detector.media
Зоя Красовська
Отар Довженко
11.01.2020 15:24
Подвоєний піар ОПЗЖ. Про що говорили й кого піарили теленовини у грудні 2019 року
Подвоєний піар ОПЗЖ. Про що говорили й кого піарили теленовини у грудні 2019 року
«Інтер» і «112» вивели партію своїх власників на перше місце в рейтингу гаданих замовників джинси.

У 2019 році «Детектор медіа» розширив якісно-кількісний моніторинг телевізійних новин: за новою методологією, чимало інформації про новини аналізованих каналів буде вноситися до бази даних, що дозволить створювати нові аналітичні продукти й дослідження інформаційного телеконтенту. У моніторингу аналізуються головні випуски новин (прайм-тайм) «України», «1+1», «Інтера», ICTV, СТБ, 5 каналу, «UA: Першого» та «112». Раніше ми підбили підсумки аналізу президентської кампанії — лютого й березня та квітня 2019 року, а також парламентської у травні, червні, липні. Підсумок за серпень тут, за вересень — тут, за жовтень — тут, за листопад — тут. У 2020 році такі аналітичні підсумки стануть щотижневими.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та «112» новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів, у яких згадуються кандидати, вочевидь набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли політикам. 

Популярність політиків у новинах

«Слуга народу» залишається найчастіше згадуваною партією — 145 згадок за місяць, це дещо більше, ніж у листопаді. Десять матеріалів містили позитивні згадки — половина з них на «1+1», три на «Україні», по одному на СТБ та ICTV. Три — негативні, всі на «Україні».

На друге місце за кількістю згадок, витіснивши «Європейську солідарність», вийшла «Опозиційна платформа — За життя». Про неї згадували в 97 матеріалах протягом місяця (більше, ніж у листопаді), й майже дві третини цих згадок (58) були позитивними. Окрім «Інтера», де виходила більшість позитивних матеріалів, посилився піар ОПЗЖ на каналі Віктора Медведчука «112» — десять позитивних матеріалів у грудні. Показово, що «Україна» та ICTV практично ігнорують цю політсилу.

Кількість згадок про «Європейську солідарність» трохи зросла, зокрема побільшало позитивних матеріалів: 16 із 85. Приблизно однакова кількість позитиву про ЄС вийшла на «Україні» та 5 каналі, який належить лідерові партії Петру Порошенку.

Більше у грудні говорили і про «Батьківщину» — 66 матеріалів, із них 10 позитивних. Позитив про партію Юлії Тимошенко найчастіше з’являється на «Україні» та ICTV. Кількість згадок про «Голос» у грудні зросла з 24 до 40, всі вони, як і в листопаді, нейтральні. Найчастіше «Голос» згадують 5 канал, «Інтер» і «Україна», жодного разу — канал «112».

Матеріали з ознаками замовності

У 6,7% грудневих новинних матеріалів експерти «Детектора медіа» виявили ознаки замовності. Найбільша частка піару (18% і 17%) у новинах «Інтера» та «України». На інших каналах відсоток незначний.

У порівнянні з листопадом матеріалів з ознаками замовності побільшало. Загалом їх виявлено 199, із них 165 — в інтересах політиків. Кількість піару ОПЗЖ зросла вдвічі — з 31 до 58, тож партія витіснила Ріната Ахметова (він має майже незмінний показник — 36 матеріалів, усі на «Україні) на друге місце в рейтингу замовників гаданої джинси.

На третьому місці — Володимир Зеленський: його піар уже традиційно розподілений по більшості каналів, окрім 5-го. Більше, ніж на інших, піару президента на «Україні» та ICTV. Загальна кількість матеріалів з ознаками замовності, присвячених Зеленському, зросла майже вдвічі в порівнянні з листопадом 2019 року.

Улюбленець «Інтера» Сергій Каплін із 10 матеріалами та улюбленець «України» Олег Ляшко із сімома посідають наступні сходинки. Вслід за ними — Петро Порошенко, шість піар-матеріалів якого вийшли в новинах «України» (в листопаді піаром свого власника відзначався також 5-й, цього разу цей канал піарить партію «Європейська солідарність»). «Україна» також піарила Арсенія Яценюка та Віталія Кличка. Серед цікавих фігурантів грудневого списку — організація «Стоп корупції», яку тричі піарили на «Інтері». Організацію очолює колишній журналіст «Інтера» Роман Бочкала.

Дотримання стандартів

Ситуація з відокремленням фактів від коментарів на деяких каналах погіршується. 56% аналізованих сюжетів і повідомлень «1+1» та «України» бракувало дотримання цього стандарту. Трошки краща, але все одно погана ситуація на «Інтері» (45%), СТБ (44%), ICTV (38%). Найкраще тримаються «UA: Перший» (8% матеріалів із порушенням) і 5 канал (24%).

Із балансом думок найважче «Інтеру» (29% матеріалів без балансу) і «Україні» (24%), найлегше — «UA: Першому» (8%) і «1+1» (9%).

Географія

Частка новин з-поза України у грудні трошки зросла — 25%, із них 2% російських. Натомість серед українських новин побільшало тих, що розповідають про події в Києві. Найчастіше згадуваний регіон після Києва — Донецька область; це пов’язано і з бойовими діями, і з підготовкою до обміну 29 грудня. Втім згадок про Луганщину поменшало в порівнянні з листопадом, як і про Харківську область. Найчастіше згадували про Одещину — це пов’язано передусім із пожежею в Одеському коледжі економіки. Про Івано-Франківську область стали більше говорити через зимовий відпочинок і приїзд президента Зеленського. Білі плями на мапі — Хмельниччина, Сумщина, Тернопільщина, Житомирщина, Полтавщина. 9 новин у грудні були присвячені Криму — це більше, ніж у листопаді: увагу до півострова привернула залізниця на мосту через Керченську протоку, про відкриття якої говорили всі телеканали.

Тематична структура

Найбільше, як і в листопаді, було «соціалки», однак політики трохи побільшало. Найбільш «соціальні» новини в «1+1» та «України» — по третині матеріалів. Найбільш «політичні» — у 5 каналу та «Інтера» (майже третина). Найменше «соціалки» в новинах «112» і 5 каналу, найменше політики — на «1+1» та СТБ. За міжнародною політикою найбільш пильно стежили «Інтер» та «112», а найменше уваги їй приділяла «Україна». Війні на Донбасі найбільшу частку матеріалів (13%) приділив ICTV, далі 5 канал і суспільний мовник — по 10%. Натомість у новинах «112» про війну було лише 2% матеріалів, «Інтера» — 5%.

Щотижневі моніторинги теленовин читайте в рубриці на сайті «Детектор медіа».

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) чи Уряду Швеції.

Фото: Перший кабельний

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY