Обличчя марафону «Єдині новини» у листопаді 2022 року: кому давали слово найчастіше

Обличчя марафону «Єдині новини» у листопаді 2022 року: кому давали слово найчастіше

23 Грудня 2022
3456

Обличчя марафону «Єдині новини» у листопаді 2022 року: кому давали слово найчастіше

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
3456
Найчастіше в ефірі марафону були речники, які коментували наслідки ракетних ударів, наступ на Бахмут і звільнення Херсона.
Обличчя марафону «Єдині новини» у листопаді 2022 року: кому давали слово найчастіше
Обличчя марафону «Єдині новини» у листопаді 2022 року: кому давали слово найчастіше

Із початку травня «Детектор медіа» збирав дані про людей в ефірі телемарафону «Єдині новини» (читайте підсумки за травеньчервеньлипеньсерпень, вересень, жовтень). Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються підсумки ефіру попереднього дня.

8 листопада до пулу виробників марафону долучився новостворений канал «Ми — Україна». Спершу каналу виділили нічні блоки, в яких було небагато прямих включень чи студійних інтерв’ю, однак уже на другому тижні «Ми — Україна» включили в загальну сітку марафону, тож тепер йому випадають блоки в різний час. Оскільки дані про блоки каналу ми почали збирати з 8 листопада, порівнювати їх із іншими каналами можна буде в наступні місяці.

У листопаді загальна кількість розмов в ефірі марафону зросла з 1796 до 1826, а унікальних гостей побільшало з 745 до 763 в порівнянні з жовтнем. Втім це досі значно менше, ніж, наприклад, було у червні. Як і в попередні кілька місяців, нічний (а часом і не лише нічний) ефір марафону заповнюється повторами, що впливає на порівняно меншу кількість гостей, із якими проводять розмови.

Із 1826 розмов 360 (19,7%) були з жінками — це менше, ніж у попередні два місяці (23%). Із 763 унікальних гостей жінок було 196, або 25,6% — на два відсоткові пункти менше, ніж у жовтні.

У топі гостей марафону, яких запрошували найчастіше, новий лідер — Юрій Ігнат, речник Повітряних сил української армії. Вже у жовтні він був на другому місці, а в листопаді мав той показник, який у попередньому місяці мала Наталя Гуменюк — 38 включень. Така увага до речника Повітряних сил небезпідставна, адже протягом листопада Україна багато разів зазнавала ударів російськими ракетами і дронами-камікадзе, й саме протиповітряна оборона Повітряних сил давала відсіч. На другому місці з майже таким самим результатом (36 появ в ефірі) — речник Східного угрупування військ Сергій Череватий. До нього також щодня були питання, адже росіяни невпинно штурмували Бахмут. Речник Одеської ОВА Сергій Братчук і речниця штабу сил оборони півдня Наталя Гуменюк, які очолювали топ у минулі місяці, відповідно на третьому й четвертому місцях. Хоча Херсон і Херсонщина були у фокусі в перші тижні місяця, коли російська армія відступала і правобережну частину області включно з обласним центром звільняли українські війська.

Решта людей у топі йдуть із помітним відривом: мер Мелітополя в екзилі Іван Федоров (19 появ в ефірі), воєнні експерти Олександр Мусієнко і Сергій Кузан (по 18), голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух, Харківської — Олег Синєгубов (чи не вперше за час спостережень він випередив у топі мера Харкова Ігоря Терехова). Також серед порівняно найпопулярніших знов опинився голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім. Він був регулярним гостем марафону в перші місяці, однак у квітні-травні його включень різко поменшало й було порівняно мало аж до листопада, коли Кіма включали 12 разів.

Є у топі також заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко; раніше головним спікером Банкової в ефірі марафону був Михайло Подоляк, однак у листопаді кількість появ Тимошенка й Подоляка зрівнялася.

Відключення електроенергії та ремонт зруйнованих росіянами електромереж зумовили підвищену увагу марафонців до шефа ДТЕК Дмитра Сахарука і енергетичного експерта Олександра Харченка. А за «політичну» частину висвітлення ситуації в Херсоні і області відповідав уже не лише голова осередку «Слуги народу» на Херсонщині і перший заступник голови облради Юрій Соболевський, а й заступник Херсонського міського голови Роман Головня. Кілька разів включали в ефір пресофіцера Комендатури оборони Херсона Дмитра Плетенчука і секретарку Херсонської міської ради Галину Лугову.

Єдиний урядовець у топі — міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

І ще одна показова поява у топі: десять разів протягом місяця в ефір включали Зоряну Степаненко — кореспондентку «Радіо Свобода» і «Настоящего времени» в Брюсселі. Зоряна — журналістка, однак в ефірі «Єдиних новин» виступає в ролі експертки, розповідаючи про важливі рішення керівних органів Євросоюзу і НАТО.

У блоках більшості телеканалів найчастіші гості — речники (Юрій Ігнат, Сергій Череватий, Сергій Братчук та інші); із загальної картини вибивається «1+1», на якому найбільше ефірів мали Зоряна Степаненко з «Радіо Свобода» і снайпер із позивним «Дєд». У блоках ICTV/СТБ одним із найчастіших гостей був Дмитро Сахарук із компанії ДТЕК.

Загалом спікери, які коментували політичну ситуацію в країні, «розпорошилися» — їх стало більше, а в середньому кількість появ в ефірі зменшилась. Найчастіше про політику говорили Міністр кабінету міністрів Олег Немчинов і Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко (по сім розмов в ефірі), а з народних депутатів — Данило Гетманцев і Роксолана Підласа.

Бойові дії коментували здебільшого речники; з найчастіше запрошуваних експертів — Роман Світан, Сергій Кузан і Олександр Мусієнко. Про міжнародні відносини говорили насамперед експерти-міжнародники (Богдан Ференс), політкоментатори (Володимир Фесенко) і журналістка Зоряна Степаненко. Хоча у топі коментаторів міжнародної тематики є також радник голови Офісу президента Михайло Подоляк і нардеп Єгор Чернєв — голова постійної делегації України у парламентській асамблеї НАТО.

Висвітлюючи звільнення Херсона, марафонці звернули увагу й на мистецько-культурний вимір: кілька разів в ефірі з’являлась директорка художнього музею Аліна Доценко, директорка обласної бібліотеки Надія Коротун, режисер херсонського театру Олександр Книга. Давали слово й «пересічним херсонцям», іноді називаючи лише їхні імена з міркувань безпеки.

Про інші тенденції в етері спільного телемарафону читайте у щотижневому моніторингу дотримання стандартів.

Скриншот відео: Вікна-новини/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3456
Читайте також
29.04.2023 10:00
Мар'яна Олійник
Софія Скиба
Денис Шабанін
Ярослав Зубченко
Олексій Півторак
«Детектор медіа»
1 870
30.03.2023 15:00
Олексій Півторак
Денис Шабанін
Ярослав Зубченко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
2 015
12.11.2022 10:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
3 836
20.10.2022 12:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
4 317
16.09.2022 10:00
Софія Скиба
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
«Детектор медіа»
5 111
11.08.2022 12:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
4 927
08.07.2022 16:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
3 245
03.06.2022 12:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
4 874
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду