Осінь нових серіалів і шоу з минулого

Осінь нових серіалів і шоу з минулого

8 Вересня 2023
3974
8 Вересня 2023
11:00

Осінь нових серіалів і шоу з минулого

3974
Що готують телеканали ICTV2, СТБ, Новий, ТЕТ, «1+1 Україна», «2+2», НТН, «Дім», а також Суспільне.
Осінь нових серіалів і шоу з минулого
Осінь нових серіалів і шоу з минулого

Осінній сезон 2023 року на українських каналах відповідає класичним трендам останніх років. Переважно мовники зосереджуються на розважальному контенті, який є альтернативою єдиному марафону, продовжують свої брендові проєкти, знімають нові сезони великих шоу, адаптують їх до нових реалій і працюють переважно за своїми класичними сітками з великою кількістю повторів. Адже під час війни канали не мають змоги виробляти контент із такими бюджетами й у таких обсягах, як раніше.

Також в ефірі з’являються нові проєкти про війну, продовжують виходити документальні проєкти, демонструються нові серіали, комедії, пригодницькі, авантюрні стрічки та мелодрами. Новий канал запускає серіальний слот у пікпраймі, ICTV — новий сезон «Копа з минулого», «1+1» анонсує  шість серіальних прем’єр — від медичних («Польового шпиталю» та історії лікаря-акушера з Сіверськодонецька) до серіалу про жертву домашнього насильства та містики.

Марафон «Єдині новини» триває, тому «Детектор медіа» подає огляд нових проєктів сезону розважальних загальнонаціональних каналів.

ICTV2

Канал запустився торік і входить у трійку лідерів телеперегляду. Сітка каналу  подібна до ICTV до повномасштабного наступу, лише немає новинних слотів. В ефірі — кінопоказ, серіали та власні проєкти.

З 1 вересня канал запустив новий осінній сезон. З останніх на початку вересня вийшла прем’єра народного шоу з мемами сьогодення «Шкварка»  (щопонеділка о 21:00). Канал продовжив показ і свого гумористичного «Дизель шоу», нові випуски транслюють у праймі п’ятниці.

Із серіалів незабаром у праймі о 20:00 канал покаже новий третій сезон «Копа з минулого». Зйомки детективного серіалу розпочали у травні на кіностудії Victoria Film Studios, а виробляє серіал компанія Pro-TV, яка знімала хіт каналу серіал «Пес». Серіал «Коп» виходив на каналі з 2020 року. Він розповідає історію капітана Доліна (Дмитро Суржиков), який прокидається після коми та намагається знайти себе в новому світі.

ICTV2 не відмовляється і від документалістики про війну. На вересень заплановані чотири прем’єри. 7 вересня до Дня воєнної розвідки показали документальний фільм «Збиті льотчики Росії». 9 вересня до Дня українського кіно канал покаже фільм про кіноробів на війні «Без права на дубль» (10:00) від команди «Фактів тижня» на ICTV. «Це перший документальний проєкт, представлений на найбільшому кінофестивалі країни — Одеському міжнародному кінофестивалі», — інформує канал.

Восени презентують документальні фільми проєкту «Хроніки люті» про найбільші українські перемоги у війні з Росією. 18 вересня о 20:00 в ефірі очікується перша велика премʼєра проєкту — фільм «Битва за острів Зміїний». А те, як розробляли та втілювали операцію зі знищення флагмана ворожого флоту, покажуть у ще одному документальному фільмі «Як потопили Москву» (25 вересня о 20:00). 

СТБ

СТБ, згідно з показниками телевізійної панелі Nielsen, утримує лідерство за найпопулярнішою серед рекламодавців аудиторією 18–54 років із міст із населенням понад 50 тис. Канал класично поєднує у своєму ефірі серіали й телешоу. Левову частку слотів займають серіали «Сліпа» та «Слід», які виходять на каналі в денних блоках і передпраймі. У деякі дні, наприклад у п’ятницю, «Сліпа» виходить із 8-ї до 22-ї години. Таке програмування характерне зараз для більшості розважальних каналів. На вечір канал поставив «Відчайдушних домогосподарок» і серіал «Папаньки». Його СТБ вже показував у лютому 2022 року, але тоді він мав невисокі показники. Тепер серіал знову в пікпраймі по буднях о 20:00, із повтором усіх серій у вихідні.

Також СТБ запустив нові сезони своїх реаліті. У будні це «Супермама» (18:55), проєкт повернувся в ефір наприкінці серпня. Вже стартував дванадцятий сезон «МастерШефа», а також пʼятий сезон  «Таємниці ДНК». Випуски останнього проєкту були відзняті до 24 лютого 2022 року, а постпродакшен робили вже в умовах повномасштабної війни. «МастерШеф» знімали під час війни. Як розказували представники проєкту, учасниками шоу стали ті, хто пережив окупацію, а також допомагав в евакуації. А в один із конкурсних днів кухарі «МастерШефа» приготують весільний обід для пари, яка служить у лавах «Азова» та пережила полон.

На СТБ також виходитимуть і документальні фільми про війну. Наприклад, 8 вересня канал покаже стрічку «Нескорені» про українських воїнів, «які попри все зберегли силу духу та продовжать свою боротьбу на міжнародному спортивному заході».

Новий канал

Новий канал лишається одним із лідерів перегляду. Осінній сезон він запускає під гаслом сміху та нових можливостей. Канал анонсує нові сезони своїх шоу, а також серіальну лінійку у пікпраймі (19:00).

Більшу частину ефіру каналу продовжує займати кінопоказ.

На осінь планується вихід четвертого сезону Improv Live Show від «Студії Квартал 95». Цього сезону проєкт став  україномовним.

«Учасники Improv Live Show будуть говорити лише українською, що збільшить унікальність нашого контенту та надасть йому автентичності», — каже продюсер проєкту Дмитро Кучмар.

Великою прем’єрою Нового стане і другий сезон ресторанного реаліті «На ножах» з Алексом Якутовим. Автори проєкту обіцяють своїм глядачам історії про заклади, які на початку повномасштабного вторгнення взялися готувати їжу для військових і місцевих жителів. Згідно з форматом проєкту, ведучий допомагає рестораторам, які зайшли в глухий кут і керують закладом не надто вдало.

Наприкінці вересня стартує новий сезон розважального шоу «Хто зверху?» з Лесею Нікітюк і Богданом Шелудяком. А також канал готує танцювальне шоу, в якому візьмуть участь ветерани й ветеранки, що повернулися з фронту. Втім, коли воно вийде в ефір, невідомо.

Поки в ефірі каналу в денних блоках транслюють старий серіал «Будиночок на щастя», однак незабаром о 19-й канал запустить свої нові серіали. Це «Зв‘язок» — про реалії життя українців після 24 лютого 2022 року, та  «Голова» — про прогресивну молодь, яка спробує змінити українське село на краще.

«Голова» — 16-серійний ситком. Головний герой Антон укладає парі з ректором університету про те, що він «підніме» будь-яке українське село. Ректор хапається за ці слова й пропонує хлопцю за пів року змінити село Антонівка. «Зв’язок» — це багатосерійна комедія, яку на замовлення Нового каналу знімає Starlight Production. У кожній серії ви стежитимете за історіями чотирьох сімей із різних куточків України, які розділила війна. Хтось із чоловіків пішов у тероборону, хтось із жінок забрав дітей і виїхав за кордон...

«1+1 Україна»

Цей канал, так само як і ICTV2, вийшов в ефір наприкінці минулого року. Втім, на відміну від каналу конкурента, його показники виявилися нижчими за очікувані. Поки що «1+1 Україна» поступається і каналам власної медіагрупи «2+2» та ТЕТ, які ще торік навесні вийшли з марафону та наростили аудиторію. Зараз «1+1 Україна» вдень показує «Сімейні мелодрами», у передпраймі — повтори ефірів шоу Олексія Суханова, а у праймі — турецький серіал про Роксолану «Величне століття».

Однак «1+1 Україна» готує на осінь сезон із багатьма прем’єрами та продовженням своїх брендових проєктів.

Уже вийшов в ефір перший епізод 13-го сезону «Голосу країни». Цей сезон позиціонують як європейський, тому що знімали його у Варшаві за підтримки польських партнерів і на їхніх потужностях. «За допомогою музики показати солідарність родини європейських народів, висловити повагу та вдячність європейським націям за підтримку українців, надихнутися культурою інших народів і показати таланти нашого народу», — йдеться в релізі каналу. Тренерами сезону стали Юлія Саніна, Артем Пивоваров, Іван Клименко та Надія Дорофеєва. За новими правилами, команди тренерів цього року складатимуться з десяти співаків, а загалом на сцену вийдуть 60 учасників.

У новому сезоні «Світу навиворіт» Дмитро Комаров покаже Україну «як країну сильних людей». Також стартує новий сезон токшоу Олексія Суханова «Говорить вся країна».

«1+1 Україна» анонсує шість нових серіалів. 2 жовтня  серіальний сезон стартує з  прем’єри авантюрного детективу «Закохай мене, якщо зможеш». За сюжетом, псевдочаклун організував успішний бізнес і має великий попит. Але його справа може зруйнуватися, коли за ним починає стежити мисливиця на магів-самозванців.

Уже цієї осені планується до ефіру «Жіночий  лікар. Нове життя» про акушера-гінеколога Михайла Гончара, який був змушений переїхати до Києва із Сіверськодонецька. Також канал покаже медичну драму «Польовий шпиталь». За сюжетом, у містечку на кордоні з Польщею під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну почав роботу польовий шпиталь. Тут працюють разом українські лікарі, добровольці та висококваліфіковані спеціалісти з різних країн, таких як Ізраїль, Польща й США.

Ще один серіал «Коло омани» розповідає історію жертви домашнього насильства Ліни, яка опиняється за ґратами за вбивство власного чоловіка. А серіал «Сталеві  нерви» про те, як впливовий дід хоче змінити характер свого онука, одруживши його на дівчині Марті під загрозою втрати спадку. Також канал анонсує нові історії серіалу «Мольфар».

Щосуботи о 23:15 на «1+1 Україна» виходитимуть вечори документального кіно під назвою «Історії України: відновлення правди». А щоп’ятниці о 21:30 — авторський проєкт телеведучої Наталії Мосейчук «Мосейчук+».

По суботах канал запускає прем’єру «Великого музичного кварталу».

«1+1 Україна» незабаром покаже премʼєру авторського документального проєкту Дмитра Комарова «Рік. Харківщина». 

ТЕТ

ТЕТ у серпні оновив креативну платформу, слоган, графіку та сітку контенту. Слоганом каналу став «Закохані в життя». Поки що ТЕТ упродовж дня переважно показує проєкти, які свого часу були в ефірі «1+1», а також кіно. Наприклад, ситком «Сидоренки-Сидоренки», «Папік» тощо. З прем’єр в ефір вийшов другий сезон реаліті «Моя суперродина». Нагадаємо, щовипуску цього шоу чотири кардинально різні родини розповідають про свої цінності, правила та традиції, аби довести, що вони — найкращі. Проєкт виходить по буднях о 17:00.

Восени планується прем'єра нового сезону шоу «Я люблю Україну». Вестиме його акторка Ксенія Мішина. Нагадаємо, перший сезон шоу «Я люблю Україну» на телеканалі ТЕТ стартував наприкінці березня цього року. За правилами, дві команди, що складаються з двох гравців (акторів, співаків, телеведучих, коміків тощо) та капітана, змагаються у відповідях на різноманітні запитання з української історії, культури, традицій, географії, туризму та інших галузей. У другому сезоні Ксенія Мішина й далі перевірятиме знання акторів, блогерів, співаків та інших з української історії, мови, культури тощо. Кожен із випусків міститиме 6–8 раундів. Пресслужба ТЕТ інформує, що глядачів чекають оновлені вікторини та конкурси.

Готує до ефіру канал і серіал «Волонтери». У ньому знялися «кварталівець» і тренер проєкту «Ліга сміху» Ігор Ласточкін, комік і блогер Кирило Ганін, народний артист України Станіслав Боклан, акторка Ірина Сопонару, учасниці жіночого гумористичного колективу «Тріо різні», команда «Ветеранів космічних військ» та інші. Герої серіалу  — це й подружні пари, й колеги, й давні друзі, об’єднані спільною справою — волонтерством. Вони встигають і збори закривати, і здобувати все необхідне для цивільних та ЗСУ, і стосунки з’ясовувати, при цьому з гумором «вирулюючи» зі всіх життєвих негараздів.

«2+2»

Канал «2+2» займає четверту позицію за телепереглядом за останні тижні. В ефірі канал переважно показує кінофільми. Інколи тут транслюють футбол за участю «Динамо» (Київ). Наприклад, «2+2» показував матч кваліфікаційного раунду Ліги конференцій «Динамо» (Київ, Україна) — «Бешикташ» (Туреччина). Також на каналі є кілька прем’єр. Серед них «Загублений світ» і «Обережно! Фейк». Про змінений формат «Загубленого світу» «Детектор медіа» вже писав.

«Обережно! Фейк» стартував 4 вересня, проєкт розповідає про фейки та маніпуляції, поширювані кремлівською пропагандою.

Виходять на каналі й документальні проєкти. 4 вересня була прем’єра двосерійного документального фільму «Цільовий орієнтир — Кизилельма» про створення компанії Baykar Makina та їхню нову розробку — перший безпілотний військовий літак, який може спричинити революцію в авіаційному бою. 

Готує канал і короткий серіал — 4-серійну драму «Окуповані». «За сюжетом серіалу “Окуповані”, під час наступу російських військ головний герой серіалу Роман допомагає колишній коханій Юлі та її сину виїхати з міста до селища, вважаючи його більш безпечним місцем. Проте вже за лічені години село, де мешкають батьки Юлі, опиняється в окупації росіян. Налякані, розгублені місцеві жителі потрапляють у пастку загарбників без права врятуватися — окупанти швидко встановлюють свої порядки, розграбовують магазини й будинки, жорстоко карають тих, хто намагається чинити супротив. Розуміючи, що допомоги доведеться чекати довго, Роман починає діяти рішуче та приєднується до партизанського руху», — йдеться в анонсі.

НТН

НТН із групи «Інтер» входить у десятку найрейтинговіших каналів. Він показує «Речдок» і серіали, які раніше були в ефірі «Інтера» («Менталіст», «Згадати молодість»). Також канал продовжує показувати нові фільми з циклу «Історії війни». На День Незалежності вийшов «Танок скорботи».

«Дім»

Державний канал «Дім» — колишній канал для окупованих територій тепер адресований переселенцям в Україні та за її межами. І «популяризує Україну як туристичну мекку».  Канал запустив до осіннього сезону низку нових проєктів. В ефір уже вийшла  прем’єра  «Діло буде» з ведучим Сергієм Лиховидою. Проєкт про тих українців, які під час повномасштабної війни продовжують розвивати свій бізнес або започатковують новий, створюють робочі місця, підтримують економіку країни. Особливу увагу автори проєкту приділяють розповіді про переїзд малого та середнього бізнесу, історіям переселенців, які зуміли налагодити власну справу на новому місці.

До Дня знань канал показав документальний проєкт власного виробництва «Мріяти не заборонено». Герої фільму — перекладачка жестової мови Уляна Шумило, радіоведучий Олександр Димов, кінооператор Василь Сікачинський, персональна стилістка Ольга Фльорко, тітестер (експерт із чаю. — «ДМ») Дмитро Філімонов, студент-диригент Юрій Борта. Вони власним прикладом доводять, що мріяти не шкідливо, надихають вірити у свою мрію та багато й наполегливо працювати, щоб вона стала реальністю. Кожен із них пройшов складний шлях становлення та самореалізації, і хоча повномасштабна війна змінила їхні життя, змусила декого змінити професію, проте вони не перестали боротися за свої мрії.

Окрім цього, на каналі стартували нові сезони шоу «Тихий вечір з Оленою Кравець» проєкту «Музоборона».

Продовжить виходити цикл авторських інтерв’ю Світлани Леонтьєвої з українцями «Точка опори».

Змінив свій формат і дизайн спортивний тижневик «Коло спорту» з Євгеном Зінченком і Діаною Звягінцевою. Стартував новий сезон ранкового шоу «Ранок вдома».

Окрім цього у вересні-жовтні глядачів каналу «Дім» чекає кілька прем’єрних проєктів, а також старт нового сезону реаліті «Дочекаюсь»  (щочетверга о 20:00) з ведучою Лілею Ребрик про возз’єднання рідних людей, яких розлучила війна, а також новий сезон пізнавальної вікторини «Блокпост шоу» з Володимиром Шумком (щоп’ятниці о 20:00), де зіркові учасники демонструють, наскільки добре вони знають українські історію, мову, культуру, мистецтво, закони та традиції. У кожному випуску «Блокпост шоу» беруть участь двоє знаменитостей. Перед умовним блокпостом на в’їзді до української столиці їхні авто зупиняє Володимир Шумко. Щоби проїхати далі, учасники мають відповісти на запитання й набрати якомога більше балів.

Суспільне

Перший канал Суспільного показує інформаційний марафон, а проєкти інших жанрів виходять в ефірі «Суспільне Культура». Канал транслює документальні та освітні програми, мультфільми та серіали. Серед них як серіали закритого каналу «Україна» («Клан ювелірів», «Райське місце»), так і закордонні (французький «Бальтазар»). У праймі є лінійка історичної документалістики о 21:05, її канал відкрив із вересня. Серед документальних серіалів, які покажуть, — «1945: Рік, що змінив світ», «Найвизначніші події Другої світової війни».

На 1 жовтня запланований показ фіналу Національного відбору на «Дитяче Євробачення-2023».

Також пресслужба каналу розповідає, що восени на дитячому ютуб-каналі «Бробакс» стартує новий освітній проєкт, ведучими якого стануть брати Лео та Елвін Буша. Виробництвом за концепцією Суспільного мовлення займається креативна агенція «Грін пінгвін», яка вже реалізовувала анімаційний серіал «Портал пригод».

Нові проєкти стартують і в ефірі радіостанцій Суспільного. «Українське радіо» запустило сім нових програм, які виходитимуть із 10:05 у будні та з 11:05 у вихідні. Серед них «Активізація з Людмилою Тягнирядно» та «Сто тисяч» із Романом Колядою. З 4 вересня обсяг мовлення радіо «Культура» збільшився ще на три години. Відтепер блок програм власного виробництва стартує у будні о 10:05 з оновленого проєкту «Ранок культурної людини». Також на годину довшим став вечірній ефір радіо «Культура». Радіо «Промінь» удруге візьме участь у Europe's Biggest Dance Show. Разом із європейськими радіостанціями радіо «Промінь» транслюватиме найбільше щорічне європейське шоу танцювальної музики 22 вересня цього року.

Головне фото: «1+1 медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3974
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду