Партійне телебачення повертається. Про що говорили й кого піарили теленовини у вересні 2019 року

Партійне телебачення повертається. Про що говорили й кого піарили теленовини у вересні 2019 року

19 Жовтня 2019
2130

Партійне телебачення повертається. Про що говорили й кого піарили теленовини у вересні 2019 року

2130
Найменше про війну на Донбасі говорять у новинах каналів Ахметова, Медведчука і Фірташа-Льовочкіна.
Партійне телебачення повертається. Про що говорили й кого піарили теленовини у вересні 2019 року
Партійне телебачення повертається. Про що говорили й кого піарили теленовини у вересні 2019 року

У 2019 році «Детектор медіа» розширив якісно-кількісний моніторинг телевізійних новин: за новою методологією, чимало інформації про новини аналізованих каналів буде вноситися до бази даних, що дозволить створювати нові аналітичні продукти й дослідження інформаційного телеконтенту. У моніторингу аналізуються головні випуски новин (прайм-тайм) «України», «1+1», «Інтера», ICTV, СТБ, 5 каналу, «UA: Першого» та «112». Раніше ми підбили підсумки аналізу президентської кампанії — лютого й березня та квітня 2019 року, а також парламентської у травні, червні, липні. Підсумок за серпень тут.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та «112» новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів, у яких згадуються кандидати, вочевидь набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли політикам.

Популярність політиків у теленовинах

Перелік політичних сил, які згадуються в новинах, ще дужче скоротився. Найчастіше закономірно говорять про «Слугу народу» — партію, яка має більшість у Верховній Раді: 132 згадки, з них 15 позитивних. Найчастіше позитивні матеріали про «Слугу народу» виходять на «1+1» та ICTV.

Друга за кількістю згадок «Європейська солідарність»: 100 матеріалів, із них 14 позитивних. Партію Петра Порошенка піарять два телеканали — «Україна» Ріната Ахметова та його власний 5-й.

«Опозиційна платформа — За життя», яку «ЄС» відтіснила на третє місце, згадувалась у 77 матеріалах, зате майже половина з них були позитивними. Абсолютна більшість із 37 позитивних матеріалів вийшла на «Інтері», який належить акціонерам і членам партії; три матеріали — на каналі «112», також «партійному».

Згадок про партію «Голос» за місяць було зафіксовано 55, із них лише одна позитивна — на ICTV. Зовсім трошки від новачків у політиці відстали ветерани — «Батьківщина», яка має 53 згадки, з них три позитивні.

«Опозиційний блок», представлений у ВР окремими депутатами, згадувався протягом місяця сімнадцять разів. Із них шість — позитивно. Всі позитивні згадки були в новинах «України», телеканалу головного акціонера цієї партії. Цей самий канал, попри провал на парламентських виборах, далі піарить Радикальну партію Олега Ляшка — вісім позитивних згадок протягом місяця. Інші телеканали приводів згадувати про Ляшка в новинах переважно не бачили.

Тричі протягом місяця згадали партію «Свобода». Решта політичних сил до новин не потрапляла.

Матеріали з ознаками замовності

«Вільний ринок» політичного піару практично зник: кожен телеканал просуває «своїх», себто політичні сили або політиків, яких підтримує його власник.

У порівнянні із серпнем у вересні дещо побільшало матеріалів із ознаками замовності — загалом 187, із них політичних 169 матеріалів. Більшість підозрілих матеріалів вийшла в новинах двох каналів — «України» та «Інтера». На третьому місці з великим відривом — ICTV. Зовсім не було матеріалів із ознаками замовності в новинах «UA: Першого».

Головним замовником підозрілих матеріалів у вересні був Рінат Ахметов: у його інтересах вийшло 38 матеріалів, усі на каналі «Україна», який йому належить.

«Опозиційна платформа — За життя» опустилася на друге місце. Із 25 підозрілих матеріалів 24 вийшли на «Інтері», один на «112». Обидва канали належать членам або інвесторам партії.

Окремий клас замовних матеріалів — такі, що просувають або захищають інтереси телеканалів Віктора Медведчука (формально — Тараса Козака) NewsOne та «112». Таких у вересні було загалом 26, майже всі на «Інтері».

З-поміж політиків найбільшим замовником телевізійного піару став Петро Порошенко: 11 матеріалів, із них сім на «Україні» та чотири на його власному 5 каналі. Це значно більше, ніж у серпні. Порошенку навіть удалося обігнати Сергія Капліна, на користь якого вийшло дев’ять матеріалів на «Інтері», та Олега Ляшка (вісім на «Україні»).

Помітною тенденцією в ефірі каналу «Україна» був чорний піар проти Ігоря Коломойського: у вересні тут вийшло сім незбалансованих матеріалів, спрямованих на дискредитацію бізнесмена та його компаній. Натомість на каналі Коломойського «1+1» вийшло чотири матеріали, спрямовані проти Віталія Кличка.

Голові Харківської облдержадміністрації Юлії Світличній укотре вдалося зробити диво — об’єднати «Україну» та «Інтер». У вересні її піарили обидва телеканали («Україна» один раз, «Інтер» п’ять). У серпні Світличну піарили лише один раз.

Сергій Рудик, який бореться в судах за депутатський мандат із представником «Слуги народу», отримав на «Інтері» шість піар-повідомлень — канал, який роками піарив політика, допомагає йому інформаційним супроводом судової тяганини. Тут Рудика називають «переможцем на окрузі».

Представник «Опозиційного блоку» Борис Колесніков фігурує в шести підозрілих матеріалах.

В інтересах «Слуги народу» та Володимира Зеленського порівняно небагато замовних матеріалів. Зеленського піарили двічі на «Україні» і двічі на СТБ, партію — двічі на «1+1».

Дотримання стандартів

Відсоток матеріалів із ознаками замовності в порівнянні із серпнем знизився — тепер їх лише 6 % у порівнянні із серпневими 12 %. Найбільша частка підозрілих матеріалів (по 16 %) — на «Інтері» й «Україні». На інших каналах відсоток невеликий; зовсім немає таких матеріалів на Суспільному.

У 16 % проаналізованих матеріалів є проблеми з балансом, у 31 % — з відокремленням фактів від коментарів. Це дещо гірші показники, ніж у серпні. Найгірша ситуація збалансом на «Інтері», із відокремленням — на «Україні».

Проблеми з відокремленням фактів від коментарів на «Україні» пов’язані передусім із тим, що тут щодня виходять піар-сюжети фонду Ахметова, соціальних проєктів його бізнесу, а також незбалансовані, фактично агітаційно-пропагандистські сюжети про «Роттердам+» та інші вигідні для ахметовського бізнесу речі.

Найкраще дотримувалися стандартів на «UA: Першому»: лише 9 % матеріалів мають проблеми з балансом, 4 % — із відокремленням фактів від коментарів.

Географія

Відсоток новин про Україну дещо зріс — 78 %, тоді як у попередні місяці цей показник становив 74-75 %.

Частка «київських» новин дещо зросла — 38 % матеріалів у новинах оповідають про те, що відбувається у столиці. Найпопулярніша область і далі Донецька (174 згадки), на другому місці Львівська (89). Порівняно велика кількість матеріалів про Черкаську область (60) пояснюється увагою до паломництва хасидів до Умані.

Новин про події в Криму поменшало вдвічі — за місяць їх було лише сім. А також за весь час проведення підрахунків (із квітня) зафіксовано історичний мінімум: за місяць подіям у Хмельницькій області присвятили лише одну новину. «Білими плямами» є також Полтавська, Сумська й Тернопільська області.

Тематична структура

Політика знов вирвалась уперед, потіснивши «соціалку» — 29 % новин присвячені політичним подіям України, й лише 26 % соціальним темам. Найбільше політики на «UA: Першому», 5 каналі, «Інтері» та «112». Втім велика частка політики на Суспільному пояснюється, зокрема, тим, що тут якісніше відфільтровують малозначущі, але скандальні новини, яких не бракує на інших каналах. «Соціалки» найбільше на «1+1» та «Україні».

Міжнародним подіям порівняно більше уваги приділяють 5 канал, «Інтер» і «112», а ось «1+1» і СТБ міжнародна політика цікавить порівняно мало. До війни на Донбасі найуважніші 5 канал та ICTV, а найменше матеріалів про війну на «112», «Інтері» та «Україні». Традиційно вже найменше уваги до Криму — деякі канали взагалі не торкалися кримських тем протягом місяця.

Щотижневі моніторинги теленовин читайте в рубриці на сайті «Детектор медіа».

Фото: bbc.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2130
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду