А що скаже Разумков? Огляд політичних токшоу за 6–10 вересня 2021 року

А що скаже Разумков? Огляд політичних токшоу за 6–10 вересня 2021 року

14 Вересня 2021
4392
14 Вересня 2021
16:00

А що скаже Разумков? Огляд політичних токшоу за 6–10 вересня 2021 року

4392
Спікер був майже в кожному токшоу, не перебуваючи у студії, Кучеренко порівняв Україну з розлученою жінкою, а у «Свободі слова» на ICTV серед глядачів почали розігрувати книжки.
А що скаже Разумков? Огляд політичних токшоу за 6–10 вересня 2021 року
А що скаже Разумков? Огляд політичних токшоу за 6–10 вересня 2021 року

Топтемою тижня стала міжнародна політика влади, яку в етерах токшоу здебільшого критикували. А от про справу «вагнерівців», яку нещодавнім розслідуванням повернули в порядок денний журналісти CNN, більш-менш ґрунтовно поговорили лише у студії проєкту Савіка Шустера. Та й там не обійшлося без маніпуляцій.

6 вересня, «Свобода слова», ICTV

У першому випуску нового сезону програма зазнала змін, починаючи від студії й закінчуючи форматом. Тепер «Свобода слова» триває майже дві години, а традиційній гуртовій дискусії передує словесна дуель двох гостей.

У нинішній програмі на двобій вийшли нардепи Юрій Камельчук («Слуга народу») та Володимир В’ятрович («Європейська солідарність»). На обговорення в півгодинний блок винесли пропозицію спікера української делегації в ТКГ Олексія Арестовича, який волів би змінити назву України на «Русь-Україна», щоб відібрати «бренд Русі» в Росії. Чи варто вдаватися до таких змін, ведучий Вадим Карп’як спершу запитав у глядачів. На старті програми проти проголосували 92 %, а після дискусії депутатів — 91 %.

Сама дискусія була гарячою, як і будь-яка, де в одному приміщенні сходяться прибічники Зеленського та Порошенка. Ведучий не зрадив себе і знову був критичніший до представника влади, якого на старті назвав Юрієм Ковальчуком (Ковальчук у монобільшості теж є).

Що ж до пропозицій Арестовича, то їх Камельчук вважає радше тролінгом сусідів, тоді як В’ятрович скаржився на постійні «недолугі жарти влади». Одним із таких представник «ЄС» вважає законопроєкт про великий герб України, підтриманий парламентом у першому читанні. Така ініціатива, як і заяви Арестовича, мовляв, розколюють суспільство. Бо це, певен В’ятрович, — «історичне невігластво» та «закопування українських символів». Натомість Юрій Камельчук говорив, що й Порошенко був за затвердження великого герба.

 

Та що ти знаєш про великий герб?!

Представник «Слуги народу», не маючи відповідної освіти, на фоні профільного історика подекуди виглядав невпевнено. Тож «ходив із козирів»: згадав історію про «трубу Медведчука», наголошуючи, що без благословення тодішнього президента оборудка би не стала можливою. «Це — не тема програми», — оперативно відреагував ведучий. Попри своєчасну модерацію, опоненти кілька разів встигли словесно почубитися. Та розібратися навкулачки, як це практикує у студіях токшоу Камельчук, нардеп нині не пропонував.

Ще одним нововведенням програми став розіграш книжок українських авторів серед глядачів. Нині поціновувачі «Свободи слова» мали шанс отримати в подарунок книжку Антона Санченка «Круз та Лис. Напередодні».

На гуртову дискусію зібралися народні депутати: лідер фракції «Слуги народу» Давид Арахамія, співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко, представник «Голосу» Сергій Рахманін, а також віцепрем’єр Олексій Резников, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та його попередник Павло Клімкін. Разом вісім гостей (сім чоловіків та одна жінка).

 

У цьому блоці, окрім змін в оформленні студії, все було по-старому: тематичні виступи політиків переривалися сварками опонентів. Найбільше показати владі, що вона все робить не так, намагалася соратниця Порошенка Ірина Геращенко. За її словами, нині військовим заборгували «мільярди гривень», а суд над генералом Павловським — це «неповага до армії».

На порядок денний програми винесли міжнародні відносини. Тож міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, коментуючи візит до США президента Зеленського, твердив про підтримку України з боку партнерів. А його попередник Павло Клімкін говорив, що за результатами зустрічі нема «ні зради, ні перемоги». Олексій Резников додав, що нині активізувалася співпраця України, Молдови та Грузії задля протидії російським впливам.

Вадим Карп’як, у свою чергу, згадав про проєкт парламентської постанови №5380. Згідно з нею, депутати планували звернення до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника поза НАТО. Втім документ не підтримали на засіданні профільного комітету.

На користь звернення до США активно висловлювалася представниця «ЄС» Ірина Геращенко. Не заперечував і голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія. Дмитро Кулеба говорив, що із союзниками й так є потужна співпраця. Проти документа виступили віцепрем’єр Резников та ексміністр закордонних справ Клімкін. Перший цікавився, чи не стане отримання цього статусу на заваді реальному вступу України до НАТО. Павло Клімкін був категоричнішим: на його погляд, це «більше про піар, а не про НАТО».

Завершився етер «Свободи слова» звично: соратниця Порошенка Ірина Геращенко розповідала, як багато зробила попередня команда на міжнародній арені та як активно «ЄС» їздить на фронт, щоб допомагати захисникам України.

7 вересня, «Пульс», Перший незалежний

На перше соло прийшов давній, та нині трохи призабутий гість каналів Медведчука — політичний коментатор Руслан Бортник. Він пригадував, що особливий статус окупованим частинам Донеччини та Луганщини, мовляв, хотіли надати ще під час голосування за зміни до Конституції 31 серпня 2015 року (коли в результаті вибуху під стінами парламенту загинуло четверо нацгвардійців). Та нині, певен гість, Верховна Рада на поступки окупантам не піде.

Згадував і про пропозицію Арестовича щодо «Русі-України». Бортник сказав, що підтримав би такі дії за умови, що це — не просто тролінг. На екран вивели пряму мову спікера парламенту Дмитра Разумкова, який на пропозицію Олексія Арестовича відреагував негативно.

Згадали і законопроєкт № 5600 про внесення змін до Податкового кодексу (одна з улюблених тем проросійських медіа цього тижня). Руслан Бортник не сумнівається, що документом влада хоче узаконити тиск на людей.

Зовсім комічною ситуація стала, коли Бортник, коментуючи свіжі соціологічні дослідження, згідно з результатами яких рейтинг президента Зеленського зріс, припустив, що такі цифри з’явилися внаслідок «работы Офиса президента с социологами». Погодьтеся: коли псевдосоціолог звинувачує відомі компанії у псевдосоціології, це виглядає іронічно. Та, на думку Бортника, виборцям Зеленського важко зізнатися, що вони «в пятый, в десятый раз ошиблись».

До критики влади на фоні піару проросійської опозиції вдалися й ведучі. Павло Кужеєв зазначив, що днями із представниками каналів Медведчука, як і з самим кумом Путіна, поспілкувалися сенатори з Франції Жоель Герріо та Наталі Гуле (гріх було не озвучити новину, яку навіть партійний сайт «За життя» оприлюднив). Про важливість візиту твердив і нардеп від «ОПЗЖ» Віктор Чорний, пряму мову якого вивели на екран.

От тільки «поважні сенатори», як і решта іноземців, котрі заявляють про «тиск на вільні медіа» в Україні, виявилися пов’язаними з Кремлем (про що в новинах каналів Віктора Медведчука завбачливо не сказали). «Детектор медіа» вже не раз писав про цих євродрузів Медведчука й Путіна.

Другим солістом «Пульсу» став нардеп від «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Павленко. Він сказав, що влада припинила мовлення каналів Медведчука «у незаконний спосіб». Далі до етеру ввімкнули ексміністра соцполітики Андрія Реву та нардепа від «Батьківщини» Олексія Кучеренка. Перший розповідав про провалену вакцинацію, зменшення кількості грошей у Пенсійному фонді та зростання тарифів (не забувши поностальгувати за часами Порошенка). Другий додав, що повний хаос нині відбувається і в енергетичній сфері. До цієї дискусії відеозв’язком долучили й політкоментатора Олексія Буряченка. Присутній у студії Юрій Павленко встиг похвалити парламентську роботу «ОПЗЖ».

До гуртової сварки долучили нардепа Володимира Мороза («ОПЗЖ»), ексміністра охорони здоров’я Олега Мусія, колишнього віцепрем’єра Павла Розенка, нардепа восьмого скликання Борислава Розенблата (Блок Петра Порошенка), політичних коментаторів Ігоря Рейтаровича, Кирила Молчанова, Сергія Годного.

 

Словесне знищення влади у студії продовжилось. Павло Розенко кричав, що Верховної Ради в Україні немає, бо всі рішення приймаються в Офісі президента. Міністр охорони здоров’я з уряду Яценюка Олег Мусій і взагалі закликав глядачів не сидіти на диванах, а йти протестувати. Цього вечора Мусій був критичним до всіх, згадавши, як «другий уряд Яценюка та Кабмін Гройсмана зробив аферу», посадивши велику кількість українців на субсидії. Колишніх колег по уряду, як і самого Порошенка, гість назвав «політичним сміттям».

Поміж криками в етер знову виводили пряму мову спікера парламенту Дмитра Разумкова, якого в етерах каналу Медведчука останнім часом побільшало у рази. А гості студії плавно перейшли на «утиски медіа», бо на екрані вже транслювали цитати французьких сенаторів, яких в етері показували захисниками свободи слова. Павло Розенко сказав, що санкції — намагання «закрити тих, хто говорить правду» (тобто мегабайти чорного піару проти Порошенка, оприлюдненого, наприклад, на ресурсах Анатолія Шарія, який теж нині під санкціями — також правда?). Ще прибічник Порошенка зазначив, що у Зеленського нині рейтинг, як був колись у Януковича, «а де він зараз?».

На «десерт» глядачам «Пульсу» ввімкнули прем’єра часів Януковича Миколу Азарова. Разом із ним у нинішній програмі участь взяли 13 чоловіків. Азаров, у звичній для нього зверхній манері, розкритикував візит Зеленського до США, назвавши чинного президента «Порошенком №2». Це старий добрий наратив кремлівської пропаганди.

Не до вподоби соратнику Януковича і прагнення політиків отримати статус союзника США поза НАТО. Мовляв, Афганістан теж його мав, і не допомогло. Згадував російський утікач і українського академіка Петра Толочка, який начебто звернувся до вчителів шкіл із вимогою протистояти «запрету русского языка» (враховуючи проросійські погляди науковця, не дивно, що його вчинки так милі Азарову). Ще експрем’єр озвучив думку, що «фашизм — это власть олигархии».

Проросійські роздуми Азарова вкотре перервали цитатами проросійських французьких сенаторів, які прибули в Україну боротися з «тиском на незалежні ЗМІ».

8 вересня, «Токшоу №1», «Україна 24»

Учасниками етеру стали народні депутати: лідер партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, його однопартійці Олексій Устенко і Юрій Камельчук, а також Сергій Соболєв, Іван Крулько («Батьківщина»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»), лідер фракції «Голосу» Ярослав Железняк, позаштатний радник голови Офісу президента Тимофій Милованов, колишній секретар РНБО Олександр Данилюк, політичний коментатор і телеведучий Дмитро Співак. Разом 11 гостей-чоловіків.

 

На старті проєкту на екран вивели пряму мову спікера парламенту Дмитра Разумкова, якого до того цитували на «Пульсі». А говорити у студії взялися про можливі кадрові ротації в Кабміні.

Олександр Корнієнко туманно зазначив, що передумови для цього є. Опоненти влади розкритикували діяльність уряду Шмигаля, а лідер фракції «Голосу» Ярослав Железняк назвав і прізвища тих, хто має піти. На його думку, це керівники Мінсоцполітики Лазебна, Міноборони Таран та віцепрем’єр — очільник Міністерства стратегічних галузей промисловості Уруський.

На захист уряду став колишній міністр економічного розвитку Тимофій Милованов. Спершу посадовець переконував, що міністри не можуть отримувати малу зарплатню (на погляд Милованова, цифра має бути «у кілька разів більше, ніж 20 тисяч гривень»). Потому ексміністр сипав одкровеннями, згадуючи, як за часів роботи в уряді до нього начебто зверталися представники Юлії Тимошенко із проханням працевлаштувати «людей, які зроблять прорив».

Та роль «найгучнішої скрипки» етеру намагався грати представник «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко. Він казав, що «всі міністерства очолює Зеленський», бідкався, що ціни в Україні зросли на 60 % (не називаючи джерело), та розводив руками, що за чинної влади не збільшується грошове забезпечення військових (це неправда — підвищення платні військовослужбовцям окремих підрозділів відбувалося й після 2019 року).

Підсумував Гончаренко згадкою, що, йдучи у президенти, Зеленський говорив: «Я хочу, щоб вчитель жив, як президент, а президент — як учитель». Хоча насправді присмачений нецензурщиною спіч про життя в Україні видав герой Зеленського Василь Голобородько із серіалу «Слуга народу», що вийшов на екрани ще у 2015 році. Слухаючи опонента, «слуга» Юрій Камельчук знов закинув Порошенку співпрацю з Медведчуком.

Надалі Камельчук уже чубився із Шуфричем, який погрожував владі, що тепер «Порошенко может стать вашим приговором». Ще представник «ОПЗЖ» ностальгував за світлими часами, коли «при Ющенко было два сильных премьера: Тимошенко и Янукович», а тарифи «были в 14 раз меньше». Через студійні пристрасті ведучій тричі тиснув червону кнопку, аби гостям вимикали мікрофони.

 

Коли раптом згадав, як добре жилося за Януковича

Ще було про суперечливий податковий законопроєкт № 5600. Гончаренко вважає його засобом тиску на дрібний бізнес, тоді як Корнієнко запевнив, що сумнівні норми з документа приберуть.

Далі увага присутніх знову була спрямована в бік Тимофія Милованова. Радник Єрмака заявив, що українці не мають аж надто сподіватися на соціальні виплати від держави. Натомість самі мусять відкладати по 3–5% щомісячної платні. Або вкладати гроші в цінні папери на кшталт облігацій державної внутрішньої позики. Таку позицію розкритикував Олексій Гончаренко.

Згадали і про так званий «закон про олігархів», ухвалений парламентом у першому читанні. Пряма мова з критикою документа, виведена на студійний екран, належала представникам «Батьківщини» та Дмитру Гордону (а він тут до чого?). Колишній секретар РНБО Олександр Данилюк сказав, що Рада нацбезпеки не має займатися деолігархізацією, не забувши згадати, що «Карту деолігархізації» розробила якраз його команда.

Про «тиск на ЗМІ», у тому числі й деолігархізаційним законопроєктом, говорив і постійний коментатор всього на світі Дмитро Співак. Підспівував Шуфрич: мовляв, цей закон — «против журналистов» та покликаний «уничтожить свободные СМИ». Далі той-таки Нестор Шуфрич не забув згадати «тему тижня» від «Опозиційної платформи — За життя»: приїзд до України французьких сенаторів Герріо та Гуле для боротьби з «утисками свободи слова». Іван Крулько з «Батьківщини», говорячи по темі, зазначив, що «ніхто не дивиться Суспільне». Це неправда: Суспільне дивляться в телеефірі, слухають по радіо та досить пристойно споживають у мережі.

Дмитро Співак нагадав тим, хто забув, що веде «две антикоррупционные программы». На завершення показали короткий сюжет про перший рік в етері «Токшоу № 1», де гурт гостей проєкту висловлював компліменти ведучому Василю Голованову.

9 вересня, «Право на владу», «1+1»

В етері були лідер партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, лідер фракції «Голосу» Ярослав Железняк, нардепи Ігор Гузь («За майбутнє»), Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»), секретар РНБО Олексій Данілов, медійник Дмитро Гордон, дипломат Роман Безсмертний, експрезидент Грузії Михеїл Саакашвілі, російський адвокат Марк Фейгін, політичний коментатор Юрій Романенко, лікарі Борис Бриль та Наталя Виноград, головний санітарний лікар України Ігор Кузін, журналіст Іван Яковина. Разом 14 гостей (13 чоловіків та одна жінка). За словами ведучої, на етер кликали і представницю «Євросолідарності» Ірину Геращенко, та соратники Порошенка продовжують бойкотувати «1+1». Тож до студії занесли картонний макет політикині.

 

Спершу зайшлося про епідеміологічну ситуацію в Україні. Звітував головний санлікар України Ігор Кузін. Коли згадали про так звані маскові рейди, які планують проводити правоохоронці, ведуча порадила їм одразу йти до Верховної Ради. Там, мовляв, усі без масок, крім Нестора Шуфрича (присутній у студії нардеп задоволено посміхнувся).

Ігор Кузін, у свою чергу, нагадав, що за недотримання карантинних заходів на українців чекає адміністративна відповідальність. А носити медичні маски мають навіть вакциновані. У дискусію з медиком вступив Шуфрич. Спершу депутат закликав усіх вакцинуватися, бо й сам, мовляв, має дві дози Coronavac (а як же російська Sputnik V, про яку так мріяв політик?!). Крім того, соратник Медведчука гримав на санітарного лікаря через те, що в Україні — надто низькі темпи вакцинації, та пригрозив Кузіну кримінальною відповідальністю.

Присутній у студії представник фракції «За майбутнє» Ігор Гузь висловився за максимально «жорстку позицію» держави до невакцинованих громадян. Якою вона буде насправді, Ігор Кузін не сказав. Роман Безсмертний додав, що необхідність вакцинуватися регламентується третьою статтею Конституції України. Дмитро Гордон впевнено припустив, що 30–40% українців будуть «помирати, але не вакцинуватися».

Далі говорили, чи варто Зеленському розмовляти з Путіним задля миру. Міністр Дмитро Кулеба на це запитання відповів ствердно. У студії також навели пряму мову президента України, де той в інтерв’ю Наталі Мосейчук називав Мінські домовленості «мертвонародженими».

Кулеба дає зрозуміти, що думає про Мінські угоди

Далі у студії точилися баталії щодо того, як грамотно протидіяти Росії. Дмитро Гордон казав, що Захід «импотентен к России», а силового відпору Україна, мовляв, не дасть, бо не має сильної армії (ох, як же тут бракувало присутності депутатів від «Євросолідарності»). Нардеп Гузь, у свою чергу, схвалив дії влади щодо проросійських медіа, адже, на його думку, варто «придушити п’яту колону». Ніяковіючи, Нестор Шуфрич заявив, що він у студії — «один проти всіх».

За честь поганьбленої словами Гордона армії вступився секретар РНБО. Олексій Данілов сказав, що якщо буде наказ, наші війська можуть відбити в окупантів Донецьк і Луганськ (заява добряче підпалила проросійське медіасередовище). При цьому посадовець закликав зважити, що за такого сценарію «загинуть тисячі». Також Данілов нагадав, що «ніяких ДНР/ЛНР для нас не існує».

 

Хто тут ще хоче розказати про слабку армію?!

Нестор Шуфрич, своєю чергою, не змінював платівку: казав владі, що колись «Порошенко станет вашим приговором». А нині, мовляв, «вы нас (опозицію. — Авт.) уничтожаете», хоча «мы не были врагами». Безсмертний висловив враження, що «Зеленський і КулЬОба здають Україну».

Далі ведуча зацитувала допис головного редактора видання «Цензор.нет» Юрія Бутусова, у якому той скаржиться, що ворожі обстріли на лінії зіткнення посилюються, внаслідок чого українські воїни зазнають поранень та втрат. Тоді як, ідеться в пості, «по распоряжению Офиса президента украинская артиллерия пока не нанесла ни одного адекватного удара по российским штабам». Олексій Данілов запевняв, що українська сторона відповідає адекватно загрозам, та цікавився, звідки журналісти беруть таку інформацію. Гострий критик влади Роман Безсмертний ганив можновладців за «погану інформаційну кампанію» щодо бойових дій.

На завершення експрезидент Грузії Михеїл Саакашвілі вкотре бідкався, як сильно нашу країну паралізує корупція, а російський адвокат Марк Фейгін додав, що, попри все, «Байден не предаст Украину». За хвилину до кінця програми ведуча раптом згадала, що у студії не встигли обговорити тему «вагнерівців». Мосейчук порадила голові президентської політсили Корнієнку надати чітку позицію з цього питання. Проте було схоже, що ведуча проєкту свідомо озвучила тему просто перед закінченням етеру, щоб уникнути зайвої критики президента. Тим більше, що на «1+1» і так вважають, що не замовчують цю історію.

10 вересня, «П’ятниця. Вечір», «Наш»

Гостями стали народні депутати Анатолій Бурмич, Олександр Лукашев («ОПЗЖ»), Валентин Наливайченко, Олексій Кучеренко («Батьківщина»), Анна Скороход («За майбутнє»), екснардеп Олександр Кірш («Народний фронт»), віцепрем’єр часів Гройсмана Павло Розенко, політичні коментатори Кирило Куликов, Юрій Молчанов, Дмитро Співак, Андрій Бузаров, депутат Київради Сергій Таран («Європейська солідарність»), блогер Денис Казанський. Разом 13 гостей (12 чоловіків та одна жінка).

Сольні співи доручили виконати «експерту найширшого профілю» Дмитру Співаку. Той долучився до етеру відеозв’язком. І зрадив би себе, якби, висміюючи чинну владу, не відпускав жарти «нижче поясу». Зокрема, в бік прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Ще віртуальний гість сказав, що в Україні вистачає газу власного видобутку для потреб людей, тому вартість кубометра не може перевищувати 11 гривень. Чому актуальна саме ця цифра, Співак не сказав (до того ж, тарифи є й набагато нижчі). Ведучі в цей час прозоро натякали владі, що інші країни закуповують газ напряму у Росії, то й Україні не гріх.

Згадали і про ДТП за участю «слуги народу» Олександра Трухіна. Тут гість перевершив сам себе, коли коментував «видео, где видно, что он пьяный». Ведучий Артем Нікіфоров зауважив, що за відео неможливо встановити, чи була людина у стані сп’яніння. «Все зафиксировано в органах», —задкував Співак.

 

Потому і в етері «П’ятниця. Вечір» з’явився спікер Верховної Ради Дмитро Разумков. Знову не особисто: на екран вивели його пряму мову. Судячи з кількості появ в етері на тижні, політик знайшов виходи на канали і Медведчука, і Ахметова, і Мураєва.

Ведучий Макс Назаров, у свою чергу, згадував про руйнівний вплив на державу з боку «соросятни» та критикував заяву секретаря РНБО Данілова щодо можливості «взяти Донецьк і Луганськ». Мовляв, «государство отказывается бороться за территории» шляхом перемовин. «Бессмысленное заявление», — підспівував Співак.

Перед тим, як перейти до гуртового блоку, ведучі ретельно анонсували спецпроєкт «Тут наша земля», що виходить в етері «Нашого» щосуботи. При цьому ввімкнули журналістів, які в рамках проєкту їздять містами України. Піар-кампанія, до слова, не обмежується телебаченням: по всій Україні розміщені ще й тематичні білборди з портретом власника телеканалу Євгенія Мураєва. Які, щоправда, на місцях почали знімати.

В обох блоках гуртового етеру програми нині не було жодного представника влади. Тож критикувати «зелену» команду гості взялися з особливим завзяттям. Зокрема, в розмові про вартість газу соратник Тимошенко Валентин Наливайченко озвучував популістські пропозиції про необхідність забезпечити «низький тариф на тепло» та продавати людям газ власного видобутку за прийнятними цінами. Ще далі пішов віцепрем’єр часів Гройсмана Павло Розенко. Щоби показати махінації влади при формуванні ціни на газ, політик розіграв цілу моновиставу. Ще Розенко, як потім і ведуча Пичик, зауважили, що у 2020 видобуток українського газу впав порівняно з 2019-м. Про те, що минулого року світ накрила пандемія коронавірусу, спричинивши економічну кризу, ніхто з присутніх не згадував.

Нардеп від «ОПЗЖ» Анатолій Бурмич говорив: такі дії свідчать, що влада «работает в интересах другого государства» (хто б казав!). А політкоментатор Кирило Куликов вважає, що ціна на газ зростає «из-за политики Евросоюза». Павло Розенко додав, що при цьому влада ще й зменшила кількість тих, хто отримує субсидію. Не те, що попередники, за яких отримати компенсацію, мовляв, було куди простіше.

 

Де субсидії? Тут!

Другий блок, присвячений взаємодії України зі США та НАТО, відрізнявся хіба що тим, що до масової критики Зеленського додалися вигуки про те, як добре було за часів Порошенка. Це депутат Київради від «ЄС» Сергій Таран, щоразу беручи слово, згадував «численні перемоги» попередників. Було і про створену «найсильнішу армію України, яка звільнила 2/3 Донбасу», і про безвіз, і про решту перемог зі списку, який щоразу озвучують на ефірах представники партії.

Додавали перцю і ведучі. Зокрема, Артем Нікіфоров заперечив слова Володимира Зеленського, що «без України НАТО і ЄС будуть слабшати». Мовляв, поки в нас війна, Україна для НАТО — проблема. Україна не була би слабшим членом НАТО, ніж, наприклад, Македонія, яка нині входить до Альянсу, опонував блогер Денис Казанський. Його, як єдиного лояльного до влади гостя, постійно дзьобали як опоненти, так і ведучі.

Намагаючись звинуватити Україну у слабкості (попутно виправдовуючи військову агресію Росії), нардеп Кучеренко порівняв нашу країну з дружиною, яка мирно жила з чоловіком. А потім, після сварок і розлучення, хотіла піти до іншого, з яким не склалося. Без коментарів. Далі гості перекрикували одне одного, говорячи про міжнародні санкції проти Росії, а ще критикували «Кримську платформу» та навіть позицію України в ситуації довкола диктатора Лукашенка та протестів у Білорусі. У Лукашенка ми скоро проситимемо вугілля, лякав глядачів Олексій Кучеренко. Завершився етер черговим анонсом проєкту «Тут наша земля».

10 вересня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

В етері були співголова фракції «Європейської солідарності» Ірина Геращенко, лідер фракції «Слуги народу» Давид Арахамія, нардепи Ірина Верещук («Слуга народу»), Сергій Соболєв (ВО «Батьківщина»), Євгеній Шевченко (позафракційний), командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв, генеральна прокурорка України Ірина Венедиктова, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, білоруський опозиціонер Павло Латушко, сестра білоруської опозиціонерки Марії Колесникової Тетяна Хомич, експосол Литви в Україні Пятрас Вайтекунас, експрезидент Грузії, голова Виконкому реформ Михеїл Саакашвілі, генеральний директор «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко. Разом 13 гостей (дев’ять чоловіків та чотири жінки).

 

Спершу зайшлося про збитий окупантами 2014 року малазійський боїнг. Генпрокурорка Венедиктова розмито сказала, що вирок може бути оголошений у 2022 році і «шанс на справедливість є». Але невисокий, враховуючи, що президент Зеленський віддав на обмін підозрюваного у злочині бойовика Володимира Цемаха, поправила спікерку представниця «ЄС» Ірина Геращенко. Суперечку довкола обміну, що зчинилася у студії, Савік Шустер намагався зупинити проханням «не политизировать».

Коли у студії зайшлося про свіжий матеріал CNN, присвячений можливому зриву спецоперації із затримання бойовиків приватної військової компанії Вагнера, Ірина Геращенко повторювала партійні тези про важливість затримання «вагнерівців» та грубі прорахунки української влади. Хоча добро на затримання бойовиків, мовляв, ще у грудні 2018 дав Петро Порошенко. А те, що тема нині ігнорується окремими ЗМІ, на думку представниці «ЄС», свідчить, що «темники повертаються».

Не обійшлося й без маніпуляцій: Геращенко звинуватила Зеленського в тому, що той розповів Лукашенку про майбутню спецоперацію. Хоча між затриманням «вагнерівців» у Білорусі та телефонною розмовою президентів минуло кілька днів. «Слуга народу» Ірина Верещук закликала опонентів «не смакувати деталі», а лояльний до влади ведучий нагадував, що зараз «нету предвыборной кампании».

Далі у студії говорили про ситуацію в Білорусі. Зокрема, про вирок тамтешній опозиціонерці Марії Колесниковій, якій влада Лукашенка присудила 11 років в’язниці. Сестра бранки Тетяна Хомич, долучившись на включенні, нагадала, що репресії у цій країні тривають. На захист давнього «друга» кинувся лише проросійський нардеп Євгеній Шевченко, говорячи, що Лукашенко «всегда был проукраинским» і нашій владі доведеться ще постаратися, щоби повернути колишню «дружбу» із сусідкою. Та і у нинішній Білорусі «никаких репрессий нет».

 

Оплески цьому правдорубу

Цим нардеп заслужив критику з уст білоруського опозиціонера Латушка. Той нагадав нардепу, що Олександр Лукашенко — «террорист, который убивает людей с 90-х годов». Шевченко твердив, що «Латушко врет». Шустер просив гостей не спілкуватися «дворовым языком».

Токшоу, що не потрапили в огляд:

8 вересня, «Український формат», Перший незалежний

У програмі участь взяли народні депутати Олег Волошин, Тетяна Плачкова, Валерій Гнатенко («ОПЗЖ»), депутат Харківської міськради Андрій Лесик («ОПЗЖ»), парламентарка восьмого скликання Валерія Заружко (Радикальна партія Ляшка), політичні коментатори Сергій Годний, Юрій Дудкін, Володимир Цибулько, Андрій Гнатуш, Андрій Теліженко, Світлана Кушнір, Олексій Калініченко. Разом 12 гостей (дев’ять чоловіків і три жінки).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4392
Читайте також
03.11.2021 15:00
Андрій Любарець
для «Детектора медіа»
4 831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду