«Голос» удвічі тихший. Про що говорили й кого піарили теленовини в листопаді 2019 року

«Голос» удвічі тихший. Про що говорили й кого піарили теленовини в листопаді 2019 року

21 Грудня 2019
1396

«Голос» удвічі тихший. Про що говорили й кого піарили теленовини в листопаді 2019 року

1396
Замовних матеріалів меншає, Ахметов знов перемагає «Опозиційну платформу — За життя», а Полтавщина зникає з інформаційної мапи України.
«Голос» удвічі тихший. Про що говорили й кого піарили теленовини в листопаді 2019 року
«Голос» удвічі тихший. Про що говорили й кого піарили теленовини в листопаді 2019 року

У 2019 році «Детектор медіа» розширив якісно-кількісний моніторинг телевізійних новин: за новою методологією, чимало інформації про новини аналізованих каналів буде вноситися до бази даних, що дозволить створювати нові аналітичні продукти й дослідження інформаційного телеконтенту. У моніторингу аналізуються головні випуски новин (прайм-тайм) «України», «1+1», «Інтера», ICTV, СТБ, 5 каналу, «UA: Першого» та «112». Раніше ми підбили підсумки аналізу президентської кампанії — лютого й березня та квітня 2019 року, а також парламентської у травнічервнілипні. Підсумок за серпень тут, за вересень — тут, за жовтень — тут. У 2020 році такі аналітичні підсумки стануть щотижневими.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та «112» новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів, у яких згадуються кандидати, вочевидь набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли політикам.

Популярність політиків у теленовинах

У листопаді згадувані в новинах політсили зберегли свої місця в умовному рейтингу кількості згадок — від «Слуги народу» до «Голосу». Згадок партії «Слуга народу» дещо поменшало — зі 166 до 142. Кількість позитивних згадок дещо перевищила кількість негативних: добре про партію влади чотири рази говорив «1+1», по два рази ICTV та «Україна», натомість негативні матеріали виходили на «Україні» (5 разів) та 5 каналі (двічі). Щотижневі огляди також свідчать про те, що 5 канал посилив критику влади та перейшов у фактично опозиційну риторику.

«Європейська солідарність» залишається на другому місці. Кількість згадок зменшилась із 91 у минулому місяці до 82. Як і в жовтні, хвалять її 5 канал та «Україна», незбалансовано критикує «1+1». А ось серед згадок про «Опозиційну платформу — За життя» переважають позитивні. З 81 матеріалу, в яких фігурувала ця партія, 41 позитивний (здебільшого на «Інтері»). Трохи менше почали згадувати про «Батьківщину»: 59 згадок у порівнянні з 51 у жовтні. А кількість згадок про «Голос» упала вдвічі — з 50 до 24, усі нейтральні.

Матеріали з ознаками замовності

Загалом за місяць моніторинг зафіксував 136 матеріалів із ознаками замовності. Це чотири з половиною відсотки від загальної кількості проаналізованих матеріалів (трохи менше, ніж у жовтні). Понад половина (69) вийшла на каналі «Україна», ще 49 — на «Інтері». Сім підозрілих матеріалів зафіксовано на ICTV, по чотири на «1+1» і СТБ, три на 5 каналі. Зовсім не зафіксовано матеріалів з ознаками замовності на «UA: Першому» та в новинах каналу «112».

Рінат Ахметов повернувся на перше місце серед тих, на чию користь у теленовинах виходили матеріали з ознаками замовності, витіснивши «Опозиційну платформу — За життя» на друге. Водночас кількість матеріалів на користь Ахметова навіть трошки знизилась — із 36 до 35, майже всі — на «Україні» (крім одного на ICTV). Кількість матеріалів на користь «ОПЗЖ» знизилася суттєво: з 39 на 31 — усі на «Інтері».

Олег Ляшко різко піднявся в рейтингу на третє місце із 14 матеріалами. Це зумовлено бійкою з Андрієм Герусом, яка стала однією з топтем на каналі «Україна» (всі 14 матеріалів з ознаками замовності в інтересах Ляшка показав саме цей канал). Сергій Каплін, якому в жовтні піар на «Інтері» забезпечив третє місце, провалився на п’яте з лише вісьмома підозрілими матеріалами (всі на «Інтері», знову ж таки). Натомість на четвертому місці — президент України Володимир Зеленський із десятьма матеріалами, які, як і в жовтні, розподілені по кількох каналах.

Олігарх Віктор Пінчук, окрім своїх каналів СТБ та ICTV, примудрився двічі пропіаритися на чужих — «Україні» та «Інтері». Петро Порошенко, як і в жовтні, піарився на «Україні» та своєму 5 каналі, а про Арсенія Яценюка дещо активніше, ніж у попередньому місяці, нагадувала «Україна». Помітно знизилась інтенсивність піару київського міського голови Віталія Кличка, з яким зрівнявся його гаданий майбутній опонент на виборах мера Олександр Ткаченко («Слуга народу»).

 

Дотримання стандартів

Кількість матеріалів із ознаками замовності дещо поменшала в порівнянні з жовтнем, але це не позначилося на показниках дотримання стандартів. 18 % аналізованих матеріалів бракує балансу думок і аж 38 % — відокремлення фактів від коментарів. На каналі «Україна», який також є рекордсменом із кількості матеріалів з ознаками замовності, 58 % матеріалів порушують стандарти відокремлення фактів від коментарів, 25 % — балансу думок. На «Інтері» у третині матеріалів бракує балансу, у 40 % — відокремлення фактів від коментарів. Уже другий місяць поспіль трагічна ситуація з відокремленням фактів від коментарів на СТБ — в кожному другому матеріалі порушення. Стабільно поганою ситуація з дотриманням цього стандарту залишається в «1+1», хоча з балансом тут набагато краще — лише 10 % порушень. Найнижчі показники порушення двох найпроблемніших стандартів у «UA: Першого» (7 % матеріалів із порушенням балансу, 6 % із порушенням стандарту відокремлення фактів від коментарів) та 5 каналу (14 % і 22 % відповідно).

Географія

Новини стали навіть більш україноцентричними, ніж були місяць тому: 78 % матеріалів присвячені подіям у нашій країні.

Серед новин традиційно переважають повідомлення про події, що відбулись у столиці. А ось серед решти регіонів на третє місце (після Донеччини, яка практично завжди найчастіше згадувана через бойові дії, та Одеської) вийшла Харківська область. Зростання уваги до неї забезпечив спалах захворюваності на дифтерію та приїзд президента. Приблизно однаково популярні Дніпро, Луганська область, Київська область та Львів. Натомість серед аутсайдерів опинилася Полтавщина, яка має найнижчий показник присутності в загальноукраїнських теленовинах за весь час моніторингу: лише 5 матеріалів за місяць. Для порівняння: в жовтні її показник становив 33 матеріали. Удвічі — до всього лише чотирьох матеріалів — знизилася кількість матеріалів, присвячених подіям у Криму.

Тематична структура

Переважання соціальної тематики в новинах стало ще виразнішим: 28 % матеріалів присвячені «соціалці», тоді як у жовтні цей показник був 26 %. Відповідно показник української політики зменшився з 24 % до 23 %. Найбільш «соціальні» новини «України» (більше третини матеріалів), «1+1» та СТБ, найбільш «політичні» — «Інтера» та 5 каналу (33 %). Натомість СТБ, «1+1» та ICTV присвячують майже однаково мало уваги політиці. У каналів Пінчука політизованість у порівнянні з жовтнем відчутно знизилася.

Про війну на Донбасі порівняно більше говорять суспільний мовник, 5 канал, СТБ та ICTV, а «Інтер» присвячує цій темі втричі менше матеріалів, ніж вони. Хоча середній показник залишився незмінним — 9 %. Характерно, що, попри важливі події в американській політиці, пов’язані з Україною, та підготовку нормандського саміту, яка також мала би активізувати міжнародну журналістику, відсоток міжнародно-політичних новин знизився з 15 до 12 %.

Щотижневі моніторинги теленовин читайте в рубриці на сайті «Детектор медіа».

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) чи Уряду Швеції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1396
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду