30 Травня 2023
2472
30 Травня 2023
11:00

2472
Попит на пізнавальні програми зріс, але вимоги до якості контенту знизилися, тому «заходить» усе, що хоч якось задовольняє потребу.

На каналі «Дім» відбулася прем’єра нового проєкту власного виробництва «Блокпост шоу». Перший випуск показали ввечері в суботу 20 травня, і далі шоу виходитиме щосуботи. За форматом це вікторина зі шляхетною метою: «допомогти глядачам в ігровій формі перевірити та зміцнити свої знання про Україну». Розважально-просвітницьку місію виконують українські зірки, які відповідають на запитання ведучого Володимира Шумка.

Зараз в Україні шалений попит на пізнавальні програми з української історії та культури, адже велика війна змусила прозріти всіх, хто ніколи цим не цікавився. Люди усвідомили: щоби зрозуміти, що сталося, треба зазирнути в глибину віків. Та на тлі такого підйому вимоги до якості контенту знизилися, тому що «заходить» усе, що хоч якось задовольняє потребу. Але «Блокпост шоу», здається, занадто оптимістично оцінив рівень невибагливості глядачів.

Цієї весни на українському телебаченні вже вийшла розважальна вікторина — шоу «Я люблю Україну» на каналі ТЕТ. Проєкт «Плюсів» виявився розгонистим і вкрай цікавим. Купа зірок, різноманітні конкурси, продумані свіжі запитання, музичні паузи, яскравий гумор… «Блокпост шоу» поки що програє конкуренту. Шкода, адже державний канал «Дім», який створювали як російськомовний канал для жителів тимчасово окупованих територій, із вересня 2022 року став повністю україномовним розважальним каналом та бачить своєю цільовою аудиторією переселенців. Натомість маємо проєкт, який може розважити лише нападами нервового сміху, що трапляються під час перегляду. Принаймні у прем’єрному випуску, в якому взяли участь співаки Павло Зібров і Василь Демчук.

«Батл поколінь! Бебі-бумер проти зумера!» — інтригує закадровий голос, поки на екрані показують відео з гримерок, де учасники готуються до виходу. Тут треба насолодитися моментом, у якому співаки виглядають як живі люди: впродовж наступних 40 хвилин шоу вони майже не ворухнуться.

За сценарієм, ведучий Володимир Шумко начебто зупиняє автомобілі зірок на блокпосту перед Києвом і перевіряє знання української історії, мови та культури. Через таку концепцію всі етапи конкурсу учасники проходять, тихенько сидячи в авто. Для цього в студії поставили два справжніх «Запорожця», пофарбованих синеньким і жовтеньким. Щоби глядачі могли якось розгледіти зірок, «за́пори» перетворили на кабріолети. Але все одно звідти стирчали майже самі тільки голови. Через це склалося враження, що нещасних співаків заперли в тих машинах, а може й зв’язали, аби не втекли.

Загалом декорації «Блокпост шоу» дуже нагадували дитячий атракціон «Автодром», але без жодної краплі азарту, що зазвичай панує на таких майданчиках. Павло Зібров і Василь Демчук виглядали так, наче їхньою мрією було не виграти, а дочекатися будь-якого фіналу та піти галасвіта.

Василь Демчук

Перевірка знань за правилами шоу відбувається в три етапи. За правильні відповіді нараховували бали, перемагає той учасник, у кого їх буде більше. Перший раунд мав назву «Клаксон-історії», під час якого учасники відповідають на завдання з історії України. Це класична вікторина, де гравець, якщо знає відповідь, повинен встигнути першим подати сигнал. У «Блокпост шоу» — натиснути на клаксон руля.

Другий раунд, «Мовний форсаж» — це перевірка знання української. За 60 секунд гравець має дати якомога більше правильних відповідей на питання з лексики, граматики тощо.

Останній раунд, «Лежачий поліцейський», найскладніший. Він пропонує мікс питань із культури, кулінарії, моди тощо на вибір гравців.

Пояснює помилки гравців або розповідає якісь додаткові цікаві факти у «Блокпост шоу» дивний персонаж на ім’я «експерт Степанич». Це просто голос, який звучить із-за лаштунків студії. Безтілесний експерт узагалі не вписується в легенду шоу, адже на блокпостах голоси в голові не звучать. Ну хіба що це голос совісті, коли порушив правила.

Володимир Шумко

Зазвичай у вікторинах доповнюють інформацію та зауважують помилки ведучі. У «Блокпост шоу» це навіть прямо відповідає сценарію, адже саме Володимир Шумко там начебто зупиняє зірок для перевірки знань. Навіщо вигадали Степанича, сказати важко. Можливо, авторам здалося, що лише два учасники та ведучий на сцені — то занадто мало й сумно. Або таким чином вони убезпечили Володимира Шумка від необхідності вивчати купу інформації з історії та культури. Експерт, якого не можна побачити, легко все це прочитає з екрана ґаджета. Хай там як, але цей віртуальний персонаж із голосом казкового діда Панаса знов викликав асоціації з чимось дитячим.

Проте гравці — принаймні Павло Зібров — явно бачили «Блокпост шоу» в категорії «18+». «Шкільні роки — найкращі. Із сьомого класу почали пробувати, що таке цигарка, у восьмому — пиво, в дев’ятому — вино. Мене вигнали з комсомолу за те, що хильнув винця стаканчик», — похвалився співак. Він, на відміну від мовчазного Василя Демчука, який тільки й робив, що збентежено усміхався, в перервах між питаннями доволі охоче про себе розповідав. Так я дізналася, наприклад, що на початку кар’єри до Зіброва у вікно готельного номера вдерлася «вся мокра від дощу» шанувальниця та яким чином він за допомогою цибулі й часнику доглядає за вусами.

Провальну розважальну місію «Блокпост шоу» могла врятувати пізнавальна складова. Тут начебто все йшло за планом. Були доволі цікаві питання, відповіді (чи їхня відсутність) гравців і пояснення Степанича, щоб заповнити прогалини у знаннях. Але в учасників прогалин виявилося так багато, що особисто мене це, навпаки, почало відволікати від отримання знань.

— Перше запитання, це база зі шкільної програми. Єдиний український правитель, який отримав титул короля? — звернувся до гравців Володимир Шумко й запропонував чотири варіанти відповіді.

— Данило Галицький! — натиснув на клаксон Павло Зібров. Василь Демчук охоче поступився конкуренту правом на відповідь. У подальшій бесіді молодший співак участі не брав і лише здивовано переводив погляд із ведучого на конкурента.

— Чому? — необачно поставив уточнювальне запитання Зіброву ведучий.

— Мені так здається, — відповів гравець.

— Якої країни королем?

— Своєї.

— Яка називалась?...

— Галицька.

— А можливо, ви пам’ятаєте, в якому місті він жив?

— На Галичині.

— А центр Галичини — це?...

— Львів! — із полегшенням вигукнув Павло Зібров.

Після цього «дід Панас» прочитав коротеньку лекцію про Галицько-Волинське князівство та причини отримання королівського титулу його князем. Про Львів не йшлося. Імовірно, тому що столиць у князівства в різні часи було декілька, основні — це Галич і Володимир.

У другому раунді Павло Миколайович примудрився не надати жодної правильної відповіді, навіть на питання «Якого роду слово “собака”».

— Собака і в Африці собака. Вона, — запевнив ведучого співак.

Демчук у мовному питанні виявився більш обізнаним, правильно зауваживши, що собака — це він, але врешті-решт програв у третьому раунді. Бо на деякі питання Павло Зібров знав відповіді не з історії, а з особистого досвіду. Наприклад, «Який співак створив пісню “Як тебе не любити, Києве мій” символом столиці?»

Зрозуміло, що рівень знань гравців — то їхня особиста справа. Але на місці творців шоу я б його враховувала під час запрошення учасників. По-перше, дивитися на гравця, який «плаває», відверто нудно, а по-друге, це видовище погано впливає на мотивацію. Зібров он цілий Народний артист України, а Демчук має в соцмережах авдиторію, порівнянну з кількістю населення України. І нащо їм для успіху те Галицько-Волинське князівство?

2472
01.09.2023 15:00
Марія Спалєк