Обличчя марафону «Єдині новини» у травні 2024 року: кому давали слово найчастіше

Обличчя марафону «Єдині новини» у травні 2024 року: кому давали слово найчастіше

8 Червня 2024
811

Обличчя марафону «Єдині новини» у травні 2024 року: кому давали слово найчастіше

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
811
Найпопулярніші гості, теми та гендерний баланс.
Обличчя марафону «Єдині новини» у травні 2024 року: кому давали слово найчастіше
Обличчя марафону «Єдині новини» у травні 2024 року: кому давали слово найчастіше

З початку травня 2022 року «Детектор медіа» збирає дані про людей в ефірі телемарафону «Єдині новини» (читайте підсумки за травень, червень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, липень, жовтень, листопад, грудень 2023 року, січень, лютий, березень, квітень 2024 року). Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються короткі огляди ефіру попереднього дня.

У травні «Єдині новини» провели 1610 ввімкнень із гостями — це близько 52 ефірів на день. Унікальних гостей було 578 чи близько 18,6 нового обличчя на день. Обидва показники дещо нижчі, ніж були у квітні цього року.

Крім того, у це важко повірити (куди ще?), але в марафоні знизилася кількість жінок. У травні їх вмикали у 14,1% ефірів. Тобто на один ефір із жінкою тепер припадає сім ефірів із чоловіками. Унікальних спікерок за весь травень знайшли 125 — на 23 менше, ніж у квітні.

Десятка найпопулярніших коментаторів «Єдиних новин» складається з дев’яти офіційних речників і майже штатного військового коментатора марафону Олександра Мусієнка. Останній посідає у травні третю сходинку за популярністю, маючи 28 ввімкнень за 31 день.

Перше місце, яке зазвичай займала Наталя Гуменюк, посідає Дмитро Плетенчук, який, власне, обіймає і її стару посаду — начальника Об’єднаного координаційного центру Сил оборони півдня. Також у переліку є заступниця міністра енергетики Світлана Грінчук, що логічно пов’язано з  погіршенням ситуації в енергосистемі.

Політична репрезентація в ефірі «Єдиних новин» продовжує свідчити про політичну цензуру. У травні в ефір запросили 126 представників «Слуги народу» (близько чотирьох щодня) та 23 представники всіх інших партій парламенту разом (менше одного представника на день). Навіть Офіс президента відвідував ефіри частіше (31 раз), ніж усі, крім владної, парламентські фракції разом.

Представників «Європейської солідарності» у травні знову кликало лише Суспільне. Телеканал, який у травні фактично покинув спільну трансляцію марафону. Це означає, що друга найбільша фракція парламенту тепер просто зникне з «Єдиних новин»?

Найпопулярнішим політиком у травні в ефірі марафону був Єгор Чернєв, нардеп від «Слуги народу» та голова української делегації в парламентській асамблеї НАТО. Він самотужки відвідав більше ефірів, ніж будь-яка опозиційна фракція. Таким же досягненням може похвалитися Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента. 

Навіть Андрій Вітренко, київський міський депутат від «Слуги народу», якого провладні канали запрошують для чорного піару Кличка, був в ефірі частіше, ніж найпопулярніший представник парламентської опозиції — Михайло Цимбалюк із «Батьківщини».

Гостьова політика окремих каналів загалом корелювала зі спільною політикою марафону. Скрізь, крім «1+1», найпопулярнішими гостями були представники держави. Але цікаво, що Олександр Мусієнко, воєнний оглядач, який ставить у «Єдиних новин» персональні рекорди популярності, робить це лише на п’яти каналах. Його жодного разу не кликало незалежне від влади Суспільне.

28,8% розмов із гостями в марафоні присвятили воєнним діям. 18,7% говорили про міжнародні відносини. 17,5% розмов стосувалися гуманітарної ситуації. Про внутрішню українську політику спілкувалися 227 разів, це 14% ефірів. Про культуру в місяць «Євробачення» згадували 51 раз.

Скриншот відео: начальник Об’єднаного координаційного центру Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук та ведучий Вадим Карп'як в етері «Єдиних новин»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
811
Читайте також
18.05.2024 11:00
Олексій Півторак
Софія Скиба
Арсеній Субаріон
Денис Шабанін
1 068
26.11.2023 14:00
Олексій Півторак
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 152
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду