Всеукраїнський зліт антивакцинаторів. Огляд політичних токшоу за 1–5 листопада 2021 року

Всеукраїнський зліт антивакцинаторів. Огляд політичних токшоу за 1–5 листопада 2021 року

10 Листопада 2021
3141
10 Листопада 2021
14:00

Всеукраїнський зліт антивакцинаторів. Огляд політичних токшоу за 1–5 листопада 2021 року

3141
Нардеп Бурмич порівняв Путіна з королевою Великої Британії, Мураєв проти «массовых испытаний вакцин на людях», а Мосейчук запроваджує квоту на виступи Шуфрича.
Всеукраїнський зліт антивакцинаторів. Огляд політичних токшоу за 1–5 листопада 2021 року
Всеукраїнський зліт антивакцинаторів. Огляд політичних токшоу за 1–5 листопада 2021 року

Все ще гарячою темою етерів була ситуація біля українських кордонів та застосування армією ударного безпілотника «Байрактар». Тоді як на проросійських токшоу й надалі відчайдушно маніпулювали довкола вакцинації, паралельно звинувачуючи владу в неякісній медичній допомозі недужим на коронавірусну хворобу.

1 листопада, «Свобода слова», ICTV

У студії були заступниця міністра оборони Ганна Маляр, народні депутати Олексій Устенко («Слуга народу»), Роман Костенко («Голос»), Михайло Забродський («Європейська солідарність»), міністр закордонних справ часів Порошенка Павло Клімкін, заступниця міністра закордонних справ тих же часів, радниця чинного міністра енергетики Олена Зеркаль. Разом шість гостей (чотири чоловіки та дві жінки).

Спершу зайшлося про нібито скупчення ворожої техніки біля українських кордонів, про що нещодавно писало видання Washington Post. Секретар РНБО Олексій Данілов таку інформацію заперечив. Не підтвердила її й присутня у студії заступниця міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, українська розвідка відстежує ситуацію й доповідає про зміни керівництву держави. Тож нині, мовляв, можна говорити про «інформаційні провокації», а не про реальну активізацію ворога.

Не погодилася Маляр і з тезою ведучого про загострення на фронті. Мовляв, окупанти активізуються не вперше, але напередодні важливих міжнародних зустрічей української влади терористи запускають в інформаційне середовище фейки. Як приклад посадовиця навела повідомлення «телеграм-каналів терористів», що українські військові начебто захопили Старомар’ївку в «сірій» зоні. Хоча інформація, наголосила Ганна Маляр, дійсності не відповідала, її підхопили українські ЗМІ.

Не поділяли оптимізму представниці влади попередники та опозиціонери. Павло Клімкін, коментуючи матеріал Washington Post про скупчення військ біля українських кордонів, запевнив, що таке поважне видання «зі стелі не напише». Михайло Забродський із «Євросолідарності» привітав удар безпілотника «Байрактар» по позиціях окупантів, проте висловив занепокоєння, що Росія й сама може вчинити повітряну атаку на наші території. Що країна-агресорка може піти на загострення будь-якої миті, говорив і нардеп від «Голосу» Роман Костенко (обидва нардепи, нагадаємо, брали активну участь у війні, а Забродський має звання Героя України).

Ще обговорювали ситуацію на газовому ринку Європи та України. Колишня заступниця міністра закордонних справ, а нині радниця міністра енергетики Олена Зеркаль говорила, що Росія поводиться, як «хуліган… якого всі бояться». На закиди Клімкіна, що Україна мала би закуповувати газ іще влітку, коли ціни були нижчими, гостя переконувала, що вітчизняні сховища заповнені. Пізніше в тому, що газу, як і вугілля, для опалювального сезону не забракне, запевняв і нардеп із монобільшості Олексій Устенко. Додаючи, що віялових відключень електроенергії, про які знову стали згадувати у медіа, в Україні не буде.

Нардеп Забродський запитував, чи не відновлять закупівлю електроенергії у Білорусі. Адже днями пресслужба тамтешнього міненергетики повідомила, що Україна попросила в сусідів аварійної допомоги в електропостачанні. Устенко відповів, що імпорт становитиме не більше 1% від загальної потреби.

Під кінець заговорили і про можливі відставки міністрів (які таки сталися в середу, 3 листопада). Обговорюючи на той час іще не проведені кадрові ротації в уряді, Олексій Устенко очікувано схвально відгукнувся про можливе призначення Олексія Резникова міністром оборони та про Ірину Верещук, яка має замість нього очолити міністерство з реінтеграції тимчасово окупованих територій. Опозиційні депутати Костенко і Забродський так само прогнозовано говорили, що за кадрові питання чинної влади не голосують. І лише Клімкін повністю підтримав відставку міністра оборони Андрія Тарана.

«Свобода слова» на ICTV вкотре показала колегам по цеху: відсутність токсичних спікерів у студії та вправність ведучого дозволяє обговорювати суспільно важливі теми навіть у рекордно короткі (порівняно з іншими токшоу) терміни: нинішній випуск тривав годину.

2 листопада, «Пульс», UkrLive.tv

Гостями сольних блоків були політкоментатор Андрій Єрмолаєв та медійник «Опозиційної платформи — За життя» Володимир Кацман, у гуртовому ситуацію до абсурду доводили народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Анатолій Бурмич, депутат Харківської міськради Денис Невядомський («ОПЗЖ»), заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій уряду Гройсмана Юрій Гримчак, віцепрем’єр того ж періоду Павло Розенко, скандальний ексдипломат Андрій Теліженко, політичні коментатори Віктор Скаршевський, Олексій Буряченко, знервований бородань із вервицею, якого у Медведчука чомусь називають «економічним експертом», Олександр Охріменко, директорка Миколаївської обласної інфекційної лікарні Світлана Федорова. Гуртом 11 гостей (десять чоловіків та одна жінка).

Першим (і чи не найбільш спокійним) гостем випуску став політолог Андрій Єрмолаєв, близький до іншого крила ОПЗЖ — Сергія Льовочкіна та Юрія Бойка. Він говорив про «оформление режима единоличной власти» чинного президента; тоді ще кандидатку на посаду міністерки з реінтеграції тимчасово окупованих територій, депутатку від монобільшості Ірину Верещук називав «пропагандисткой команды Зеленского», а на той момент ще не призначеного міністром оборони ексвіцепрем’єра Олексія Резникова — людиною, яка «усилит военную риторику».  Висловлювався Єрмолаєв і проти децентралізації, натомість просуваючи «укрупнение земель» та двопалатний парламент. Ведучий Павло Кужеєв передачу повноважень та грошей територіальним громадам пояснював тим, що «кожному треба дати корито».

Далі у студії навели свіжі рейтинги політичних партій, опубліковані 2 листопада Київським міжнародним інститутом соціології. За цими даними, серед опитаних соціологами українців, які вже визначилися з політичною силою, 18,3% віддали би голос за «Слугу народу», 17 — за «ОПЗЖ», 15,4 — за «Батьківщину», 15,1 — за «Європейську солідарність», а 5,6% голосували би за «Силу і честь» Ігоря Смешка. Опитування проводилося шляхом особистого інтерв’ю; за кілька днів до того, опитавши респондентів телефоном, фахівці КМІСу мали доволі відмінні результати.

Давайте, «ОПЗЖ», ще зовсім трохи!

А от у даних групи «Рейтинг», про які у студії згадали далі, ведучі виокремили «найсолодше»: чинному президенту не довіряють 59% опитаних. Забувши уточнити, що менше, ніж Зеленському, не ймуть віри лише Юрію Бойку з «ОПЗЖ» (57%). У решти провідних політиків рівень недовіри — значно вищий.

Далі у студії заговорили про коронавірусні проблеми України. При цьому учасники програми намагалися, як у відомому афоризмі, «і хрестика не знімати, і трусів не одягати». Бо спершу до етеру ввімкнули головлікарку Миколаївської інфекційної лікарні Світлану Федорову, яка бідкалася, що медичного кисню категорично бракує, а МОЗ і НСЗУ «далеки от народа». А за кілька секунд Андрій Єрмолаєв уже твердив, що людей «загоняют в коридор вакцинации». Такі гойдалки (бідкання щодо важкої ситуації у лікарнях паралельно з антивакцинаторськими заявами гостей) в етері «Пульсу» тривали до закінчення програми.

Далі ведучий Кужеєв, посилаючись на заблоковане в Україні проросійське видання «Страна.юа», згадав, що Україна звернулася до Білорусі щодо екстреної закупівлі електроенергії. Єрмолаєв переконував, що для стабілізації ситуації на українському енергоринку необхідне «временное перемирие» з терористами, яке може покласти початок «консультационного процесса». Мовляв, варто принаймні онлайн долучати до міжнародного спілкування «Донецк, Луганск», щоб зрештою йти на мир і з терористами, і з Росією.

Наступним гостем був головний «інсайдер» проєктів на каналах «ОПЗЖ» — куратор медійного блоку партії та колишній її списочник на виборах до парламенту Володимир Кацман. Спершу гість хвалив Віктора Медведчука, якому цього тижня пом’якшили запобіжний захід. Кацман виголошував заготовані фрази, що доказів у справах кума Путіна немає, і Медведчука чинній владі так просто не зламати.

Нинішню владу, говорив гість, «не отличить от Порошенка». Коментуючи тоді ще можливі зміни у Кабміні, Кацман сказав, що Дмитро Ярош (якого начебто призначили радником головнокомандувача армії) та Олексій Резников (згодом призначений міністром оборони) — це «ястребы», тоді як Україні, мовляв, «нужны голуби мира».

Далі Кацман почав ганити карантинні обмеження в Україні. Ведуча нагадала йому, що заборони діють, наприклад, і у Нью-Йорку, та гість продовжив гнути ковід-дисидентську лінію. Мовляв, в Україні «треть депутатов — противники вакцинации». Та і загалом «есть люди, которым не нужно вакцинироваться». Наприклад, на думку гостя — ті, хто вже хворіли на коронавірусну хворобу. Хоча, якби Кацман говорив не популістичні, а науково обґрунтовані речі, то згадав би, що протипоказань до щеплень від коронавірусу доволі небагато. Примітно, що, ледь закінчивши читати антивакцинаторські мантри, гість тут же відповів на репліку ведучої про брак кисню в українських лікарнях, назвавши це «преступлением». Показовий цинізм.

Ще гіршою ситуація у студії стала, коли зійшлися гості гуртового блоку. Першим у хорі антивакцинаторів «соло» виконував депутат Харківської міськради від «ОПЗЖ» Денис Невядомський. Той переконував, що влада мала би вирішити проблеми з киснем у лікарнях, а не робити «принуждение к вакцинации… ограничивая в правах» українців. Цікаво, гість реально не бачить тут причинно-наслідкового зв’язку?!

Опонувати намагався заступник міністра з питань окупованих територій часів Гройсмана Юрій Гримчак. Той казав, що сам вакцинувався і жодних порушень прав людини в карантинних обмеженнях не бачить. Та куди йому перекричати таких опонентів, як Невядомський, який говорив, що тепер «кафе и магазины — только для белых», чи «економічний експерт» Охріменко, якому «начхати» на обмеження, адже пандемії той вперто не визнає.

З шаманською вервицею ніякий ковід не страшний

Додавала ситуації абсурдності і ведуча Євгенія Скорина, бідкаючись, що у людей високий рівень недовіри до вакцинації (та чи не через перегляд подібних токшоу?). Далі гості з різних політичних таборів дійшли «спільного знаменника»: винна влада. Денис Невядомський певнив, що можновладці ще з 1991 року привчили громадян, що «они с народом — враги». Олександр Охріменко раптово заговорив про Путіна, від тривалого керування якого, мовляв, у Росії позитивних змін не відбувається. Розгублений нардеп від «ОПЗЖ» Бурмич, рятуючи честь кума Медведчука, згадав… королеву Великої Британії Єлизавету, яка, мовляв, теж десятиліттями при владі. «Влучне» порівняння.

В певний момент ситуація у студії «Пульсу» досягала «червоного» рівня абсурдності. Промедведчуківський коментатор Віктор Скаршевський на ґрунті коронавірусних обмежень встиг почубитися з Олександром Охріменком (хоча обоє грають на проросійському полі). Коли пристрасті трохи уляглися, Юрій Гримчак розкритикував організаторів економічної блокади окупованих територій Донеччини та Луганщини, назвавши їх «патріотами в лапках». Він сам, мовляв, був проти обмежень, адже на кону були запаси вугілля. Нагадаємо, учасники блокади виступали проти «сірої» торгівлі з окупованими територіями, а згодом РНБО узаконила припинення транспортного сполучення з ними.

Ще Юрій Гримчак нагадав, що «звинувачення Медведчука — дурня». Тоді як його колишній колега, віцепрем’єр часів Гройсмана Павло Розенко, вже ганив чинну владу за можливий зрив опалювального сезону. Але знову трапився курйоз: у ситуативні антивладні союзники Розенко записав і нервового Охріменка. Натомість «експерт» почав кричати про «гріхи» попередньої влади. Галас, що зчинився у студії, годі було зупинити.

Нікого з представників влади у студії традиційно не було. Єдиним, хто ставав на захист «зеленої» команди, був політкоментатор Олексій Буряченко. Спершу він схвально відгукнувся про можливе (а згодом уже реальне) призначення Ірини Верещук міністеркою з реінтеграції, а потім відбивав численні звинувачення у бік влади від дуету Розенко/Гримчак. А звинувачень було чимало. Спершу Юрій Гримчак згадав про ув’язнення експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі на батьківщині. Згадуючи, як Зеленський «не від великого розуму» повернув грузину українське громадянство, якого того раніше позбавив Порошенко, але забувши сказати, що спершу Порошенко те громадянство Саакашвілі власноруч і надав. Розенко додав, що чинний президент України офіційно нічого не каже про поневіряння грузина.

Далі той-таки Розенко ганив уже групу «Рейтинг», яка, мовляв, «лояльна до всіх влад». Також колишній віцепрем’єр захищав від санкцій закриті телеканали Медведчука та «блогерів». Нагадаємо, що під санкції, зокрема, потрапив і Анатолій Шарій, який у 2018-19 роках вилив мегабайти бруду на Петра Порошенка, інтереси якого палко обстоює Павло Розенко.  

Було і про офшорний скандал за участю студії «Квартал 95». Розенко повторював тезу, підхоплену «ЄС», що гроші, виведені в офшорні компанії друзів Зеленського, могли належати вкладникам «Приватбанку», яким тоді володів Ігор Коломойський. Політкоментатор Буряченко слушно радив гостю йти із подібними заявами до правоохоронців.

Далі сперечалися про соціологічні показники. Спершу Юрію Гримчаку не сподобалися виведені на екран результати опитування українців від КМІС, згідно із якими «ОПЗЖ» — друга за симпатіями виборців. Гримчак бідкався, що нещодавно бачив «зовсім інші результати». Потім Павло Розенко та Олексій Буряченко ледь не уклали парі, дискутуючи, який рівень довіри був до парламенту восьмого скликання у момент, коли його розпустив Володимир Зеленський. Розенко наполягав на 7—9%, Буряченко — на 2%.

На завершення гості чубилися ще й довкола медреформи. Яку, на погляд попередників, чинна владна команда провалила. Гримчак та Розенко з пулу Порошенка звинувачували у роботі на команду Зеленського політкоментатора Буряченка. А він кілька місяців тому фігурував у піар-матеріалах на сайті «Європейської солідарності» як критик «зеленої» команди.

Третє листопада, «Токшоу №1», «Україна 24»

Учасниками етеру стали: сольно — екснардеп із Партії регіонів і «Опоблоку», власник телеканалу «Наш» та лідер партії «Наші» Євгеній Мураєв, у гуртовому блоці — народні депутати Ярослав Железняк (лідер фракції «Голосу»), Ольга Василевська-Смаглюк, Денис Маслов, Олена Шуляк, Марія Мезенцева, Святослав Юраш («Слуга народу»), Сергій Соболєв (заступник голови фракції ВО «Батьківщина»), Олексій Гончаренко, Яна Зінкевич («Європейська солідарність»), Вікторія Гриб (позафракційна), радник голови Офісу президента Олексій Арестович, заступниця міністра оборони Ганна Маляр, лідер Національної платформи примирення і єдності Сергій Сивохо, нардепка восьмого скликання, колишня бранка Кремля Надія Савченко. Разом 15 гостей (вісім чоловіків та сім жінок).

У нещодавно запровадженому сольному блоці програми трохи здивував Євгеній Мураєв. Адже до звичної проросійської риторики політика додалася й антивакцинаторська. Гість говорив, що людей «заставлять нельзя», а влада проводить «массовые испытания вакцин на людях» (та це не інакше, як світова змова!:)  На думку діяча, і сам коронавірус — «это что-то сбежавшее» з лабораторій (!). Ласкаво просимо до нашого огляду фейків, пане Мураєв!

Далі пішло про продаж колишнього заводу «Більшовик» (нині — «Перший київський машинобудівний завод»), який пішов із молотка за 1,42 мільярда гривень. Ведучий Василь Голованов відзначив, що у пресі з’явилося чимало матеріалів про непрозорість конкурсу та значно занижену вартість об’єкту. Євгеній Мураєв вважає, що на місці підприємства зведуть житловий квартал. Ще гість бідкався, як бездарно влада розбазарює могутню промислову спадщину СРСР (за яким політик часто сумує). Закінчив тим, що його не полишає «ощущение осени 2013 года».

А от кадрові ротації в кабміні Мураєв розкритикував. Мовляв, як «львовянка» Верещук реінтегрує окуповані території, а Резников, який «никогда не служил», очолить Міноборони? Далі більше: гість пов’язав масове небажання українців вакцинуватися із міністрами охорони здоров’я! Мовляв, якби міністерство очолювали інфекціоністка Ольга Голубовська чи кардіолог Борис Тодуров, довіри до вакцин було би більше.

Була і затерта до дірок маніпуляція на тему декомунізації. Мовляв, «повалили все памятники Ленину, а лучше разве стало?». Ще гість піарив «нову формулу країни», яку його політсила мала запропонувати 7 листопада, але не склалося. Ну і куди ж без закликів до влади якомога швидше «заканчивать войну» і відновлювати співпрацю з Росією..

У гуртовому блоці взялися говорити про кадрові ротації у Кабміні (на той момент ще не проведені повністю). «Слуга народу» Олена Шуляк шкодує, що монобільшість втратила таку депутатку, як Ірина Верещук, яка невдовзі таки очолила міністерство з питань реінтеграції. А от ідею, що Верещук має очолити Міноборони, переконувала парламентарка, на фракції ніколи не розглядали.

Представники опозиції, традиційно, кадрові ініціативи влади розкритикували. Якщо Железняк із «Голосу» та Соболєв з «Батьківщини» ганили урядовців вибірково, то соратник Порошенка Гончаренко виступив проти всіх гуртом. Ще опозиційні нардепи закидали провладним, що міністри, йдучи, навіть не звітували у парламенті за зроблену роботу. «Слуга» Денис Маслов певнив, що урядовці щоп’ятниці приходять до Верховної Ради на доповіді, і цього достатньо.

Його колега Ольга Василевська-Смаглюк хотіла «перевести стрілки» на попередників, згадуючи «діряву стіну Яценюка» та інші «гріхи» часів Порошенка. Ще піарила здобутки чинної влади, назвавши, зокрема, «профіцитний бюджет», збільшення зарплат медикам та інші пункти. Гучні заперечення представника «ЄС» Гончаренка переросли у суперечку.

Коли чубляться політичні опоненти, а ти — над сутичкою

Згодом з провладними депутатами завівся вже Євгеній Мураєв, як і у сольному блоці, наголошуючи, що новий міністр оборони Резников «ни дня не служил». Ще були сутички довкола проєкту держбюджету-2022, коли опозиційні нардепи бідкалися, що у сесійній залі не врахували їхні численні поправки, а «слуга народу» Олена Шуляк розводила руками: врахувавши всі пропозиції депутатів, бюджет, мовляв, необхідно було би збільшити у 57 разів.

Коли зайшлося за окупований Донбас, старт суперечкам поклала депутатка від «Євросолідарності», волонтерка Яна Зінкевич. На погляд якої, захоплені ворогом території можна було би звільнити і у силовий спосіб. Проти такого сценарію висловилися лідер Національної платформи примирення та єдності Сергій Сивохо, а також позафракційна депутатка з Луганщини Вікторія Гриб. Пізніше Зінкевич поточнила, що силовий варіант розглядає тільки як відповідь на можливу агресію окупанта.

Згадали про гадане скупчення військ ворога біля українських кордонів. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повторила озвучене у студії «Свободи слова» на ICTV: розвідка контролює ситуацію і оперативно доповідає керівництву держави, і нині про істотне загострення не йдеться. Підтвердив ці слова і радник Єрмака Олексій Арестович. Сергій Сивохо відзначав, що у заявах сторін щодо можливого скупчення військ біля наших кордонів «впервые совпали тезисы Украины и России, а не США». Колишня бранка Кремля Надія Савченко хотіла би, щоб Україна стежила не лише за маневрами агресора, але і за переміщеннями військ США та Китаю, як найпотужніших геополітичних гравців.

Було і про формулу Штайнмаєра. Депутатка від «Євросолідарності» Яна Зінкевич дорікнула чинній владі за спроби імплементувати формулу у жовтні 2019 року. Надія Савченко нагадувала, що саме формулювання з’явилося під час укладання Мінських угод за президентства Порошенка. Зінкевич відбивалася тим, що тоді президент рятував країну від агресії, тож подекуди йшов на «непопулярні рішення». Ще представниця «ЄС» не забула пропіарити звитяги Петра Порошенка: «відновлену армію» та «стабільну країну», яку той передав наступнику. Опонувала «слуга народу» Марія Мезенцева, розповідаючи, скільки хорошого для України зробив чинний президент.

Комічний епізод у студії стався при згадці про ударні безпілотники «Байрактар», один із яких знищив російську гармату. Надія Савченко назвала БПЛА «блакбатарами» (в Олега Ляшка з’явилася конкурентка?), скептично висловлюючись про використання дронів для ведення бойових дій. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр твердила, що безпілотник використали без порушення Мінських угод. Адже удару завдали у відповідь і з території України.

Наприкінці випуску ведучий Василь Голованов поцікавився у Маляр, чи не звільнили бува Дмитра Яроша, якого за кілька днів до того начебто призначили радником головнокомандувача української армії. Посадовиця сказала, що такої інформації у неї немає.

4 листопада, «Право на владу», «1+1»

У програмі взяли участь генеральна прокурорка України Ірина Венедиктова, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький, народний депутат Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»), ексрадник міністра оборони Олексій Мочанов, генерал-майор юстиції Василь Вовк, засновник порталу dtp.kiev.ua Влад Антонов, автор проєкту «ЗупиниЛося» Костянтин Андріюк, правник Геннадій Друзенко, адвокат родини загиблого внаслідок ДТП з Миколою Харківським Ігор Черняк, харківський бізнесмен Олександр Давтян, сестра загиблої внаслідок ДТП за участю Олени Зайцевої та вдова чоловіка, який загинув там же — Оксана Євтєєва, міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, начальник Генштабу армії Сергій Шаптала, головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов, спецкор УНІАН в Росії Роман Цимбалюк. Разом 16 гостей (13 чоловіків та троє жінок).

Першу частину випуску присвятили обговоренню резонансного ДТП у Харкові, коли шістнадцятирічний Микола Харківський на великій швидкості протаранив авто, внаслідок чого загинув 58-річний чоловік. У студії показали сюжет про резонансні дорожньо-транспортні пригоди за участі так званих «мажорів» за останні п’ять років. Генпрокурорка Ірина Венедиктова зауважила, що за ДТП за участю неповнолітніх відповідальність несуть, у тому числі, і їхні батьки. Ще навела статистику: у 2021 році 35 неповнолітніх скоїли аварії, а всього на дорогах цього року загинуло дві з половиною тисячі людей.

Що ж до ДТП за участі Миколи Харківського, то через вік порушник, певна генпрокурорка,  може отримати до семи років позбавлення волі. Також слідчі хочуть притягти до відповідальності батьків неповнолітнього водія. Засновник порталу dtp.kiev.ua Влад Антонов при цьому зауважив, що одні й ті ж люди у соцмережах спершу захоплювалися дорожніми витівками підлітка, а після трагедії вимагали ледь не розстрілу. Ведуча Наталя Мосейчук нагадала, що представники харківського бізнесу об’єдналися у бажанні допомогти родині загиблого внаслідок ДТП та не дати юному винуватцю «зам’яти» справу. Місцевий підприємець Олександр Давтян, якого долучили до розмови, переконував, що небайдужа спільнота тримає справу на контролі.

Правник Геннадій Друзенко сказав, що такі ДТП — виклик для влади. Яка, мовляв, не може гідно розслідувати аварії за участю нардепів від «Слуги народу» Юрченка та Трухіна. Ірина Венедиктова пізніше закликала небайдужу харківську бізнес-спільноту «відмити імідж міста» від кримінального образу, що панував там за часів Геннадія Кернеса.

Ведуча згадала і про ДТП, яке у 2017 році скоїв Нестор Шуфрич-молодший. Батько винуватця, перш ніж відповісти, показово зняв медичну маску (нардеп — єдиний, хто надягнув її на етер) і закликав українців «не вірити антивакцинаторам» та йти щеплюватися. Тільки якщо Шуфрич є настільки палким прибічником вакцинації проти коронавірусу, чому ж на його ресурсі UkrLive.tv антивакцинаторський шабаш — ледь не у кожній програмі?!

Що ж до згаданої ДТП, Нестор Шуфрич радів, що «ніхто не загинув», та відбілював сина словами про невміння розрахувати гальмівний шлях потужного автомобіля.

Адвокат родини загиблого у ДТП з Миколою Харківським Ігор Черняк бідкався, що юного винуватця аварії взагалі можуть звільнити від відповідальності за амністією. Не випромінювала позитиву і Оксана Євтєєва, яка у 2017 році втратила сестру та чоловіка у результаті ДТП за участі студентки Олени Зайцевої. Жінка сказала, що побоюється дострокового звільнення винуватиці трагедії, та розповіла, що водії Зайцева та Дронов (який отримав термін за співучасть у тодішній ДТП) виплачують її родині щомісяця по 50-70 гривень.

Ведуча тим часом вичитувала першого заступника начальника Департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького за те, що в Україні, мовляв, «готують поліцейських для чесної країни», які потім нічого не можуть вдіяти зі знахабнілими порушниками. «Нафіг нам така толерантність?», — запитувала Мосейчук. Поліціянт відбивався: чимало його колег, мовляв, проходять у справах про перевищення службових повноважень. Ведуча, у свою чергу, додала, що адвокатці родини Харківських почали погрожувати.

Другий блок присвятили ситуації на Донбасі та провокаціям із боку окупантів. Показали сюжет про те, як вдарили безпілотником «Байрактар» по позиціях ворога, та про прихід військових у Старомар’ївку, який виявився фейком, підхопленим роспропагандою для нагнітання ситуації у зоні бойових дій. Міністр закордонних справ Кулеба наголосив, що у випадку з безпілотником Україна відповідала на ворожий обстріл. Додавши, що Росія завжди зневажала Мінські угоди.

Коли критикують Росію, а ти — за неї

Насторожений у цей момент Шуфрич, взявши слово, цитував численні міжнародні документи, імплементовані за роки війни на Донбасі. Вів до очікуваного: Україна, мовляв, має діяти винятково дипломатично, уникаючи бойових дій, адже до цього спонукають Мінські угоди. Кулеба парирував тим, що мова про інші пункти домовленостей може йти лиш після виконання Росією головного — припинити вогонь.

Колишній працівник СБУ Василь Вовк, як і Шуфрич, хоч і менш помітно, гнув проросійську лінію. Допитуючись у присутніх, чи буде колись особливий статус окупованих територій. Дмитро Кулеба наполягав на припиненні вогню, а вже потім — обговоренні подальших кроків.

Побіжно у розмові згадали «видатного миротворця» (за версією членів «ОПЗЖ») Віктора Медведчука. Який, мовляв, не раз літав до Москви по мир. Наталя Мосейчук при цьому нагадала його однопартійцю Шуфричу, що Медведчук ніким на це не був уповноважений. А потім додала: «Якщо у розмові з’явиться Медведчук — ми її припинимо зразу».

Далі гості та ведуча сперечалися, хто ж не може виконати Мінські угоди: Шуфрич певнив, що Україна, Мосейчук та інші — що Росія. Ще ведуча сказала, що Віктор Медведчук «мав мандат від Порошенка — дерибанить уголь и Донбасс». Після палкої суперечки Наталя Мосейчук заявила, що запроваджує «квоту» на виступи Нестора Шуфрича.Повернулися до теми сьогодення у зоні бойових дій. Ексрадник міністра оборони Олексій Мочанов наголошував, що Україна програє агресору у кіберпросторі, бо за часів війни у нас «в интернете — всегда истерика». Головний

редактор онлайн-видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов допитувався у міністра закордонних справ, чи будуть військові використовувати ударні безпілотники по всій лінії фронту? Кулеба сказав, що це — справа військових, а дипломати мають допомагати армії сучасно озброюватися. Начальник Генштабу Сергій Шаптала додав, що використання БПЛА не суперечило Мінським угодам.

До відповіді ведуча закликала і самого Юрія Бутусова. Вона питала колегу, навіщо той у фейсбуці написав про 93-тю механізовану бригаду «Холодний Яр», яка, мовляв, «взяла під контроль» Старомар’ївку. Адже в армії інформацію спростували, назвавши її фейком. Хоча ведуча при цьому не згадала, що російські пропагандистські ЗМІ поширювали таку інформацію ще до того, як Бутусов зробив публікацію. Що українські війська не передислоковувались у село, говорив і керівник Генштабу Шаптала. Мовляв, ніяких наказів з цього приводу воїни не отримували. Бутусов же відбивався тим, що у міжнародних документах немає визначення «сірої зони» і Старомар’ївка завжди була українською (навіщо ж тоді він робив окрему публікацію?).

Мала слово і новопризначена міністерка з реінтеграції Ірина Верещук. Вона сказала, що її стратегія щодо окупованих територій — «політика м’якої сили», і вже скоро вона відбуде на Донбас із робочою поїздкою.

На завершення програми Нестор Шуфрич закликав Шапталу «бути більше дипломатом, ніж військовим», а Мосейчук, прощаючись, закликала глядачів вакцинуватися.

5 листопада, «П’ятниця. Вечір», «Наш»

Гостями стали ексголова Верховної Ради Дмитро Разумков (соло), народні депутати Юрій Камельчук, Святослав Юраш, Олексій Мовчан, Павло Фролов («Слуга народу»), Тетяна Плачкова, Нестор Шуфрич («Опозиційна платформа – За життя»), Сергій Соболєв, Олексій Кучеренко ( «Батьківщина»), Сергій Рудик («За майбутнє»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Вікторія Гриб (позафракційна), директорка Миколаївської обласної інфекційної лікарні Світлана Федорова. Разом 12 гостей (10 чоловіків та двоє жінок).

Не вперше на соло прийшов колишній спікер парламенту Дмитро Разумков. Нині — у статусі нардепа, який створив міжфракційне об’єднання «Розумна політика». Зараз у ньому  25 нардепів, та гість сказав, що це «не межа». Ще Разумков віддав «борг» ексміністру внутрішніх справ Арсену Авакову, який до того хвалив ексспікера. Проте, на запитання ведучого Макса Назарова, чи не відмовиться гість від охорони, яку може забезпечити Аваков, Разумков відповів негативно.

Надтолерантність нардепа змушувала ведучих підливати оливи у вогонь. Зокрема, Макс Назаров цікавився, чи зможе реінтегрувати Донбас людина зі Львова? (щось це дуже нагадує). Разумков на провокацію не пристав: говорив, що місце народження у роботі ролі не грає. Ще ведучі допитувалися у гостя, чи справді він разом із ексоднопартійцем Данилом Гетманцевим та головою фракції «Голосу» Ярославом Железняком підмінили текст закону про РРО, поданий на підпис президенту. Дмитро Разумков фірмово розмито відповів, що «свої обов’язки виконував добре».

У гуртовій дискусії почали із сюжету про мітинги проти карантину і вакцинації, що прокотилися Україною. При цьому про російський слід, про який говорила частина ЗМІ, тут згадали дуже побіжно. Ще показали, як антивакцинальні протести проходять у світі. Екснардепка Надія Савченко захищала мітингарів, які вийшли за «відновлення прав людини» та казала, що «вакцини не протестовані». А що ще могла сказати людина, яку заскочили на підробці ковід-сертифікату? А от Олексій Гончаренко від «ЄС» звернув увагу на тотожність плакатів, які тримали учасники протестів у Києві та Кишиневі. Додавши, що влада провалила боротьбу проти епідемії.

Далі в етер вмикалася директорка Миколаївської інфекційної лікарні Світлана Федорова, знову, як і на «Пульсі», скаржачись на брак кисню. Піддав жару Макс Назаров: згадав, як ледь вилікували від коронавірусної хвороби його бабусю, а лікар закладу, де перебувала родичка, мовляв, просив Назарова передати можновладцям, що «они все — мрази». «Слуга народу» Камельчук закликав присутніх відповідальніше ставитися до сказаного. Далі той же нардеп, відомий антивакцинаторськими поглядами, розповідав, що у США — захворюваність вище, ніж в Україні.

Сварок нині було менше, ніж на попередніх етерах, тож ведучі провокували, як могли. Макс Назаров критикував міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка словами, що той, мовляв, «тісно співпрацював» із колишньою міністеркою Уляною Супрун і продовжує започатковану нею медреформу. Променем світла у пітьмі в цей час звучали слова Олексія Гончаренка, який закликав українців не боятися і вакцинуватися. Юрій Камельчук залишився вірним собі і просив людей «жити так, щоб не користуватися ліками».

Ведучий Назаров у цей час таки згадав, що Надію Савченко заскочили на підробці ковід-сертифікату, та поцікавився ходом справи. «Все у судах», — відрізала опальна політикиня. На завершення блоку на екран вивели пряму мову відомих медиків на кшталт Тодурова й Комаровського, які теж закликали українців робити щеплення.

У блоці міжнародних відносин Назаров бідкався, що Зеленський «вимагає зброю» у союзників. І якщо Європа, мовляв, схиляє главу нашої держави до дипломатичних рішень, то США ту зброю дає. На погляд ведучого, дотримуватись Мінських угод ніхто не хоче (про Росію Назаров знову змовчав). Сюжет про енергетичну ситуацію в Україні зробили російською (привіт Назарову, якому не дають жити «утиски російськомовних»). Нардеп Шуфрич незмінно прийшов у медичній масці, знявши яку, закликав українців вакцинуватися. Та у студії вже кипіла суперечка довкола проблем України з енергоносіями. Висловлювався «слуга народу» Олексій Мовчан, на погляд якого, опозиція щороку розхитує цю тему, але колапсу у підсумку не стається.

Картинка на студійному екрані добре передає, як палає у гостей студії

Похвалити Росію? Можемо. Тож ведучий Антон Довлатов згадав про об’єднання Росії та Білорусі, наслідком якого є значно дешевший газ для білорусів. На доказ «дешевизни» навели пряму мову Путіна. Розкритикували опозиційні гості і кадрові ротації у кабміні. Коли ж провладні спікери висловлювалися на користь таких дій, представник «Батьківщини» Олексій Кучеренко навіть фотографував опонентів.

Зніми, фотограф, нас, допоки ми щасливі

5 листопада, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

У студії та на включеннях були міністерка з реінтеграції ТОТ Ірина Верещук, міністр оборони Олексій Резников, начальник Генштабу української армії Сергій Шаптала, лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко, депутатка «ОПЗЖ» Наталя Королевська, ексміністр внутрішніх справ Арсен Аваков, головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов, колишній російський КДБіст Юрій Швець, лікар Міхеїла Саакашвілі Ніко Кіпшидзе. Разом дев’ять гостей (сім чоловіків та двоє жінок).

Недужий на коронавірусну хворобу Савік Шустер знову вів програму із Італії. Проте присутніх у студії глядачів, всі з яких були вакциновані, називав «элитой». Основною темою програми було можливе загострення на фронті та розв’язання збройного конфлікту з Росією.

Глядачів у студії запитали, чи розуміють ті стратегію Зеленського щодо Росії. 66% висловилися негативно. Далі, як і у кількох інших токшоу тижня, підняли тему ймовірного скупчення російських військ біля українських кордонів, посилаючись на публікацію Washington Post, інформацію якої згодом заперечив секретар РНБО. Як і у «Праві на владу», голова Генштабу ЗСУ Шаптала запевнив: ситуація контрольована. Колишній КДБіст Юрій Швець, який нині живе у США, навпаки, твердив, що «ситуация очень тревожная». Та чи видніше відставному російському спецслужбівцю з-за океану?

Душа державника болить за Україну

Не випромінював оптимізму і п’ятий президент України Петро Порошенко. Хоча розпочав з позитивного: побажав Шустеру швидкого одужання і подякував за запрошення на етер. Невже давній конфлікт Порошенка з Шустером забувся?

Та далі Порошенко вже бідкався, що за потреби «російські війська можуть бути тут за добу» та вимагав від влади терміново ініціювати скликання Радбезу ООН. Не втримався і від штабних тез, що можновладці «готуються побачити мир в очах Путіна». Згодом, коли на кпини лідера «ЄС» відреагувала міністерка з реінтеграції Ірина Верещук, вступивши з ним у суперечку, Порошенко казав: «за темниками вони мають мене перебивати». Відразу видно, що експрезидент відвик від політичних токшоу, де всі всіх перебивають і без темників.

Савік Шустер згадував, що 18 жовтня припинилися відносини Кремля і НАТО. Олексій Резников сказав, що міжнародні консультації проводяться у звичному порядку. Ще показали сюжет про те, чому військові змушені були завдати удару по ворогам за допомогою безпілотника «Байрактар». Начальник Генштабу Сергій Шаптала, як і у програмі Наталі Мосейчук, наголосив, що Україна при цьому не порушувала Мінські угоди. Міністерка з реінтеграції Ірина Верещук додала, що тему не варто політизувати та «обговорювати кожен крок збройних сил». Проросійську лінію гнула представниця «ОПЗЖ» Наталя Королевська.

Далі була п’ятихвилинка піару від ексміністра Арсена Авакова. Той сказав, що спершу Зеленський був за припинення війни, та зараз — не зрозуміло. В руках гість тримав «Стратегію відновлення цілісності України…», презентовану ним же влітку 2018 року, та хвалив цей документ. Савік Шустер гостя не перебивав, хоч і не зрозуміло було, в якості кого в етері піарився відставний міністр.

Потому ведучий згадав про розслідування журналістів «Схем», яке свідчить, що нинішній перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко у 2010 році лобіював згубні для суверенітету України «Харківські угоди». Головред «Цензор.нет» Бутусов додав, що Зеленський незаконно призначив Демченка «руководителем всех спецслужб», а той, мовляв, може бути «российским шпионом».

Ще раз пропіаритися Петру Порошенку у студії дозволив уже особисто Шустер: запитав гостя, чи справді ще за каденції п’ятого президента розпочалася операція із затримання бійців ПВК Вагнера (улюблена тема для піару членів «Євросолідарності»). Опозиціонер інформацію, звісно ж, підтвердив, розповівши, що ще на початку 2019 року давав відповідні вказівки тодішньому очільнику Головного управління розвідки міноборони Василю Бурбі. Далі заграючи із лідером «ЄС», ведучий поцікавився, чи зможе той розповісти більше, коли операцію розсекретять? Порошенко пообіцяв Шустеру ексклюзив. Таки точно — ці двоє помирилися.

Під завісу етеру кілька хвилин на презентацію своєї роботи на посаді міністра оборони дали Олексію Резникову. Той встиг лише озвучити кілька загальних фраз. Міністерку з реінтеграції Ірину Верещук взагалі не запрошували до мікрофона, щоби презентувати її бачення урядової роботи. Схоже, Шустеру треба повертатися до студії, бо дистанційна модерація не надто вдається. У кінці програми переголосували і питання, чи розуміють студійні глядачі стратегію Зеленського щодо Росії. Цифри змінилися: тих, хто відповів ствердно, було вже 46% на противагу 34% на початку етеру.

Токшоу, що не потрапили в огляд:

3 листопада, «Український формат», Ukrlive.tv

У програмі участь взяли народні депутати Вадим Рабинович, Тетяна Плачкова («ОПЗЖ»), заступник міністра з питань ТОТ Гройсмана Юрій Гримчак, депутатка попередніх скликань Оксана Продан (УДАР, БПП), політичні коментатори Володимир Цибулько, Георгій Біркадзе, Андрій Гнатуш, Володимир Манько, Андрій Бодров, адвокат Андрій Доманський. Разом 10 гостей (вісім чоловіків та двоє жінок).

5 листопада, «Моя Україна», Прямий

У програмі взяли участь народні депутати Софія Федина («Європейська солідарність»), Сергій Шахов («Довіра»), Сергій Рудик («За майбутнє»), Оксана Савчук (позафракційна), депутат Київради Василь Потапенко («Голос»), екснардепи Юрій Мірошниченко, Тарас Чорновіл (Партія регіонів). Разом сім гостей (п’ять чоловіків та двоє жінок).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3141
Читайте також
03.11.2021 15:00
Андрій Любарець
для «Детектора медіа»
4 799
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду