Оце поворот: про що говорили та кого піарили теленовини у травні 2019 року

Оце поворот: про що говорили та кого піарили теленовини у травні 2019 року

19 Червня 2019
2561

Оце поворот: про що говорили та кого піарили теленовини у травні 2019 року

2561
Найактивніше піариться «Опозиційна платформа — За життя», найбільше говорять про команди Зеленського і Порошенка, а Тимошенко взагалі кудись пропала. Аналіз новин восьми всеукраїнських телеканалів.
Оце поворот: про що говорили та кого піарили теленовини у травні 2019 року
Оце поворот: про що говорили та кого піарили теленовини у травні 2019 року

У 2019 році «Детектор медіа» розширив якісно-кількісний моніторинг телевізійних новин: за новою методологією, чимало інформації про новини аналізованих каналів буде вноситися до бази даних, що дозволить створювати нові аналітичні продукти й дослідження інформаційного телеконтенту. У моніторингу аналізуються головні випуски новин (прайм-тайм) «України», «1+1», «Інтера», ICTV, СТБ, 5-го каналу, «UA: Першого» та «112». Раніше ми підбили підсумки аналізу президентської кампанії — лютого й березня та квітня 2019 року.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5-му каналі та «112» новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів, у яких згадуються кандидати, вочевидь набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли політикам.

Популярність партій у новинах

Травень був «розвантажувальним» місяцем для теленовин, оскільки більша частина місяця минула без упевненості в тому, що парламентські вибори відбудуться достроково. Поза тим ознаки політичної замовності в новинах аналізованих телеканалів мали загалом 7% матеріалів — і в абсолютних, і в відсоткових вимірах це більше, ніж у квітні.

Аналізуючи кількість згадок, слід мати на увазі, що йдеться не лише про назви політичних партій (деякі з них у травні ще не були оформлені), а про команди, лідерів та найпомітніших спікерів цих партій. Тож, наприклад, до згадок про «Слугу народу» зараховані матеріали про парламентські плани команди Зеленського, навіть якщо партійний бренд у них не озвучений.

 

За кількістю згадок у новинах лідеркою є партія «Слуга народу». У травні про неї та її головних спікерів згадали 326 разів, із них 54 рази позитивно і один раз — негативно (на 5 каналі, що належить Петрові Порошенку). Кількість згадок про партію розподілена між каналами досить рівномірно; порівняно рідше про партію друзів Зеленського згадували СТБ та «Інтер», порівняно частіше 5 канал, «Україна» і «1+1».

На другому місці із солідним відставанням — «Європейська солідарність» (на той час іще «Солідарність» або «Блок Петра Порошенка»), про яку протягом травня згадали 217 разів.  38 із цих згадок були позитивними, три — негативними (по одній на «1+1», «112» та «Інтері). Позитив про партію Петра Порошенка транслювали найбільше на «Україні», 5 каналі та «Інтері»; зовсім не було його на «112».

На третьому місці «Народний фронт» — партія, що стала ньюзмейкеркою зокрема й завдяки намаганням зупинити розпуск Верховної Ради. Із 98 згадок про «Народний фронт» 15 позитивних, більшість із них на «Україні», де віддавна піарять Арсенія Яценюка та його партію. Єдина негативна згадка — в новинах СТБ.

Нова політична сила Володимира Гройсмана (у травні вона ще не була представлена суспільству під назвою «Українська стратегія») зосередила свої піар-зусилля на каналах, які й раніше найчастіше згадували прем’єра. З 87 згадок про прем’єра та його партію 29 позитивні, приблизно рівномірно розподілені між «Інтером», «Україною» та ICTV. Негативних матеріалів про «Українську стратегію» та Гройсмана особисто немає.

«Батьківщина» отримує закономірну увагу від новинарів як парламентська партія, однак майже повна відсутність позитивних матеріалів серед 65 згадок про партію досить промовиста. Вочевидь до початку виборчої кампанії новинарі не отримують стимулів, аби говорити про партію Юлії Тимошенко в улесливому тоні, як робили це у лютому й березні. На відміну від Радикальної партії, яку посилено просуває телеканал «Україна» (14 позитивних згадок із загалом 57).

За невеликої загалом кількості згадок (49) «Опозиційна платформа — За життя» демонструє найоригінальнішу статистику: позитивних матеріалів тут стільки ж, скільки нейтральних, і всі вони — на каналі «Інтер». Зауважмо, що новини каналу «112», який також є у вибірці, не задіяні поки що у просування ОПЗЖ, хоча в інших проєктах цього каналу піару Віктора Медведчука та його партії не бракує (наприклад, у ток-шоу та гостьових студіях).

«Самопоміч» у травні мала стільки ж згадок у новинах, скільки й ОПЗЖ, але позитивна з них лише одна (на «UA:Першому»). Переважно у новинах, де згадувалась партія, йдеться про її парламентську активність та готовність брати участь у виборах.

У середині травня на політичній мапі України з’явилась нова партія — «Голос» Святослава Вакарчука. За два тижні «Голосу» встигли присвятити 18 матеріалів, з них чотири позитивних (на ICTV, «Україні» та «1+1»).

Матеріали з ознаками політичної замовності

Головними поширювачами матеріалів з ознаками замовності серед телеканалів залишаються «Інтер» та «Україна»: на них припадає відповідно 59 та 51 із загальної кількості 155 підозрілих матеріалів, пов’язаних із політикою. 23 такі матеріали вийшло на ICTV, 11 на «1+1», 8 на 5 каналі та 3 на СТБ (слід зауважити, що новини каналу частину травня не виходили). Не виявлено матеріалів з ознаками замовності в новинах «112» та «UA:Першого».

Першою за кількістю матеріалів з ознаками замовності у травні стала «Опозиційна платформа — За життя», на яку припадає шоста частина всього політичного піару в новинах (26 матеріалів, і всі вони — на одненькому каналі «Інтер»). На другому місці — президент Володимир Зеленський, який вступив на посаду 20 травня. Всупереч стереотипному уявленню про те, що «1+1» посилено просуває Зеленського, найбільше піару нового президента вийшло на іншому каналі — «Україні», а «Плюси» відстали від ICTV й навіть «Інтера». Натомість на СТБ, «112», суспільному каналі та 5-му піару Зеленського в новинах нема.

Петро Порошенко частину травня залишався президентом, тож увага до нього закономірна. Прощальним позитивом обдарували Порошенка «Україна», 5 канал, «Інтер», ICTV та СТБ. Загалом 17 матеріалів із ознаками замовності в інтересах тепер уже колишнього президента.

Четверте, п’яте і шосте місце з однаковим показником — 14 матеріалів — ділять зовсім не однакові політики. Одного з них, Володимира Гройсмана, приблизно однаково інтенсивно піарили ICTV, «Україна» та «Інтер». 13 із 14 підозрілих матеріалів на користь Олега Ляшка вийшли на «Україні», один на «Інтері». А Сергія Капліна, народного депутата і невдалого кандидата в президенти, піарив лише «Інтер».

Сфокусовано піариться й «Опозиційний блок». Про партію та її головні обличчя зробили десять піар-матеріалів на «Україні», два — на ICTV. «Україна» стала головним осередком просування й для «Народного фронту».

Набагато скромніший показник у «Слуги народу» (5 матеріалів, з них два на «1+1», по одному на СТБ, ICTV та «Україні»). По 4 матеріали з ознаками замовності мають Святослав Вакарчук, Леонід Кучма та мажоритарник Сергій Рудик, якого просуває «Інтер».

Зауважмо також відсутність матеріалів із ознаками замовності, присвячених Юлії Тимошенко та партії «Батьківщина».

 

Дотримання стандартів

За кількістю та часткою матеріалів з ознаками замовності на першому місці «Україна» — кожен п’ятий матеріал тут викликає в експертів «Детектора медіа» такі підозри. Значна частина цих матеріалів — піар власника телеканалу Ріната Ахметова, його бізнесу та доброчинної діяльності. Майже половина матеріалів у новинах «України» містять порушення стандарту відокремлення фактів від коментарів, у чверті відсутній баланс думок.

На «Інтері» 14% матеріалів мають ознаки замовності. У 28% сюжетів і повідомлень відсутній баланс, 27% мають проблеми з відокремленням фактів від коментарів.

8% новин ICTV викликали підозри в експертів. Приблизно третина матеріалів тут мають проблеми з балансом та відокремленням фактів від коментарів.

Попри невелику частку матеріалів з ознаками замовності, тривожними є показники «1+1» та СТБ — тут майже в половині сюжетів і повідомлень порушують стандарт відокремлення фактів від коментарів. А найкращі показники в «UA:Першого»: тут лише 14% матеріалів мають проблеми з балансом і 3% із відокремленням фактів від коментарів. Відмінність від комерційних каналів разюча.

 

Географія

77% матеріалів українських теленовин присвячені подіям в Україні, 23 — поза нею, зокрема 2% у Росії. У квітні, попри вибори, відсоток українських новин був дещо нижчим.

Традиційно понад третина матеріалів у новинах (1026 із 2943 проаналізованих) присвячені подіям у Києві. На другому місці Донецька область (210 матеріалів) — переважно це новини про бойові дії. На другому місці Харківська область, про яку порівняно багато говорили у травні через намір міської влади знести волонтерський намет на центральній площі. На третьому — Львівська, також порівняно багато говорили про Одесу та Дніпро. Івано-Франківщина була популярною в новинах через повінь. Найменше уваги — до Тернопільської області, окупованого Криму та Херсонщини.

Тематична структура

У порівнянні з квітнем у новинах дещо менше говорили про українську політику, дещо більше про надзвичайні події. Порівняно найбільше політиці приділили уваги СТБ, «UA:Перший», 5 канал і ICTV, тоді як на «1+1» та «Україні» соціальна тематика різко переважила політичну. Також кожна п’ята новина на «1+1» та «112» була присвячена надзвичайним подіям.

Міжнародній політиці найбільше уваги приділили «Інтер» (21% матеріалів) і 5 канал (16%), найменше «1+1» (7%) і «112» (8%). Про культуру найохочіше говорили «UA: Перший» (9%) та ICTV (8%), найменш охоче — «112» і «Україна» (по 4%).

Бойовим діям на Донбасі приділили найбільше уваги 5 канал (13%), ICTV та «UA:Перший» (по 10%), а найменше — «Україна» (5%) і СТБ (6%). Увага до Криму й міжнародної економіки традиційно незначна.

Щотижневі моніторинги теленовин читайте у рубриці на сайті «Детектор медіа». Оперативну аналітику — в огляді «Детектор виборів».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2561
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду