Нацрада дозволила двом телеканалам Вадима Столара переформатуватися на Kyiv Live та Odesa Live

Нацрада дозволила двом телеканалам Вадима Столара переформатуватися на Kyiv Live та Odesa Live

11 Грудня 2020
5350
11 Грудня 2020
18:55

Нацрада дозволила двом телеканалам Вадима Столара переформатуватися на Kyiv Live та Odesa Live

5350
Але оголосила їм по попередженню за зміни без узгодження з регулятором.
Нацрада дозволила двом телеканалам Вадима Столара переформатуватися на Kyiv Live та Odesa Live
Нацрада дозволила двом телеканалам Вадима Столара переформатуватися на Kyiv Live та Odesa Live

10 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення переоформила ліцензії супутникового телеканалу Rabinovich TV (ТОВ «Ньюс нетворк») та одеського ефірного цифрового телеканалу GTV (ТОВ «ТРК “Клуб-ТВ”»), дозволивши їм переформатуватися на інформаційні міські телеканали Kyiv Live та Odesa Live, відповідно.

Перед тим Нацрада розглянула результати позапланових перевірок цих компаній, а також телеканалу «Перший київський» (ТОВ «ТРК “Купол”»), які в ефірі без дозволу Нацради переформатувалися на Kyiv Live та Odesa Live.

Перевірки «Першого київського» та Rabinovich TV щодо зміни їхніх логотипів на Kyiv Live Нацрада взяла до відома. Перевірки не підтвердили даних моніторингу Нацради про повну відсутність логотипів «Перший київський» і Rabinovich TV в ефірі. Періодична візуальна відсутність логотипів була спричинена злиттям світлого фону трансляції та майже прозорого логотипа в центрі екрана, пояснив відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич.

Член Нацради Валентин Коваль зауважив, що зараз закон дозволяє мовникам «гратися» з візуальним зображенням логотипа. Тому потрібні зміни до закону, щоб додавати візуальне зображення до ліцензійної справи.

Водночас Нацрада оголосила попередження «Першому київському» та Rabinovich TV за двома іншими перевірками – за недотримання їхніх програмних концепцій. А телеканалу GTV – за періодичну відсутність в ефірі логотипа GTV і присутність логотипа Odesa Live.

Далі Нацрада розглянула заяви Rabinovich TV і GTV про переоформлення ліцензій у зв’язку зі зміною власників, кінцевих бенефіціарних власників, пов’язаних осіб, керівництва, адреси, логотипа та програмної концепції.

Телеканал Rabinovich TV офіційно став телеканалом Kyiv Live. Кінцеві бенефіціари компанії– народний депутат від ОПЗЖ, забудовник Вадим Столар і його партнер Сергій Турчінов. Телеканал GTV офіційно став телеканалом Odesa Live. Його кінцевий бенефіціар – Вадим Столар. Формат обох каналів – інфотейнмент, в ефірі передбачено щонайменше 15 годин 40 хвилин на добу інформаційно-аналітичних і публіцистичних програм.

Цікаво, що до редакційної ради Odesa Live увійшла продюсерка Євгенія Захарова. Але відомо, що з листопада вона разом з генеральним продюсером Олексієм Семеновим залишила Kyiv Live та Odesa Live, а каналами управляють засновники Інституту когнітивного моделювання Світлана Павелецька, Дмитро Царенко та Віктор Березенко.

«Перший київський» не переоформлював своєї ліцензії на Kyiv Live. Коментуючи результати його перевірки, представник усіх трьох компаній сказав, що нова менеджерська команда з Інституту когнітивного моделювання обіцяє виправити всі порушення та суворо дотримуватися всіх норм.

Нагадаємо, телеканал Kyiv.Live розпочав мовлення 9 серпня 2020 року в аналоговому та цифровому ефірі Т2 в Києві та області на частотах каналу «Перший київський» (ТРК «Купол»), а на супутнику – на частоті каналу Rabinovich TV (ТОВ «Ньюс нетворк»). Телеканал Odesa.Live розпочав мовлення 2 вересня 2020 року в цифровому ефірі в Одесі та області та в мережах кабельних операторів замість телеканалу GTV (ТОВ «ТРК “Клуб-ТВ”»). На той момент канали не отримували дозволів Нацради на переформатування.

20 серпня Нацрада призначила позапланові перевірки телеканалів «Перший київський» та Rabinovich TV через самовільну зміну логотипа на Kyiv.Live. А 3 вересня Нацрада призначила ще по одній позаплановій перевірці цих каналів через порушення програмних концепцій, а також позапланову перевірку каналу GTV через самовільну зміну логотипа на Odesa.Live.

Інвестор Kyiv.Live та Odesa.Live – столичний забудовник і народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Вадим Столар. Його команда планувала запуск іще низки міських каналів у великих містах.

Вадим Столар у 2020 році придбав не лише ТОВ «Ньюс нетворк» і ТОВ «ТРК “Клуб-ТВ”». Він також став власником київського ТОВ «Медіамережі» (телеканал «Всі новини»). Цій компанії 30 жовтня 2019 року Нацрада не продовжила ліцензію на цифрове ефірне мовлення в Києві, й мовник звернувся до суду. Суд скасував рішення Нацради і зобов’язав її продовжити ліцензію. 12 листопада Нацрада продовжила ліцензію ТОВ «Медіамережі» на цифрове ефірне мовлення в Києві на 7 років. Імовірно, новий власник Вадим Столар запустить на базі цієї компанії телеканал Kyiv Live.

Генпродюсером міських телеканалів Kyiv.Live та Odesa.Live на старті був Олексій Семенов, який запускав і перезапускав телеканали «112 Україна», NewsOne, Прямий, а в червні 2019 року очолив холдинг «Новини» нардепа від «Опозиційної платформи – За життя» Тараса Козака («112 Україна», NewsOne і ZIK). Разом з ним у команді Kyiv.Live та Odesa.Live працювала колишня генеральна директорка Прямого каналу і директорка каналу ZIK Євгенія Захарова.

5 листопада Інститут когнітивного моделювання повідомив, що працюватиме над розвитком, програмною стратегією та створенням портфеля диджитал-продуктів телеканалів Kyiv.Live та Оdesa.Live. Олексій Семенов і Євгенія Захарова залишили телеканали Kyiv.Live та Odesa.Live, а замість них каналами почали керувати партнери Інституту когнітивного моделювання Світлана Павелецька, Дмитро Царенко та Віктор Березенко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5350
Читайте також
20.05.2021 13:14
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 861
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду