Баланс піару Зеленського. Про що говорили й кого піарили теленовини в жовтні 2019 року

Баланс піару Зеленського. Про що говорили й кого піарили теленовини в жовтні 2019 року

16 Листопада 2019
1734

Баланс піару Зеленського. Про що говорили й кого піарили теленовини в жовтні 2019 року

1734
Матеріали, що вихваляють нинішнього президента, розподілені по кількох телеканалах. А ось Кличка, Ляшка та Яценюка піарять лише на «Україні».
Баланс піару Зеленського. Про що говорили й кого піарили теленовини в жовтні 2019 року
Баланс піару Зеленського. Про що говорили й кого піарили теленовини в жовтні 2019 року

У 2019 році «Детектор медіа» розширив якісно-кількісний моніторинг телевізійних новин: за новою методологією, чимало інформації про новини аналізованих каналів буде вноситися до бази даних, що дозволить створювати нові аналітичні продукти й дослідження інформаційного телеконтенту. У моніторингу аналізуються головні випуски новин (прайм-тайм) «України», «1+1», «Інтера», ICTV, СТБ, 5 каналу, «UA: Першого» та «112». Раніше ми підбили підсумки аналізу президентської кампанії — лютого й березня та квітня 2019 року, а також парламентської у травні, червні, липні. Підсумок за серпень тут, за вересень — тут.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та «112» новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів, у яких згадуються кандидати, вочевидь набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли політикам.

Популярність політиків у теленовинах

Якщо в теленовинах буває «мирний час» між виборчими кампаніями, то це саме він. У сюжетах і повідомленнях згадуються лише п’ять парламентських політичних сил, тоді як позапарламентські не мають ані причин, ані потреби фігурувати в новинах. Більшість згадок про політичні сили стосується саме парламентської активності партій та їхніх представників.

На першому місці за кількістю згадок залишається «Слуга народу». Побільшало згадок про цю партію загалом, хоча суто позитивних поменшало — їх лише дев’ять (чотири з них на «1+1»). Водночас з’явилося чимало негативних згадок про «Слугу народу», більшість — на каналі «Україна». Хоча навіть на «Плюсах» знайшовся один негативний матеріал про народного депутата від «Слуги народу».

На другому місці за кількістю згадок тримається «Європейська солідарність». Партія Петра Порошенка заробила таку саму кількість позитивних матеріалів, як і «Слуга народу» — дев’ять, але лише один негативний матеріал (на «1+1»). Вперше на перше місце за кількістю згадок про «Європейську солідарність» вийшов 5 канал, хоча на першому місці за кількістю позитиву про Порошенка і його партію залишається «Україна».

Кількість згадок про «Опозиційну платформу — За життя» приблизно така ж, як і у вересні, а позитивних згадок навіть трохи побільшало (із 37 до 44). Традиційно майже всі позитивні згадки — на «Інтері». Жодного разу не згадували про «ОПЗЖ» на «Україні».

Згадок про «Батьківщину» й позитиву про цю партію дещо побільшало — цього разу вона перегнала «Голос». У партії Вакарчука, як і у вересні, лише одна позитивна згадка — на ICTV.

Матеріали з ознаками замовності

Маємо нового антилідера: «Опозиційна платформа — За життя» випередила звичного чемпіона з кількості джинси Ріната Ахметова. Моніторинг зафіксував 39 матеріалів із ознаками замовності на користь цієї партії, майже всі — на «Інтері». Ахметов відстав — 36 матеріалів, усі вони на його власному телеканалі «Україна».

Оскільки телеканали Медведчука трохи менш інтенсивно оборонялися від так званого наступу на свободу слова (лише 5 матеріалів), у жовтні на третє місце вийшов Сергій Каплін. На користь екснародного депутата показали дванадцять сюжетів, усі — на «Інтері». А ось інший колишній народний депутат — завсідник «Інтера», Сергій Рудик, уже не у фаворі: лише два матеріали. Послабився й піар Юлії Світличної, яку по разу похвалили «Україна» та «Інтер».

На четвертому місці президент України Володимир Зеленський: десять матеріалів із ознаками замовності. Тут картина найбільш нетипова для теперішніх українських теленовин: сюжети розподілені між шістьма телеканалами, серед яких навіть суспільний «UA: Перший». Порівняно найбільше піар-сюжетів Зеленського — три — вийшло в новинах ICTV. У вересні «Зеленський» був у підвалі рейтингу, тож можна констатувати, що його піар у новинах посилився.

Десять матеріалів із ознаками замовності вийшло й на користь мера Києва Віталія Кличка. Усі вони — на каналі «Україна». Так само тільки на «Україні» виходив піар Олега Ляшка й Арсенія Яценюка, а також чорний піар проти народного депутата Андрія Геруса. Натомість війна «України» проти Ігоря Коломойського вщухла — за місяць лише один матеріал. Шість разів піарили Петра Порошенка: тричі на «Україні» і тричі на 5 каналі.

Дотримання стандартів

Загальна кількість матеріалів із ознаками замовності зменшилась, як і частка — лише п’ять відсотків новин у порівнянні з вересневими шістьма. Найбільша частка (14,9 %) матеріалів із ознаками замовності в новинах «України», трохи відстає «Інтер» із 13,5 %. На інших каналах відсоток підозрілих матеріалів невеликий. Незмінним залишається середній показник балансу (16 %), але дещо зросла кількість порушень стандарту відокремлення фактів від коментарів (37 %). У каналів «1+1» та «Україна» бачимо більше половини матеріалів із порушенням цього стандарту.

Географія

Частка новин з України дещо знизилася — із 78 до 76 %. Поменшало й новин про Росію. Київські новини традиційно — третина контенту. Підготовка до розведення військ забезпечила Луганській області третє місце після традиційно другої Донецької. Далі — Львівська й Одеська з майже однаковою кількістю матеріалів. Популярні також Харківська, Дніпропетровська й Київська області. Білі плями — Хмельницька області, Крим, Суми і Кропивницький. Про Крим не забувають суспільний телеканал та «Україна». А Чернігівську область порівняно частіше згадували через спалах гепатиту.

Тематична структура

Якщо у вересні увага теленовин була зосереджена на діях нової влади, то тепер вони стали присвячувати більше матеріалів іншим речам. Матеріалів на соціальну тематику в новинах стало більше, ніж на політичну — 26 % і 24 % відповідно. Більшою стала частка новин міжнародної політики — 15 %, тоді як у вересні було 13 %. Кримінал (10 %) випередив війну на Донбасі. Кримська тематика й міжнародна економіка традиційно на маргінесі.

Найбільш політизовані — новини «Інтера» та 5 каналу (29 %). Натомість «1+1», «Україна» та СТБ присвячують третину своїх матеріалів соціальній тематиці. «Інтер» говорить про міжнародну політику набагато більше за інші канали — у 26 % матеріалів, тоді як «Україна» й «1+1» присвячують цій тематиці лише 8 і 9 % своїх матеріалів відповідно. Найбільше матеріалів про українську економіку — на ICTV.

Щотижневі моніторинги теленовин читайте в рубриці на сайті «Детектор медіа».

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) чи Уряду Швеції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1734
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду