Happy Birthday, Mr. President! Моніторинг теленовин 20–26 січня 2020 року

Happy Birthday, Mr. President! Моніторинг теленовин 20–26 січня 2020 року

30 Січня 2020
2431

Happy Birthday, Mr. President! Моніторинг теленовин 20–26 січня 2020 року

2431
Мінімум політики і побільше паніки. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. ІНФОГРАФІКА.
Happy Birthday, Mr. President! Моніторинг теленовин 20–26 січня 2020 року
Happy Birthday, Mr. President! Моніторинг теленовин 20–26 січня 2020 року

Розмови у Давосі, міжнародна підтримка України в розслідуванні збиття боїнга в Ірані та «підкрадання» коронавірусу — головні теми тижня. Новини стали трохи менш емоційними та більш збалансованими, але продовжують нехтувати достовірністю, а подекуди й точністю.

Попри те, що Володимир Зеленський не має типового чиновницького підходу до генерування паркетних новин, деякі канали все одно примудряються «обслужити» його, наприклад, передаючи вітання президенту з Днем народження.

«Детектор медіа» продовжує аналізувати праймові випуски теленовин за розширеною методологією та підбивати щотижневі та щомісячні підсумки тематичного наповнення, географії новин, порушення стандартів, згадок про політичні сили й наявності матеріалів з ознаками замовності. 

Загадковий, небезпечний, смертельний та невідомий

Ці всі означення новинарі вживали щодо китайського коронавірусу. Він став головним героєм випусків і майже щодня на кожному з каналів говорили про його «наближення» до України: то він уже в Росії, то вже у Мінську, то вже зафіксовані три випадки в Україні (але це ще не точно). За тиждень вийшло 48 повідомлень про вірус у праймових випусках восьми каналів.

Як і минулого тижня, новин на соціальні теми у випусках було більше. Коронавірус також у цьому допоміг, а ще додалася загальна ситуація з захворюваністю на респіраторні інфекції та грип в Україні. Темою аутсайдером у випусках знову був Крим. Лише один короткий матеріал, що нагадував про анексований півострів вийшов, на «UА: Першому». Йшлося про звільнення кримців Рустема Ваїтова та Нурі Прімова після п’ятирічного ув’язнення за так званою «справою Хізб ут-Тахрір». Решта каналів у праймі про цю подію промовчали.

Ще трохи зріс у випусках показник міжнародних подій. Це можна пояснити продовженням розслідування щодо збиття українського боїнга в Ірані та участю українських політиків та бізнесменів у Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Українці в Давосі

Другою за популярністю темою став форум у Давосі — 36 матеріалів, найбільше з яких на каналі «Україна». Для українських новин основними подіями форуму стали дискусії в «Українському домі» та український сніданок, організований Віктором Пінчуком. Але навіть канали Пінчука кількісно менше уваги приділяли цим подіям: на ICTV — 6 матеріалів, на СТБ — 4 проти 10 на каналі «Україна».

Поява піару Пінчука стала однією з відмінностей від попереднього тижня. До цієї категорії зараховані сюжети, у яких Віктор Пінчук на правах організатора українського сніданку ставав першим спікером, хоча у його виступі не було нічого нового чи важливого. Або ж коли у сюжет включали його коментар без змістовного навантаження.

Іншою відмінністю в структурі матеріалів з ознаками замовності стало те, що «Інтер» тут перевершив канал «Україна». Це сталося за рахунок значної кількості матеріалів, що незбалансовано та упереджено просували позицію «Опозиційної платформи — За життя», зокрема висвітлювали партійну конференцію «ОПЗЖ» у Полтаві. Незмінними «інформпартнерами» цієї партії лишаються канали «Інтер» та «112 Україна».

Секрет активності каналу «Україна» на форумі у Давосі можна пояснити присутністю там представників компанії ДТЕК, яка належить Рінату Ахметову. ДТЕКівці у трьох сюжетах за тиждень хвалилися своїми досягненнями на ринку зеленої енергетики. Також на каналі «Україна» виринули вже призабуті персонажі: Вадим Новинський вимагав у Давосі не скасовувати «зелений тариф», Борис Колесников апелював до своїх розробок десятирічної давності в мінінфраструктури, Михеїл Саакашвілі закликав знижувати податки для українців.

Дві з трьох появ Володимира Зеленського у позитивних новинах стосувалися привітань із Днем народження від дружини та колег.

Ефект Киви

Згадки про політичні партії були суголосними кількості політичного піару в новинах. Оскільки тиждень у парламенті був не сесійним, то представники ключових фракцій з’являлися у випусках мінімально. За винятком «ОПЗЖ». Вони стабільно по кілька разів на день робили заяви на «Інтері», а також у трьох випадках ті самі заяви виходили і на «112». Але додалося згадок про партію і у збалансованому контексті. Цьому посприяв інцидент із нардепом Іллею Кивою в одному з київських ресторанів. Про це говорили у випусках «України», «1+1», СТБ, але найбільше на «UA: Першому». Там повідомили спершу про саму бійку, потім про відкриття провадження, а також зв’язувалися з Кивою, висвітлюючи схожу бійку вже у Полтаві. Тільки там фігурував уже не сам нардеп, а людина, яку з ним пов’язують. Кива це заперечив, тому ще раз потрапив у новини.

Із представників «Європейської солідарності» в новинах згадували здебільшого Петра Порошенка. І приводи для цього справді були, оскільки йшлося про справи щодо нього у Держбюро розслідувань. Вивернути цю ситуацію у вигідну для Порошенка сторону зміг канал «Україна», поширивши коментар п’ятого президента: «Я не зміг виконати доручення родин Небесної сотні. Наприкінці січня мають бути Парламентська Асамблея НАТО, 27-го я туди маю виїжджати, вони призначають на 31 число знову допит. Єдине, для чого це робиться, щоб перешкоджати міжнародній діяльності».

Єдина згадка про партію Юлії Тимошенко у новинах також була піарною. Йшлося про заяву лідерки «Батьківщини» з вимогою перевірити зарплати всіх керівників державних корпорацій.

Жодного представника «Голосу» у новинах не було. А від «Слуги народу» з’являлися керівники профільних комітетів: у сюжеті про протест щодо законодавчих змін у системі інтернатів (ICTV), сюжеті про новий генплан Києва (СТБ) чи реформи децентралізації («Україна»). Також голова фракції Давид Арахамія втрапляв у сюжети з Давоса.

Думати глобально

Топові теми — поширення китайського вірусу та Всесвітній економічний форум — збільшили частку новин зі світу, пропорційно зменшивши частку українських. Така тенденція минулого тижня посилилася на цьому тижні.

А от кардинальних змін у внутрішній географії новин не відбулося. Хіба що з’явилася у новинах Полтава, про яку не йшлося минулого тижня. Більшість новин із Полтави забезпечили представники «ОПЗЖ», які провели там свою конференцію.

Як і минулого тижня у новинах не було інформації з анексованого Криму. Найпопулярнішим після столиці регіоном була Донеччина, і суттєво відстає від неї Луганщина, що було типовим для новин і протягом усього 2019 року. Минулого тижня частіше говорили про Харківську область, частково через вбивство бізнесмена у дворі багатоповерхівки.

Приблизно, але не точно

Частка емоційних матеріалів у новинах цього тижня дещо спала — як у загальній картині, так і на каналах, що найбільше грішать невідокремленими оцінками. Найвищий показник лишається на «1+1» — 55% емоційних новин проти 61% на минулому тижні. Майже наздоганяє його канал «Україна» — 53% матеріалів з невідокремленими оцінками проти 58% на попередньому тижні.

 

До категорії емоційних новин потрапляли новини не лише з епітетами, а й з припущеннями замість конкретики, з емоційними дієсловами замість нейтральних. Наприклад, у повідомленні про святкування дня народження президента на «1+1» ведуча озвучила: «Як відзначає свої уродини наймолодший очільник нашої держави поки що невідомо. Схоже, в близькому колі друзів і рідних». А розповідаючи про допит Порошенка в ДБР на «1+1» використовували переважно негативні характеристики: «проігнорував більше двох десятків викликів», «поскаржився на перелік запитань, який йому ставили слідчі».

У загальній сумі показники балансу в новинах покращилися, хоча на «Україні» та «Інтері» частка незбалансованих новин навпаки трохи збільшилася — на 1% та 2% відповідно. Таку ситуацію на «Інтері» можна пов’язати з тим, що більшість політичних новин були ангажованими в інтересах «ОПЗЖ».

Найвиразніший приклад нехтування стандартом точності стосується каналу «112». Тут без посилання на жодне джерело, конкретний факт, імена, назви установ, відео чи принаймні фото на підтвердження події розповіли про знахідку одеського комунальника: «Знайшов двісті тисяч гривень і повернув у банк. Пакунок з грішми неподалік багатоповерхівки побачив комунальник на Одещині. Місцеві ЗМІ повідомляють: спершу чоловік хотів віддати знахідку правоохоронцям, та коли подзвонив і розповів про згорток, йому не повірили, навіть пригрозили адмінвідповідальністю за неправдиву інформацію. Після цього комунальник помітив на пакеті назву банку і повернув гроші в найближче відділення. Виявилося, пакунок випав з інкасаторської машини». Весь цей текст ведуча начитувала у студії без жодного ілюстративного матеріалу. І хоча привід, здається, цілком собі безневинний і навіть добрий, але якщо журналісти не мають звички уточнювати інформацію, то ризикують ретранслювати і більш небезпечні меседжі — наприклад, російську версію новин, як це було минулого тижня.

Моніторинг здійснюється завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2431
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михайло Думич, Нова Кам'янка, Львівщина
1519 дн. тому
Виправлення: згадок про Херсонщини - 13. Це пов'язано з розслідування вбивства поліцейським місцевого мешканця у Каховці.
незнайомець
1519 дн. тому
Чому новин з Херсона як пів Києва? Аж смішно стало...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду