Про що говорили в етері спільного телемарафону 27 березня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 27 березня

28 Березня 2022
1191

Про що говорили в етері спільного телемарафону 27 березня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1191
Використання забороненої зброї, російська економіка, підтримка України по всьому світу та марафон Save Ukraine. А також любов телеканалу «Рада» до радників голови Офісу президента.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 27 березня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 27 березня

З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну центральні телеканали ведуть спільний марафон. «Детектор медіа» щодня відстежуватиме головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізуватиме якість мовлення.

Телеканали: Суспільне‎, «Україна 24»‎, «Інтер»‎, «1+1»‎, «Рада»‎.

Канали регулярно транслюють: звернення і виступи Володимира Зеленського, брифінги Дениса Шмигаля, Ірини Верещук, а також радників голови Офісу президента Олексія Арестовича та Сергія Лещенка. Показували патріотичні відео і відео інструкції, а також весь день анонсували благодійний марафон Save Ukraine.

Суспільне. Ведучі, які працювали в етері, — Андрій Дехтяренко й Інна Москвіна.

Гліб Репіч, кандидат хімічних наук, під час включення розповів,  як розпізнати хімічну атаку. Говорив на прикладі ситуації у Сирії. Сигнал хімічної тривоги — один сигнал короткий, другий — довгий. А загальна слабкість, млявість, сльозотеча, слиновиділення, сіпання м’язів — все це симптоми отруєння хімічними речовинами.

Щодо підготовки до хіматак. Експерт вважає, що людина без захисту в зоні дії хімічного ураження помре. Він заявив в етері, що в ідеалі людина має бути в бомбосховищі із вентиляцією або принаймні у квартирі, бажано — із пластиковими вікнами. Говорили в етері і про культурну спадщину: на випадок бомбардувань кияни укріплюють пам’ятники і скульптури.

Петер Мауер, голова комітету Червоного Хреста, у Москві попросив підтримки у росіян. Про це теж диктор згадав під час етеру.

До онлайн-марафону навіть уночі приєднувались кореспонденти і кореспондентки з різних регіонів України. В одному із матеріалів розповідали про евакуацію людей із інвалідністю із Бучі.

«Україна 24»‎. В етері працювали Костянтин Лінчевський, Микита Міхальов і Юрій Бібік, Василь Пехньо і Олена Цинтила.

Трансляцію розпочали з новин про події минулої доби: звернення президента, виступ Ентоні Блінкена, успіхи українських спортсменів, волонтерів в Україні та закордоном. Давали також сюжети про курс гривні й посівну.

Далі перейшли до розмов із експертами й гостями. Говорили з російським економістом Владиславом Іноземцевим про наслідки санкцій для російської фінансової системи, а також про те, що до осені в Росії буде шалений спад економіки, масове безробіття, інфляція й падіння ВВП.

Показали сюжет про використання Росією забороненої зброї, у якому разом із керівником безпечних програм центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павлом Лакійчуком розповіли глядачам про міжнародні наслідки порушення гуманітарного права для росіян.

До етеру також долучився російський бізнесмен Гаррі Каспаров, який говорив про слабкість західних політиків й їхнє бажання уникнути будь-якої конфронтації з Путіним.

Зробили блок про Білорусь, включали білорусів, в тому числі політичного оглядача Сергія Пелесу. Він вважає, що керівники білоруських силових відомств — агенти Кремля. Оглядач висловив думку, що інтереси Кремля і інтереси Лукашенка не збігаються. Також провели включення з радником Світлани Тихановської Франаком Вячоркою, який розповів про роботу опозиції проти влади Лукашенка.

Журналісти у сюжетах розповіли про звільнений Тростянець, поховання на вулицях Маріуполя, були включення із Харківщини й Херсонщини.

Було й включення директора по персоналу компанії «Метінвест» Івана Голтвенка. Він згадав про благодійність Фонду Ріната Ахметова та групи «Метінвест», про штаб, який розгорнули у Запоріжжі.

«Інтер»‎. Ведучі — Олексій Фадєєв і Олександр Просяник.

Розпочали із включення речника Міністерства внутрішніх справ Вадима Денисенка, який сказав, що росіяни спробують закріпитись на Азовському узбережжі. Але є у них і план «Б».

Провели включення із Рівного, Харкова, Запоріжжя, показали сюжети із Сумської і Львівської областей. В етері постійно давали пряму мову Ірини Верещук, яка повідомляла про актуальні зелені коридори для евакуації мешканців та гуманітарну допомогу.

Кореспондентка зі Львова розповіла про наслідки влучання кількох ракет на околицях Львова та затримання тих, хто повідомляв росіянам дані про блокпости на Львівщині. Підготували журналісти і сюжет про Нагірний Карабах.

Стефан Дюжаррік, прессекретар Генсека ООН, сказав, що понад 10 мільйонів людей України покинули домівки. За його словами, 3,5 мільйони мешканців України стали біженцями.

«1+1». Етер вели Соломія Вітвіцька, Святослав Грищук, Марічка Падалко і Руслан Шаріпов.

Традиційно розпочали з новин. Показали сюжети про використання росіянами забороненої зброї і ситуацію в українських містах. Провели включення з мером Славутича Юрієм Фомічовим. А також повторили виступ Джо Байдена у Польщі.

Ведучі провели включення з міністеркою соцполітики Мариною Лазебною про реєстрацію переселенців та модернізацію урядових програм.

З військовим експертом Тарасом Чмутом говорили про зміну російської тактики, про спрощення ввезення в країну касок та бронежилетів, а також тепловізорів, приладів нічного бачення та інших важливих для оборони речей.

Зробили розлогий сюжет про загострення конфлікту на спірних територіях, які входять у зону російського впливу. Зокрема про Нагірний Карабах і дії азербайджанських військ, ситуацію щодо Курильських островів та Калінінградської області,  яку поляки вважають своєю територією.

Провели включення з генеральним директором Червоного Хреста в Україні Максимом Доценком щодо співпраці організації з Росією, неможливість української філії впливати на дії міжнародного комітету і те, що міжнародний комітет зобов’язаний вести переговори з усіма сторонами. Періодично протягом етеру показували підготовку до міжнародного марафону Save Ukraine. А у економічному блоці показали сюжет про наслідки війни для Росії і світової економіки. Його ж показували у попередні дні.

«Рада». Ведучі: Ольга Бутко, Вадим Колодійчук, Олеся Ніцевич, Тетяна Гончарова і Назар Довгий. Ведучі поговорили з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком щодо лікування коронавірусних хворих в умовах воєнного стану та механізм отримання медичної допомоги.

Далі журналісти перейшли до трансляції благодійного марафону Save Ukraine. Показували виступи  світових зірок, записи з мітингів на підтримку України, сюжети про українських військових і територіальну оборону. Транслювали під час марафону й звернення Володимира Зеленського до світу. Президент розповів про боротьбу з Росією, бажання захистити людей і закликав світ закрити небо над Україною.

Після марафону вивели в етер аналіз російських фейків і пропаганди від радника голови Офісу президента Сергія Лещенка. А також брифінг зі зведенням з фронту від ще одного радника Єрмака — Олексія Арестовича.

Провели включення з міністром юстиції Денисом Малюською про можливості міжнародного кримінального суду і те, що після рішення суду дипломатичний паспорт росіянам більше не допоможе. Зробили включення з головним координатором волонтерського проєкту Ігорем Ключником. Ведучі запитали спікера про спрощення ввезення гуманітарної допомоги і про потреби бійців, тоді як його організація займається ввезенням гуманітарної допомоги для цивільних й евакуацією людей.

Показали глядачам фрагменти інтерв’ю президента Володимира Зеленського російським ЗМІ, який висловився про російську мову, демілітаризацію і денацифікацію. Запросили до етеру й міністра енергетики Германа Галущенка, який розповів про потребу енергетичних санкцій, транзит газу й інші можливості послаблення економіки Росії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1191
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михайло Думич, Львівщина.
760 дн. тому
Тут є кілька помилок. Святослава та Руслана з 1+1 звати Гринчук та Сенічкін, відповідно. Олександра з Інтера звати Поросяник. На Суспільному також був Дмитро Хоркін.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду