11 Травня 2023
14207
11 Травня 2023
09:00

14207
Розважальний проєкт на каналі ТЕТ добре продемонстрував, яку відстань подолало українське телебачення на шляху незалежності від «русского мира».

На каналі ТЕТ добігає кінця перший сезон шоу «Я люблю Україну». Щотижневий проєкт стартував наприкінці березня, і станом на 8 травня вийшло вже вісім випусків. За правилами, дві команди, що складаються з двох гравців і капітана, змагаються у відповідях на різноманітні питання з української історії, культури, традицій, географії, туризму та інших областей. Капітани не змінюються впродовж сезону, але кожен випуск у них з’являються нові зіркові «підлеглі» — актори та акторки, співаки та співачки, телеведучі, коміки та інші.

Шоу «Я люблю Україну» є українською адаптацією нідерландського формату І Love My Country. Вперше «Я люблю Україну»  з’явилося на каналі «1+1» у 2009 році. Ведучою проєкту була Лідія Таран, а капітанами зіркових команд — Потап і Настя Каменських. Після першого сезону проєкт закрили, але у 2012-му реанімували із ведучим Юрієм Горбуновим та капітанками Василісою Фроловою й Оксаною Гутцайт. Друга спроба також протрималася один сезон. Творці цьогорічного шоу не позиціюють його як продовження попередників: називають «новим» і маркують першим сезоном. Але за сутністю два перших сезони були тією ж самою вікториною, що і у 2023 році.

Кадр із шоу «Я люблю Україну», 2023 рік

Щоби зрозуміти, з якого рівня шоу починало «любити Україну» в 2009 році, достатньо подивитися заставку старого сезону. На тлі земної кулі, де згори намальовані найвідоміші українські архітектурні пам’ятки, — два порося із крилами тримають рушник. Зараз таке бачення України ми називаємо «шароварщиною» та комплексом меншовартості, але на той час воно панувало. Для переконливості можна подивитися будь-який із десяти випусків першого сезону. Українською там розмовляє лише ведуча, а капітани та гравці цілковито російськомовні. Знання українських традицій — на тому ж шароварному рівні. Показовою в цьому сенсі є третя серія першого сезону. В команді Потапа грали зрадниця Ані Лорак, Наталка Могилевська та Ігор Кондратюк (у той час гравців було три, а не два, як тепер), а протистояла їм команда Насті Каменських у складі Володимира Зеленського, Руслани Писанки та Тіни Кароль. У першому конкурсі Лорак і Кароль з’ясовували жанр пісні, яка звучала в студії. Це найвідоміша колядка «Добрий вечір тобі, пане господарю!». Співачки одностайно вигукнули «щедрівка» і… отримали призові бали, адже ведуча Лідія Таран також була впевнена, що це саме щедрівка. Отже, в 2009 році найбільший український канал при підготовці шоу навіть не спромігся виправити помилку гравців. Напевно, вважали це неважливим. Україна навіть після перемоги Помаранчевої революції сприймалася як додаток до Росії з особливим колоритом, який покращує травлення за святковим столом. Що щедрівка, що колядка, що гімн… Після першої чарки все одно звучить нерозбірливо.

Заставка шоу, 2009 рік

Згодом Тіна Кароль переспівала різдвяну пісню і стала однією з найвідоміших зіркових виконавиць українських колядок, Зеленський очолив країну, що воює за незалежність, Ані Лорак втекла в Росію, а «1+1» перезапустило шоу «Я люблю Україну», перетворивши його на по-справжньому патріотичний, цікавий і корисний розважальний проєкт. Отакий символізм.

В оновленому шоу «Я люблю Україну» капітанами команд стали шоумени Володимир Дантес і Юрій Ткач, а ведучою — акторка Ксенія Мішина. Ця трійка тримає на собі левову частку проєкту і — що впадає в очі — виконує свою роботу із задоволенням. Через їхню щиру реакцію, вдалі жарти й очевидне захоплення грою випуск тривалістю понад півтори години можна переглянути на одному диханні. Гравці теж розважають глядачів як можуть своїми емоціями, але лише на них творці шоу обґрунтовано не покладаються. Адже якщо, наприклад, акторка Наталка Денисенко може влаштувати справжній перфоманс, знепритомнівши від емоцій, то співак Павло Зібров і вусом не моргне від будь-яких подій у студії.

Наталка Денисенко

Кожна серія гри складається із семи раундів різноманітних вікторин, кількох музичних конкурсів у перервах між ними та фіналу, де виграш більше залежить від фортуни, ніж від знань. Конкурси переважно однакові від серії до серії, хоча можуть бути варіанти. Наприклад, в одному випуску в раунді під назвою «Рідна мова» гравці називали українською предмети, що з’являлися на екрані, в другому — змагалися в українському правописі, а в третьому — виправляли помилки на шпальтах таблоїдів. Звісно, шоу повністю україномовне. Рівень володіння мовою у гравців — то окреме питання, вся команда може не знати, наприклад, слово «аґрус». Але шоу активно заохочує до вивчення мови. «Раніше, щоб здатися успішним, треба було зробити селфі за кермом авто. А зараз — із персональним викладачем української мови», — прокоментувала Ксенія Мішина.

Ведуча Ксенія Мішина

Взагалі, ведуча починає шоу із подяки ЗСУ, чим одразу розставляє всі крапки над «і». Вона попереджає, що в деяких питаннях шоу користується інформацією з 2021 року, але час від часу розповідає про поточну ситуацію: «Зараз острів Джарилгач заміновано, і ми не знаємо, яку шкоду тваринам заподіяно», «Ця сольова церква розташована в окупованому Соледарі, сподіваємося, вона вціліла» тощо.

Загалом сумні спогади не впливають на атмосферу в студії шоу, яка нагадує вечірку давніх друзів. Капітани та гравці зазвичай добре знають одне одного та не втрачають нагоди обмінятися жартами.

Юрій Ткач з актором Арамом Арзуманяном та акторкою Інною Приходько.

Найсмішніший раунд шоу має назву «Крокодил» — у ньому гравці по черзі вгадують слово по жестах та артикуляції. Найколоритніший — останній, сьомий раунд, який має умовну назву «Традиції». В конкурсі гравці відтворюють якусь українську традицію: чи то танцюють гопак, чи то їдять калиту, чи то накривають святковий стіл.

Конкурс «Традиції. Весільне вбрання»

На жаль, після четвертого випуску цей конкурс замінили іншим під назвою «Карта» — можливо, через складність підготовки, адже «Традиції» потребували автентичного одягу, їжі тощо. В новому конкурсі гравці просто вгадують, чим відома та чи інша область країни. Саме в цьому раунді творці шоу вперше і поки що єдиний раз зашкварилися. В сьомому випуску гравцям потрібно було розставити на мапі України фото відомих українців відповідно до областей, «що вони прославляють». Серед героїв пропонувалися Володимир Зеленський, Валерій Залужний, Сергій Притула, Ліна Костенко, Джамала, Микола Гоголь, Сергій Жадан, Ігор Ласточкін, Олександр Скічко і — раптово — Аліна Паш. Фото переможниці минулого національного відбору на «Євробачення» взагалі показали на екрані першим, воно стояло поруч із фото президента. Або «1+1» забув, що навколо Аліни Паш рік тому спалахнув гучний скандал із підробкою документів та незаконним перетином кордону з Кримом, або маємо спробу відбілити репутацію співачки. Навіть питати не буду, на яких умовах.

Аліна Паш

А от помилки у гравців трапляються регулярно. Ведуча нескінченно ставить запитання різного рівня складності, а гравці постійно дають неправильні відповіді. Але якщо помилитися з розміром благодійного внеску цукрових магнатів XIX століття Терещенків якось не соромно, то не знати ціни проїзду в київському метро вже трошки дивно. Юрій Ткач припустив, що це 4 гривні. Цю дрібницю глядачі актору пробачили: зрозуміло, що людина багато років користується своїм авто, має право. А от акторці та співачці Анні Трінчер, яка не змогла назвати дату проголошення Незалежності України, не пощастило. Користувачі соцмереж вибухнули гнівом і змусили зірку виправдовуватися. «Коли йдеться про змагання, в мені вмикається відмінниця, яка просто критично не вміє програвати… У мене пітніють руки… Я переживаю. І через те, що дуже хочу виграти й не підвести команду, забуваю все», — написала Трінчер в інстаграмі.

Трінчер в інстаграмі

Одночасно з датою головного свята країни акторка забула приказку «за дурною головою і ногам нема спокою», хто зображений на 5 гривнях, а також назву українського парламенту.

Трінчер не єдина «плавала» в елементарних питаннях державного устрою. Телеведуча Міла Єремєєва помилилася з часом каденції парламенту, а Ткач — президента. Коли співачка Злата Огневич — до речі, народна депутатка минулого скликання — без зупинки відповіла, до якої гілки влади належить Верховна Рада України, вся компанія гравців схвально вигукнула, наче такі знання — щось надзвичайне, а не база для повнолітніх громадян із правом голосу.

Володимир Дантес

Проте шоу «Я люблю Україну» здатне виправити огріхи освіти. Наприклад, у третьому випуску Дантес не зміг відповісти на питання, коли святкується День прапора України. А вже в шостому випуску, коли питання повторилося, він упевнено назвав 23 серпня. Міцний коктейль різноманітної інформації про Україну, що пропонує шоу, обов’язково вплине на рівень знань гравців і глядачів. Можливо, навіть суттєво. У цьому — величезна користь проєкту. Як у старому анекдоті про серіал «Доктор Хаус»: «Передивився всі серії, де отримати диплом лікаря?».

14207
30.04.2023 13:00
Марія Спалєк