«Детектор телерейтингів»: Як «1+1» та ICTV намагалися поділити лідерство

«Детектор телерейтингів»: Як «1+1» та ICTV намагалися поділити лідерство

21 Лютого 2022
3550
21 Лютого 2022
11:00

«Детектор телерейтингів»: Як «1+1» та ICTV намагалися поділити лідерство

3550
Частка «UA: Першого» зростає завдяки спорту, «Україна 24» перегнала ТЕТ і НТН, ICTV і «1+1» змагаються за перше місце в топі.
«Детектор телерейтингів»: Як «1+1» та ICTV намагалися поділити лідерство
«Детектор телерейтингів»: Як «1+1» та ICTV намагалися поділити лідерство

У першій половині січня телеканали адаптували своє програмування до свят і збільшили кінослоти, а у другій половині почали запускати свої перші прем’єри. Загроза російського наступу зумовила зростання уваги до інформаційних каналів. «Україна 24» стала випереджати розважальні канали умовного другого ешелону. А альянс «Медіа Групи Україна» та Inter Media Group збільшив частку розпроданого інвентарю.

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тисяч+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тисяч). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі, старші за 18 років, по всій Україні). Зростання або зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у березневому огляді порівнюємо з лютим 2021 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тисяч+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні січня: 1-й тиждень (1–2 січня), 2-й (3–9 січня), 3-й (10–16 листопада), 4-й (17–23 січня).

Дані для аналізу надало рекламне агентство Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використано дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

Тенденції січня

18–54

Після тріумфу новорічної ночі на «1+1» телевізійні глядачі знову згадали про канал ICTV. У підсумку за січень обидва канали мають майже однакову частку й поділяють перше місце в топі за комерційною аудиторією «18–54, 50 тисяч+». Також майже зрівняли свої показники «Україна» та СТБ. І якщо останній канал втрачав аудиторію впродовж місяця, то «Україна», навпаки, дещо наростила цифри. Також змогли наростити аудиторію Новий канал та «2+2». А найдужче впала частка у порівнянні з груднем у ICTV, ТЕТа і «Плюсплюс».

18+

За аудиторією 18+ тенденції подібні, найбільше падіння частки у СТБ. «Україна 24» наростила цифри і в загальному топі за цією аудиторією випереджає ТЕТ і НТН. Ситуація із загрозою нападу Росії посилює увагу до інформаційних каналів. Також цифри наростили «Україна» та Новий канал.

 

Ядро аудиторії в січні в порівнянні з груднем теж дещо змінилося. СТБ став менше перетинатися з «Україною». «Україна» віддалилась у ще більш жіночу аудиторію. Натомість «Плюси», навпаки, стали ближчі до чоловіків і дещо перетинаються з ТЕТом. ICTV зберігає золоту серединку. А «найбільш чоловічий» канал — «2+2».

У топі програм перші місця за ICTV, а от більша частина інших позицій — в «1+1». «Дизель шоу» випередило кінопоказ та вокальні проєкти. «Скажене весілля», як і торік, у січні взяло високі цифри. А «Факти тижня» цього разу випередили «ТСН».

 

ICTV

У перший тиждень нового року канал змінив сітку мовлення й замість вертикальної лінійки о 20:20 поставив кінопоказ із фільмами («Маска Зорро», «День бабака», «Крокодил Данді» тощо). Втім фільми мали нижчі показники в цьому слоті, ніж власні проєкти та, зокрема, «Хто хоче стати мільйонером?», які виходили у цьому слоті в грудні 2021 року. У ранкових слотах канал показував мультфільми про богатирів. Із-поміж кінопоказу найкращі цифри — у другої частини трилогії «Володар перснів». Після свят ICTV повернув свою вертикальну лінійку та повтор п’ятого сезону «Пса» у звичні слоти. А у другу серіальну лінійку поставив «Нюхача» і наростив цифри.

У січні канал переважно показував повтори, хоча в ефір повернулася «Свобода слова» і другий сезон «Прихованої небезпеки». Прем’єри своїх серіалів ICTV планує на середину лютого. Тоді стартує іронічний детектив «Морська поліція. Чорноморськ».

 

«1+1»

Упродовж січня «1+1» змінив праймову сітку і зробив акцент на кінопоказ. У перший тиждень нового року замість «Роксолани» в передпраймі о 17:00 канал вдало поставив «Сватів-7», а згодом о цій порі вийшла нова турецька мелодрама «Крила кохання» і знизила цифри. У слотах о 20:30 та 22:10 показували анімацію та кіно («Льодовиковий період», «Шалене весілля», «Форсаж», «Парк Юрського періоду», «міцний горішок»). Кіно втримувало частку на рівні 9–11% до кінця січня. «Скажене весілля» стало найкращим фільмом каналу в цьому місяці.

Також канал на вихідні показав кіноальманах «Дикі» виробництва «Студії Квартал 95» о 22:15. Нагадаємо, проєкт позиціонують як гумористичний кіноальманах-провокацію, який складається зі ста історій, не пов’язаних між собою. Серіал знімали три роки. Його частка до середніх цифр каналу не дотягнула — 6,4%.

Топ каналу очолила прем’єра «Голосу країни».

 

«Україна»

На відміну від минулого року, канал не запускав у січні своїх великих шоу, а зробив ставку на прем’єрні серіали. У перші кілька тижнів у серіальному слоті о 21:00 виходили повтори серіалів «Жіночі крила» та «Хто ти». А з 17 січня в ефірі сорокасерійна стрічка про медиків «Надія», виробництва Film.ua Group. Хоча цифри цього серіалу були вищими за середні, в топі трансляцій за місяць стрічки немає. А на перших позиціях — чотирисерійні фільми. Зокрема, прем’єри серіалів «Птаха у клітці» про жінку, яка потерпає від домашнього насильства, та «Пробачити себе» — про жінку, яка продала свою дитину в заможну сім’ю.

Найрейтинговіша трансляція — тижневик з Олегом Панютою.

 

СТБ

У перший святковий тиждень СТБ боровся за перегляди своїх глядачів серіалом «Спіймати Кайдаша», який виходив у двох передпраймових слотах о 17:50 та 18:45. Середня частка була на рівні середньої каналу, втім окремі епізоди брали високі цифри. 1 січня випуск став найкращим серіалом каналу в цьому місяці. У другій половині січня канал повернув серіал «Слід» і наростив показники.

У слоті о 20:15, де канал показує серіали, у святковий тиждень СТБ поставив «Хату на тата» і взяв частку 9,7%. Це при тому, що у грудні серіал «Кава з кардамоном» у цьому слоті мав лише 5,6%. «Хата на тата» — найпопулярніше реаліті каналу.

Якщо з власними реаліті у праймі в СТБ все складалося, то з серіалами щастило менше. Адже серіал «Папаньки» та його продовження знизили показники слоту о 20:15. Прем’єрні шоу канал почав запускати з початку січня. Спершу 7 січня в ефір вийшло шоу «Мій секрет», 14 січня — нові серії скриптед-реаліті «Сліпа», а 22 січня «Мастер-шеф. Битва сезонів». Останнє взяло частку понад 10% і потрапило у топ.

 

Новий канал

Програмування каналу у святковий тиждень викликало інтерес аудиторії. Зокрема, фільм «Чаклунка» з Анджеліною Джолі. Решта позицій у топі каналу — також кінопоказ. У другий тиждень січня канал повернувся до своєї звичної сітки вечірнього прайму, де кіно залишилось лише о 22:00. О 20:00 вийшло шоу «Хто зверху», о 18:00 — серіал «Будиночок на щастя». Цифри згаданих слотів спершу знизились, але до кінця тижня вийшли на позитивну динаміку.

 

«Інтер»

Телеканал «Інтер», як і більшість каналів, у святковий новорічний тиждень переорієнтувався на кінопоказ і показував «Анжеліку» замість «Речдоку» о 21:00. У слоті о 23:00, де зазвичай виходить російська докудрама «Слідство вели», вийшли художні фільми. За тиждень канал повернув у сітку «Слідство вели», а о 21:00 поставив прем’єрний серіал «Провінціал» (детектив, 24 серії). Це рідкість для ефіру каналу в останні роки. Серіал наростив частку слоту й навіть потрапив у топ програм місяця.

 

Суспільне

Цифри «UA: Першого» в січні почали зростати. У першу чергу за рахунок біатлону, який займає майже всі позиції топу. Спортивні події — це те, чого очікують глядачі від каналу. Топ трансляцій місяця очолює чемпіонат Європи з футзалу. Частка каналу за 18+ вийшла на показник 1,38%. При цьому «UA: Перший» краще дивляться в маленьких містах і селах.

 

Інформаційні канали

Зі значним відривом від решти лідирує канал «Україна 24». Йому вдалось за загальною аудиторією (18+) обійти не лише конкурентів по ніші, а й розважальні канали (НТН та ТЕТ). Також зросла увага до Прямого. Натомість «Наш» стали дивитися гірше, адже раніше канал був лідером за переглядом у великих містах. Січень став останнім повним місяцем трансляції каналу «Наш», яка припинилася через санкції. І в лютому можна буде простежити, куди пішла його аудиторія.

УНІАН наростив цифри та обійшов 24 канал, адже нещодавно здобув цифрову ліцензію і потрапив у мультиплекс «Зеонбуду».

 

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

У січні у порівнянні з аналогічним періодом минулого року рекламна активність зросла на 8%. А заповнюваність рекламних блоків становить 98%. За словами дослідниці агентства Vizeum Ukraine Ольги Кулініч, заповнюваність на «Преміум ТБ» (StarLightMedia та «1+1 медіа») — 98%, а на «Твоє ТБ» («Медіа Групи Україна» та Inter Media Group) — 99%. Це на 17 відсоткових пунктів перевищує показник 2021 року.

Найбільше зростання серед топрекламодавців «Преміум ТБ» продемонстрували:

- Stada (за рахунок неактивних торік «Хондроксид», «Орасепт», Nizoral, «Вітапрост Комбі», Coldrex та «Проктозан»);

- і Delta Medical (за рахунок неактивних минулого року Zest, Multigrip, BaZooka, «Менопейс», «Пімафуцин», «Фортеза» та Fervex Upsa).

А найбільшим скороченням активності відзначився рекламодавець «Орісіл-Фарм».

Частка «Твоє ТБ» від усього розпроданого інвентарю становить у січні 32%. Це досить непоганий показник. Адже в підсумку за 2021 рік альянс мав лише 28%, хоча сподівався на 33%.

Як каже Ольга, у січні P&G демонструє найбільше скорочення активності в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. А найбільшим зростанням активності відзначився Natur Produkt (за рахунок неактивних минулого року «Феміност Уро», Lacalut, Dr. Theiss та Vizik Max).

 

Інфографіку для «Детектора медіа» розробила Ольга Кулініч, дослідниця Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тисяч+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3550
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду