Про що говорили в етері спільного телемарафону 28 березня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 28 березня

29 Березня 2022
972

Про що говорили в етері спільного телемарафону 28 березня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
972
Переговори в Туреччині, звільнення Ірпеня, премія «Оскар»‎ і ймовірний (але це зовсім не точно) вихід Києво-Печерської лаври з московського патріархату.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 28 березня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 28 березня

З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну центральні телеканали ведуть спільний марафон. «Детектор медіа» щодня відстежуватиме головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізуватиме якість мовлення.

Телеканали: ICTV/СТБ, Суспільне», «Україна 24»‎, «Інтер»‎, «1+1»‎.

Канали регулярно транслюють: звернення, виступи й інтерв’ю Володимира Зеленського, брифінги Дениса Шмигаля, Ірини Верещук, а також радників голови Офісу президента Олексія Арестовича та Сергія Лещенка. Транслюють патріотичні відео та корисні інструкції про те, як поводитись за відсутності зв’язку, коли ви помітили загублену дитину чи переміщення ворожої техніки.

ICTV/СТБ. В  етері працювали Яна Брензей, Петро Дем’янчук і Андрій Ковальський.

На початку доби телеканал повторив ключові новини минулого дня. Нагадали про звільнені території, ситуацію на фронті, ключові тези з інтерв’ю президента російським опозиційним медіа та благодійний марафон Save Ukraine.

Включили в етер військового психолога Андрія Козінчука, з яким говорили про почуття провини, що виникає зараз у багатьох українців. Експерт наголосив, що почуття провини є суб’єктивним і далеким від реальності, тому важливо ділитись ним, аби хтось зі сторони міг повертати людей у реальність.

Зробили включення із журналісткою «Голосу Америки» Катериною Лісуновою про мітинг на підтримку України, говорили про вимоги і кількість учасників.

Історик Ярослав Грицак в етері розповідав, якою буде післявоєнна Україна. Вчений зауважив, що після війни Україна стане суб’єктом європейського простору й може навіть претендувати на позицію «європейського тигра», або ж розділити цю роль з Польщею.

На завершення канал повністю показав опублікований Офісом президента запис інтерв’ю Володимира Зеленського російським ЗМІ.

Суспільне. Ведучі цієї частини марафону — В’ячеслав Афутін, Дмитро Хоркін і Євгеній Агарков. Канал транслював сюжети про ситуацію у регіонах, на фронті, повідомляв новини з міжнародної політики. Показували виступи президента Зеленського та фрагменти його інтерв’ю російським ЗМІ.

Протягом етеру робили регулярні включення з регіональними кореспондентами. У сюжетах показали ситуацію з посівною, а також у різних зоопарках України.

Зробили включення з капітаном першого рангу у відставці ВМС США Гаррі Табахом. Спікер казав, що НАТО — не незалежна організація, вона транслює позицію США. А позиція США, мовляв, багато у чому залежить від домовленостей з Путіним і учасниками Давоського форуму.

З економічним експертом Віктором Гальчинським говорили про стан української економіки, роботу підприємств і наповненість українського бюджету. А також про те, як компаніям скористатись можливостями релокації. Громадський діяч Олег Рибачук говорив про перспективи існування путінського режиму. На його думку, безпека України залежатиме не від цього, а від того наскільки ми зможемо збудувати нову безпекову реальність.

З росіян до етеру запросили Гаррі Каспарова та Андрія Піонтковського. Обидвоє критикували режим Путіна й робили прогнози щодо наслідків російсько-української війни.

Робили й включення із мешканкою Маріуполя Марією Кутняковою, яка розповіла про дії колаборантів, які допомагають росіянам вивозити людей на територію Росії, і процес евакуації з оточеного міста-героя. Традиційно зробили включення з радником міністра внутрішніх справ Вадимом Денисенком. Говорили про людей, яких насильно депортували на територію Росії, і процес їх повернення в Україну.

«Україна 24»‎. Марафон від каналу вели Віра Свердлик, Юрій Бібік, Олена Цинтила, Ольга Грицик, Олег Панюта і Людмила Добровольська.

Етер розпочали з коротких оглядових новин про війну, переговори, ситуацію в українських містах, згадали й про премію «Оскар».

Блок із включеннями відкрив виконавчий директор компанії Ріната Ахметова ДТЕК Дмитро Сахарук. Енергетик розповів про ремонт лінії електропередач, роботу в умовах війни і співпрацю з військовими. Також дали включення з Вадимом Денисенком. Цього разу він розповідав про обстріли українських міст, посилену атаку на Маріуполь і Чернігів та бої за Рубіжне.

Щодо майбутніх переговорів говорили із заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою. Дипломат наголосив, що Туреччина — надійна партнерка України у її боротьбі за свою незалежність та свободу.

З міських голів включали мера Маріуполя Вадима Бойченка, який говорив про ситуацію у місті; мера Луцька  Ігоря Поліщука, який згадав про допомогу Ігора Палиці у забезпеченні гуманітарною допомогою; мера Харкова Ігоря Терехова, який говорив про обстріли міста.  Було й включення голови Луганської ОДА Сергія Гайдая про ситуацію на Луганщині.

Показали брифінг Ірини Верещук про очищення зони відчуження й брифінг керівника Офісу президента Андрія Єрмака із закликом до корпорацій, які продовжують працювати з Росією, і нагородження бізнесів, які вийшли з Росії. А із депутатів «Слуги народу»‎ включали Олександра Корнієнка, Мар’яну Безуглу і Ольгу Василевську-Смаглюк.

Зробили включення зі Святославом Вакарчуком. Музикант розповів про свої відчуття від українських міст, трагедії, що проживають українці, та людей із сильним духом.

Військовий експерт Михайло Притула розповів про наслідки репресій російського командування для подальших успіхів армії окупантів. А також про те, що успіхи української армії викликають паніку у Москві, яка в результаті, на його думку, призведе до зміщення Путіна.

«Інтер»‎. Ведучі Анастасія Даугуле й Олексій Фадєєв. Новинний блок розпочали тут із повідомлення про загиблих голів міських рад.  В етері процитували кілька пісень, присвячених Чорнобаївці. Журналісти підготували і сюжети про прийняття біженців із Україну в Британію, і сюжет про мітинги на підтримку України у американському метрополітені тощо.

В етері було пряме включення з акторкою Олесею Жураківською. Також журналісти підготували сюжет про церемонію вручення премії «Оскар». Включити в церемонію виступ Зеленського організатори не схотіли через формат. Голосом України стала голлівудська акторка з українським корінням Міла Куніс. Загиблих в Україні кіноакадемія вшанувала хвилиною мовчання.

«1+1». В ефірі працювали Соломія Вітвіцька, Наталія Мосейчук, Наталія Островська і Євген Плінський. Канал розпочав із новинного блоку, у якому говорили про втрати ворога, успіхи на фронті, визволення Ірпеня та бої на Київщині.

Включення почали із заступником міністра освіти і науки Андрієм Вітренком, який розповів про збереження роботи для вчителів, чиї школи було зруйновано, а також про збитки, завдані руйнуванням шкіл і університетів.

З актрисою Ірмою Вітовською говорили про церемонію вручення премії «Оскар». Вона розповіла, що зараз багато українських кінозірок працює над тим, щоб позбавити росіян участі у престижних кінопреміях. Далі в етері дали розлогий сюжет про церемонію нагородження і голлівудських зірок, які підтримують Україну. 

Зробили сюжет про вплив Міжнародного кримінального суду на подальшу долю російської владної верхівки. Матеріал доповнили включенням з генпрокуроркою Іриною Венедіктовою, яка розповіла про кількість воєнних злочинів та роботу слідчих із воєнними злочинцями.

Зробили сюжет про приліт переговорних делегацій до Туреччини. Розповіли, що переговори йтимуть протягом двох днів, хоча насправді затвердили гнучкий графік. Включення з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, який прокоментував позицію України щодо переговорів. Журналісти зробили ґрунтовний сюжет про Києво-Печерську лавру й можливий церковний собор, на якому мають розглянути розірвання стосунків із РПЦ. Журналістам удалося взяти неофіційний коментар у священика, який розповів, що розірвання відносин блокують декілька архієпископів. Як експерта з церкового питання до етеру запросили долучитись митрополита Православної церкви України Епіфанія. Він розповів про реальну важливість виходу Лаври з московського патріархату.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
972
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду