Подвоєний піар ОПЗЖ. Про що говорили й кого піарили теленовини у грудні 2019 року

Подвоєний піар ОПЗЖ. Про що говорили й кого піарили теленовини у грудні 2019 року

11 Січня 2020
2118

Подвоєний піар ОПЗЖ. Про що говорили й кого піарили теленовини у грудні 2019 року

2118
«Інтер» і «112» вивели партію своїх власників на перше місце в рейтингу гаданих замовників джинси.
Подвоєний піар ОПЗЖ. Про що говорили й кого піарили теленовини у грудні 2019 року
Подвоєний піар ОПЗЖ. Про що говорили й кого піарили теленовини у грудні 2019 року

У 2019 році «Детектор медіа» розширив якісно-кількісний моніторинг телевізійних новин: за новою методологією, чимало інформації про новини аналізованих каналів буде вноситися до бази даних, що дозволить створювати нові аналітичні продукти й дослідження інформаційного телеконтенту. У моніторингу аналізуються головні випуски новин (прайм-тайм) «України», «1+1», «Інтера», ICTV, СТБ, 5 каналу, «UA: Першого» та «112». Раніше ми підбили підсумки аналізу президентської кампанії — лютого й березня та квітня 2019 року, а також парламентської у травні, червні, липні. Підсумок за серпень тут, за вересень — тут, за жовтень — тут, за листопад — тут. У 2020 році такі аналітичні підсумки стануть щотижневими.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та «112» новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів, у яких згадуються кандидати, вочевидь набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли політикам. 

Популярність політиків у новинах

«Слуга народу» залишається найчастіше згадуваною партією — 145 згадок за місяць, це дещо більше, ніж у листопаді. Десять матеріалів містили позитивні згадки — половина з них на «1+1», три на «Україні», по одному на СТБ та ICTV. Три — негативні, всі на «Україні».

На друге місце за кількістю згадок, витіснивши «Європейську солідарність», вийшла «Опозиційна платформа — За життя». Про неї згадували в 97 матеріалах протягом місяця (більше, ніж у листопаді), й майже дві третини цих згадок (58) були позитивними. Окрім «Інтера», де виходила більшість позитивних матеріалів, посилився піар ОПЗЖ на каналі Віктора Медведчука «112» — десять позитивних матеріалів у грудні. Показово, що «Україна» та ICTV практично ігнорують цю політсилу.

Кількість згадок про «Європейську солідарність» трохи зросла, зокрема побільшало позитивних матеріалів: 16 із 85. Приблизно однакова кількість позитиву про ЄС вийшла на «Україні» та 5 каналі, який належить лідерові партії Петру Порошенку.

Більше у грудні говорили і про «Батьківщину» — 66 матеріалів, із них 10 позитивних. Позитив про партію Юлії Тимошенко найчастіше з’являється на «Україні» та ICTV. Кількість згадок про «Голос» у грудні зросла з 24 до 40, всі вони, як і в листопаді, нейтральні. Найчастіше «Голос» згадують 5 канал, «Інтер» і «Україна», жодного разу — канал «112».

Матеріали з ознаками замовності

У 6,7% грудневих новинних матеріалів експерти «Детектора медіа» виявили ознаки замовності. Найбільша частка піару (18% і 17%) у новинах «Інтера» та «України». На інших каналах відсоток незначний.

У порівнянні з листопадом матеріалів з ознаками замовності побільшало. Загалом їх виявлено 199, із них 165 — в інтересах політиків. Кількість піару ОПЗЖ зросла вдвічі — з 31 до 58, тож партія витіснила Ріната Ахметова (він має майже незмінний показник — 36 матеріалів, усі на «Україні) на друге місце в рейтингу замовників гаданої джинси.

На третьому місці — Володимир Зеленський: його піар уже традиційно розподілений по більшості каналів, окрім 5-го. Більше, ніж на інших, піару президента на «Україні» та ICTV. Загальна кількість матеріалів з ознаками замовності, присвячених Зеленському, зросла майже вдвічі в порівнянні з листопадом 2019 року.

Улюбленець «Інтера» Сергій Каплін із 10 матеріалами та улюбленець «України» Олег Ляшко із сімома посідають наступні сходинки. Вслід за ними — Петро Порошенко, шість піар-матеріалів якого вийшли в новинах «України» (в листопаді піаром свого власника відзначався також 5-й, цього разу цей канал піарить партію «Європейська солідарність»). «Україна» також піарила Арсенія Яценюка та Віталія Кличка. Серед цікавих фігурантів грудневого списку — організація «Стоп корупції», яку тричі піарили на «Інтері». Організацію очолює колишній журналіст «Інтера» Роман Бочкала.

Дотримання стандартів

Ситуація з відокремленням фактів від коментарів на деяких каналах погіршується. 56% аналізованих сюжетів і повідомлень «1+1» та «України» бракувало дотримання цього стандарту. Трошки краща, але все одно погана ситуація на «Інтері» (45%), СТБ (44%), ICTV (38%). Найкраще тримаються «UA: Перший» (8% матеріалів із порушенням) і 5 канал (24%).

Із балансом думок найважче «Інтеру» (29% матеріалів без балансу) і «Україні» (24%), найлегше — «UA: Першому» (8%) і «1+1» (9%).

Географія

Частка новин з-поза України у грудні трошки зросла — 25%, із них 2% російських. Натомість серед українських новин побільшало тих, що розповідають про події в Києві. Найчастіше згадуваний регіон після Києва — Донецька область; це пов’язано і з бойовими діями, і з підготовкою до обміну 29 грудня. Втім згадок про Луганщину поменшало в порівнянні з листопадом, як і про Харківську область. Найчастіше згадували про Одещину — це пов’язано передусім із пожежею в Одеському коледжі економіки. Про Івано-Франківську область стали більше говорити через зимовий відпочинок і приїзд президента Зеленського. Білі плями на мапі — Хмельниччина, Сумщина, Тернопільщина, Житомирщина, Полтавщина. 9 новин у грудні були присвячені Криму — це більше, ніж у листопаді: увагу до півострова привернула залізниця на мосту через Керченську протоку, про відкриття якої говорили всі телеканали.

Тематична структура

Найбільше, як і в листопаді, було «соціалки», однак політики трохи побільшало. Найбільш «соціальні» новини в «1+1» та «України» — по третині матеріалів. Найбільш «політичні» — у 5 каналу та «Інтера» (майже третина). Найменше «соціалки» в новинах «112» і 5 каналу, найменше політики — на «1+1» та СТБ. За міжнародною політикою найбільш пильно стежили «Інтер» та «112», а найменше уваги їй приділяла «Україна». Війні на Донбасі найбільшу частку матеріалів (13%) приділив ICTV, далі 5 канал і суспільний мовник — по 10%. Натомість у новинах «112» про війну було лише 2% матеріалів, «Інтера» — 5%.

Щотижневі моніторинги теленовин читайте в рубриці на сайті «Детектор медіа».

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) чи Уряду Швеції.

Фото: Перший кабельний

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2118
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду