не нападе. «Можно ли верить Путину?» — цікавився ведучий.

На диво у студії, де не було жодного представника або симпатика влади і був цілий гурт «попередників», чинну владну верхівку якщо і критикували, то дуже мляво. Здебільшого гості згадували, що США боронить територіальну цілісність України, але нам самим варто покладатися на власні сили.

Згущував фарби російський опозиціонер Лев Шлосберг. На його погляд, в Росії є «два народа: народ войны и народ мира». І нині в більшості — перший. Тим більше, що до Держдуми пройшли п’ять партій, які беззастережно підтримують політику Путіна. А от вручення партквитків «Единой России» лідерам терористичних республік Пушиліну та Пасічнику Шлосберг схвалює. Мовляв, «мир должен видеть, кто эти люди».

Далі грузинський військовик Деві Чанкотадзе, згадуючи, як Росія напала на його країну, говорив і про перебування колишнього президента Саакашвілі у грузинській в’язниці. І зненацька подякував Зеленському, який, мовляв, «делает все», щоб визволити бранця з українським громадянством.

Дійшло й до сенсаційного: виступаючи, п’ятий президент України Петро Порошенко жодного разу не згадав Володимира Зеленського персонально. Лише, як завжди, «окреслював червоні лінії»: закликав владу відстоювати позицію України на всіх міжнародних майданчиках, скликати РНБО, провести закриту сесію у парламенті. Сказав і про зарплати військовим, які, мовляв, незмінні ще з його каденції.

Якщо в першій частині програми хтось когось прямо і критикував, то це Сергій Притула — співголову фракції «ОПЗЖ» Юрія Бойка. Мовляв, у разі російської агресії лідери різних партій звернуться до прихильників захищати Україну, а от представники «За життя» полетять до Путіна домовлятись за газ. А мали би визнати, що Росія — окупант.

Бойко прямо відповідати не став, перевівши розмову на те, що нині солдат на передовій начебто отримує 17 тисяч гривень, а рядовий прокурор САП — майже 50. Тож варто би з цим розібратися. За це Бойко пізніше отримав чергову «догану» від Притули: мовляв, військовики просто зараз йому пишуть, що зарплатня захисника України — близько 32 тисяч гривень. На погляд Притули, це черговий доказ, що проросійським політикам типу Бойка «не можна вірити ні на йоту».

«Зрада» у студії запанувала лиш тоді, коли Савік Шустер зацитував слова Зеленського про можливість референдуму «щодо Донбасу». Порошенко просив владу «зупинитися», а Яценюк запевняв, що глава держави хоче піти на поступки окупантам, переклавши відповідальність на народ. Про те, що Офіс президента піде Росії на поступки, говорив і екссекретар РНБО Данилюк.

Потому гості студії таки домоглися від Юрія Бойка зізнання: якщо Росія нападе, той також закличе своїх прихильників захищати країну. Але в загострення ситуації політик нині не вірить.

Час програми збігав, а градус критики влади у студії залишався низьким. Тож Савік Шустер навів уривок із попереднього етеру, де відставні розвідники Роман Червинський та Юрій Семенюк говорили, що в Офісі президента може бути російська агентура, яка й перешкоджала проведенню операції із захоплення «вагнерівців». «Они вышли от отчаяния», — тиснув на емоцію ведучий. Бідкаючись, що «эту новость никто не обсуждал» (неправда: це було, як мінімум, в огляді токшоу на сайті «Детектор медіа»).

Після цих слів гості нарешті активізувалися. І хоча Сергій Притула говорив, що «кротів не шукають у телестудіях», то був зоряний час Петра Порошенка, політсила якого збирає медійні бали на темі «вагнерівців» уже понад рік. У студії Шустера лідер «ЄС» казав, що у владі «все замовчувалося», але опозиції «рота не закриють».

Токшоу, що не потрапили в огляд:

7 грудня, «Пульс», Перший незалежний

У програмі брали участь нардеп Анатолій Бурмич («ОПЗЖ»), експарламентарка Надія Савченко («Батьківщина»), експрем’єри Валерій Пустовойтенко і Юрій Єхануров, політкоментатори Дмитро Корнійчук, Аліна Логозяк, Володимир Кацман, Андрій Теліженко, Денис Ярославський, Ігор Рейтерович, Олександр Лазарєв. Разом 11 гостей (дев’ять чоловіків та дві жінки).

8 грудня, «Токшоу №1», «Україна 24»

Участь у проєкті взяли народні депутати Артур Герасимов, Іванна Климпуш-Цинцадзе («Європейська солідарність»), Людмила Буймістер (позафракційна), Кіра Рудик, Роман Костенко («Голос»), Іван Крулько (ВО «Батьківщина»), Олександр Качний («ОПЗЖ»), очільник СБУ часів Кучми Ігор Смешко, колишній секретар РНБО Олександр Данилюк, лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький, російський опозиціонер Ілля Пономарьов, міністр соцполітики уряду Гройсмана Андрій Рева, депутат грузинського парламенту Коба Накопія, політкоментатор Георгій Біркадзе. Разом 14 гостей (11 чоловіків і три жінки).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3531
Читайте також
03.11.2021 15:00
Андрій Любарець
для «Детектора медіа»
4 835
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду