«Перший київський» не звертався до Нацради щодо переформатування на Kyiv.Live, Rabinovich TV – звертався

«Перший київський» не звертався до Нацради щодо переформатування на Kyiv.Live, Rabinovich TV – звертався

10 Серпня 2020
2900
10 Серпня 2020
14:46

«Перший київський» не звертався до Нацради щодо переформатування на Kyiv.Live, Rabinovich TV – звертався

2900
Коли Нацрада розгляне заяву Rabinovich TV – поки що невідомо.
«Перший київський» не звертався до Нацради щодо переформатування на Kyiv.Live, Rabinovich TV – звертався
«Перший київський» не звертався до Нацради щодо переформатування на Kyiv.Live, Rabinovich TV – звертався

Телеканал Kyiv.Live запустився 9 серпня на базі двох телекомпаній без відповідних рішень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. При цьому одна компанія звернулася до Нацради щодо переформатування, а інша – ні. Про це «Детектору медіа» повідомив перший заступник голови Нацради Валентин Коваль.

За його словами, ТОВ «Ньюс нетворк» (телеканал Rabinovich TV, на супутниковій частоті якого почав мовлення Kyiv.Live) звертався до Нацради з кількома заявами. Спершу компанія подала заяву про зміну власників та інших організаційних параметрів. І з приводу цієї заяви в апарату Нацради виникли зауваження щодо певних недоліків, які компанія зараз усуває.

А пізніше компанія подала ще одну заяву про зміну логотипа і програмної концепції. Коли саме Нацрада розгляне цю заяву – Валентин Коваль наразі не може сказати. Цієї середи, 12 серпня, регулятор формуватиме порядок денний свого наступного засідання на 20 серпня. «Поки що я не можу сказати, чи поставимо ми це питання в порядок денний», – зазначив пан Коваль.

Натомість ТРК «Купол» (телеканал «Перший київський», замість якого в цифровому та аналоговому ефірі в Києві почав мовлення Kyiv.Live) до Нацради із заявами про зміну програмної концепції чи зміну власників не звертався, повідомив пан Коваль. За його словами, із цією компанією Нацрада веде тривале листування щодо переведення їхнього аналогового мовлення на частоті 56 ТВК у Києві в цифрову, але для цього потрібна зміна частоти, оскільки 56 ТВК входить до цифрового дивіденду – тобто, має бути вивільнена від телебачення для потреб мобільних технологій. У цифровому ефірі «Перший київський» мовив у місцевому мультиплексі ТОВ «Ера-продакшн» на частоті 41 ТВК у Києві.

Запуск Kyiv.Live нагадав пану Ковалю історію із запуском телеканалу «Наш» на базі жіночого каналу «Максі-ТВ», який теж самовільно змінив логотип і програмну концепцію, не чекаючи рішень Нацради. «Канал веде себе нечемно і нахабно. Приводу відмовити в переоформленні ліцензії в нас немає, але коли це відбувається в нормальному порядку: спершу подається заява, Нацрада її розглядає, далі відбуваються зміни в ефірі. Тим паче, що зараз засідання відбуваються раз на два тижні, нам потрібно заздалегідь формувати порядок денний», – зауважив пан Коваль.

Він припустив, що програмна концепція каналу може не зазнавати значних змін, адже і Rabinovich TV, і «Перший київський», і Kyiv.Live мають інформаційний формат. Однак є факт зміни логотипа.

Нагадаємо, що за самовільну зміну логотипа і програмної концепції Нацрада призначала «Максі-ТВ» кілька перевірок, давала санкції і навіть вирішила звертатися до суду щодо анулювання ліцензії. Зрештою, канал «Наш» отримав нову супутникову ліцензію на нову юридичну особу – ТОВ «Наш 365», власниками якого є співробітники каналу, а політика Євгена Мураєва на каналі називають представником власника.

Нагадаємо, телеканал Kyiv.Live розпочав мовлення 9 серпня в аналоговому та цифровому ефірі Т2 в Києві та області на частотах каналу «Перший київський» (ТРК «Купол»), а на супутнику – на частоті каналу Rabinovich TV (ТОВ «Ньюс нетворк»).

Генпродюсер Kyiv.LiveОлексій Семенов, який запускав і перезапускав телеканали «112 Україна», NewsOne, Прямий, а в червні 2019 року очолив холдинг «Новини» нардепа від «Опозиційної платформи – За життя» Тараса Козака («112 Україна», NewsOne і ZIK). Інвестор Kyiv.Live – столичний забудовник і народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Вадим Столар. Олексій Семенов і Вадим Столар планують запуск іще низки міських каналів у великих містах.

Ще коли стало відомо про старт роботи над запуском Kyiv.Live навесні 2020 року, одне з джерел «Детектора медіа» припускало, що новий телеканал може запуститися на ліцензії київської ТРК «Купол», на базі якої мовив телеканал «Перший київський». Власник мовника – одеський медіахолдинг медіа менеджера Олександра Козиря, якого пов’язують з одеським бізнесменом Володимиром Галантерником. За реєстром кінцевий бенефіціарний власник компанії – громадянин Великої Британії Ігор Гусєв.

А в червні 2020 року інвестор Kyiv.Live Вадим Столар купив ТОВ «Ньюс нетворк», яке володіє супутниковою ліцензією на телеканал під назвою Rabinovich TV, і ТОВ «Медіамережі», яке до жовтня 2019 року мало цифрову ефірну ліцензію в Києва на телеканал під назвою «Всі новини». Однак «Медіамережі» свою ліцензію втратило і наразі намагається повернути її через суд.

У липні компанія Вадима Столара та його партнера Сергія Турчінова зареєструвала ТОВ «Медіамережі.Одеса». Імовірно, на базі цієї компанії буде запущено канал Odesa.Live.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2900
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду