Вдвічі більше джинси. Про що говорили й кого піарили теленовини в червні 2019 року. Інфографіка

Вдвічі більше джинси. Про що говорили й кого піарили теленовини в червні 2019 року. Інфографіка

18 Липня 2019
2281

Вдвічі більше джинси. Про що говорили й кого піарили теленовини в червні 2019 року. Інфографіка

2281
Новини стають дедалі більш схожими на рекламні білборди. Аналіз новин восьми українських телеканалів.
Вдвічі більше джинси. Про що говорили й кого піарили теленовини в червні 2019 року. Інфографіка
Вдвічі більше джинси. Про що говорили й кого піарили теленовини в червні 2019 року. Інфографіка

У 2019 році «Детектор медіа» розширив якісно-кількісний моніторинг телевізійних новин: за новою методологією, чимало інформації про новини аналізованих каналів буде вноситися до бази даних, що дозволить створювати нові аналітичні продукти й дослідження інформаційного телеконтенту. У моніторингу аналізуються головні випуски новин (прайм-тайм) «України», «1+1», «Інтера», ICTV, СТБ, 5 каналу, «UA: Першого» та «112». Раніше ми підбили підсумки аналізу президентської кампанії — лютого й березня та квітня 2019 року, а також початку парламентської у травні.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та «112» новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів, у яких згадуються кандидати, вочевидь набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли політикам.

Популярність партій у теленовинах

Аналізуючи кількість згадок, слід мати на увазі, що йдеться не лише про назви політичних партій (деякі з них у травні ще не були оформлені), а про команди, лідерів та найпомітніших спікерів цих партій. Тож, наприклад, до згадок про «Слугу народу» зараховано матеріали про парламентські плани команди Зеленського, навіть якщо партійний бренд у них не озвучений.

Лідеркою за кількістю згадок, як і у травні, була партія «Слуга народу», хоча показник дещо знизився (288 згадок загалом). Здебільшого це зумовлене великою увагою медіа до дій команди Зеленського. Негативних матеріалів про «Слугу народу» в новинах у червні не виявлено зовсім, а позитивних було 56 — трошки більша частка, ніж у травні. Найбільше позитиву про «Слугу народу» на ICTV, далі «1+1» та «Україна». Зовсім не згадувалася партія в позитивному ключі лише на 5 каналі.

«Європейська солідарність» залишається на другому місці, але згадок про неї поменшало вдвічі. Зі 113 зафіксованих дві негативні (на «1+1») і більш ніж третина — позитивні (найбільше на «Україні», СТБ і 5 каналі).

На третє місце вийшла «Опозиційна платформа — За життя» (108 згадок), яка піариться лише на двох каналах — «Інтері» та «112». Дві третини згадок про цю партію — позитивні. Негативно про «ОПЗЖ» говорили на «UA: Першому» один раз.

Новостворена «Українська стратегія Гройсмана» залишилася на четвертому місці із 89 згадками, з яких понад дві третини — позитивні. Володимир Гройсман активно використовував прем’єрську посаду для піару себе як політика і своєї політсили. Найбільше позитивних матеріалів на «Україні».

Піару «Батьківщини» найбільше на «Україні» та ICTV, втім частка позитивних матеріалів тут менша за половину. Натомість Радикальна партія фігурує в телеефірі переважно у форматі піару. Окрім поодиноких згадок на 5 каналі та «Інтері», весь піар Олега Ляшка — на «Україні».

Партія «Голос», яка у травні була на останньому місці як щойно створена, піднялася в рейтингу згадок: із 57 матеріалів про політсилу Святослава Вакарчука 21 позитивний — найбільше на «Україні», СТБ та ICTV.

Рекордсменом за часткою позитиву став «Опоблок»: із 56 згадок про цю партію 45 позитивні, більшість — на «Україні», хоча досить активно партію Ахметова просував ICTV. А ось «Самопоміч», навпаки, згадували практично лише нейтрально — із 27 згадок лише дві позитивні.

Однаковий результат (23 згадки) мають «Сила і честь» та об’єднання націоналістів під брендом «Свободи». Єдина відмінність: «Свободу» хвалить переважно «Інтер», а Смешка — «Україна». Аутсайдеркою стала «Громадянська позиція» з лише 18 згадками протягом червня.

Матеріали з ознаками політичної замовності

Кількість матеріалів із ознаками замовності на користь політиків і партій у порівнянні з травнем зросла вдвічі. Головною замовницею залишилась «Опозиційна платформа — За життя», але на друге місце вирвався «Опозиційний блок». Головні осередки поширення таких матеріалів, як і раніше, — «Інтер» та «Україна».

59 із 65 підозрілих матеріалів на користь «ОПЗЖ» вийшли саме на «Інтері». Ще шість — на каналі «112». Інші канали партію не піарили. В «Опоблоку» ширше коло друзів: із 46 матеріалів 28 вийшли на «Україні», 10 матеріалів на ICTV, 6 — на СТБ і ще по одному на 5 каналі й «1+1». Те саме стосується «Європейської солідарності» — відносна більшість її піару виходила на «Україні», проте був піар партії Петра Порошенка також на 5 каналі, СТБ, ICTV та «Інтері». Майже всі матеріали, які просувають Радикальну партію Ляшка, вийшли на «Україні».

Піар Володимира Гройсмана та його «Української стратегії» розподілений по всіх каналах, крім Суспільного і 5-го — найбільше на ICTV, далі «Інтер», «Україна» та СТБ. Піару Гройсмана в порівнянні з травнем побільшало вдвічі (31 матеріал). Дещо відстала від нього (28) «Батьківщина», яку найактивніше піарять «Україна» та ICTV.

Більшість піар-матеріалів «Голосу» вийшло на каналах Пінчука — ICTV та СТБ, проте потрошку підтримували партію Вакарчука також «Інтер», «Україна» та «1+1».

Якщо об’єднати результати Володимира Зеленського та «Слуги народу», вони все одно будуть порівняно скромними. Найбільше піарили самого президента «Україна» та ICTV, а 9 матеріалів в інтересах його партії розподілені між «Україною», ICTV, СТБ та «1+1».

Полтавська аномалія українських теленовин — народний депутат-мажоритарник Сергій Каплін, якого піарять у новинах більше за всіх інших мажоритарників, разом узятих, — у червні з’являвся в дев’ятьох матеріалах каналу «Інтер» із ознаками замовності. На «Інтері» ж вийшла більшість джинси «Свободи».

Серед партій, на користь яких у червні виходило від 1 до 4 матеріалів, — «Сила і честь», Аграрна партія, «Громадянська позиція», «Довіряй ділам» (стала частиною «Опоблоку»), партія «Патріот» і навіть «Самопоміч», чий одненький підозрілий матеріал був зафіксований у новинах 5 каналу.

 

Дотримання стандартів

12 % (368 із 2885) проаналізованих матеріалів мають ознаки замовності. 30 % мають порушення балансу, 24 % — стандарту відокремлення фактів від коментарів. Як і у травні, найвищий відсоток підозрілих матеріалів на «Україні» та «Інтері» (по 28 %), далі ICTV (18 %) і СТБ (12 %). На інших каналах відсоток таких матеріалів невеликий, а на «UA: Першому» їх немає взагалі.

Найгірше з балансом думок у «Інтера» (40 % матеріалів із порушенням), ICTV (35 %) та «України» (34 %). Найкращий показник у «UA: Першого» (11 % матеріалів із порушенням), «1+1» та 5 каналу (14 %). Із відокремленням фактів від коментарів найбільше проблем в «України» (половина матеріалів містить порушення), «1+1» (41 %) та СТБ (34 %). Найкраща ситуація в «UA: Першого» (3 % порушень) і 5 каналу (12 %).

 

Географія

78 % матеріалів теленовин у червні були присвячені українським подіям. Російським — 1 %. Натомість географічна різноманітність серед українських регіонів у новинах дещо зросла — вочевидь завдяки матеріалам про передвиборні заходи. 35 % матеріалів присвячені подіям у Києві, натомість зросла цікавість новинарів до Київщини. Найпопулярнішою залишається Донецька область (188 згадок), велика увага до Харківської, Одеської, Луганської (через розведення військ у Станиці Луганській) та Львівської. Аутсайдери — Крим, Кропивницький, Хмельницький, Тернопіль і Чернігів. Сумській області, яка зазвичай згадується дуже мало, «пощастило» потрапити в новини через напад на кандидата в депутати й мера Конотопа Артема Семеніхіна. А ось увагу новинарів до Криму не стимулювали навіть чергові репресії проти кримськотатарських активістів на окупованому півострові.

 

Тематика

Завдяки виборам увага до політичних тем зросла (29 % проти 27 % у травні), до соціальних — знизилася (19 % проти 25 %). Побільшало криміналу, поменшало культури, а увага до війни на Донбасі дещо зросла. Крим і міжнародна економіка далі в аутсайдерах.

Найбільше про політику говорять «Інтер» (41 % усіх новин) та ICTV (38 %), найменше — «1+1» (17 %) і «112» (19 %). Соціальних тем найбільше на «1+1» (27 %) та «Україні» (24 %), найменше — на «Інтері» (13 %) і «112» (14 %). Натомість «112» і «1+1» найбільше говорять про надзвичайні події (27-28 %) і кримінал (10-11 %).

 

Щотижневі моніторинги теленовин читайте в рубриці на сайті «Детектор медіа». Оперативну аналітику — в огляді «Детектор виборів».

Фото: zaxid.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2281
Читайте також
18.07.2019 11:00
Марія Бучельнікова
3 086
Коментарі
24
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Денис
1741 дн. тому
Бажаю Юлії Тимошенко і її команді перемоги на виборах! А все решта - суєта суєт! Хай переможе найдостойніша і найфаховіша! ДовіряЮ, вболіваЮ, шануЮ! #требадіяти
Иван
1741 дн. тому
Только Тимошенко достойна места в парламенте!
Богдан
1741 дн. тому
Я ніколи не вірив всім рейтингом, все буде відомо вже після виборів, ну а зараз приблизно знаю хто і на якому місці буде. Підтримую партію Батьківщина, це та партія кому можна довіряти і на кого можна надіятися!!!
Владислав
1741 дн. тому
Я вважаю, що інформація щодо ''Батьківщини'' це справжня брехня. Це сильна політична сила, якій конкуренти хочуть ''підсолити''
В'ячеслав Скородод
1742 дн. тому
Дуже цікава статистика, і напевне, колосальна пророблена робота!
Марина
1742 дн. тому
Ну і що тут такого? Політики активно через засоби масової комунікації (в тому числі і канали)?доносять до людей суть своїх програм, звітують про виконане, говорять про свої плани на тій чи іншій посаді! А яким чином їм іще комунікувати з людьми?! На особисті візити і роз’яснення не у всіх політиків знайдеться час. Он тільки Юлія Тимошенко час від часу їздить «забитими» селами. І розпитує людей про їхні проблеми...а решта - тільки й що знають говорити, обіцяти
Ірина
1742 дн. тому
Без якісного піару ще ніодна передвиборча гонка не вигравалась! Батьківщина, вперед до перемоги!
Олександр
1742 дн. тому
Піар це круто, но піаритись треба було увесь період на який обирається Верховна рада, а не за тиждень до виборів, і показувати які всі молодці і які в них перспективи в розвитку економіки та покращиння життя українців!!!
Сергей Карпенко
1742 дн. тому
В пиаре нет ничего плохого)) Тимошенко старается для своего народа, прислушивается к нему и действует.
Сергей
1742 дн. тому
Юлия Тимошенко наш премьер-министр, приятно видеть то что ей не безразличен свой народ!
Ігор
1742 дн. тому
Я вже давно свій вибір зробив і на мене вже ніяк не не впливають різного роду рейтинги та подібного роду статті. Мій вибір - Батьківщина.
Олександр
1742 дн. тому
Країні однозначно потрібен такий прем'єр як Тимошенко,який працюватиме в інтересах країни та народу,а не обкрадатиме його
Андрей Мельничук
1742 дн. тому
Юлия Владимировна остановите этот хаос и разруху ! Достаточно терпеть эту власть, которая только и думает как положить себе в карман , да побольше !
Андрій
1742 дн. тому
Нащій країні потрібні найкращі кандидати як Юлія Володимирівна ! З нею ми зможемо покращити рівень життя
Михаил Шведов
1742 дн. тому
Думаю что тут не совсем правда. Были обнародованы документы что она Тимошенко был сговор и специально клеветали. Так что по поводу Батькивщины это ложь.
Андрей
1742 дн. тому
Юлия Владимировна добьется результата что бы ей не стоило . С Тимошенко можно не переживать за завтрашний день
Антон Вион-Дюри
1742 дн. тому
Ну Оппоблок понятное дело что заказывал статьи, а вот Батькивщина думаю все честно делали. Они таким никогда не славились.
Кирило
1742 дн. тому
Дійсно Тимошенко робить все для народу, я вже визначився зі своїм голосом,#требадіяти
Аделина
1742 дн. тому
Потрібно не забувати, що скоро вибори і це нормально, що партії намагаються якось пропіарити та агітувати за себе
Svitlana Brovko
1742 дн. тому
Я думаю, что 21 числа все сделают свой выбор и он совсем и близко не будет таким как эти показатели
Анна Бочковская
1742 дн. тому
Не бачу в піарі нічого поганого, зараз всі піаряться як можуть! Але хтось крім цього ще шось робить для людей і країни, а хтось тільки говорить і агітує !
Аліса
1742 дн. тому
Піар це звісно добре, але не треба забувати про те, що потрібно окрім обіцянок та гарних слів щось робити,
Ірина
1742 дн. тому
Юлія Володимирівна найкраща, лише вона дбає про український народ
Карина
1742 дн. тому
Люди, але ж ви розумієте, що піар є та буде завжди, партіям потрібно робити так, щоб про дізналися, не бачу нічого поганого в піарі, але, коли це "розумний" піар
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду