Реаліті «Моя суперродина» ламає стереотипи та виховує толерантність

Реаліті «Моя суперродина» ламає стереотипи та виховує толерантність

6 Травня 2023
3566
6 Травня 2023
10:00

Реаліті «Моя суперродина» ламає стереотипи та виховує толерантність

3566
Судити про новий проєкт на каналі ТЕТ за його назвою — велика помилка.
Реаліті «Моя суперродина» ламає стереотипи та виховує толерантність
Реаліті «Моя суперродина» ламає стереотипи та виховує толерантність

Чого можна очікувати від реаліті-шоу під назвою «Моя суперродина», де заради перемоги в конкурсі, як повідомляє анонс, «щотижня чотири кардинально різні, але дружні сім’ї ділитимуться секретом сімейного щастя»? Напевно, чоловіки із заплющеними очима на дотик знаходитимуть свою дружину, а жінки змагатимуться у випіканні пиріжків. У перерві подружжя розповідатиме, як ледь не розлучилося через коханку або свекруху, проте втрималося заради дітей і почуттів молодості.

Але всі ці припущення марні. Окрім, можливо, випікання пиріжків — та й то з великою натяжкою. Назва, що асоціюється із класичним сімейним необтяжливим шоу, не відображає сутності проєкту. Реаліті «Моя суперродина», що 24 квітня стартувало на телеканалі ТЕТ, здалося схожим скоріш на серіал «Секс і місто». Тільки замість чоловіків героїні доволі відверто обговорюють гроші, соціальні проблеми та свої погляди на сімейне життя.

Знайомство 

За правилами шоу, чотири сім’ї з різних міст України змагаються в чотирьох номінаціях: «Затишок», «Частування», «Розваги» та «Сімейні цінності». Оцінки одна одній дають жінки із суперницьких команд. Вони по черзі відвідують домівки родин-учасниць і виставляють бали за кожною категорією. У «Затишку» розглядають інтер’єр та організацію побуту, в «Частуванні» — святковий стіл, у «Розвагах» — дозвілля гостей, а в «Сімейних цінностях» — традиції, що панують у родині.

Реаліті поділено на цикли з чотирьох епізодів, що виходять в етер із понеділка по четвер. На початку першої серії учасниці знайомляться, наприкінці четвертої визначається переможець. Кожен майже годинний епізод присвячений одній сім’ї. Наступного тижня змагатимуться інші чотири родини. Ведучим шоу є Олександр Мороз, проте він лише коментує події поза кадром.

Чоловіки, діти та інші члени сімей оцінки не виставляють, але беруть участь у самому конкурсі. Готують святковий стіл, вигадують розваги, розмірковують про сімейні цінності або метуть підлогу напередодні візиту. Тому питання «А хто у вас у родині головний?», яке учасниці обов’язково ставлять одна одній, виглядає формальністю. Попри те, що всі зазвичай відповідають про рівноправність, сумнівів у керівній ролі жінок не виникає. Навіть у мусульманській родині Годжатових, де українка Катерина заради чоловіка з Азербайджану змінила релігію та ім’я, ставши Лейлою. Ідеться не про приклади «керування», які можна побачити в іншому проєкті ТЕТ «Він готує, вона керує», де жінки кричать та ображають чоловіків. У «Суперродині» показано традиційну українську сім’ю, де жінка має великий вплив на всі сфери життя. Насправді така модель притаманна українській культурі та має міцне історичне підґрунтя. Поки в Західній Європі полювали на відьом, українські жінки посіли помітне місце в суспільстві, адже самостійно вели господарство та виховували дітей. Їхні чоловіки-козаки майже постійно були відсутні через походи та військові збори на Січі.

 Міла Поворознюк

Звісно, так глибоко в історію реаліті-шоу учасники не занурювалися, але підійшли доволі близько. У першому епізоді одна з учасниць, Міла Поворознюк, хвалилася колежанкам колекцією старовинних вишиванок і зовсім несподівано розридалася. «Тих, хто носив такий одяг, називали куркулями. Їх висилали в Сибір, катували, вбивали за те, що вони українці. Я бачу в сорочках Першу світову війну, Голодомор, репресії, Другу світову, наступні репресії… Це не просто одяг, це кров, яка була втрачена», — пояснила Міла. Інші героїні теж розплакалися.

«Зараз, коли йде реальна війна за нашу незалежність, кожен із нас повинен зрозуміти, що таке бути українцем», — висловилася учасниця Інна Мірошниченко. Тут треба додати, що вкрай важкі розмови ніяк не завадили четвірці героїнь у подальших серіях плескатися в теплій ванні з бокалами вина або гарячково сперечатися через те, чи повинна господарка загинатися на кухні всю ніч, щоб нагодувати гостей. Таким чином «Моя суперродина» остаточно зламала стереотип, що розважальне шоу не повинно торкатися болючих суспільно-політичних чи історичних тем і війни, бо глядачі не зрозуміють.

По-перше, зрозуміють, тому що за рік війни розплющили очі навіть ті, хто керується правилом «я політикою не цікавлюся». По-друге, виховну роль кіно і телебачення з часів їх появи ще ніхто не скасував. Якщо хочемо, щоб більше ніхто не намагався загнати нас ракетами до Сибіру, — розповідаймо про історію українського спротиву навіть у «Холостяку».

Взагалі, злам стереотипів — одна з головних фішок «Суперродини». Сценарій побудовано таким чином, що перше враження, яке складається про героїв, не відповідає дійсності. Як-от Лейла, яка здавалася повністю зануреною в мусульманські традиції домогосподаркою, виявилася власницею невеликого бізнесу в індустрії краси. Або Міла — незвичайна жінка з Вінниці, яка полюбляє історичний одяг і ходить вулицями в костюмах ХIХ століття із довгими спідницями та капелюшками, — виглядала прихильницею традиційних сімейних цінностей, а виявилася категоричною «чайлдфрі», яка за потреби може міцно вилаятися.

«Я не вмію контактувати з дітьми. Я не можу правильно побудувати відносини з істотою, яку я не можу контролювати повністю», — розповіла вона, додавши, що не хоче «перетворювати своє тіло на інкубатор» і не готова йти на «жертви, яких вимагають діти».

 Настя Туркот

Всі інші учасниці мають дітей, а тому вкрай обурилися цією заявою. «Як жінка може так говорити про дитину?!» — висловила спільну думку четверта учасниця Настя Туркот. Але згодом героїні дійшли висновку, що якщо людина з особливими поглядами не заважає та не загрожує іншим, то вона може жити так, як воліє. «Дитина не є обов’язковим етапом самореалізації жінки. Я була вражена сміливістю Міли отак узяти й сказати “я не хочу”», — поділилася Інна Мірошниченко. Тож одночасно зі зламом стереотипів творці шоу намагаються виховати у глядачів толерантність до інакомислення.

До речі, Інна Мірошниченко — дружина телеведучого Тимура Мірошниченка, який уже майже 20 років коментує «Євробачення». Мірошниченки поки що були єдиною зірковою родиною у двох циклах реаліті, що вийшли досі. Медійна сім’я несподівано для себе зламала стереотип, що всі повинні знати Тимура, адже блогерка Настя Туркот чесно зізналася, що вперше про нього чує.

А якщо серйозно, то головним стереотипом, який зруйнували Мірошниченки, став гендерний розподіл обов’язків у сім’ї. Як виявилося, телеведучий, який є головним «добувачем» у родині, бере активну участь і в домашніх справах: готує, пилососить чи відвозить дітей до садочка. «Те, що він заробляє вдесятеро більше, не означає, що я повинна вдесятеро більше готувати чи прати. Я працюю так само, і його заробіток не знецінює моєї праці», — запевнила Інна, яка є юристкою.

  Родина Мірошниченків

Ще однією цікавою рисою «Суперродини» стали незручні питання, які учасниці ставлять одна одній. Наприклад, тема грошей в українському суспільстві табуйована. Навіть спитати про вподобання в сексі вважається більш пристойним, ніж спробувати дізнатися рівень доходів. Мабуть, це спадщина часів, коли весь бізнес був напівлегальним, щоб ухилитися від сплати податків. Чи взагалі із Середньовіччя, коли господарки боялися наврочити. У реаліті учасниці в лоба питають одна одну про зарплатню, вартість квартири, меблів, їжі тощо. Це незвично, сміливо й важливо, адже глядачі, отримавши відповідну інформацію, можуть зробити купу висновків. Скажімо, що в Україні можна легально заробляти доволі великі гроші — заможні учасники не приховують, як саме. Ну або про те, що гідно жити можна за будь-якого рівня доходу, а влазити в борги заради бізнесу мрії хоч і виглядає героїчним викликом, але вкрай ризиковано.

Учасниці ставлять багато інших прямих питань, які зазвичай вважаються нетактовними («А що такий холодильник порожній?» або «Як це так, ви не їсте м’яса?» та інші), окрім все ж таки інтимних стосунків. Тут у творців програми стилістично виправдане табу.

 

Незручні питання доповнюють відверті коментарі учасників та учасниць про враження від конкурентів і конкуренток. І хоча інколи вони на межі («Міла — типова курка, всім незадоволена» або «Снідала водоростями? Фууу, я вагітна, можу блювонути»), більшість героїнь усе ж таки висловлюються коректніше. У будь-якому разі всі вони виглядають щирими, а не акторками.

Єдиним помітним прорахунком авторів реаліті (якщо не зважати на банальну назву шоу) став грошовий приз, що додається до титулу «Суперродина». Звісно, гроші ще нікому не заважали, але коли 25 тисяч гривень виграє героїня, яка зводить будинок за мільйон, а поруч стоїть учасниця, яка нещодавно не мала опалення в домі, це виглядає недоречно. З огляду на те, що програма напхана продакт-плейсментом, сертифікат на покупку якогось товару із правом обміняти його на гроші був би краще. Хоча, може, це також стереотип?

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3566
Читайте також
30.04.2023 13:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
2 797
14.04.2023 15:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
3 294
07.04.2023 12:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
5 079
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду