Обличчя марафону «Єдині новини» в листопаді 2023 року: кому давали слово найчастіше

Обличчя марафону «Єдині новини» в листопаді 2023 року: кому давали слово найчастіше

17 Грудня 2023
2815

Обличчя марафону «Єдині новини» в листопаді 2023 року: кому давали слово найчастіше

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
2815
Найпопулярніші гості, теми та гендерний баланс.
Обличчя марафону «Єдині новини» в листопаді 2023 року: кому давали слово найчастіше
Обличчя марафону «Єдині новини» в листопаді 2023 року: кому давали слово найчастіше

In English

З початку травня 2022 року «Детектор медіа» збирає дані про людей в ефірі телемарафону «Єдині новини» (читайте підсумки за травень, червень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, липень, жовтень 2023 року). Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються підсумки ефіру попереднього дня. У кінці 2022 року ми підбили підсумки перших десяти місяців марафону.

У листопаді «Єдині новини» запросили до ефіру 1769 гостей. Це в середньому 59 коментаторів щодня. Унікальних гостей серед них було 681. Тобто середньостатистичного учасника марафону запрошують в ефір два з половиною рази на місяць. Кількість унікальних гостей зменшилася на 4%, порівняно з жовтнем 2023 року.

Зменшилася також (хоча куди вже менше) репрезентація жінок. У «Єдиних новинах» у листопаді взяла участь 321 коментаторка — 18,1% від загальної кількості гостей. Для порівняння: в марафоні взяло участь 310 чоловіків на ім’я Олександр і Сергій. Унікальних коментаторок було 177 — 26% від унікальних гостей. Це означає, що жінок не лише запрошують рідше загалом, їх рідше запрошують повторно.

  

Уперше з січня 2023 року рейтинг найпопулярніших гостей «Єдиних новин» очолює не Наталя Гуменюк. Після рекорду в жовтні (54 появи за місяць!) у листопаді керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони «Південь» відвідала 27 ефірів. Це рівно вдвічі менше та, можливо, пов’язано зі зміною її посади й обов’язків. Тепер пані Наталя — третя найпопулярніша гостя марафону.

А «очолив» «Єдині новини» в листопаді Олександр Толоконніков, керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації, — 37 ввімкнень. На другому місці речник Повітряних сил Юрій Ігнат — 35 ввімкнень. Загалом серед десяти найпопулярніших гостей листопада всього двоє людей не обіймали державних посад: це найпопулярніший воєнний (Олександр Мусієнко) та політичний (Володимир Фесенко) коментатори марафону.

Десять найпопулярніших гостей у листопаді разом прокоментували 259 ефірів.

Якби хтось не знав, що «Єдині новини» — це фактично державний канал, йому було би достатньо поглянути на графік політичної репрезентації в ефірі. Перше місце — Михайло Подоляк, де-факто спікер Офісу президента, який статистично з’являється в ефірі марафону кожні два дні. Друге та третє посідають представники «Слуги народу». Четверте — розділяють ще один спікер Офісу президента, ще одна «Слуга народу» та два міністри.

Перший і на довгий час останній представник умовної «опозиції» в цьому рейтингу — Михайло Цимбалюк із «Батьківщини», якого запрошували в ефір п’ять разів протягом листопада. Найпопулярнішу спікерку «Європейської солідарності» запрошували тричі й усі рази в ефір Суспільного. Замість начебто парламентського телеканалу «Рада» саме Суспільне забезпечує марафону хоча би видимість демократії та представлення всіх фракцій парламенту.

Загалом протягом листопада представників «Європейської солідарності», «Батьківщини» та «Голосу» запрошували в марафон 19 разів. Це практично так само часто, як одного лише Михайла Подоляка. З цих 19 появ — 14 припали на Суспільне. Двічі умовна опозиція з’являлася на ICTV та один раз — в ефірі «1+1». Парламентський канал «Рада» двічі за листопад запросив Михайла Цимбалюка з «Батьківщини» і… все.

Натомість лише «Рада» чотири рази протягом листопада запрошувала представників групи «Довіра» й чотири із шести разів — представників групи «За майбутнє». Ще двічі останні з’являлися на «1+1». Висновки, хто з ким співпрацює і на кого працює марафон, робіть самі.

А, ще одне — «слуг народу» протягом листопада кликали в ефір 78 разів.

«Падіння» Наталі Гуменюк було найбільшою зміною серед гостей телемарафону в листопаді. З «дрібниць»: на каналі «Рада» найпопулярнішими гостями чи не вперше виявилися не речники, а двоє коментаторів — Володимир Фесенко й Олександр Мусієнко, яким канал забезпечив половину від сумарних появ в ефірі. Інші медіа, за винятком «1+1», продовжували робити ставку на державних мужів. Також канали дещо відрізняються підходом до вибору експертів. Наприклад, лише на Суспільному був економічний коментатор Олег Пендзин. І практично лише на «Раді» був політичний коментатор Олексій Буряченко.

Найпопулярнішою темою марафону були воєнні дії — їх стосувалося 27% розмов із гостями. І найбільше цю тему коментували речники Юрій Ігнат і Наталя Гуменюк. Міжнародні відносини займали 21,6% ввімкнень зі значною перевагою Володимира Фесенка й інших політичних коментаторів. Гуманітарну ситуацію коментували у 15% ефірів, здебільшого представники регіонів. Зокрема, саме цієї теми стосувалися всі 37 появ Олександра Толоконнікова, керівника пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації. Про внутрішню політику України також ішлося у 15% розмов, це число в марафоні не дуже змінюється. Як не дуже змінюється і 1,7% розмов про культуру.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2815
Читайте також
26.11.2023 14:00
Олексій Півторак
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 097
13.08.2023 10:00
Ярослав Зубченко
Олексій Півторак
Софія Скиба
Денис Шабанін
Вероніка Луцька
«Детектор медіа»
1 954
16.07.2023 13:00
Ярослав Зубченко
Олексій Півторак
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
2 024
16.06.2023 09:07
Ярослав Зубченко
Мар'яна Олійник
Олексій Півторак
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
306
11.05.2023 09:00
Мар'яна Олійник
Олексій Півторак
Софія Скиба
Денис Шабанін
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
201
20.10.2022 12:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
4 305
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду