Обличчя марафону «Єдині новини» в січні 2023 року: кому давали слово найчастіше

Обличчя марафону «Єдині новини» в січні 2023 року: кому давали слово найчастіше

12 Лютого 2023
2191

Обличчя марафону «Єдині новини» в січні 2023 року: кому давали слово найчастіше

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
2191
Армійські речники в лідерах, Подоляк знову стає головним голосом Банкової, а нардеп із «Голосу» входить у топтрійку політичних спікерів.
Обличчя марафону «Єдині новини» в січні 2023 року: кому давали слово найчастіше
Обличчя марафону «Єдині новини» в січні 2023 року: кому давали слово найчастіше

Із початку травня «Детектор медіа» збирав дані про людей в ефірі телемарафону «Єдині новини» (читайте підсумки за травень, червень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року). Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються підсумки ефіру попереднього дня. У кінці 2022 року ми підбили підсумки перших десяти місяців марафону.

У порівнянні з груднем попереднього року в січні в ефірі «Єдиних новин» поменшало і розмов із гостями, й унікальних гостей. Розмов у грудні було 1759, у січні — 1715; гостей — у грудні 731, у січні — 711. Це можна пов’язати зі святковим програмуванням — у січні в ефірі марафону часто показували художні та документальні фільми, концерти, а канал «Рада» транслював засідання Верховної Ради. Зменшення кількості розмов і гостей може здатися несуттєвим, але нагадаємо, що у травні розмов було 1949, а гостей — 904.

301 із 1715 розмов були з жінками — це 17,5 % (у грудні — 338 і 19,2%). Із 711 гостей жінок було 171, або 24 % — також менше, ніж у грудні (189 і 25,8 %). Редактори марафону послідовно демонструють неспроможність залучати спікерок у такій кількості, аби жінки були хоча би «прекрасною третиною», як до великої війни; ба більше, навіть «прекрасна чверть» виявляється недосяжною квотою. Й навряд чи це можна пов’язати з тим, що війна, мовляв, чоловіча справа. Адже в січні великих новин із фронту, крім атак на Соледар і Бахмут, було небагато, й у марафоні знаходилось місце для розважально-святкового контенту — але не для більшої кількості спікерок.

Армійські речники залишаються найчастішими гостями марафону. Змінюються лише персоналії: у грудні глядачі найчастіше чули спікера Одеської ОВА Сергія Братчука, а в січні — речника Повітряних сил української армії Юрія Ігната. Не набагато від нього відстали начальник об’єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Євгеній Єрін і керівниця пресцентру сил оборони Півдня Наталя Гуменюк. Братчук і речник сил, які воюють на Донеччині й Луганщині, Сергій Череватий замикають топп’ятірку. На шостому місці — голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. Його популярність у марафоні є цікавим феноменом, адже реально підконтрольна йому частина Луганщини складається з кількох сіл, а бої в області в січні точилися не такі запеклі, як на інших напрямках. Однак Гайдая кличуть в ефір частіше за, приміром, голову Донецької ОВА Павла Кириленка.

Найзнаковіше повернення в топ у січні — Михайло Подоляк, із якими говорили в ефірі марафону п’ятнадцять разів. У попередні місяці Подоляка — головний «голос» Банкової в «Єдиних новинах» — витіснив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. Однак Тимошенко в січні встиг побувати в ефірі лише двічі, а 24 січня звільнився. Тепер від імені Банкової знову говорить Подоляк, а серед представників влади в топ увійшов зазвичай не надто публічний секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов — його запрошували протягом місяця одинадцять разів.

До речі, присутність в ефірі марафону зовсім не свідчить, що людину не відправлять у відставку. Так, у січні голову Запорізької ОВА Олександра Старуха включали в національний ефір одинадцять разів, а 24 січня стало відомо про його звільнення.

Досить несподівано для нас у топі опинився Роман Костенко — військовий, але водночас і політик, народний депутат від партії «Голос». Останнім часом «Голосу» побільшало в ефірі марафону, однак випадок Костенка непересічний: раніше в топі опинялись тільки «слуги народу». Він — секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, і коментував теми, пов’язані з цією сферою.

У блоках окремих каналів найпопулярніші коментатори — все ті ж армійські речники, за винятком «Ради», де знов у лідерах експерт-міжнародник Богдан Ференс, і «1+1», де найчастіше вмикали експерта Олександра Мусієнка.

Також саме речники стали найчастішими коментаторами перебігу бойових дій, а гуманітарну ситуацію найчастіше коментували Сергій Братчук з Одеської ОВА та голови різних обласних адміністрацій. Натомість серед тих, хто говорив в ефірі «Єдиних новин» про політику, на перших місцях Михайло Подоляк і двоє нардепів від «Слуги народу» — Данило Гетманцев і Федір Веніславський. Серед спікерів умовної культурної тематики найчастіше (але це значить — по три рази протягом місяця) в ефірі були кухар-телеведучий Євген Клопотенко й акторка Ірма Вітовська.

Цього разу ми дещо модифікували й розширили наші підрахунки присутності представників влади в ефірі «Єдиних новин» — порахували всіх представників виконавчої і законодавчої влади, а також незалежних державних органів із регуляторними повноваженнями. У цій таблиці враховані заступники міністрів і керівників органів влади, а також радники керівника Офісу президента (але не враховані радники міністрів і речники). Та навіть без них список солідний — 140 представників влади, які були в ефірі 389 разів (22,6 % всіх розмов).

 

Тут бачимо цікаву тенденцію: якщо раніше за розмови з посадовцями і політиками відповідали «Рада» і Суспільне, то тепер парламентському телеканалу починає складати конкуренцію канал «Ми — Україна». Найменше таких розмов на «1+1» й «Інтері», однак це канали, в яких у принципі найменше розмов в ефірі. Разом із тим, якщо поглянути на розподіл ефірів трійки топспікерів, бачимо, що їх кликали у блоки всіх каналів (за єдиним винятком — Олексія Данилова не було у блоках ICTV / СТБ).

Якщо не враховувати «аномалії» Романа Костенка, пов’язаної, ймовірно, з його службою, а не з політичною роллю, всі найпопулярніші депутати в марафоні — «слуги народу» (ті самі, що у грудні). Хоча тут є свої цікавинки, наприклад, Володимир Арешонков із «Довіри», якого кликали в ефір марафону п’ять разів, і все на «Раду». Власне, канал «Рада» забезпечує розмаїття депутатського складу в ефірі, запрошуючи маловідомих представників депутатського корпусу, зокрема з «Довіри» і «За майбутнє». Колишніх представників «Опозиційної платформи — За життя» до національного ефіру не кличуть із жовтня, натомість двічі запрошували Оксану Савчук — позафракційну з Івано-Франківська, яка належить до партії «Свобода».

Найпопулярніші урядовці — Олександр Ткаченко та Ірина Верещук, а також заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький. До міністра Кабінету Міністрів Олега Немчинова, який був найбажанішим урядовцем для творців марафону в попередні місяці, інтерес різко впав — його запрошували лише тричі. Незвично мале представництво Міністерства внутрішніх справ має трагічну причину: міністр Денис Монастирський і його заступник Євгеній Єнін загинули в авіакатастрофі у Броварах 18 січня, а нове керівництво міністерства ще не налагодило комунікації з медіа. Хоча Вадим Денисенко і Ростислав Смірнов — спікери, які позиціонувались як радники міністра внутрішніх справ — не припинили регулярно бувати в ефірі, але тепер їх титрують як експертів або як колишніх радників.

Бачимо також, як перерозподілилося представництво Офісу президента в ефірі марафону. Кирило Тимошенко ще перед своєю відставкою перестав з’являтися в ефірі, й головним спікером став Михайло Подоляк. Якщо у грудні Офіс представляли дванадцятеро спікерів, які були в ефірі загалом 44 рази, то в січні спікерів було семеро, і були вони за місяць в ефірі 29 разів — із них більшість припала на Подоляка. Публічнішим став заступник глави Офісу Ростислав Шурма, зате менше разів з’являлась в ефірі радниця Олена Симоненко. А ось Андрій Єрмак, який у грудні практично вперше з’явився в етері «Єдиних новин» не як герой сюжетів, а як спікер в окремому включенні, в січні в марафоні не озивався. Олексій Кулеба в січні приходив в ефір марафону як голова Київської обласної військової адміністрації; чи стане він представляти Офіс президента після свого призначення замість Кирила Тимошенка, побачимо за підсумками лютого.

Скриншот відео: ТСН/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2191
Читайте також
16.07.2023 13:00
Ярослав Зубченко
Олексій Півторак
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
2 023
29.04.2023 10:00
Мар'яна Олійник
Софія Скиба
Денис Шабанін
Ярослав Зубченко
Олексій Півторак
«Детектор медіа»
1 861
30.03.2023 15:00
Олексій Півторак
Денис Шабанін
Ярослав Зубченко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
2 006
12.11.2022 10:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
3 823
20.10.2022 12:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
4 304
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду